Hopp til innhold

Eric Kandel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eric Kandel
Kandel under Lange Nacht der Wissenschaften (Lang natt med vitenskap) i Østerrike i 2006
Født7. nov. 1929[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (94 år)
Wien[5]
BeskjeftigelseNevrolog, psykiater, hjerneforsker, psykolog, biokjemiker, universitetslærer, biofysiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedHarvard University
Erasmus Hall High School
New York University School of Medicine
Columbia University
Yeshivah of Flatbush
EktefelleDenise Kandel[6]
NasjonalitetUSA
Østerrike (–1938) (avslutningsårsak: holocaust)
Medlem av
UtmerkelserNobelprisen i fysiologi eller medisin (2000)
ArbeidsstedColumbia University College
of Physicians and Surgeons
FagfeltPsykiatri og neurovitenskap
Doktorgrads-
studenter
Bong-Kiun Kaang
John H. Byrne (–1973)[8]
Kjent forFysiologi av hukommelse

Nobelprisen i fysiologi eller medisin
2000

Eric Richard Kandel (født 7. november 1929 i Wien) er en østerriksk-født amerikansk nevrolog og nobelprisvinner. Han ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin sammen med landsmannen Paul Greengard og svensken Arvid Carlsson for sine funn om signalsubstanser i nervesystemet.

Liv og virke

[rediger | rediger kilde]

Eric Kandel ble født som annen sønn av leke- og spillforhandleren Hermann Kandel og hans hustru Charlotte, født Zimels. Etter Anschluss (Nazi-Tysklands overtakelse av Østerrike) i 1938 fikk Eric store problemer i hverdagslivet: I skoleklassen ville ingen andre elever lenger ha noe med ham å gjøre, ettersom han var jødisk. I 1939 emigrerte familien Kandel til USA, da de oppfattet antisemittismen i hjemlandet som mer og mer livstruende.

Resten av sine grunnskoleår fikk han ved en yeshiva i Flatbush, en bydel i New York, til han i 1944 vekslet over til Erasmus Hall High School i Brooklyn. Der begynte han å interessere seg for historie og litteratur.[trenger referanse] Der ble han og en annen elev utvalgt av 1400 andre søkere til studiestipender for Harvard University.[trenger referanse] I 1945 fikk han amerikansk statsborgerskap.

Forskning

[rediger | rediger kilde]

Signalene fra en nervecelle til en annen overføres ved hjelp av ulike signalsubstanser. Signaloverføringer skjer i spesielle kontaktpunkter, synapser. En enkelt nervecelle kan ha tusenvis av kontaktpunkter med andre nerveceller. Arvid Carlsson oppdaget at dopamin er en slik signalsubstans i hjernen, og at dopamin har stor betydning for kontrollen av våre bevegelser. Hans forskning ledet i sin tur til innsikten i at Parkinsons sykdom forårsakes av dopaminbrist i visse deler av hjernen, og at man kunne få frem et effektivt legemiddel (L-dopa) mot denne sykdommen.

Paul Greengard oppdaget hvordan dopamin og en rekke andre signalsubstanser utøver sine effekter i nervesystemet. Signalsubstansene påvirker først en reseptor på cellens overflate. Dette utløser en rekke reaksjoner som påvirker visse «nøkkelproteiner», som igjen regulerer ulik cellulære funksjoner. Proteinenes form og funksjon forandres ved at fosfatgrupper tilføres (fosforylering) eller tas bort (defosforylering). Gjennom denne mekanismen kan signalsubstansene overføre sine budskap mellom nerveceller.

Kandel oppdaget siden hvordan synapsenes effektivitet kan forandres og med hvilke molekylære mekanismer dette skjer. Han viste at synapsenes funksjon er sentrale for læring og hukommelse. For funnet av en form for korttidsminne spiller proteinfosforyleringen i synapsen en viktig rolle. For at et langtidsminne skal oppstå, kreves dessuten nydanning av proteiner som blant annet fører til at synapsens for og funksjon forandres.

Kandel ble tildelt Albert Lasker Basic Medical Research Award i 1983. I 2011 ble han utnevnt til æresdoktor ved NTNU.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Eric-Kandel, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, oppført som Eric R. Kandel, Munzinger IBA 00000023493, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Proleksis Encyclopedia, oppført som Eric Richard Kandel, Proleksis enciklopedija-ID 54479[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id kandel-eric[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ collections.ushmm.org[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Notable Names Database[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ ProQuest document ID 2302687736[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]