Kirurgi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Amerikanske leger utfører hjertekirurgi ca. 1990.

Kirurgi omhandler medisinske operasjoner og læren om hvordan de utføres. En kirurg er en person som er opplært i faget og som utfører operasjoner. En kirurg har enten lege-, tannlege- eller veterinærutdannelse, avhengig av felt. De har vanligvis spesialisert seg på operativ behandling av sykdommer og misdannelser.

Å utføre medisinske operasjoner skriver seg fra langt tilbake i tiden. Fra steinalderen kjenner man til at visse inngrep ble utført. I oldtidens Egypt, Hellas, India og Kina ble forskjellige kirurgiske behandlinger utført av leger, og man fikk undervisning i operasjoner på læreanstalter. Kirurgiens historie har dog vært meget labil frem til 1800-tallet. Mange steder fulgte man langt mer primitive og endog skadelige behandlingsmetoder. Noen steder kunne en barberer for eksempel bli tilkalt for å amputere lemmer, og det ble ofte gjort uten noen form for bedøvelse. I de siste århundrene kom legevitenskapen mye lenger. Likevel var visse tvilsomme behandlingsmetoder utbredt til ganske nylig, som for eksempel lobotomi. I tiden etter annen verdenskrig ble kirurgien revolusjonert, både på grunn av bedre bedøvelsesmetoder og ikke minst innføringen av antibiotika.

I nyere tid har plastisk kirurgi blitt mye omtalt, hvor også de fleste bruker dette begrepet for kosmetisk kirurgi. Plastisk kirurgi og kosmetisk kirurgi er beslektede spesialiteter, men skiller seg ved at kosmetisk kirurgi handler om å forskjønne utseende, mens plastisk kirurgi handler om å utbedre eller gjenoppbygge utseende på grunnlag av eksempelvis brannskader, arr eller fødsellidelser.

Nyere medisinske instrumenter har ført til for eksempel kikkhullskirurgi (blant annetartroskopi).

I Norge er det strenge regler for å praktisere kirurgi. For å redusere avvik fra etablerte prosedyrer i forbindelse med kirurgi, er det satt opp sjekklister for å diagnosere og innhente informasjon av pasienter som skal utføre kirurgi. En nasjonal sikkerhetskampanje «I trygge hender» ble satt i gang for å hindre avvik i forbindelse med kirurgiske inngrep i Norge. [1]

Kirurgi brukes i dag som en medisinsk behandlingsmetode for å krurere kreft. Hovedsakelig brukes kirurgi til å fjerne kreftsvulsten om forholdene ligger til rette for det. Før en kirurgi utføres gjøres dette gjerne i kombinasjon med en cellegift og/eller strålebehandling i forkant. [2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sjekkliste for trygg kirurgi (WHO)». Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten. Besøkt 18. september 2015. 
  2. ^ «Kirurgi - Kreftforeningen». kreftforeningen.no. Besøkt 18. september 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

medisinstubbDenne medisinrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.