Corneille Heymans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Corneille Heymans
Corneille Heymans nobel.jpg
FødtCorneille Jean François Heymans
28. mars 1892
Gent, Flandern
Død18. juli 1968 (76 år)
Knokke-Heist, Flandern
Gravlagt Campo Santo
Far Jean-François Heymans
Søsken Paul Heymans
Utdannet ved Universitetet i Gent
Beskjeftigelse Lege, universitetslærer, farmakolog, fysiolog, toksikolog
Nasjonalitet Belgia
Medlem av
6 oppføringer
Kungliga Vetenskapsakademien, Heidelberger Akademie der Wissenschaften (1950–), Det franske vitenskapsakademiet, Det pavelige vitenskapsakademi, Accademia Nazionale delle Scienze detta dei XL, Académie nationale de médecine
Utmerkelse
8 oppføringer
Nobelprisen i fysiologi eller medisin (1938), Ridderordenen av den hellige grav i Jerusalem, Nordstjerneordenen, kommandør av Sankt Sylvester-ordenen, Schmiedeberg Badge (1962), storoffiser av Leopoldsordenen, honorary doctorate of the University of Montpellier, Q61775211
InstitusjonerUniversiteit Gent
FagfeltFysiologi
Doktorgrads-
studenter
Paul Janssen

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i fysiologi eller medisin
1938

Corneille Heymans (født 28. mars 1892 i Gent i Flandern, død 18. juli 1968 i Knokke-Heist i Flandern) var en belgisk fysiolog. Han ble tildelt Nobelprisen i fysiologi eller medisin for 1938 for oppdagelsen av rollen til sinus- og aortamekanismer i reguleringen av respirasjon.[1] Han viste hvordan blodtrykk og oksygeninnhold i blodet blir målt av kroppen og overført til hjernen.

Under utvelgelsesprosessen i 1938 besluttet Nobelkomiteen for fysiologi eller medisin at ingen av årets nominerte tilfredsstilte kriteriene som var skissert i Alfred Nobels testamente. I henhold til Nobelstiftelsens statutter kan prisen i slike tilfeller bli tilbakeholdt til neste år, og denne regelen ble benyttet i dette tilfellet. Heymanns mottok dermed prisen for 1938 ett år senere, i 1939.

Heymans ble innvalgt som utenlandsk representant av Kungliga Vetenskapsakademien i 1963.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1938». www.nobelprize.org. Besøkt 6. mai 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

NobelprisstubbDenne Nobelprisrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.