Hopp til innhold

Familien Malfang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Familien Malfang er en fiktiv familie i Harry Potter-bøkene.

Lucifus Malfang[rediger | rediger kilde]

Lucifus Malfang er en fiktiv person fra J.K. Rowlings bokserie om Harry Potter. Levde helt til 1996 som overhode for sin fullblodsfamilie i Wiltshire. For tiden lever han i fengselet Azkaban. Det amerikanske bladet Forbes har Malfang på tolvteplass over mest velstående fiktive personer.

I filmene om Harry Potter spilles Lucifus Malfang av Jason Isaacs.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Lucifus Malfang er sønnen til Abraxas Malfang, som døde av dragekopper mens hans barnebarn, Oldimuss, ennå bare var et barn. Han er født i 1954, og fikk sin utdannelse ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom, der han trolig møtte sin kone Narsissa, og mange andre smygardinger som senere ble dødsetere. Lucifus og Narsissa fikk senere en sønn, Draco Malfang. Han er gift med Narsissa Malfang og er faren til Draco Malfang. Han var også en av dødseterne under Voldemorts første regjeringstid, men hevdet at han hadde vært forhekset med befaliusforbannelsen, og ikke hadde noe annet valg enn å følge mørkets Mørkets Fyrste helt til han forsvant etter å ha forsøkt å drepe Harry Potter. I bok nr. 4 – Harry Potter og Ildbegeret avslører Harry Potter derimot at Lucifus Malfang fremdeles er en av Mørkets Fyrstes nærmeste støttespillere.

Lucifus Malfang og Arthur Wiltersen er bitre uvenner. Lucifus er fullblods, og hater alle grumser (magiske personer med ikke-magiske foreldre), og mener de ikke er ekte trollmenn, og at de ikke er verdige å gå på Galtvort. Han misliker også sterkt alle som liker gomper, slik som herr Wiltersen med familie gjør. Allerede i Harry Potter og Mysteriekammeret havner Malfang i en krangel med Herr Wiltersen. Lucifus Malfang slipper også en gammel dagbok med minnet av Voldemort (eller Tom Dredolo Venster) i kjelen til Gulla Wiltersen utenat noen ser det. Dette fører til at basilisken som lever i mysteriekammeret blir sluppet fri, og mange på Galtvort blir skadet.

Harry Potter klarer å komme på vrangsiden av Lucifus Malfang allerede i bok nr. 2 – Harry Potter og Mysteriekammeret. Da frigir han nemlig familien Malfangs husnisse Noldus ved å lure Lucifus til å gi ham klær, og i filmen prøvde han og drepe harry potter, man hørte at han sa Avada (Begynnelsen på mordforbannelsen Avada Kadavra (noe som egentlig er litt rart fordi Rowling har sakt at mordforbannelsen først ble nevnt i bok 4) men så ble harry reddet av Noldus.

I Harry Potter og Føniksordenen vet Harry at Lucifus er et medlem av føniksorderen, og han blir sjokkert over å se at han fremdeles har så god innflytelse på departementet etter at han selv avslørte ham som dødseter. Daværende magiminister Kornelius Bloeuf var derimot totalt overbevist om at Harry var ubalansert, og trodde ham ikke. På slutten av Harry Potter og Føniksordenen leder Lucifus en gruppe dødsetere til Mysterieavdelingen, en del av magidepartementet i et forsøk på å få tak i en profeti som omhandler Harry Potter og Voldemort. Forsøket ble hindret av Harry Potter og flere andre medlemmer av Humlesnurr-legionen med hjelp fra Føniksordenen. Etter at han ble arrestert som følge av dette har Lucifus Malfang falt i unåde hos Voldemort Malfang benyttet også en befalius på Styriasn Pommer.

I Harry Potter og Halvblodsprinsen blir Bloeuf tvunget til å se sannheten i øynene,og han blir erstattet av Rufus Grimst som arresterer Lucifus Malfang og sender ham til trollmannsfengselet Azkaban. Dette fører til at Draco tar farens plass i dødseternes rekker. Da er Lucifus bare glad for å sitte i Azkaban.

Narsissa Malfang[rediger | rediger kilde]

Narsissa Malfang (født Svaart)
KjønnKvinne
HusSmygard
Lojalitetantatt Dødseter
Introdusert ved navnHarry Potter og Ildbegeret
Introdusert ved opptredenHarry Potter og Ildbegeret
Originalt navnNarcissa Malfoy, født Black
Portrettert av i filmeneHelen McCrory

Narsissa (Sissi) Malfang, født Svaart er en fiktiv figur i Harry Potter-serien, skrevet av J.K. Rowling. Det er ikke så mye informasjon som er gitt om henne i bøkene, annet enn hennes slektsskap. Hun ble født inn i familien Svaart, og er søskenbarnet til Sirius Svaart og Regulus Svaart, og søster til Bellatrix Svaart og Andromeda Svaart. Narsissa er også tanten til Nymfadora Dult.

Narsissa er i tillegg gift med Lucius Malfang, og mor til Draco Malfang. Hun blir beskrevet som at det bestandig ser ut som om hun rynker på nesen, som om hun lukter noe som ikke lukter godt. Dette utseendet er sannsynligvis en følge av hennes nedsettende holdning til andre, en holdning hun deler med både sin ektemann og sin sønn. Hun blir også beskrevet som så «blek at det virker som om hun skinner i mørket, og det lange blonde håret strømmende ned ryggen hennes gir intrykk av en druknet person»[HP6].

Da husnissen Krynkel forlot Grimold Plass 12Sirius' «ordre», dro han til hjemmet til Narsissa Malfang, siden hun var det eneste tilgjengelige medlemmet av familien han fortsatt respekterte. Siden han var begrenset av husnissenes bånd til sin herre, kunne han ikke avsløre hvor hovedkvarteret til føniksordenen var, men han kunne hjelpe Narcissa å finne ut hvordan hun kunne lure Sirius ut av huset. Planen Krynkel og Narsissa la sammen, førte dessverre til den alt for tidlige døden på slutten av Harry Potter og Føniksordenen.

Narsissa Malfangs kjærlighet til sin ektemann og sønn er overraskende ærlig. Hun var knust da hennes ektemann ble etterlatt i Azkaban, og kom til Severus Slur sammen med sin søster Bellatrix for å be ham beskytte sin sønn fra Fyrst Voldemort. Hun greide å overbevise Severus til å inngå en ubrytelig avtale om å beskytte Draco. Det virkelige forholdet mellom Narsissa og Severus kan illustreres av kontrasten mellom Slurs generelt kalde og fjerne forhold med andre, og hans rolige og sympatiske samtale med Narcissa den kvelden han inngår den ubrytelige avtalen.

Narsissa blir senere sett i Harry Potter og Halvblodsprinsen mens hun handler nye kapper sammen med sin sønn. Hun og sønnen slenger bemerkninger til Harry og Hermine da de kommer inn i butikken. Harry og Draco starter nesten å duellere, men Narsissa avdramatiserer det hele ved å forlate butikken sammen med sin sønn. Hun prøvde å true Harry Potter mens hun sørget for at hennes sønn var trygg, men det er mulig hun var mye mer redd for Harry enn han var for henne.

Narsissas lojalitet er mot sin ektemann og sin sønn, dødseterne, og dermed også Fyrst Voldemort. Det er derimot ikke kjent at Narsissa faktisk er en dødseter selv, siden ingen fortelling om ugjerninger fra hennes kant er nevnt i bøkene så langt.

Narsissa Malfangs familietre[rediger | rediger kilde]

Finius Persillius Svaart

      Herr og Fru Svaart
       ____|_______________________
       |              | 
 Herr Svaart + Fru Svaart   Herr Svaart + Fru Svaart   
    ______|_________         _|_______________________________________
   |        |        |         |           | 
Sirius Svaart  Regulus Svaart  Bellatrix + Rodolfus Narsissa + Lucius  Andromeda + Petter
                  Svaart   DeMons   Svaart | Malfang   Svaart | Dult
                                 |          |
                       Fru Malfang + Draco Malfang     Nymfadora Dult + Remus Lupus
                             |                   |
                          Scorpio Malfang             Teddy Lupus


Draco Malfang[rediger | rediger kilde]

Draco Malfang
KjønnMann
HusSmygard
LojalitetVoldemort (Er dødseter)
Introdusert ved navnHarry Potter og De vises stein
Introdusert ved opptredenHarry Potter og De vises stein
Originalt navnDraco Malfoy
Portrettert av i filmeneTom Felton

Draco Malfang (født 5. juni 1980) er en fiktiv person fra J.K. Rowlings bokserie om Harry Potter. Han er Harrys svorne fiende ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom, og favoritteleven til Smygards husstyrer Severus Slur. I filmene om Harry Potter er det Tom Felton som har rollen som Draco Malfang.

Familieforhold[rediger | rediger kilde]

Draco Malfang er eneste sønn av Lucifus Malfang og Narsissa Malfang. Finius Persillius Svaart

      Herr og Fru Svaart
       ____|_______________________
       |              | 
 Herr Svaart + Fru Svaart   Herr Svaart + Fru Svaart   
    ______|_________         _|_______________________________________
   |        |        |         |           | 
Sirius Svaart  Regulus Svaart  Bellatrix + Rodolfus Narsissa + Lucius  Andromeda + Petter
                  Svaart   DeMons   Svaart | Malfang   Svaart | Dult
                                 |          |
                       Fru Malfang + Draco Malfang     Nymfadora Dult + Remus Lupus
                             |                   |
                          Scorpio Malfang             Teddy Lupus


Første møte[rediger | rediger kilde]

Draco Malfang blir først nevnt i Harry Potter og De vises stein i kapittel 5, og ved navn i kapittel 6. Møtet finner sted i Diagonallmenningen inne i Madam Malkins Gevanter for enhver anledning, og allerede da blir det tydelig at Draco og Harry Potter ikke kommer godt overens, mye takket være at Harry ikke forsto så mye av hva han sa. På den tiden, viste ikke Harry så mye om trollmannsverden, og derfor nikket han bare da Draco bablet i vei om Smygard, rompeldunk, og hannes meninger om skolen. Allerede da ble det bekreftet at han hatet gompefødte. De møtes senere på toget, da han, Krabbe og Gurgel dukker opp i kupèen til Harry og Ronny. Draco har da fått vite om hvem han er, og tilbyr seg å være Harrys venn. Dette takker Harry nei til, mye takket være at Draco fornærmet Ronny, som Harry hadde blitt god venn med.

Draco på skolen[rediger | rediger kilde]

Draco Malfang er elev ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom, og går i Harry Potters klasse. Han gikk i faren sine fotspor, og i sitt 5. år blir han utnevnt til prefekt. Senere på året blir han medlem av inkvisitorialtroppen til Venke Dolorosa Uffert. Draco blir ikke nevnt blant de flinkeste elevene på skolen, men heller ikke blant de dårligste. Han får rollen som speider ved rumpeldunklaget til Smygard i sitt andre år, fordi faren kjøpte de nyeste sopelimene til hele laget. Han viser seg å være en ganske god spiller.

Dødseter[rediger | rediger kilde]

Da Dracos far, Lucifus Malfang, blir arrestert i Harry Potter og Føniksordenen, viser Voldemort interesse for Draco. I Harry Potter og Halvblodsprinsen blir det antydet at Draco er blitt dødseter, og har fått dødseternes merke «tatovert» på armen. Selv om dette aldri blir bevist i boken, er det veldig mange indisier på at det stemmer. I filmen viser han frem merket han har fått til Humlesnurr.

Draco får en viktig oppgave i Harry Potter og Halvblodsprinsen da Voldemort beordrer ham å ta livet av professor Albus Humlesnurr, en oppgave han til syvende og sist feiler i å utføre (se Slaget ved Galtvort). Draco tilbringer mesteparten av skoleåret i den sjette boken med å reparere et forsvinningsskap i nødvendeligrommet slik at han kan skape en passasje mellom dette skapet og dets motpart i butikken Borgia og Brust. Denne passasjen bruker han til å slippe dødsetere inn på Galtvort. Selv om Harry bestandig har sett på Draco som ond, oppdager han at Draco står inne på Stønne-Stinas toalett og gråter i frykt for hva som vil skje med familien hans om han feiler oppgaven Voldemort har gitt ham. Det at Draco til slutt ikke greier å ta livet av en annen person, viser at han fortsatt er i besittelse av uskyldighet ifølge Humlesnurr. Det ble også avslørt i Harry Potter og Halvblodsprinsen at Draco er begavet innen psykoblokk, noe Harry aldri har kunnet, og sannsynligvis aldri vil lære seg.

Draco Malfang på andre språk[rediger | rediger kilde]

Språk Oversettelse
Engelsk Draco Malfoy
Finsk Draco Malfoy
Fransk Drago Malefoy
Tysk Draco Malfoy
Nederlandsk Draco Malfidus
Norsk Draco Malfang
Polsk Draco Malfoy
Portugisisk Draco Malfoy
Spansk Draco Malfoy
Svensk Draco Malfoy

Se også[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata