Galtvortekspressen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Plattform 9¾ på King's Cross

Galtvortekspressen er et fiktivt magisk tog i Harry Potter-serien av J.K. Rowling. Elevene ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom tar toget fra London til Galtvang. Toget går fra King's Cross stasjon plattform 9¾, en plattform som er usynlig for gomper og kan nås gjennom barrieren mellom plattform 9 og 10. Prefekter ved skolen har en egen vogn nær lokomotivet. Kupéene ombord i toget er antakelig bokstaverte, for eksempel møttes Snileklubben for første gang i kupé C i Harry Potter og Halvblodsprinsen, en kupé som antakeligvis ligger et stykke bak i toget. Når elevene går av toget i Galtvang, får førsteårsstudentene reise med båt over innsjøen til skolen, mens alle de andre elvene reiser med en vogn som blir trukket av usynlige vesener som kalles dystraler.

Harry Potter møtte sine to beste venner, Ronny Wiltersen og Hermine Grang på sin første tur med Galtvortekspressen. Så langt har Harry reist med toget ti (kanskje elleve) ganger: To ganger om året i sine seks første år ved Galtvort, unntatt en gang, i Harry Potter og Mysteriekammeret, da han og Ronny fløy Arthur Wiltersens forheksede Ford Anglia til skolen, en ferd som endte med kollisjon i Prylepilen som står utenfor skolen. Den sjette boken slutter før Harry drar fra Galtvort, og det blir heller ikke nevnt hvordan Harry reiser fra Hiet til skolen ved skolestart. Etter hvert skoleår blir Harry møtt av sin onkel og tante på stasjonen i London. De misliker ham sterkt, men har aldri unngått å hente ham på stasjonen.

Plattform 9¾[rediger | rediger kilde]

Plattform 9¾ er plattformen som elevene ved Galtvort drar fra når de skal ta Galtvortekspressen. Ligger på King's Cross stasjon. For å komme inn på sporet må du gå rett inn på bommen mellom spor ni og ti.

Etter at Harry Potter-bøkene, og ikke minst filmene, ble kjent, er det hengt opp et stort skilt med Platform 9¾ på en mur mellom spor 4 og 5 på den virkelige King's Cross stasjon. Årsaken til at skiltet ikke henger mellom spor 9 og 10 er at disse sporene ligger i ulike bygninger i stasjonen.

Det ekte toget[rediger | rediger kilde]

Great Western Railway Hall Class lokomotiv, nr 5972 Olton Hall.

Lokomotivet som blir brukt i filmversjonene er en Great Western Railway Hall Class 5972 Olton Hall, og blir fremstilt som et tog med fire vogner. Filmene blir spilt inn på King's Cross stasjon og North Yorkshire Moors Railway. En scene fra filmen med Galtvortekspressen er spilt inn i Norge.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]