Eric Kandel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Eric Kandel
Eric Richard Kandel.jpg
Kandel under Lange Nacht der Wissenschaften (Lang natt med vitenskap) i Østerrike i 2006
Født7. november 1929 (88 år)
Wien, Østerrike
Ektefelle Denise Kandel
Utdannet ved Harvard University, Erasmus Hall High School, New York University School of Medicine
Beskjeftigelse nevrolog, psykiater, hjerneforsker, psykolog, biokjemiker
NasjonalitetUSA
Medlem avDeutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina
Royal Society
National Academy of Sciences
Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften
Mainz vitenskaps- og litteraturakademi
Det franske vitenskapsakademiet
American Academy of Arts and Sciences
American Philosophical Society
Utmerkelser Nobelprisen i fysiologi eller medisin (2000)
InstitusjonerColumbia University College
of Physicians and Surgeons
FagfeltPsykiatri og neurovitenskap
Kjent forFysiologi av hukommelse

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysiologi eller medisin
2000

Eric Richard Kandel (født 7. november 1929 i Wien) er en østerriksk–født amerikansk nevrolog og nobelprisvinner. Han ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin sammen med landsmannen Paul Greengard og svensken Arvid Carlsson for sine funn om signalsubstanser i nervesystemet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Eric Kandel ble født som annen sønn av leke- og spillforhandleren Hermann Kandel og hans hustru Charlotte, født Zimels. Etter Anschluss (Nazi-Tysklands overtakelse av Østerrike) i 1938 fikk Eric massive problemer i hverdagslivet: I skoleklassen ville ingen andre elever lenger ha noe med ham å gjøre, ettersom han var jødisk. I 1939 emigrerte familien Kandel til USA, da de oppfattet antisemittismen i hjemlandet som mer og mer livstruende.

Resten av sine grunnskoleår fikk han ved en yeshiva i Flatbush, en bydel i New York, til han i 1944 vekslet over til Erasmus Hall High School i Brooklyn. Der begynte han å interessere seg for historie og litteratur. Der ble han og en annen elev utyvalgt av 1.400 andre søkere til studiestipender for Harvard University. I 1945 dikk han amerikansk statsborgerskap.

Forskning[rediger | rediger kilde]

Signalene fra en nervecelle til en annen overføres ved hjelp av ulike signalsubstanser. Signaloverføringer skjer i spesielle kontaktpunkter, synapser. En enkelt nervecelle kan ha tusenvis av kontaktpunkter med andre nerveceller. Arvid Carlsson oppdaget at dopamin er en slik signalsubstans i hjernen, og at dopamin har stor betydning for kontrollen av våre bevegelser. Hans forskning ledet i sin tur til innsikten i at Parkinsons sykdom forårsakes av dopaminbrist i visse deler av hjernen, og at man kunne få frem et effektivt legemiddel (L-dopa) mot denne sykdommen.

Paul Greengard oppdaget hvordan dopamin og en rekke andre signalsubstanser utøver sine effekter i nervesystemet. Signalsubstansene påvirker først en reseptor på cellens overflate. Dette utløser en rekke reaksjoner som påvirker visse «nøkkelproteiner», som igjen regulerer ulik cellulære funksjoner. Proteinenes form og funksjon forandres ved at fosfatgrupper tilføres (fosforylering) eller tas bort (defosforylering). Gjennom denne mekanismen kan signalsubstansene overføre sine budskap mellom nerveceller.

Eric Kandel oppdaget siden hvordan synapsenes effektivitet kan forandres og med hvilke molelylære mekanismer dette skjer. Han viste at synapsenes funksjon er sentrale for læring og hukommelse. For funnet av en form for korttidsminne spiller protteinfosforyleringen i synapsen en viktig rolle. For at et langtidsminne skal oppstå, kreves dessuten nydanning av proteiner som blant annet fører til at synapsens for og funksjon forandres.

Kandel ble tildelt Albert Lasker Basic Medical Research Award i 1983. I 2011 ble han utnevnt til æresdoktor ved NTNU.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]