Hans Spemann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hans Spemann
Hans Spemann nobel.jpg
Født27. juni 1869
Stuttgart, Tyskland
Død9. september 1941 (72 år)
Freiburg, Tyskland
GravlagtPragfriedhof
Far Wilhelm Spemann
Utdannet ved Universitetet i Heidelberg, Eberhard-Ludwigs-Gymnasium
Beskjeftigelse biolog, zoolog, universitetslærer
NasjonalitetTysk
Medlem avDeutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina
Heidelberger Akademie der Wissenschaften
American Academy of Arts and Sciences
Det prøyssiske vitenskapsakademiet
Utmerkelser Nobelprisen i fysiologi eller medisin (1935)
InstitusjonerDet zoologiske instituttet i Würzburg
FagfeltEmbryologi
Kjent forEmbryonal induksjon og organisatoren

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysiologi eller medisin
1935

Hans Spemann (født 27. juni 1869 i Stuttgart, død 9. september 1941 i Freiburg) var en tysk embryolog. Han ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1935 for oppdagelsen av organisatoreffekten i embryonal utvikling.

Under sine studier ved Universitetet i München vinteren 1893–1894 ble Spemann nærmere kjent med August Pauly – et kjennskap av stor betydning for Spemann. Etter studiene var ferdig våren 1894, og frem til slutten av 1908, arbeidet han ved det zoologiske instituttet i Würzburg. Underveis tok han eksamen i zoologi, botanikk og fysikk for å supplere sine anatomiske studier. Han jobbet også under Theodor Boveri, Julius Sachs og Wilhelm Röntgen, som alle hadde stor innflytelse på hans vitenskapelige utvikling.

Spemann ble i 1898 kvalifisert som lektor i zoologi ved Universitetet i Würzburg og ti år senere ble han forespurt om å være professor i zoologi og komparativ anatomi ved Rostock. Ytterligere seks år senere ble han visedirektør ved Kaiser-Wilhelm-instituttet for biologi i Dahlem, Berlin. I 1919 ble han utnevnt til professor ved Universitetet i Freiburg, en stilling han beholdt frem til han gikk av og ble professor emeritus i 1935.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

NobelprisstubbDenne Nobelprisrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.