Kirurgi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Amerikanske leger utfører hjertekirurgi ca. 1990.

Kirurgi omhandler medisinske operasjoner og læren om hvordan de utføres. En kirurg er en person som er opplært i faget og som utfører operasjoner. En kirurg har enten lege-, tannlege- eller veterinærutdannelse, avhengig av felt. De har vanligvis spesialisert seg på operativ behandling av sykdommer og misdannelser.

Å utføre medisinske operasjoner skriver seg fra langt tilbake i tiden. Fra steinalderen kjenner man til at visse inngrep ble utført. I oldtidens Egypt, Hellas, India og Kina ble forskjellige kirurgiske behandlinger utført av leger, og man fikk undervisning i operasjoner på læreanstalter. Kirurgiens historie har dog vært meget labil frem til 1800-tallet. Mange steder fulgte man langt mer primitive og endog skadelige behandlingsmetoder. Noen steder kunne en barberer for eksempel bli tilkalt for å amputere lemmer, og det ble ofte gjort uten noen form for bedøvelse. I de siste århundrene kom legevitenskapen mye lenger. Likevel var visse tvilsomme behandlingsmetoder utbredt til ganske nylig, som for eksempel lobotomi. I tiden etter annen verdenskrig ble kirurgien revolusjonert, både på grunn av bedre bedøvelsesmetoder og ikke minst innføringen av antibiotika.

I nyere tid har plastisk kirurgi blitt mye omtalt. Det utføres enten av kosmetiske årsaker for å forskjønne deler av en menneskekropp, eller av medisinske, for eksempel for å dekke til eller utbedre skader.

Nyere medisinske instrumenter har ført til for eksempel kikkhullskirurgi (blant annetartroskopi).

I Norge er det strenge regler for å praktisere kirurgi.[trenger referanse] For å redusere avvik fra etablerte prosedyrer i forbindelse med kirurgi, er det satt opp sjekklister for å diagnostisere og innhente informasjon av pasienter som skal utføre kirurgi. En nasjonal sikkerhetskampanje «I trygge hender» ble satt i gang for å hindre avvik i forbindelse med kirurgiske inngrep i Norge.[1]

Kirurgi brukes i dag som en medisinsk behandlingsmetode for å kurere kreft. Hovedsakelig brukes kirurgi til å fjerne kreftsvulsten om forholdene ligger til rette for det. Før en kirurgi utføres gjøres dette gjerne i kombinasjon med en cellegift og/eller strålebehandling i forkant.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sjekkliste for trygg kirurgi (WHO)». Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten. Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 18. september 2015. 
  2. ^ «Kirurgi - Kreftforeningen». kreftforeningen.no. Besøkt 18. september 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Asclepius staff.svgDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.