Nobelsenteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°19′46″N 18°4′44″Ø

Plassen for Nobelsenteret på Blasieholmen

Nobelsenteret, også skrevet Nobel Center, er et planlagt bygg for offentlige aktiviteter rundt Nobelprisen på Blasieholmen i Stockholm. Det er tenkt å inneholde rom for utstillinger, møter og arrangementer, samt et bibliotek, restaurant og butikk, og erstatter Nobelmuseet i Gamlebyen. I april 2014 ble David Chipperfield og Christoph Felger utnevnt til vinneren av arkitektkonkurransen for utformingen av det nye huset.Byggestart er planlagt til 2015 med åpningen i desember 2019.[1]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I desember 2011 ble det undertegnet en intensjonsavtale mellom Stockholm by og Nobelstiftelsen om i fellesskap å arbeide for framveksten av et Nobelsenteret i Nybro. Nobelmuseets nåværende lokalene i Börshuset i Gamla stan har lenge vært underdimensjonerende for virksomheten. Nobelhuset AB, som eies av stiftelsen, fikk i august 2012, et stykke land tildeling på Blasieholmen der, i henhold til gjeldende planer, bygging av bygningen med brutto byggeareal på ca 20 000 m²[2], men Nobelstiftelsens ambisjon er senere redusert til et byggeareal på 12.400 m² over bakken[3]. Gjennom en donasjon på 800 millioner fra familien Erling Perssons stiftelse og familien Wallenbergs Knut og Alice Wallenberg Foundation ble prosjektets finansieringsgrunnlag sikret[4]. De totale kostnadene er beregnet til 1,2 milliarder og finansieres privat. Stockholm by har bidratt med tomten, og når senteret er ferdig skal virksomheten motta 30 millioner per år i statlige subsidier. Byggearbeidene på Nobelsenteret er planlagt i 2015 med åpningen i slutten av 2018[5].

Arkitektkonkurranse[rediger | rediger kilde]

Utformingen av senteret og offentlige rom innenfor konkurranseområdet ble utviklet gjennom en internasjonal arkitektkonkurranse. I det første skrittet ble det invitert tolv arkitektfirmaer til å delta, og i november 2013 ble tre finalister kåret: David Chipperfield Architects (England/Tyskland), Wingårdh arkitektkontor (Sverige) och Johan Celsing Arkitektkontor (Sverige)[6]

I april 2014 ble David Chipperfields og Christoph Felgers forslag Nobelhuset, med skinnende fasademessing samt vertikale elementer og glass, utnevnt til vinneren [7]. Forslaget omfatter et hesteskoformet auditorium for tildelingen av Nobelprisen med 1 400 sitteplasser [3].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ TT. «Tummen ned för nytt Nobelcenter». Svenska Dagbladet. Besøkt 15. april 2015. 
  2. ^ DNR E2012-513-00867
  3. ^ a b Sverker Lenas: Stockholm ska få en plats för gudar i Dagens Nyheter Kultur 10 april 2014, sidorna 4-5
  4. ^ Nobel Center in Stockholm to become a reality thanks to a donation Pressrelease, Nobelstiftelsen 2013-06-04]
  5. ^ DN: H&M-pengar bakom Nobelcenter, 2013-06-04
  6. ^ Nobel Center - Arkitekttävling: Juryns utlåtande, Steg 1
  7. ^ on-the Nobel senterkunn-dag svt.se/ABC tyske forslagene vant Nobels senter konkurransen, 2014-04-09

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]