Trylleformler i Harry Potter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Trylleformler i Harry Potter utføres vanligvis som en kombinasjon av en uttalt trylleformel (ofte modifiserte ord hentet fra latin) og bevegelse av tryllestaven. Det er også mulig å bruke magi uten tryllestav; avanserte hekser og trollmenn kan få sin magi til å fungere uten å uttale selve formelen ved hjelp av viljekraft. Slik det står beskrevet i bøkene av J.K. Rowling kan alle formler utføres uten å si besvergelsen, men besvergelsen blir som oftest uttalt for å forsterke formelen, blant annet fordi utøveren av formelen kan ha manglende kunnskaper og/eller evner.

Valg av formler varierer mellom hver heks og trollmann, avhengig av kunnskap, bruksområder og duelleringsmåter. I bøkene har de onde en tendens til å bruke flere dødelige formler, blant annet fordi de ikke bryr seg om magilovene og menneskeliv, mens de gode prøver å unngå å drepe. Disse formlene blir ikke nevnt i bøkene. For eksempel våden som Dolohov brukte på Hermine Grang i Harry Potter og Føniksordenen.

Nedenfor følger en oversikt over brukte magiske formler i bøkene:


A[rediger | rediger kilde]

Absurdulum (eng: Riddikulus)[rediger | rediger kilde]

Formel som tvinger en hambuse til å skifte til en form som personen finner morsom. På denne måten blir hambusen ufarliggjort, og gjør det mulig for trollmannen eller heksa å tilintetgjøre den. Formelen blir første gang brukt i Harry Potter og fangen fra Azkaban hvor den er en del av skoleundervisningen i forsvar mot hambuser. I denne boka blir det vist at latter er den mest effektive måten å gjøre det av med en hambuse når den først er blitt ufarliggjort. Nilus så Slur først, men når han konsentrerte seg og sa absurdulum, så de Slur i bestemoren hans sine klær, som gjorde det mye mer morsomt.

Apporto (eng: Accio)[rediger | rediger kilde]

Tilkallingsformel som henter en navngitt gjenstand på magisk vis til den som uttaler formelen. Brukes første gang i Harry Potter og Ildbegeret. Navnet på formelen i engelskversjonen av bøkene er latin for jeg tilkaller. Det norske navnet kommer fra det franske ordet apporter som betyr å bringe eller å ha med seg. Ordet «apport» brukes også i dag på norsk som en kommando når en ber noen hente noe.[1]

Formelen blir i bøkene vist å kunne brukes på to måter, enten ved å rette tryllestaven mot objektet en vil ha hentet til seg og deretter si apporto, eller bare heve tryllestaven, si apporto og deretter navnet på gjenstanden en vil skal apporteres.

Aquamenti (eng: Aguamenti)[rediger | rediger kilde]

Formel som får tryllestaven til å sprute vann. Den er satt sammen av latin aqua som betyr vann, og menti som betyr å huske. Formelen forekommer første gang i Harry Potter og Halvblodsprinsen.

Alohomora (eng: Alohomora)[rediger | rediger kilde]

Formel som kan brukes til å åpne låste dører. Sammensatt av det hawaiiske Aloha som kan bety farvel, og mora, som er latin for hindring. Formelen ble første gang brukt i Harry Potter og De vises stein. Ikke alle dører kan låses opp med denne formelen, da det finnes magiske måter å låse en dør på som alohomora-formelen ikke fungerer på. Derimot kan den brukes på alle dører som er låst med konvensjonelle metoder (låser og lignende).

Antiantagon(eng: Cave inimicum)[rediger | rediger kilde]

En formel som Hermine brukte for å sikre teltet hun, Ronny og Harry brukte i Harry Potter og dødstalismanene. Det engelske ordet kommer fra latin og betyr «Vokt dere for fienden».

Avada Kadavra (eng: Avada Kedavra)[rediger | rediger kilde]

Den verste av de utilgivelige forbannelsene, nemlig mordforbannelsen. Når den brukes, gis et blaff av et blendende grønt lys, og formelen dreper øyeblikkelig uten å etterlate seg noe merke eller biologisk årsak. Det finnes intet kjent forsvar mot denne forbannelsen, og det er bare en som har overlevd å bli truffet av denne, Harry Potter, hovedpersonen i bøkene. Formelen er hentet fra arameisk; «la det ødelegges mens jeg taler», i motsetning til det mer kjente «abrakadabra» som på arameisk betyr «La det skapes mens jeg taler». En annen forbindelse kan være cadaver som er latin for et kadaver eller lik. Den blir første gang omtalt i Harry Potter og Ildbegeret.

Som påpekt i denne boken, trengs det mer enn bare å si fram besvergelsen for å ta livet av offeret; forbannelsen er avhengig av å bakkes opp av sterk magi fra brukeren. Som det ble kommentert i boken av ``Galøye`` Bister: ...«samtlige av dere kunne peke på meg med tryllestavene nå og si ordene, og jeg tviler på at det ville gitt meg så mye som litt neseblod.» (kapittel 14)

Avís[rediger | rediger kilde]

Trylleformel som skyter fugler ut av tryllestaven. Brukes første gang i Harry Potter og Ildbegeret av Olivander, for å sjekke Viktor Krumm sin tryllestav. «Avis» kommer fra latin og betyr «fugl». Hermine Grang behersker denne formelen meget godt. I Harry Potter og Halvblodsprinsen øver hun seg på denne mens hun sørger over Ronny Wiltersens romanse med Lavendel Bruun.

B[rediger | rediger kilde]

Befalio (eng: Imperio)[rediger | rediger kilde]

En av de de tre utilgivelige forbannelsene. Den som blir utsatt for denne forbannelsen, blir viljeløst styrt av den som har kastet forbannelsen. Når forbannelsen er hevet, husker ikke offeret noe som helst fra den perioden forbannelsen var virksom. Flere dødsetere hevdet å ha vært under befaliusforbannelsen fra Fyrst Voldemort, og har dermed sluppet unna Azkaban. Det engelske navnet på formelen kommer fra det latinske Impero som betyr «Jeg gir ordre». Det norske navnet er tatt fra «å befale» sammen med en latinsk suffiks.

Denne forbannelsen er det mulig å kjempe imot, og hvis offerets viljekraft er sterk nok, vil hen kunne kaste av seg forbannelsen når den blir forsøkt brukt på vedkommende. Harry Potter er en av flere personer i bøkene som blir vist å ha anlegg for å gjøre dette.

Bindio (eng: Incarcerous)[rediger | rediger kilde]

Bindio får tau til å surre seg rundt noe eller noen. Den kan ikke binde sammen ting, men den kan brukes til å kvele personer eller magiske vesner. Den formelen blir kastet på, fyker opp i luften med tauene eller kjettinger rundt seg. Brukes i bok 5 og i Harry Potter og føniksordenen.

Bloccus gompus (eng: Repello muggeltum)[rediger | rediger kilde]

Hermine Grang bruker denne i Harry Potter og dødstalismanene for å avvise gomper fra ting de ikke burde se. Hermine bruker denne for å få gompene til å ikke se teltet de bruker i skogene.

Blussio (eng: Flagrate)[rediger | rediger kilde]

Formel som kan brukes til å «tegne med ild». Der formelen blir brukt dannes det et merke som varer i lang tid, men flammen brenner ikke på gjenstanden slik at den blir ødelagt. Det originale latinske ordet for denne formelen er flagrare som betyr å brenne. Formelen blir første gang brukt av Tom Dredolo Venster alias Voldemort i Harry Potter og Mysteriekammeret.

Bombarda (eng: Bombarda)[rediger | rediger kilde]

Første gang brukt i Harry Potter og Fangen fra Azkaban, Hermine bruker den for å slippe løs Sirius Svaart fra astronomitårnet.

Bombarda Maxima[rediger | rediger kilde]

Dolorosa Uffert bruker denne formelen da hun vil inn i nødvendighetsrommet i den femte filmen. Formelen sprenger veggen, og Humlesnurr-legionen blir avslørt.

Brekkivrakio (eng: Confringo)[rediger | rediger kilde]

Formelen brukes til å ødelegge gjenstander. Den blir først brukt av Harry Potter i bok 7 for å dele motorsykkelvogna på Gygrids (tidligere Sirius Svaarts) motorsykkel fra resten av sykkelen. Senere brukt av Hermine Grang i huset til Batilda Bang.

C[rediger | rediger kilde]

Contrahexia (eng: Salvio hexio)[rediger | rediger kilde]

En av mange avstøtningsheksinger som Hermine Grang bruker i bok 7 for å skjule seg selv og Ronny og Harry fra dødsetere.

Martyrio (eng: Crucio)[rediger | rediger kilde]

En formel som gjør at 'offeret' får pine i hele kroppen, f.eks. hodepine. Det er også en av de tre utilgivelige forbannelsene

D[rediger | rediger kilde]

Demaskerio Specialis[rediger | rediger kilde]

Formel som avslører hvilken som helst hemmelighet ved en magisk gjenstand.

Depressio[rediger | rediger kilde]

Formelen ble brukt i Harry Potter og dødstalismanene da Hermine sprengte et hull i Lunekjærs hjem. Depressio betyr «presse ned» eller «tynge ned».

Dimendio (eng: Diminuendo)[rediger | rediger kilde]

Den får ting til å forminskes.

Disintegratio[rediger | rediger kilde]

Denne er brukt til å få større ting til å eksplodere. Brukt i Harry Potter og Dødstalismanene.

E[rediger | rediger kilde]

Eliminatus (eng: Deletrius)[rediger | rediger kilde]

Fjerner bildet av forrige magi utført som har blitt fremkalt ved Hexohistorico-formelen. Kan muligens brukes til å fjerne andre magiske effekter også, slik som Finite Incantatem. (se nedenfor). Det engelsk navnet «deletrius» kommer fra ordet «delete», å slette.

Exitarmus (eng: Expelliarmus)[rediger | rediger kilde]

Avvæpningsformelen. Formelen avvæpner en person ved rive det de holder ut av hendene på dem. Formelen blir første gang introdusert i andre bok, og blir deretter brukt flere ganger senere. Når flere personer samtidig kaster formelen på samme person, kan det føre til en forsterket effekt, og offeret kan selv kastes bakover, hvilket blir vist i den tredje boka.

Det norske navnet er satt sammen av «exit» altså ut, og «armus», som kan bety våpen. Det engelske navnet er latin og er satt sammen på samme måte. Det betyr «å utvise/frata et våpen».

Explosio (eng: Reducto)[rediger | rediger kilde]

Denne trylleformelen knuser og ødelegger det den treffer. Det engelske navnet «reducto» kommer fra ordet «reduce», og redusere eller gjøre ende på. Formelen blir første gang brukt i Harry Potter og ildbegeret

F[rediger | rediger kilde]

Falnerio (eng: Descendo)[rediger | rediger kilde]

En formel som senker noe.

Feraverto[rediger | rediger kilde]

Formelen forvandler dyr til kopper. Brukt første gang i Harry potter og Mysteriekammeret i McSnurps time.

Fiendfyre[rediger | rediger kilde]

Formelen som starter eller lager satanstunger, en ild som er umulig å stoppe, og som ødelegger alt på sin vei. Kan også brukes til å ødelegge malacruxer i harry potter og dødstalismanene ( bok 7)

Finite Incantatem[rediger | rediger kilde]

En trylleformel som brukes for å avslutte virkningene av en annen trylleformel. Brukt for første gang av Hermine Grang under en rumpeldunkkamp i Harry Potter og Mysteriekammeret for å stoppe en løpsk klabb. Kommer av latin finire som betyr å avslutte, og incantatum som betyr «noe eller noen som er forhekset».

Fleccus veccus[rediger | rediger kilde]

Formel som fjerner skitt. Første gang nevnt i Harry Potter og Føniksordenen.

Flyttus (eng: Portus)[rediger | rediger kilde]

En formel som brukes for å opprette en flyttnøkkel. Humlesnurr kastet denne for å bringe Harry tilbake til Galtvort i slutten av femte bok, men siden han ikke sier noe mer enn akkurat dette ene ordet, må vi anta at det er mer som skal til enn bare det, f.eks. hvordan å få spesifisert hvor flyttnøkkelen skal føre personen. Det engelske navnet kommer fra det latinske «porti», å flytte.

Fordektium (eng: Dissendium)[rediger | rediger kilde]

En trylleformel (eller mer sannsynlig et passord) som åpner en hemmelig gang i statuen av en enøyd heks på Galtvort. Denne hemmelige gangen fører til landsbyen Galtvang, som ligger like ved Galtvort skole. Det engelsk navnet, «dissendium», kommer fra ordet «dissident» som er en person som står i opposisjon mot et styre. Det norske navnet kommer fra ordet «fordektig» som er et synonym til det å være mistenklig eller suspekt.

Forduftio (eng: Evanesco)[rediger | rediger kilde]

En formel som får ting til å forsvinne. Den blir første gang brukt i Harry Potter og Føniksordenen. Formelens navn er utledet av ordet fordufte.

Forglemmiarium (eng: Obliviate)[rediger | rediger kilde]

En glemmeformel som får en person til å glemme noe. Det er uvisst hvordan brukeren kontrollerer hva som blir glemt, det ser ikke ut til at man trenger å si noe mer enn akkurat dette ordet. Formelen blir første gang brukt av Gyldeprinz Gulmedal i Harry Potter og Mysteriekammeret med katastrofale følger (for ham selv) fordi han brukte Ronnys ødelagte stav. Formelen kan oppheves gjennom kraftig smerte, som ble demonstrert av Voldemort i Harry Potter og Ildbegeret, som brukte tortur for å tvinge et offer for forglemmiarumformelen til igjen å huske det som var blitt glemt. Det ble også brukt når Hermine brukte formelen på en dødseter i Harry Potter og dødstalismanene. Det engelske ordet «oblivion» betyr «glemsel» eller «fortapelse « og kommer fra det latinske «Oblivio», som betyr det samme.

Forvento Vergum: Harry og James Potters skytsverge, en hjort

Forvento Vergum (eng: Expecto Patronum)[rediger | rediger kilde]

Denne formelen maner frem en skytsverge, en slags manifestasjon av ens glade følelser som beskytter og driver bort onde skapninger, for eksempel desperanter. Den som bruker denne formelen må konsentrere seg om et tvers i gjennom lykkelig minne. Navnet er satt sammen av ordene «forvente» og «verge» (en beskytter). Det engelske navnet er dannet på samme måte, her kommer ordene fra latin og betyr «Jeg forventer en verge/beskytter». Skytsvergen tar form som et dyr, men hvilket dyr det er avhenger av personen. Harrys skytsverge er en hjort, Chos er en svane, Gullas er en hest og Hermines er en oter, som er favorittdyret til J.K Rowling

Formørkio (eng: Obscuro)[rediger | rediger kilde]

En formel som danner et bind for øynene til portretter. Den blir første gang brukt i Harry Potter og dødstalismanene, for å hindre Finius Persilius i å vite hvor Harry, Ronny og Hermine befinner seg. Det viser seg senere at Persilius likevel får vite hvor de er og gir beskjed til Severus Slur.

Forflokio (eng: Confundo)[rediger | rediger kilde]

Fungerer litt annerledes enn Forglemmiarum. Så istedenfor å få noen til å glemme noe, inplanterer den falsk informasjon og falske tanker inn i offerets hukommelse. Kan også minne litt om Befalio, bare at Forflokio varer i noen få sekunder, som forvirrer «offeret».

Brukt av blant annet Harry Potter i bok 7 for å forfloke de to trollmennene i sikkerhetskontrollen når han slo følge med dem inn til Flirgott, slik at de kunne snike seg inn. Også brukt av Severus SlurMundungus Styrfeder for at han skal foreslå at Føniksordenen skal bruke flere Harryer ved hjelp av polyksir. For som Slur sa: «identiske Pottere, det er det eneste som kan lykkes...»

Forstummio (eng: Silencio)[rediger | rediger kilde]

Får et dyr eller en person til å bli stille, først brukt av Hermine i Harry Potter og Føniksordenen, da Hermine bruker den mot dødseteren Dolohov. Silencium er latin for «stille».

Fælefeum fyttiflatium (eng: Peskipiksi Pesternomi)[rediger | rediger kilde]

Gulmedal brukte denne «formelen» for å bli kvitt en mengde rasende Cornwall-feer han hadde sluppet løs og som hadde gått amok, men den virket selvsagt ikke. Det er høyt sannsynlig at han fant den opp på stående fot.

G[rediger | rediger kilde]

Grandikvisikus(eng: Furnunculus)[rediger | rediger kilde]

En formel som får store kviser til å bryte ut på den som rammes. Den ble første gang brukt i den fjerde boka. Det engelske navnet kommer fra ordet «Furnuculu», som er et medisinsk begrep på byller.

Gravvecchio(eng: Defodio)[rediger | rediger kilde]

En formel som graver/sprenger plass i fjell. Den ble første gang brukt i Harry Potter og dødstalismanene da Hermine bruker denne formelen for å hjelpe seg selv og en drage å rømme fra trollmannsbanken. Det engelske navnet kommer fra latin og betyr «Jeg graver».

H[rediger | rediger kilde]

Hardio (eng: Duro)[rediger | rediger kilde]

En formel som brukes for gjøre bløte ting til harde som stein.

Hastio[rediger | rediger kilde]

Denne formelen brukes til og bli raskere. Denne formelen er nødvendig for eksempel ved rømming eller kappløp.

Hexohistorico (eng: Priori Incantato)[rediger | rediger kilde]

En formel som kan brukes for å sjekke hvilken trylleformel som sist ble utført av en tryllestav. Når denne formelen blir kastet på en tryllestav, vil den vise fram et ekko av formelen den sist ble brukt til å utføre. Hexohistorico er nært beslektet med formelen Hexus Historicus (bakvendt-effekten), som oppstår når to tryllestaver med samme kjerne blir forsøkt brukt mot hverandre. Det engelske navnet er satt sammen av det latinske «priori prius», «tidligere», og det engelske ordet «incantation», «besvergelse», som også kommer fra latin.

Hexus Historicus (eng: Priori Incantatem)[rediger | rediger kilde]

Dersom to tryllestaver med samme kjernemateriale kjemper mot hverandre har man det man kaller «Hexus Historicus». Det går ut på at den ene tryllestaven tvinger frem skygger av tidligere brukte trylleformler fra den andre staven. Dersom denne forbindelsen er i gang vil man se to sterke lysende, gullstråler som gjør at de to tryllestavene blir forent og eierne deres blir omsluttet.

Hindrio[rediger | rediger kilde]

Formelen brukes først i bok nr. 4, Harry Potter og Ildbegeret. Formelen hindrer folk fra å løpe fra en. Brukes første gang av Harry Potter når han løper fra en dødseter.

Humanum exponerio (eng: Homenum revelio)[rediger | rediger kilde]

En formel som brukes for å sjekke om det finnes mennesker i nærheten. Hermine Grang brukte denne i sjuende bok, for å sjekke om det er mennesker i Grimolds Plass 12.

L[rediger | rediger kilde]

Lacarnum Inflamare (eng: «Lacarnum Inflamare»)[rediger | rediger kilde]

Lar det komme ut blå flamme fra tuppen av staven. Formelen ble først nevnt i De vises stein da Hermine skulle tenne på kappen til Slur.

Lamstivosløvus (eng: Stupefy)[rediger | rediger kilde]

En lammeformel som slår et annet vesen bevisstløst. Offeret blir lammet på stedet. Formelen er vist å være livsfarlig hvis flere lammeformler blir brukt samtidig mot et offer, spesielt hvis offeret er befinner seg høyt i årene (Harry Potter og Føniksordenen). For svært store eller magiske vesener (f.eks. jøtuler, drager) kreves det flere samtidige lamminger (minst seks) for å gi noen større virkning. «Stupefy» er engelsk for å lamme eller bedøve. Det norske navnet er satt sammen av ordene lam, stiv og sløv.

Levitacorpus (eng: Levicorpus)[rediger | rediger kilde]

En ikke-verbal sveveformel. Når denne formelen kastes på en person blir personen heist opp i lufta etter ankelen. Harrys far, Jakob Potter brukte denne på Severus Slur da de begge var elever på Galtvort. Den ble første gang vist og brukt i Harry Potter og føniksordenen. Både det engelske og norske navnet kommer av det latinske levo =«jeg hever» (svever) og, corpus=kropp. Formelen blir vist feil når Lulla Lunekjær bruker den og skyter vekk en dødseter i Harry Potter og Føniksordenen. Fomlen ble oppfunnet av Halvblodprinsen (altså Severus Slur).

Liberacorpus[rediger | rediger kilde]

Motformelen for virkningen av Levitacorpus. Fra det latinske «libero», «jeg setter fri», «libe», «frigjort fra» og «corporis», «kropp».

Locomotor Mortis[rediger | rediger kilde]

Denne formelen låser sammen offerets bein. «Locomotion» er engelsk for «bevegelse», «mortis» er latin for «av død». Henspiller sannsynligvis på tilstanden kroppens muskler går inn i noen timer etter døden, hvor de blir stive, kjent som «dødsstivhet» (rigomotor mortis). Blir gjerne kalt beinlåsforbannelsen.

Locomotor simulacra (eng: Piertotum locomotor)[rediger | rediger kilde]

Professor McSnurp brukte denne formelen for å vekke alle statuer og rustninger til å bevege seg, det kommer fra latin og betyr bevegelsesapperatere bilde

Animasjon av «Lumos»

Lumos[rediger | rediger kilde]

Denne formelen får tuppen på en tryllestav til å lyse slik at den kan brukes som en lommelykt eller fakkel. I bruk fra og med første bok. Navnet kommer fra det latinske «lumen», som betyr lys. Denne formelen finnes også i maxima (maksimal) versjon. Virkningen er at det blir skutt ut en stor lyskule fra stavtippen til eieren. Brukt av Harry Potter og Albus Humlesnurr i bok nummer seks «Harry Potter og Halvblodsprinsen.

Lumos solem[rediger | rediger kilde]

Denne formelen gjør at det kommer sollys ut av stavtippen.

Lumos maxima[rediger | rediger kilde]

Denne formelen sender en lysende kule ut av stavspissen som fungerer på samme måte som lumos, men med sterkere lys. Brukt første gang i bok tre, da Harry Potter satt under dyna hos Dumlingene, og prøvde å lese på et pergament.

M[rediger | rediger kilde]

Martyrio (eng: Crucio)[rediger | rediger kilde]

Torturforbannelsen, og en av de tre utilgivelige forbannelser. Den fremkaller ekstremt store smerter hos offeret uten å etterlate noen spor. Det er vist i bøkene at forlenget bruk kan føre til sinnssykdom. I femte bok blir det også avslørt at formelen ikke fungerer med mindre personen som kaster forbannelsen virkelig ønsker å påføre offeret ren smerte. Harry forsøkte i samme bok å bruke forbannelsen mot Bellatrix DeMons, men forbannelsen fungerte ikke slik den skulle, tilsynelatende fordi Harry kun følte rettferdig harme og hat da han kastet den. Det norske navnet henspiller sannsynligvis på den ofte voldsomme og smertefulle død som martyrer har lidd opp gjennom verdenshistorien. Det engelske navnet er latinsk og betyr «jeg torturerer». «Cruciatus» finnes også i gammelengelsk, da skrevet som «cruciate», som betyr å påføre smerte. Det engelske ordet «excruciating» brukes i dag for å betegne en smerte som er så intens at den ikke lar seg beskrive med ord, Bellatrix DeMons brukte også Martyrio på Nilus Langballe sine foreldre, for og skaffe informasjon, men de sto imot og ga aldri fra seg noe informasjon.

Membranus (eng: Impervius)[rediger | rediger kilde]

En formel som gjør en overflate vannavstøtende, derav navnet membranus. Den ble første gang brukt i den tredje boka av Hermine for at Harry ikke skal få vann på brillene i rumpeldunkkampen mellom Griffing og Håsblås. Det engelske navnet betyr «som ikke kan påvirkes».

Mobiliflorabus[rediger | rediger kilde]

En formel som på magisk vis flytter trær. Ved å bruke forstavelsen «mobili-» og tilføye det latinske navnet for en gjenstand, kan formelen brukes til å flytte mange forskjellige ting. For eksempel har man «mobilis» som er latin for «flyttbar» og «arbor» som er latin for et tre.

Mobilicorpus[rediger | rediger kilde]

Når en person ikke er i stand til å gå på egen hånd kan denne formelen brukes til å transportere dem. Den får det til se ut som usynlige tråder holder personen oppe. Navnet kommer fra latin, «mobilis» er latin for flyttbar og «corpus» betyr kropp eller legeme. Brukt første gang av Sirius Svaart på professor Slur i fangen fra Azkaban.

Momento (eng: Momentio)[rediger | rediger kilde]

En formel som brukes for å forsinke noe. Hermine Grang brukte formelen når hun hoppet fra ryggen til en drage, i filmen Døtstalismanenne. Momento kan også brukes på flere personer.

Morsmordre[rediger | rediger kilde]

En formel som maner fram Mørkets merke, Fyrst Voldemorts symbol. Formelen er kun kjent av Voldemort og hans dødsetere og maner fram Merket, som består av en gigantisk hodeskalle med en slange stikkende ut av munnen. ( Hodeskallen og slangen beveger seg naturlig vis. )Voldemort og hans dødsetere maner det alltid opp over et sted hvor de har begått mord og det er derfor et høyt fryktet symbol i magisamfunnet i bøkene. Ulikt hva noen kanskje tror, har navnet på formelen ingenting med en som dreper sin egen mor å gjøre (en morsmorder). Navnet er satt sammen av det latinske «mors», død, og det franske ordet «mordre», som betyr «å bite». Altså «å bite døden», noe som henger sammen med navnet på Voldemorts støttespillere, «dødsetere». Brukt av Bart Kroek jr i den fjerde boka.

N[rediger | rediger kilde]

Nox[rediger | rediger kilde]

Trylleformel som brukes for å slukke en tryllestav som har blitt tent med lysformelen lumos. Den ble første gang brukt i Harry Potter og Fangen fra Azkaban. «Nox» er latin for «mørke».

O[rediger | rediger kilde]

Orkideus[rediger | rediger kilde]

En trylleformel som får blomster til å komme ut av en tryllestav. Oppkalt etter orkideblomsten. Olivander brukte denne formelen under «veiingen» av Fredrik Djervell's stav i Harry Potter og Ildbegeret.

Opulus Reparo (eng: Oculus Reparo)[rediger | rediger kilde]

En formel som reparerer glass. Første gang brukt av Hermine i Harry Potter og de vises stein

Overflatio (eng: acendio)[rediger | rediger kilde]

Får personen som utøver formelen til å komme fort opp til overflaten av vann. Først brukt av Harry Potter under tretrollmansturneringen i fjerde bok Harry Potter og Ildbegeret.

P[rediger | rediger kilde]

Pakk[rediger | rediger kilde]

Et trylleformular for pakking av bagasje. Med lang trening vil formularet kunne brette tøyet og pakke bagasjen ordnet og pent.

Parero (eng: Protego)[rediger | rediger kilde]

Denne formelen danner et midlertidig skjold rundt brukeren som sender våder og mindre forbannelser tilbake på angriperen som kastet dem. Det engelske navnet er latin og betyr «å beskytte». Det norske navnet kommer fra verbet parere, som i fekting betyr å avverge et støt eller hogg fra motstanderen.

Parero Totalis (eng: Protego totalum)[rediger | rediger kilde]

En av flere avstøtningsformler som Hermine Grang bruker i den sjuende boka. Denne formelen gir total beskyttelse for den som befinner seg innenfor virkeområdet og er den heksingen som gir best beskyttelse mot uønskede elementer.

Parero Horibilis[rediger | rediger kilde]

Først brukt av Filius Pirrevimp til å avstøte forbannelser dødseterne måtte kaste mot Galtvortborgen under «slaget om Galtvort». Det blir beskrevet at det virker som om han kalte frem «Vindenes makt». Dette er sannsynligvis blant de kompliserte beskyttelsesheksingene som vanligvis settes på et viktig område i trollmannsverdenen. Det er også mulig at Albus Humlesnurr kan ha brukt denne heksingen for å beskytte skolen før elevene ankommer i Harry Potter og Halvblodsprinsen.

Pepperpust[rediger | rediger kilde]

En trylleformel som får pusten til å bli brennende het.

Periculum[rediger | rediger kilde]

Gjør så du får rødt fyrverkeri ut av stavtippen. Den ble brukt under tretrollmansturneringen i bok nr 4 for å symbolisere at man ga opp under finalen.

Petrificus totalis[rediger | rediger kilde]

En full kroppslås; personen som blir truffet av formelen får alle musklene i kroppen lammet. Som beskrevet i den første boken: «Armene [hans] smalt inn mot sida. Beina klasket sammen. Hele kroppen ble stiv. Han svaiet der han sto, og så tok han overbalansen og datt langflat, stiv som et strykebrett.»

Harry bruker også formelen flere ganger både i den femte og den sjette boken. Navnet på formelen er satt sammen av de latinske ordene petra («stein»), factus («å bli») og totus («totalt»). Navnet betyr dermed «å bli totalt forsteinet».

Plomberiporto (eng: Colloportus)[rediger | rediger kilde]

Denne trylleformelen forsegler en dør så den ikke kan brukes på vanlig måte, men den lar seg lett oppheve av Alohomora-formelen. Den blir første gang omtalt og brukt i Harry Potter og Føniksordenen. Det engelske navnet er satt sammen av det latinske colligere («å binde sammen») og portus («en dør»).

Pol-Pek (eng: Point Me)[rediger | rediger kilde]

Denne formelen gjør at tryllestaven peker mot Nord. Denne ble nevnt første og siste gang i Harry Potter og ildbegeret, der Harry bruker den når han skal orientere seg inne i labyrinten som er den siste av de tre utfordringene.

R[rediger | rediger kilde]

Redusio (eng: Reducio)[rediger | rediger kilde]

En formel som gir noe som er blitt forstørret med forkjempningsformularet sin opprinnelige størrelse tilbake.

Reisoppio(eng: Elekto)[rediger | rediger kilde]

En trylleformel får ting, som for eksempel telt til å reise seg. Harry, Ronny og Hermine bruker denne hele tiden i Harry Potter og dødstalismanene for å reise teltet de bor i.

Reparo[rediger | rediger kilde]

En reperasjonsformel som reparerer alt bortsett fra glass. Det sies også at den ikke kan reparere tryllestaver, men i Harry Potter og dødstalismanene bruker Harry Oldstaven (etter at han har drept Voldemort) til å reparere sin egen tryllestav som brakk tidligere i boka.

Restitutio (eng: Episkey)[rediger | rediger kilde]

En trylleformel som helbreder sår på kroppen. Det engelske navnet kommer fra ordet «Episkeo», gresk for å reparere eller restaurere. Den ble første gang brukt av Lulla Lunekjær i Harry Potter og halvblodsprinsen

Revnio (eng: Diffindo)[rediger | rediger kilde]

En trylleformel som er i stand til å rive opp gjenstander. Det engelske navnet er latinsk for å splitte.

Rictusempera (eng: Rictusempra)[rediger | rediger kilde]

Navnet kommer fra det latinske rideo risi risum som betyr «å le høyt av» (med munnen vidåpen) og emper («alltid», «evig»). Det er en kileformel som kiler motstanderen så grundig at hen kollapser i bakken av latter. Brukt i Harry Potter og Mysteriekammeret når Harry duellerte med Draco Malfang (i filmen blir formelen feilaktig vist å bare slenge Malfang bakover).

S[rediger | rediger kilde]

Sclio[rediger | rediger kilde]

En enkel formel som brukes for å omdanne trapper til en rutsjebane. Hermine brukte denne i Harry Potter og dødstalismanene' for å unngå dødsetere.

Sectumsemper (eng: Sectumpsempra)[rediger | rediger kilde]

En trylleformel lager dype kutt der tryllestaven pekes eller svinges over. Harry brukte denne første gang i Harry Potter og halvblodsprinsen (etter å ha funnet den i eliksir boka) i kamp mot Malfang uten å være klar over hva formelen gjør. Malfang ble nesten drept av de alvorlige kuttene han fikk av formelen, men ble reddet av Severus Slur. Formelen ble funnet opp av halvblodsprinsen (som ironisk nok er Slur selv). Navnet kommer fra latin, «seco» betyr å kutte eller skjære av, og «semper» betyr alltid eller evig.

Serpensortia[rediger | rediger kilde]

En trylleformel som får en stor slange til å komme ut av en tryllestav. Den ble brukt første gang av Draco Malfang mens han duellerer mot Harry i Harry Potter og Mysteriekammeret. Serpens er Latin for «slange» og sortir er fransk for «å gå ut».

Skrubberunt (eng: Scourgify)[rediger | rediger kilde]

En formel som rengjør gjenstander. Den ble brukt av Jakob Potter i duell mot Slur da de begge var elever på Galtvort. Da ble den vist å fremtvinge svære såpebobler fra Slurs munn, som truet med å kvele ham. Samt Dult i bok nummer fem der hun rengjorde Hedvigs bur. Fru Wiltersen (Molly) bruker den også til husarbeidet hjemme, som vanlige hekser gjør.

Sonorus[rediger | rediger kilde]

En formel som forsterker en stemme magisk, dempes med stillus-formelen. Navnet er latin for «høyt», «bråkete».

Splintula (eng: Ferula)[rediger | rediger kilde]

En spjelke-formel; forbinder skadede lemmer og har samme funksjon som spjelking.

Stillus (eng: Quietus)[rediger | rediger kilde]

Denne formelen er motformelen til Sonorus; den gjør stemmen normal etter at den har vært magisk forsterket. Det engelske navnet er latin for «stille».

Stimulus (eng: Enervate)[rediger | rediger kilde]

En oppvekkingsformel som vekker opp en person som er blitt slått i svime av lammeforbannelsen ( Lamstivosløvus).

Surrosorlio (eng: Muffliato)[rediger | rediger kilde]

En trylleformel som hindrer folk rundt personen som framsa den å høre det en snakker om ved å fylle ørene deres med «surr». Formelen ble funnet opp av halvblodsprinsen og ble brukt første gang i serien i Harry Potter og halvblodsprinsen. Det engelske navnet kommer fra ordet «muffle» som betyr å dempe. Latio er en vanlig suffiks i italiensk.

Svulmio (eng: Engorgio)[rediger | rediger kilde]

En formel som får ting til å svulme/vokse i størelse. Det engelske navnet kommer fra ordet «engorge», å forstørre eller svulme opp. Første gang brukt i «Harry Potter og Ildbegeret» av professor Bister på en edderkopp før han underviste elevene i utilgiveligforbannelsene.

T[rediger | rediger kilde]

Tafyrio (eng: Incendio)[rediger | rediger kilde]

En trylleformel som tenner en flamme på tryllestaven som kan tenne på en gjenstand.

Tannekspandio (eng: Densaugeo)[rediger | rediger kilde]

En trylleformular som får tenner til å vokse med skremmende fart. Malfang brukte denne formelen mot Harry i Harry Potter og Ildbegeret, men formelen traff Hermine i stedet. Det engelske navnet kommer fra latin. Dens er latin for tann og augeo er Latin for å vokse.

Tarotta (eng: Oppugno)[rediger | rediger kilde]

En formel som får skapninger til å gå til angrep på en fiende, første gang beskrevet i Harry Potter og Halvblodsprinsen hvor Hermine brukte den til å få en skokk fugler til å angripe Ronny. Det engelske navnet er latin for «jeg angriper». Det norske navnet kommer fra uttrykket å «ta rotta på noen», som betyr å utmanøvrere eller knuse en motstander.

Talenixio Totalis (eng: Langlock)[rediger | rediger kilde]

En formel som limer tungen fast i ganen og gjør det nesten umulig å snakke. Formelen ble funnet opp av halvblodsprinsen og ble første gang brukt i serien i Harry Potter og halvblodsprinsen. Det norske navnet er satt sammen av ordene «tale», «niks» (som i betydningen «ingenting») og «totalt», altså «totalt ingen tale».

Tvillingio (eng: Geminio)[rediger | rediger kilde]

En formel brukt av Hermine i Harry Potter og Dødstalismanene for og kopiere et objekt, da får du to like ting som kan byttes ut.

Tyggisvekkus (eng: Waddiwasi)[rediger | rediger kilde]

En formel som ble brukt av professor Lupus i den tredje boka til å fjerne en klump med tyggegummi fra et nøkkelhull. Formelen fikk klumpen til å skyte ut av nøkkelhullet (og tilfeldigvis opp i Gnavs venstre nesebor, som var den ansvarlige for å ha stappet tyggegummien i nøkkelhullet). Formelen kan sannsynligvis brukes på andre ting i tillegg til tyggegummi, den kan også være en variant av en deportformel.

Tarantellegra[rediger | rediger kilde]

En formel som ble brukt første gang av Malfang i duellklubben i Harry Potter og Mysteriekammeret. Det er en formel som gjør at beinene begynner å danse i en slags selskapdans. Senere ble den brukt av en dødseter på Nilus Langballe i Harry Potter og Føniksordnen da han, Harry, Lulla, Ronny, Gulla og Hermine kjempet i Magidepartementet.

U[rediger | rediger kilde]

Ustrypio (eng: Anapneo)[rediger | rediger kilde]

En formel som gir folk pusten tilbake, også når de har satt noe i vrangstrupen. Det engelske navnet er gresk og betyr «jeg puster inn».

V[rediger | rediger kilde]

Vipendo (eng: Flipendo)[rediger | rediger kilde]

En slags strømformel som blant annet brukes av stavskytere fra magipolitiet. Først brukt i Harry Potter og de vises stein.

Volnera Senentur[rediger | rediger kilde]

Brukes mot Sectumsemper eller andre (u)naturlige blødende skader, for å få blodet inn igjen etter at skaden er forekommet. Brukes første gang i Harry Potter og halvblodsprinsen av Professor Slur etter at Harry Potter brukte formelen «Sectumsemper» på Draco Malfang.

Vikframio\ Deporto[rediger | rediger kilde]

Formelen er nesten det motsatte av «apporto». Den gjør at det staven peker på blir skutt bakover. Formelen er antakelig satt sammen av ordene vik, fra og meg, som blir til vik unna meg. Første gang brukt under en formeltime i Harrys fjerde år Harry Potter og Ildbegeret. Formelen kan forveksles med «deporto»

Vingardium Leviosa (eng: Wingardium Leviosa)[rediger | rediger kilde]

En levitasjonsformel; får en gjenstand til å sveve. Brukt første gang i første bok og alludert til i femte. Navnet er sannsynligvis satt sammen på det latinske ordet «levo», «å heve» og/eller det engelske ordet «levitate» som betyr det samme.

Utilgivelige forbannelser[rediger | rediger kilde]

Dette er magiske formler fra svart magi som Magidepartementet ser på som særlige farlige og grusomme – og som derfor bokstavelig talt blir sett på som utilgivelige i magisamfunnet. Den som tas i å benytte en av disse forbannelsene dømmes automatisk til livsvarig fengsel i Azkaban.

Det er tre stk:

Avada Kadavra

Martyrio

Befalio

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norske ordbøker: Oppslag av ordet «apport»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]