Harry Potter og Halvblodsprinsen (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Harry Potter og Halvblodsprinsen
orig. Harry Potter and the Half-Blood Prince
Generell informasjon
SjangerActioneventyr
Utgivelsesår17. juli 2009
Prod.landStorbritannia
Lengde153 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense12 (2016) (Norge)
Bak kamera
RegiDavid Yates
ProdusentDavid Heyman
ManusforfatterJ.K. Rowling (roman)
Steve Kloves (filmmanus)
Foran kamera
MedvirkendeDaniel Radcliffe
Rupert Grint
Emma Watson
Michael Gambon
Jim Broadbent
Alan Rickman
Tom Felton
Helena Bonham Carter
Prod.selskapWarner Brothers
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Harry Potter og Halvblodsprinsen er en britisk film basert på J.K. Rowlings sjette bok i Harry Potter-serien, Harry Potter og Halvblodsprinsen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Lord Voldemort strammer grepet om både trollmanns-samfunnet og de u-magiske gompene: Dødseterne hans kidnapper tryllestav-makeren Olivander, og ødelegger London Millennium Bridge. Lucius Malfoy sitter fremdeles fengslet i Azkaban, og Voldemort sønnen han Draco Malfoy til å utføre et hemmelig oppdrag innenfor Galtvorts murer. Dracos mor, Narcissa Malfang, og tante Bellatrix Lestrange oppsøker Severus Snape - som påstår at han er en muldvarp innenfor Føniksordenen på vegne av Voldemort. Snape avgir et ubrytelig løfte med Narcissa, for å beskytte Draco og oppfylle Dracos oppgaver hvis han mislykkes. Harry Potter reiser sammen med Albus Humlesnurr for å overtale den tidligere Galtvort-professoren Horace Slughorn til å returnere til Galtvort. Deretter gjenforenes Harry med sine beste venner Ronald Weasley og Hermine Grang. I Diagonallmenningen legger de merke til Draco og Narcissa Malfoy, og følger dem. Mor og sønn møter en gruppe Dødsetere, inkludert varulven Fenrir.

Harry begynner å mistenke at Draco har begynt som dødseter, men Ron og Hermine er mer skeptiske. På Galtvort-ekspressen sniker Harry seg inn i Smyagrd-vognen iført sin usynlighetskappe for å spionere på Malfang. Men dette blir oppdaget og han våder Harry, og etterlater ham på toget. Men Luna oppdager ham, og hjelper ham ut av toget før toget skal reise sin vei. Harry oppdager at hans brukte lærebok er fylt med nyttige notater og trollformler skrevet av noen som kaller seg Halvblodsprinsen. Ved å bruke disse tipsene utmerker Harry seg i klassen, noe som irriterer Hermine og imponerer Professor Slughorn. Ron blir med på Griffing sitt Rumpeldunk-lag som målvakt. Han begynner også et forhold med Lavender Brown, noe som opprører Hermine. Harry tilbringer juleferien sammen med Weasley-familien. På Galtvort etter jul ber rektor Humlesnurr ham om å få tak i Professor Slughorns minner om en ung Voldemort. Slughorn har tidligere nektet å gi ham nøyaktige minner fra disse hendelsene.

Etter at Ron ved et uhell får i seg en kjærlighetsdrikk - som egentlig var beregnet på Harry - tar Harry ham med til Slughorn for en kur. Slughorn hjelper ham og tilbyr guttene mjød han hadde tenkt å gi som gave til Humlesnurr. Men Ron blir forgiftet når drikker den. Harrys raske tenkning redder Ron. Mens han kommer seg på sykestuen, mumler Ron navnet til Hermine - noe som får Lavendel til å avslutte forholdet deres. Harry konfronterer Draco om den forgiftede mjøden, samt et forbannet halskjede som nesten drepte Katie Bell. En duell bryter løs mellom dem, og Harry bruker en av halvblodsprinsens forbannelser uten å vite hva denne forbannelsen egentlig går ut på. Forbannelsen skader Malfang alvorlig, og han blir bare reddet av Snapes raske ankomst og reversering av forbannelsen. Harry gjemmer deretter læreboken sin med alle oppskriftene og formlene. Harry bruker senere en lykkedrikk for å overbevise den motvillige Slughorn til å komme med minnene som Humlesnurr trenger. Gjennom dette minnet oppdager Humlesnurr og Harry at Voldemort var på leting etter informasjon om horcruxes, magiske gjenstander som inneholder biter av en trollmanns sjel. Dette kan gjøre en person udødelig.

Humlesnurr mistenker at Voldemort delte sjelen hans i seks horcruxer, hvorav to av dem allerede har blitt ødelagt: Tom Riddles dagbok når han var elev ved Galtvort, og en ring som tidligere tilhørte Riddles bestefar. De reiser til en hule hvor Harry hjelper Humlesnurr med å drikke en trylledrikk som skjuler en annen horcrux: Smygard-medaljongen. En svekket Humlesnurr forsvarer dem fra Inferi ved å skape en ring av ild, og sender dem tilbake til Galtvort. Men en rekke dødsetere har i mellomtiden kommet seg inn på Galvort, med hjelp fra Draco. Samtidig som Harry gjemmer seg, dukker Draco opp og avvæpner Humlesnurr. Men Draco nøler med å drepe Humlesnurr, før Snape dukker opp og dreper ham. Samtidig som alle dødseterne stikker av, avslører Snape ovenfor Harry at det var han som en gang kalte seg for Halvblodsprinsen. Samtidig som Galtvort-elevene og de ansatte sørger over rektor Humlesnurrs død, forteller Harry til Ron og Hermine at medaljongen de hadde funnet var falsk. Noen andre hadde allerede stjålet den virkelige horcruxen, og etterlatt en falsk medaljong der. Harry, Ron og Hermine sier seg enige om å ikke dukke opp til det siste Galtvort-året deres, fordi de heller ønsker å jakte på de gjenværende horcruxene.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Harry Potter Daniel Radcliffe
Ron Weasley Rupert Grint
Hermione Granger Emma Watson
Albus Dumbledore Michael Gambon
Horace Slughorn Jim Broadbent
Bellatrix Lestrange Helena Bonham Carter
Severus Snape Alan Rickman
Draco Malfoy Tom Felton
Ginny Weasley Bonnie Wright
Minerva McGonagall Maggie Smith
Rubeus Hagrid Robbie Coltrane
Remus Lupin David Thewlis
Arthur Weasley Mark Williams
Molly Weasley Julie Walters
Narcissa Malfoy Helen McCrory
Luna Lovegood Evanna Lynch
Neville Longbottom Matthew Lewis
Fred Weasley James Phelps
George Weasley Oliver Phelps
Lavender Brown Jessie Cave
Peter Pettigrew Timothy Spall
Fenrir Greyback Dave Legeno
Filius Flitwick Warwick Davis
Argus Filch David Bradley
Nymphadora Tonks Natalia Tena
Madam Pomfrey Gemma Jones
Lily Potter Geraldine Somerville
Cormac MacLaggen Freddie Stroma
Katie Bell Georgina Leonidas
Leanne Isabella Laughland
Tom Riddle Hero Fiennes-Tiffin (11 år)
Frank Dillane (16 år)
Dean Thomas Alfred Enoch
Seamus Finnigan Devon Murray
Parvati Patil Shefali Chowdhury
Padma Patil Afshan Azad
Cho Chang Katie Leung
Pansy Parkinson Scarlett Byrne
Vincent Crabbe Jamie Waylett
Gregory Goyle Josh Herdman
Blaise Zabini Louis Cordice

Utsettelse av lansering[rediger | rediger kilde]

Den originale datoen for lanseringen av Harry Potter og Halvblodsprinsen var 21. november 2008.[1] Lansering av filmen ble endret til 17. juli 2009, til tross for at filmen er ferdig,[2] ettersom en streik blant manusforfatterne førte til at andre filmer ble utsatt. Administrerende direktør Alan Horn uttalte at filmen hadde blitt flyttet for å sikre at studioet fikk en sensasjonsfilm i 2009.[2]

På pressekonferansen til lanseringen av filmen Harry Potter og ildbegeret i oktober 2005, sa produsent David Heyman at Steve Kloves, selv om han hopper over den femte filmen, kommer tilbake og skriver manus til den sjette.

Trivia[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Harry Potter Shuffle: How 'Half-Blood Prince' Delay Affected Hollywood» (engelsk). courant.com. 20. november 2008. Besøkt 22. november 2008. [død lenke]
  2. ^ a b «Potter film release date delayed» (engelsk). BBC News. 15. august 2008. Besøkt 22. august 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]