Hopp til innhold

Harry Potter og ildbegeret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Harry Potter og ildbegeret
orig. Harry Potter and the Goblet of Fire
Forfatter(e)J.K. Rowling
SpråkEngelsk
Tilblivelse8. juli 2000
SjangerEventyr
Utgitt2000
ForlagBloomsbury (UK)
Damm (No)
Oversetter(e)Torstein Bugge Høverstad
Sider647

Harry Potter og Ildbegeret er den fjerde boka i J.K. Rowlings serie om Harry Potter. Bokas originaltittel er Harry Potter and the Goblet of Fire, og den kom på engelsk i 2000. Den norske oversettelsen, ved Torstein Bugge Høverstad, kom i 2001.

Tradisjonen tro starter den fjerde Harry Potter-boka sommeren før Harry skal begynne sitt fjerde år på trollmannsskolen Galtvort. Men denne gangen er det en stor del av handlingen som tar plass i sommerferien, før skoleåret begynner. Harry har nemlig blitt invitert med på rumpeldunk-VM av familien Wiltersen. De har billetter til finalen, som er mellom Irland og Bulgaria. Men etter kampen skjer det mystiske ting: Folk forkledd som dødsetere (Voldemorts tilhengere) skremmer gomper, og Mørkets Merke, det gamle tegnet til Voldemort, blir sendt opp over plassen. Dødseterne forsvinner, og den som blir tatt for å ha sendt opp merket, er Blunka, Bart Kroeks (ansatt i Magidepartementet) husnisse, og det var Harrys stav som ble brukt. Heldigvis er Harry selv utenfor mistanke, men han og de andre som var i nærheten av Blunka da merket viste seg, tror ikke det var Blunka som gjorde det.

Vel framme på Galtvort får vi først og fremst høre om Tretrollmannsturneringen, som skal foregå på Galtvort, av Humlesnurr. Til skolen vil det komme representanter fra de to andre skolene Beauxbaton og Durmstrang, som skal konkurrere mot en representant fra Galtvort. Det er ildbegeret som skal velge ut representantene, som må være over 17 år.

Da representantene blir offentliggjort, viser det seg at noe underlig har skjedd. Representanten for Beauxbatons blir Fleur Delacour, for Durmstrang blir det rumpeldunk-stjernen Viktor Krumm, og fra Galtvort blir det Fredrik Djervell. Men et fjerde navn kommer opp av ildbegeret, og det er Harry Potter. Hvem har narret Ildbegeret? Reglene må følges, og dermed blir det fire kjempende i Tretrollmannsturneringen.

De må igjennom flere prøver, og Harry viser flere ganger at han er ikke noe mindre kompetent enn sine eldre konkurrenter. Et par ganger får han uventet hjelp, deriblant fra medelev Fredrik Djervell. Men samtidig som Harry må tenke på Turneringen (og skolearbeidet), kan han heller ikke glemme Voldemort, som han vet er på vei til å komme tilbake. I tillegg må han stri med Rita Slita, en utrolig plagsom tabloidjournalist.

Ved slutten av skoleåret kommer de til den siste prøven, som er en labyrint full av farer. Innerst i labyrinten er pokalen som vinneren får. Harry og Fredrik kommer samtidig fram, og bestemmer seg for å ta pokalen sammen og dele seieren. Men pokalen viser seg å være en flyttnøkkel, og plutselig befinner de to seg på en ukjent kirkegård sammen med Petter Pittelpytt og Voldemort, som enda ikke har fått noen utpreget menneskelig form. Pittelpytt dreper først Fredrik (på ordre fra Voldemort), og deretter blander han sammen et brygg (bl.a. bestående av Harrys blod og sin egen arm). Ved hjelp av Brygget gjenoppstår Voldemort som delvis menneske, delvis… noe annet.

Dødseterne immiverer til kirkegården, og Voldemort kritiserer mange av dem for å være lite lojale og feige. Så skal han kvitte seg med Harry en gang for alle, og de duellerer. Harry avverger Voldemorts Avada kadavra (drepeformelen) med en enkelt Exitarmus (avvæpningsformelen), og tryllestavene deres blir forbundet på magisk vis. Skyggene av Voldemorts siste utførte drap kommer ut av staven hans, deriblant Harrys foreldre. Til slutt bryter Harry kontakten, og løper bort til pokalen han kom med, griper Fredriks døde kropp og kommer seg tilbake til Galtvort.

Spenningen er ikke over enda. Det gjenstår å finne ut hvem som gjorde pokalen om til en flyttnøkkel. Det viser seg å være en lærer, Alastor Galøye Bister, eller snarere, en svindler som har kledd seg ut som ham. Denne svindleren er en av Voldemorts mest trofaste tjenere, Bart Kroek Jr., som også var den som slapp Harrys navn i Ildbegeret, under en fjerde skole, slik at han var garantert å komme med i Turneringen. Dessuten var det han som sendte opp Mørkets Merke under Rumpeldunk-VM, ikke farens husnisse. For øvrig har Kroek Jr. også rukket å drepe sin far.

Ved bokas slutt er det meste ganske trist og depressivt. Harry lever, og han har nettopp slåss mot Voldemort i egen, gjenoppstått person og vunnet, men han har også nettopp vært vitne til en uskyldig gutts brutale død, og han vet at den grusomste trollmann noensinne har gjenvunnet gamle høyder. Humlesnurr tar Harrys fortelling alvorlig, og bringer nyheten videre til elevene ved Skolen.

Avsløringer

[rediger | rediger kilde]

I Harry Potter og ildbegeret avsløres det en mengde fakta som er/kan være relevante for historiens videre utvikling. Noen eksempler er:

  • Gygrid er halvt jøtul
  • Navnene på mange dødsetere, som Malfang, Krabbe, Gurgel, Nokk, Averson og McKnife