Walter Rudolf Hess

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Walter Rudolf Hess
Walter Hess.jpg
FødtWalter Rudolf Hess
17. mars 1881
Frauenfeld, Sveits
Død12. august 1973 (92 år)
Muralto, Locarno, Sveits
Gravlagt Berlin
Utdannet ved Universitetet i Zürich
Beskjeftigelse Lege, øyelege, hjerneforsker, universitetslærer, kirurg
Nasjonalitet Sveitsisk
Medlem av Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina, Det pavelige vitenskapsakademi, Thurgovia
Utmerkelse Marcel Benoist-prisen (1931), Nobelprisen i fysiologi eller medisin (1949), Carl-Ludwig Honorary Medal (1938)
InstitusjonerUniversitetet i Zürich
ETH Zürich
FagfeltFysiologi

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysiologi eller medisin
1949

Walter Rudolf Hess (født 17. mars 1881 i Frauenfeld, død 12. august 1973 i Muralto i Locarno) var en sveitsisk forsker og fysiolog. Han ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1949 for sin kartlegging av de områdene i hjernen som er involvert i kontrollen av de indre organene. Hess delte prisen likt med portugiseren António Egas Moniz, som fikk prisen for sin oppdagelse av den terapeutiske verdien av lobotomi i visse psykoser.

Hess ble født i Frauenfeld. Han mottok sin Doctor medicinae fra Universitetet i Zürich i 1906, og praktiserte som kirurg og oftalmolog. I 1912 forlot han denne praksisen og begynte med forskning. Hans hovedinteresser var regulering av blodstrømmer og respirasjon. I forlengelsen av disse forskningsinteressene, begynte han å kartlegge den delen av diencephalon som kontrollerer de indre organene. Fra 1917 til 1951 virket han som professor og direktør ved avdelingen for fysiologisk institutt ved Universitetet i Zürich. Han døde i Locarno i Sveits i en alder av 92 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]