Gulla Wiltersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gunilla «Gulla» Wiltersen
KjønnKvinne
HusGriffing
LojalitetHumlesnurr-legionen
Introdusert ved navnHarry Potter og De vises stein
Introdusert ved opptredenHarry Potter og De vises stein
Originalt navnGinevra Molly "Ginny" Weasley
Portrettert av i filmeneBonnie Wright

Gunilla «Gulla» Molly Wiltersen (født 11. august 1981)[1][2] er en fiktiv figur fra Harry Potter-bøkene av J.K. Rowling. Hun er det yngste barnet til Arthur og Molly Wiltersen, og den eneste jenta. Av utseende har hun livlig rødt hår og brune øyne, og blir stadig beskrevet som liten og pen. Er flink med magi, og ofte bemerket for sine talenter med «Flaggerbus-våden» (en forhekselse). Ifølge forfatter Rowling er hun også den første jenta som er født inn i familien Wiltersen på «flere generasjoner».[3]

Gulla i bøkene[rediger | rediger kilde]

Harry Potter og De vises stein[rediger | rediger kilde]

Gulla blir introdusert i Harry Potter og De vises stein. Hun er den første jenta på Harrys alder som blir introdusert skikkelig i serien. Hun gjør bare to opptredener i boken, begge på jernbanestasjonen King's Cross. Den første opptredenen er en utvidet cameo da Harry og Gullas brødre drar til Galtvort, da hun løper nedover plattformen og jager toget ut av stasjonen. Den andre er en kort opptreden ved slutten av boken da hun blir opphisset over å få et glimt av Harry da han returnerer fra Galtvort.

Harry Potter og Mysteriekammeret[rediger | rediger kilde]

Gulla begynner ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom i Harry Potter og Mysteriekammeret, ett år etter Harry og hennes bror Ronny. Det blir etter hvert avslørt at den magiske dagboken til Tom Venster (senere avslørt som en av Voldemorts sju malacruxer) benyttet seg av Gullas usikkerhet og uskyldighet, og besetter henne for å få tilgang til mysteriekammeret og slippe løs en basilisk på skolen.

Harry Potter og Fangen fra Azkaban og Harry Potter og Ildbegeret[rediger | rediger kilde]

Gulla er ikke involvert i hovedhistorien i Harry Potter og Fangen fra Azkaban og Harry Potter og Ildbegeret, og er sammen med Harry bare tre ganger i disse to bøkene. I bok nr tre fanger hun blikket hans på stasjonen til Galtvortekspressen, og de ler sammen. I bok nr fire utveksler de glis og prater kort sammen da Harry kommer til huset til familien Wiltersen. Noen få måneder senere avviser hun Harrys forsøk på å få henne som følge ved juleballet, selv om hun er forelsket i ham.

Harry Potter og Føniksordenen[rediger | rediger kilde]

I Harry Potter og Føniksordenen lar hun ikke lenger forelskelsen sin i Harry påvirke handlingene sine når han er i nærheten. Bortsett fra Finius Persillius er Gulla den eneste figuren i bøkene som kan prate kaldt og rolig til Harry under hans fæle humørsvingninger og raserianfall. I en scene bruker Harry tid på å rulle seg i ulykkelige tanker om at han er våpenet Voldemort bruker for å angripe folk, og at han er «forurenset» og uverdig selskapet til vennene. Han hadde glemt at Gulla også en gang var besatt av Voldemort, og at hun kunne gi Harry et innsyn i hvordan dette føltes. Da hun tvinger ham til å huske hennes erfaring, skjønner han at han har glemt hele greia, og beklager oppriktig til henne.

Da Venke Dolorosa Uffert stenger Harry ute fra rumpeldunk på livstid, tar Gulla over plassen hans som speider for huslaget til Griffing. Hun blir også med i (og gir navn til) Humlesnurr-legionen, en gruppe Harry, Hermine og Ronny starter for å gi praktisk undervisning i forsvar mot svartekunster. Hun er en av medlemmene i legionen som hjelper Harry i hans forsøk på å redde Sirius Svaart fra mysterieavdelingen ved slutten av året.

Hermine forteller Harry i Føniksordenen at Gulla likte ham det tidligere året, men at hun «ga ham opp» for en stund siden. Hun møtte en elev fra Ravnklo på juleballet, og begynte å gå ut med ham i Ildbegeret. De er sammen i mesteparten av bok nr fem, men gjør det slutt da han blir sur for at Griffing slo Ravnklo i rumpeldunk.

Harry Potter og Halvblodsprinsen[rediger | rediger kilde]

I Harry Potter og Halvblodsprinsen er Gulla primært involvert i den romantiske delen av handlingen. Harry får i slutten av bok nr fem vite at hun har begynt å gå ut sammen med Tommy Ding. Det blir også avslørt at hun i sitt femte år (Harry, Ronny og Hermines sjette år) har blitt en av de mest populære jentene ved skolen. Hun blir ikke prefekt (den eneste av barna i familien Wiltersen bortsett fra Fred og Frank som ikke blir en prefekt), men gutter, dødsetere og fremmede på gaten syns hun er ekstremt attraktiv og Horatsion E.F. Snilehorn respekterer hennes magiske ferdigheter (etter å ha vært vitne til en av hennes berømte «Flaggerbus-våder») nok til å invitere henne med til sin snileklubb. Hun blir også en flink jager for rumpeldunklaget til Griffing, sammen med Katti Bull og Denise Robert, selv om hun må ta på seg jobben som speider igjen i den siste kampen av året, da Harry må ha gjensitting sammen med Slur.

Etter at Harry forstår at Gulla stadig avslår hans invitasjoner om å være sammen med ham til fordel for Tommy Dings invitasjoner, begynner han å føle noen merkelige stikk av hat som han ikke helt forstår hvorfor oppstår. Under Snilehorns første time kjenner Harry en merkelig blomsteraktig lukt som kommer av en kjærlighetseliksir Snilehorn har laget, som skal fremkalle duftene hver enkelt liker best. Harry mener å huske at han har kjent lukten i Hiet, og senere kjenner han den samme lukten av Gulla. Til slutt skjønner han at han har følelser for henne, da Harry og Ronny støter på Gulla og Tommy mens de kysser en gang i november. Ronny blir rasende på grunn av at han er overbeskyttende overfor sin søster, men Harry blir grepet av en kraftig lyst til å forhekse Tommy om til en haug med gelé. Senere forsøker Harry å tvinge seg til å innrømme at hans følelser for Gulla kun er broderlige, men han må etterhvert innse at han er tiltrukket av Gulla med romantiske interesser, og han strever med en kraftig forelskelse for henne fra da av, der han veksler mellom å fantasere om henne og bekymre seg for hvordan Ronny vil reagere hvis han finner ut av forelskelsen.

Gulla og Tommys forhold blir litt surt etter jul, og de slår til slutt opp i april (med en hjelpende «dytt» fra Harrys Felixir). Selv om Harry føler seg litt skyldig (han er fortsatt nervøs for hvordan Ronny vil reagere), kan han ikke hjelpe for å benytte seg av muligheten til å tilbringe mer tid med henne, og etter at Griffing vinner rumpeldunkcupen, kysser Gulla og Harry spontant i festen de har etter seieren. De fleste blir overrasket over kysset, Hermine skinner av samtykke, og Ronny blir stum, men gir dem til slutt motvillig sitt samtykke han også.

Da dødseterne angriper Galtvort, blir Gulla med i kampen, sammen med Ronny, Hermine, Lulla og Nilus, sammen med flere av medlemmene i Føniksordenen. Hun er mye mer effektiv i kampen enn hun var det foregående året, og holder dødseterne litt på avstand og kommer fra det uten skader, selv om dette kan ha sammenheng med en liten dose Felixir som hun og de andre tok like før kampen.

Etter at Albus Humlesnurr blir drept, bestemmer Harry seg for å gjøre forholdet deres slutt, siden han tror Fyrst Voldemort ville forsøke å ta livet av henne hvis han visste at de var et par. Gulla aksepterer denne avgjørelsen, og bemerker at hun nesten forventet noe slikt etter som hun kjenner til Harrys prioriteringer. Hun virker også håpefull om at deres framtid etter at Voldemort er drept er lys. Hun innrømmer at hun aldri virkelig ga opp at han skulle legge merke til henne, og at Hermine hadde gitt henne noen råd på dette området. Hun sier også at det er mulig at Harrys helte-kompleks er grunnen til at hun liker ham så godt.

Harry Potter og Dødstalismanene[rediger | rediger kilde]

Når Harry kommer seg trygt til Hiet fra Hekkveien 4, møter han Gulla og fru Wiltersen. Gulla virker glad for å se ham, men det er en slags pinlig taushet mellom dem, siden de ikke hadde snakket sammen siden Harry slo opp. Hun gir ham masse informasjon og når han går ut for å se etter de andre som skulle komme (forkledd som ham etter å ha drukket polyksir) tar hun ham i hånden.

De har lite kontakt mens han er i Hiet, men på hans syttenårsdag spør hun om et ord på tomannshånd. Hun sier at hun ikke visste hva hun skulle gi ham i gave. Hun sier at hun ville gi ham noe som fikk ham til å huske henne, hvis han møtte noen andre jenter på turen. Harry sier helt ærlig, at han ikke tror det vil bli så mye tid til overs til å date. Hun sier at det var den setningen hun ventet på og så kysser hun ham. Harry kysser henne tilbake og det er et mer meningsfullt kyss enn noe som helst kyss de har hatt før. De blir avbrutt av Ronny, som sier til Harry at han ikke kan gripe hver sjanse han får. Harry forsikrer ham om at det ikke vil skje igjen.

Gulla er brudepike sammen med Gabrielle i bryllupet til Rulle og Fleur. Hun og Lulla danser alene sammen, midt på gulvet. Dette beviser Gullas selvsikkerhet og at hun ikke er redd for å drite seg ut og hennes sterke vennskap med Lulla. Hun danser også med Laffen Styx. Harry blir også irritert når Viktor Krumm (invitert av Fleur) bemerker hvor pen Gulla er.

Hun har ikke noen rolle i boka før på slutten, selv om Harry stadig vekk ser etter henne på Ukruttkartet sitt og håper at hun vet at han tenker på henne. Hun kjemper i slaget ved Galtvort. Etter broren Fred sin død er hun samlet sammen med familien i Storsalen. Øynene hennes er røde og hovne og tårene sildrer. Hermine skynder seg bort og klemmer henne. Når kampen er i gang igjen kjemper hun, Lulla og Hermine mot Bellatrix DeMons. Gulla unslipper så vidt en dødsforbannelse og fru Wiltersen blir så sinna at hun overtar og dreper Bellatrix. Etter at Voldemort er død ser Harry henne sitte med hodet på moren sin skulder og velger å ikke avbryte, siden det vil bli tid til å snakke senere; dager, måneder og år.

Hennes liv mellom den siste boken og epilogen[rediger | rediger kilde]

Hun var en berømt rumpeldunkspiller, helt til hun valgte å slutte for å være sammen med familien. Hun ble rumpeldunkanmelder i Aftenprofeten. Kjærligheten mellom Gulla og Harry blomstrer etter at Voldemort har dødd og de gifter seg et sted mellom bok 7 og epilogen

Nitten år senere[rediger | rediger kilde]

Hun og Harry er på King's Cross stasjon for å sende avgårde deres to eldste barn, Jakob Sirius og Albus Severus, til Galtvort. De møter Ronny og Hermine på stasjonen også, sammen med deres barn, Rosa og Hugo. Gulla nevner også Nilus, som har blitt professor i urtologi på Galtvort. Hun og Harry står lenge og vinker til barna sine, sammen med deres yngre datter Lilly Lulla.

Gulla i filmene[rediger | rediger kilde]

Gulla blir portrettert av Bonnie Wright i filmene om Harry Potter. Bare hennes første opptreden i Harry Potter og De vises stein er igjen i filmen, siden filmen slutter på Galtvortekspressen på vei tilbake igjen, og de aldri kommer til King's Cross station.

Gullas rolle i Harry Potter og Mysteriekammeret er større, men bare marginalt. Hennes forelskelse i Harry, som er veldig merkbar i boken, blir bare såvidt hintet om, og mesteparten av hintene om at hun opptrer merkelig blir utelatt. Siden Gulla ikke spiller en stor rolle i Harry Potter og Fangen fra Azkaban, opptrer hun bare i den tredje filmen som statist.

Etter disse sporadiske opptredenene i de første tre filmene, blir Gulla mer synlig i den fjerde filmen. Hun har fortsatt bare en håndfull dialoger, men hun er stadig til stede i bakgrunnen (og noen ganger i forgrunnen). Selv om hun sjelden handler direkte med Harry, tilbringer hun mye tid sammen med Hermine, Ronny, Fred, Frank og Nilus Langballe (som er hennes følge til juleballet). Både hennes vennskap med Hermine fra bøkene og hennes forhold til brødrene blir for første gang vist klart fram i filmene.

I Harry Potter og Føniksordenen, viser filmene at Gulla fortsatt er tent på Harry, selv om det ikke er noen tegn på dette i selve boka og hennes kjæreste, Mikkel Kroken er ikke nevnt. Det blir vist at hun er blitt flink med magi og hvordan karakteren hennes vil forandres i framtida.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]