Paul Nurse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Paul Nurse
Paul Nurse portrait.jpg
Født25. januar 1949[1][2][3] (70 år)
Norwich
Utdannet ved University of Birmingham, University of East Anglia
Beskjeftigelse Biokjemiker, genetiker, kjemiker
Nasjonalitet Storbritannia
Medlem av
7 oppføringer
Royal Society (1989), National Academy of Sciences (1995–), Det ungarske vitenskapsakademiet, American Academy of Arts and Sciences, European Molecular Biology Organization, Det kinesiske vitenskapsakademi, Academia Europaea (1991–)
Utmerkelser Nobelprisen i fysiologi eller medisin (2001)
Copleymedaljen (2005)
SpesialitetCellesyklus og gendefinering
InstitusjonerUniversity of Oxford, Rockefeller University
OmrådeGenetikk, cytologi
Fagfeltbiokjemi
ForskningCytologi
Doktorgrads-
studenter
Alison Woollard
Kjent forRegulering av cellesyklusen
Akademisk gradph.d.

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysiologi eller medisin
2001

Paul Maxime Nurse (født 25. januar 1949 i Norwich) er en britisk genetiker og cytolog (cellebiolog). I 2001 ble han og hans to kolleger Leland H. Hartwell og Tim Hunt tildelt nobelprisen i fysiologi (eller medisin) for deres oppdagelser om regulering av cellesyklusen ved hjelp av cyclin (protein).

Utdanning og karriere[rediger | rediger kilde]

Som barn gikk Paul Nurse først på Lyon Park school, og fortsatte skolegangen på Harrow County School for Boys. Etter endt grunnutdanning gikk han rett videre til universitetet, og i 1970 ble han uteksaminert fra University of Birmingham med en bachelor i biologi. Allerede i 1973 tok han en doktorgrad ved School of Biological Sciences ved University of East Anglia. I 1976 identifiserte Nurse genet Cdk1 (Cyclin dependent kinase 1) i en spesiell gjærkultur. Dette genet kontrollerte progresjonen til cellesyklusen fra en fase til en annen (fra fase G1 til fase S, og fra fase G2 til mitose). I 1987 identifiserte han også genet hos mennesker.

I 1984 startet Nurse som forsker ved Imperial Cancer Research Fund (ICRF - senere omdøpt til Cancer Research UK) i London. I 1988 ble han leder for fakultetet for mikrobiologi ved University of Oxford. Etter fem år i den stillingen vendte han tilbake til ICRFs forskningssenter i London som forskningsdirektør. I 1996 avanserte han til stillingen som ICRFs øverste leder. ICRF endret navn til Cancer Research UK i 2002. I 2003 ble han styreleder (stillingstittel: «president») ved Rockefeller University i New York City, hvor han fortsatte å forske på cellesyklusens fisjon i gjær. I 2011 tiltrådte han som det britiske Centre for Medical Research and Innovations første direktør. Senteret bærer i dag navnet Francis Crick Institute.

I 2010 ble han formann for vitenskapsakademiet Royal Society. Dette er et verv som man velges til for fem år av gangen, og Nurse gikk av i 2015.

Priser og æresbevisninger[rediger | rediger kilde]

Paul Nurse har mottatt en rekke priser foruten Nobelprisen i fysiologi eller medisin. Allerede i 1989 ble han medlem av Royal Society og i 1995 mottok han medalje og ble medarbeider i det amerikanske akademikerforumet National Academy of Sciences. I 1999 ble han utnevnt til Knight Bachelor og derved adlet. Han har deretter rett til å føre tiltaleformen sir foran sitt navn. Han ble tildelt den franske Æreslegionen i 2002 og mottok Copleymedaljen i 2005. Den 1. desember 2010 ble han utnevnt til formann i Royal Society.[10]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]