Roger Guillemin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Roger Charles Louis Guillemin
Født 11. januar 1924 (93 år)
Dijon, Frankrike
Utdannet ved Université de Montréal, Université de Bourgogne
Yrke lege, hjerneforsker, biokjemiker, universitetslærer
Nasjonalitet Fransk
Medlem av National Academy of Sciences
Det franske vitenskapsakademiet
American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser
6 oppføringer
Albert Lasker Basic Medical Research Award, Nobelprisen i fysiologi eller medisin, Gairdner Foundation International-prisen, National Medal of Science, kommandør av Æreslegionen, Dickson-prisen i medisin
Institusjoner Baylor College of Medicine
Fagfelt Biologi, Nevrologi
Kjent for Neurohormon
Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysiologi eller medisin
1977

Roger Charles Louis Guillemin (født 11. januar 1924 i Dijon, Bourgogne, Frankrike) er en fransk lege og biolog. Han mottok den amerikanske National Medal of Science i 1976 og Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1977 for arbeidet med neurohormoner. Han delte prisen med Andrew Schally og Rosalyn Sussman Yalow.

I 1949 var Guillemin ferdig utdanna som lege ved det medisinske fakultetet til Université de Lyon, og reiste til Montréal, Quebec i Canada. Der jobba han sammen med Hans Selye ved Institute of Experimental Medicine and Surgery ved Université de Montréal og i 1953 fikk han sin Ph.D. der. Han flytta til USA i 1953 for å jobbe ved Baylor College of Medicine i Houston, Texas. I 1965 ble han naturalisert amerikansk innborger, og i 1970 var han med på opprettelsen av Salk Institute i La Jolla i California. Han jobba ved Salk Institute frem til han gikk av med pensjon i 1989.

Guillemin og Andrew V. Schally oppdaga TRH og GnRH i hvert sitt laboratorium.

Sammen med andre nobelprisvinnere undertegnet Guillemin en petisjon som ba om tillatelse for at en delegasjon fra FN sin Committee on the Rights of the Children skulle besøke et tibetansk barn som ble holdt i husarrest i Kina fra 1995. Barnet var Gendhun Choekyi Nyima som den 14. Dalai Lama, Tenzin Gyatso hadde anvist som den 11. Panchen Lama.

Bøker[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]