Hjertekateterisering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hjertekateterisering

Hjertekateterisering (koronarangiografi) er en form for angiografi der en fører et kateter inn ved håndleddet eller lysken, mot strømmen gjennom arterien og inn til hjertet.

Enden av kateteret føres inn i åpningen til en av de to kransarteriene, og en kontrastvæske injiseres fra aorta slik at blodårene i hjertemuskelen (kransarteriene) blir synlige på røntgengjennomlysning. Ved hjelp av videogjennomlysning kan man da se forsnevringer som kan forårsake hjerteinfarkt eller anginaanfall. Under samme inngrep kan det settes en stent som er en liten metallhylse i strekkmetall. Den føres inn i forsnevringen og blåses opp med ca. 12 atmosfærers trykk, utvider forsnevringen og blir sittende som en foring på innsiden av blodåren. Dette er også kjent som PCI-behandling eller angioplasti.

Noen forsnevringer egner seg ikke for stent-behandling. Angiografien blir da kartlegging før shuntoperasjon når vener fra benet brukes som en ny blodåre som en omvei rundt forsnevringene i kransarteriene. Dette er også kjent som en ACB-operasjon, eller bypass.