Foreninger i Harry Potter-bøkene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dette er en samling av fiktive foreninger fra Harry Potter-bøkene.

Den hodeløse jakten[rediger | rediger kilde]

En forening fra Harry Potter-serien
Den hodeløse jakten
Orig. The Headless Hunt
Status i bok 6: Aktiv
Leder: Ukjent
Intensjoner: Å leke med de avkappede hodene sine, helst fra hesteryggen
Hovedkvarter: Ukjent
Fiender: Ingen (Nesten-Hodeløse Nikk misliker dem sterkt)
Første opptreden i serien: Harry Potter og Mysteriekammeret

Den hodeløse jakten er en forening som blir nevnt i boken Harry Potter og Mysteriekammeret av J.K. Rowling. Den er for spøkelser som har fått hodet kappet av da de ble drept.

Foreningen inviterte ikke Nesten-Hodeløse Nikk (Sir Nicholas De Mimsy-Toppington) til å slå seg sammen med dem. Da han søkte om å få være med i foreningen, avslo de ham, siden han ikke nådde opp til kravene deres om å være en jaktfører med hoder som er fullstendig kappet løs fra resten av kroppen, men fortsatt har en halv tomme hud som holder hodet på plass. Ifølge avslaget er han dermed ikke istand til å være med på jaktens spill som «hodesjonglering fra hesteryggen», «hodepolo» og «hodehockey».

Husnissenes Internasjonale Kamp-Koalisjon[rediger | rediger kilde]

En forening fra Harry Potter-serien
Husnissenes Internasjonale Kamp-Koalisjon (H.I.K.K.)
Orig. Society for the Promotion of Elfish Welfare (S.P.E.W.)
Status i bok 6: ikke aktiv
Leder: Hermine Grang
Intensjoner: Fremtvinge bedre arbeidsvilkår for husnisser
Hovedkvarter: Griffings oppholdsrom
Fiender: Alle som er imot at husnissene skal ha det bedre
Første opptreden i serien: Harry Potter og Ildbegeret

HIKK (Husnissenes Internasjonale Kamp-Koalisjon) er en forening i Harry Potter-bøkene av J.K. Rowling. Foreningen blir grunnlagt av Hermine Grang, som er forferdet da hun oppdager hvordan husnissene blir behandlet. Organisasjonens mål er å forbedre arbeidsvilkårene til husnissene.

Husnisser er vesener som kun eksisterer for å tjene mennesker. Selv om husnisser har sin egen form for magis så blir husnisser tvunget til å tjene enten en familie eller institusjon for alltid inntil enten familien de tjener for dør ut eller at husnissen blir satt fri. Husnisser blir sett på som uverdige og urettferdig behandlet. Men det bør merkes at ikke alle behandler dem like dårlige; Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom behandler husnisser rettferdig Albus Humlesnurr, Arthur Wiltersen og Sirius Svaart har også direkte eller indirekte erkjent at de er enige i en bevegelse for å bedre husnissenes rettigheter).

Etter å ha sett Blunka verbalt mishandlet, urettferdig behandlet og påfølgende gitt sparken av Bart Kroek sr. på VM i rumpeldunk, dannet Hermine foreningen for å forsøke å forbedre husnissenes rettigheter. Hun har imidlertid møtt flere hindringer på veien:

  • Uvilligheten til det magiske samfunnet til å forbedre sine vaner.
  • Det fakta at ingen — ikke engang hennes beste venner Ronny Wiltersen og Harry Potter — har tro på saken hennes.
  • Og — viktigst av alt — husnissene er generelt ikke villige til å bli satt fri; Noldus er så lang det eneste unntaket nevnt i bøkene.

I Harry Potter og Føniksordenen går Hermine et skritt videre i sine planer ved å strikke luer til husnissene ved Galtvort, og gjemme dem under søppel (den eneste måten en husnisse kan bli satt fri på er hvis mesteren deres gir dem et klesplagg). Husnissene nekter imidlertid å rengjøre Griffingtårnet på grunn av alle klærne som ligger der, og Noldus ender opp med å måtte gjøre rent der helt alene. Ingen har hjerte til å fortelle dette til Hermine, som fortsatt tror hun setter dusinvis av husnisser fri.

I Harry Potter og Halvblodsprinsen blir ikke H.I.K.K. nevnt av Hermine i det hele tatt, noe som fører til spekulasjon rundt om hun kanskje har gitt opp foreningen. Harry Potter selv nevner imidlertid foreningen, og imponerende nok ser det ut til at han er påvirket av Foreningens sak, spesielt i saken om Hespetra Smutts husnisse; Hokla, men også i forbifarten da Horatsion E. F. Snilehorn forteller at han bruker en husnisse for å teste om drikken hans er forgiftet.

Inkvisitorialtroppen[rediger | rediger kilde]

En forening fra Harry Potter-serien
Inkvisitorialtroppen
Orig. The Inquisitorial Squad
Status i bok 6: ikke lenger aktiv
Leder: Venke Dolorosa Uffert
Intensjoner: Passe på at Ufferts regler blir fulgt ved Galtvort
Hovedkvarter: Ukjent, sannsynligvis Venke Dolorosa Ufferts kontor
Fiender: Humlesnurr-legionen, Føniksordenen
Første opptreden i serien: Harry Potter og Føniksordenen

Inkvisitorialtroppen er en fiktiv forening i Harry Potter og Føniksordenen, en bok av J.K. Rowling.

Inkvisitorialtroppen ble grunnlagt av Venke Dolorosa Uffert for at hun skulle ha mer kontroll over Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Hun fikk med seg barn av noen av sine venner i Magidepartementet, som for eksempel Lucifus Malfangs sønn Draco Malfang. De hadde et merke, en liten sølvemaljert «I», som de bar på brystet. Medlemmer av inkvisitorialtroppen kunne fjerne poeng fra skolens hus, en makt de ofte misbrukte.

Troppen kan sees på som det «onde» motstykket til Humlesnurr-legionen, lik Fyrst Voldemorts dødsetere til Føniksordenen.

Inkvisitorialtroppen var involvert i forsøket på å fange Fred og Frank Wiltersen.

Kjente medlemmer av Inkvisitorialtroppen[rediger | rediger kilde]

Snileklubben[rediger | rediger kilde]

Snileklubben er en klubb i romanserien om Harry Potter av den engelske forfatteren J.K. Rowling. Klubben ble dannet av eliksirlæreren Horation E.F. Snilehorn har for å bli kjent med de kjente og suksessive barna ved Galtvort. Mange prominente og betydningsfulle personer har vært tidligere medlemmer, blant annet «Tom Dredolo Venster» (senere Voldemort) og Lilly Potter.

Autoritetsdata