Peter C. Doherty

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Peter C. Doherty
Peter Doherty 09.jpg
Født15. oktober 1940 (82 år)
Brisbane, Australia
Beskjeftigelse Immunolog, veterinær, professorRediger på Wikidata
Utdannet ved University of Edinburgh, University of Queensland, Indooroopilly State High SchoolRediger på Wikidata
Nasjonalitet Australsk
Medlem av Royal Society, National Academy of Sciences (1998–), Australian Academy of Science, Det russiske vitenskapsakademi, Académie nationale de médecineRediger på Wikidata
Utmerkelser Nobelprisen i fysiologi eller medisin (1996)
ArbeidsstedJohn Curtin School of Medical Research
FagfeltMedisin
Immunologi

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysiologi eller medisin
1996

Peter C. Doherty (født 15. oktober 1940 i Brisbane) er en australsk veterinær og immunolog. Han ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin sammen med Rolf M. Zinkernagel i 1996 for deres oppdagelse av det cellestyrte immunforsvarets spesifisitet.

Doherty tok veterinæreksamen ved University of Queensland, Australia, i 1966 og filosofisk doktorgrad ved Universitetet i Edinburgh, Skottland i 1970. Siden 1988 har han vært professor ved University of Tennessee, Memphis, Tennessee, USA.

Dohertys og Zinkernagels forskning har vist hvordan immunforsvaret oppdager virusingekterte celler i kroppen. Disse oppdagelsene har lagt et grunnlag for forståelsen av allmenne mekanismer som gjør at immunforsvarets ulike forsvarsceller kan gjenkjenne, og skille mellom, fremmede mikroorganismer og kroppsegne molekyler. Oppdagelsene har vært betydningsfulle både for anstrengelsene med å forsterke immunforsvaret mot infeksjoner og visse former for kreft. De har også hatt betydning for å minske effektene ved autoimmune reaksjoner ved sykdommer som revmatisme, multippel sklerose og diabetes.

Doherty ble også tildelt Albert Lasker Basic Medical Research Award i 1995.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]