Ronny Wiltersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ronald Kolerius Wiltersen
En illustrert versjon av Ronny Wiltersen
KjønnMann
HusGriffing
LojalitetHarry Potter, Humlesnurr-legionen
Introdusert ved navnHarry Potter og De vises stein
Introdusert ved opptredenHarry Potter og De vises stein
Originalt navnRonald Bilius Weasley
Portrettert av i filmeneRupert Grint
Scott Maurstad (Norsk Stemmer)

Ronald Kolerius «Ronny» Wiltersen (født 1. mars 1980) er en fiktiv figur fra J.K. Rowlings Harry Potter-serie.

Hans to beste venner ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom er Harry Potter, hovedpersonen i serien, og Hermine Grang. Ronny og Harry møtes i Harry Potter og De vises stein mens Harry leter etter Plattform 9¾King's Cross. Senere deler de også kupé på Galtvortekspressen.

Ronny er sønn av Arthur og Molly Wiltersen, og bror av Rulle, Kalle, Perry, Fred, Frank og Gulla. Ronnys far var tidligere sjef i Kontoret for magisk misbruk av gompegjenstander i Magidepartementet, en heller lav post som ikke tjente familien mange penger. Mange av Ronnys eiendeler er derfor arvet eller kjøpt brukt, et faktum Ronny er veldig sensitiv overfor.

Ronny liker å spille trollmannssjakk og lærer Harry hvordan han skal spille. Ronny lider av araknofobi (edderkoppskrekk), noe som stammer fra den gangen hans bror Fred tryllet om teddybjørnen hans til en edderkopp. Han føler også press om at han må være suksessfull, siden hans eldre brødre har gjort det så bra i henholdsvis rumpeldunk (Kalle) og på skolen (Rulle og Perry). Fred og Frank er på sin side veldig populære blant medelevene. Ronny er derfor ofte sjalu på Harry og Hermine, som begge er veldig flinke i det de driver med (Harry i rumpeldunk og Hermine på skolen). Han er en omsorgsfull person som overbeskytter blant annet sin yngre søster, Gulla.

Alle figurene i bøkene kaller ham vanligvis for «Ronny» istendenfor hans egentlige fornavn, med unntak av Lulla Lunekjær (som kaller ham ved hans fulle navn, Ronald) og Ronnys eks-kjæreste Lavendel Bruun (som bruker et kjælenavn hun selv har kommet på, «Ronne-Ponne» selv om Fred og Frank brukte dette navnet i bok én på stasjon ni og tre kvart).


Harry Potter og De vises stein[rediger | rediger kilde]

I Harry Potter og De vises stein møter hovedpersonen Harry en gutt som heter Ronny, og som går i samme årskull som ham. På toget til Galtvort blir Harry og Ronny raskt venner, og de blir siden avbrutt av Hermine Grang (som Ronny senere utvikler følelser for). Selv om Ronny ikke liker henne spesielt godt når de møtes første gang, er dette møtet veldig viktig. Alle tre ender opp i det samme huset på skolen, Griffing, og de drar på mange eventyr sammen. Ronny følger med Harry til speilet mørd og til Gygrids hytte, der han blir bitt av drageungen Gygrid klekker ut og har planer om å oppdra som sin egen.

Ronny blir etter hvert også venner med Hermine Grang, etter at han og Harry redder henne fra et troll. Hun lyver på sin side for lærerne for at ikke han og Harry skal havne i trøbbel. Ronnys kjærlighet for sjakk viser seg nyttig da de tre drar på jakt etter de vises stein, ettersom en av tingene som beskytter steinen er et gigantisk sjakkbrett. Ronny ofrer seg selv for Harry og Hermine så de kan dra videre (han blir helt frisk igjen etterpå). For sitt mot og sine ferdigheter blir han gitt 50 huspoeng av Albus Humlesnurr ved den avsluttende festen, poeng som hjelper Griffing å vinne huspokalen.

Harry Potter og Mysteriekammeret[rediger | rediger kilde]

I Harry Potter og Mysteriekammeret flyr Ronny sammen med sine to brødre, Fred og Frank, i sin fars magiske Ford Anglia til Hekkveien 4 for å redde Harry fra hans slemme fosterforeldre. Senere kjører han bilen igjen, etter at Harry og han ikke kommer seg igjennom til Plattform 9¾. Da de kommer fram til skolen krasjer de bilen inn i Prylepilen, et gammelt magisk tre som slår vilt rundt seg med de store greinene sine. Bilen stikker av etter kollisjonen, og etterlater Harry og Ronny utenfor Galtvort, Ronny med en brukket tryllestav. Etter som gomper hadde sett dem i det de dro med den flyvende bilen, må de sitte igjen (de blir nesten utvist fra skolen), og Ronny må rengjøre medaljer og trofeer sammen med vaktmester Argus Nask.

Når flere alvorlige hendelser tyder på at Mysteriekammeret er åpnet, undersøker Harry, Ronny og Hermine saken. De mistenker Draco Malfang, og begynner å brygge en polyksir, en drikk som lar den som drikker den forvandle seg til en annen person.

I mellomtiden kaller Draco Hermine for en «grums», og for dette forsøker Ronny å forhekse Draco, men på grunn av at tryllestaven hans er brukket slår trylleformelen tilbake på Ronny. Ronny begynner å gulpe snegler. Ronny bruker polyksiren for å forvandle seg til Dracos sammensvorne venn Vincent Krabbe, og sammen med Harry drar han for å avhøre Draco, bare for å finne ut at det ikke er Draco som har åpnet kammeret. Ronny og Harry finner senere en dagbokStønne-Stinas toalett, som tilhørte en tidligere elev ved Galtvort, Tom Dredolo Venster. Ronny forteller Harry at mens han vasket medaljer og trofeer med Nask, merket han seg et trofé som hadde blitt gitt til T.D. Venster for spesielle tjenester til skolen for femti år siden.

Senere finner Ronny ut at søsteren hans Gulla er tatt med inn i kammeret. Ronny og Harry tar med seg læreren i forsvar mot svartekunster Gyldeprinz Gulmedal til kammeret for å få hjelp. De drar til Stønne-Stinas toalett og finner inngangen der.

De drar alle ned en sklie, og Gulmedal forsøker seg på en misminneformel for å få Harry og Ronny til å glemme at Gulmedal er en stor pyse og ikke har utført noen av de bragdene han har tatt æren for. Han bruker imidlertid Ronnys ødelagte tryllestav, og formelen slår tilbake på ham slik at det er han som mister hukommelsen. Taket i grotten de står i faller inn, og separerer Harry fra de to andre. Harry drar for å overvinne Venster og redde Gulla på egen hånd, og greier det. Ronny flyr tilbake til skolen ved hjelp av Vulcan sammen med både Harry og Gulmedal. Når de endelig er tilbake drar de for å prate med professor Humlesnurr, og de får begge 200 huspoeng hver og en pris for spesielle tjenester til skolen.

Harry Potter og Fangen fra Azkaban[rediger | rediger kilde]

I Harry Potter og Fangen fra Azkaban mister Ronny kjælerotten sin Skorpus, og skylder på Hermines katt Skeivskank. De to begynner å krangle over dette, og det faktum at Hermine har sladret til lærerne om at Harry har fått en helt ny Lynkile til jul, slik at Minerva McSnurp konfiskerer den for å undersøke om den er forhekset, gjør ikke saken bedre. De to blir venner igjen når Ronny tilbyr seg å hjelpe Hermine med å forberede forsvaret for Gygrid i Bukknebbs rettssak.

Harry, Ronny og Hermine drar for å trøste Gygrid på henrettelsesdagen til Bukknebb. Da de skal dra igjen løper Ronnys kjælerotte avsted. De følger den til Prylepilen, og en hund kommer løpende og bortfører Ronny og rotten hans til Hylehuset (via en tunnel som går under Prylepilen). Ronny setter fast foten sin i en rot, og brekker det ene beinet på vei ned. Hunden viser seg å være Sirius Svaart, en mann som det antas tok livet av 12 gomper, og som nettopp hadde rømt fra magikerfengselet Azkaban, men som det senere blir avslørt var uskyldig, og også Harrys gudfar. Remus Lupus ankommer Hylehuset like etter Harry og Hermine, og sammen med Sirius kaster han en formel på Skorpus som avslører at denne virkeligheten er en animagus ved navn Petter Pittelpytt, en tidligere venn av de to mennene, men nå en tjener av Voldemort, og også ansvarlig for at Harry foreldre døde (han fortalte sin herre hvor de lå i skjul).

Under Harrys konfrontasjon med den antatte massemorderen Svaart, sier Ronny mens han står på en brukket fot at «hvis du vil drepe Harry må du drepe oss også!» (Denne uttalelsen avslørte Ronnys sanne Griffingånd, men den blir gitt Hermine Grang i filmen). Sirius er faktisk uskyldig, og akkurat i det de finner det ut, forvandles Lupus til en varulv av fullmånen. Takket være Sirius greier de alle å stikke av med livet i behold. Ronny blir tatt med til sykestuen mens Harry og Hermine drar tilbake for å redde Sirius. Sirius gir siden Ronny en liten ugle som kompensasjon mot Skorpus. Gulla gir uglen navnet Tullerusk.

Harry Potter og Ildbegeret[rediger | rediger kilde]

I Harry Potter og Ildbegeret ankommer Ronny og familien hans en gjensnekret peis ved familien Dumlings hjem for å hente Harry, og ta han med på verdenscupfinalen i Rumpeldunk. Ronny blir nedslått når hans mor kjøper forferdelige brukte penkutter til ham. Sammen med Harry drar Ronny til VM i rumpeldunk, der han får se favorittspilleren sin Viktor Krumm. Ronny blir ennå mer opprømt da Krumm kommer til Galtvort for å delta i Tretrollmannsturneringen. Da Hermine går på juleballet med Krumm blir Ronny imidlertid skuffet, og innser at han må finne seg en annen partner. Han drar sammen med Padma Patil, mens Harry drar med tvillingsøsteren hennes Parvati Patil. Ronnys tiltrekkelse mot Hermine blomstrer endelig opp og han blir sjalu på Krumm.

For første gang i serien krangler Ronny og Harry skikkelig, og prater ikke sammen på ukevis, etter at Ronny mistenker Harry for å ha lagt navnet sitt i ildbegeret med vilje. Den egentlige grunnen er ganske enkel, Ronny er rett og slett sjalu på sin berømte venn. Ronny får smake berømmelse etter den andre oppgaven i tretrollmannsturneringen, som han tok del i for å være Harrys mest prissatte ting som måtte reddes fra innsjøen der han ble holdt av havfolk. Harry og Ronny blir venner igjen allerede etter den første oppgaven, og han og Hermine hjelper Harry med de gjenværende oppgavene.

Harry Potter og Føniksordenen[rediger | rediger kilde]

Ronny blir keeper på Griffings rumpeldunklag, men ikke så veldig vellykket til å begynne med. Etterhvert kommer han over frykten for å gjøre det dårlig foran andre, og sikrer Griffing seieren i cupen. Draco og de andre elevene i Smygard har tidlig laget en sang som heter «Wiltersen er topp», og som har flere vers om hvor dårlig Ronny spiller, og at han hjelper Smygard å vinne cupen. Etter at Ronny sikrer cupen til Griffing adopterer derimot de sangen og endrer ordene til å faktisk handle om at Ronny er topp. I mellomtiden fortsetter Ronny å danse rundt sin tiltrekkelse mot Hermine, uten å gjøre noe med det, selv om de tilbringer mye tid sammen, der de som oftest småkrangler.

Senere i boken slåss Ronny mot dødseterne sammen med Harry, Hermine, Gulla, Nilus og Lulla i mysterieavdelingen. Han blir skadet i kampen og midlertidig drevet til vanvidd, men blir helt frisk igjen. Han blir også prefekt for Griffing, til mesteparten av sin families store overraskelse.

Harry Potter og Halvblodsprinsen[rediger | rediger kilde]

Ronny mottar karakterene sine fra U.G.L.E.-eksamenen sin, sammen med Harry og Hermine. Han stryker bare i fagene Magihistorie og clairvoiance. Ved Galtvort får Ronny Lavendel Bruuns oppmerksomhet ved å slå en vits.

Harry, som nå er blitt lagkaptein, bestemmer at Ronny skal få fortsette å være keeper på Griffings rumpeldunklag. Like etter prøvene til laget, idet Ronny og Harry tar en snarvei for å komme til Griffingtårnet, støter de på Gulla og Tommy Ding, en Griffing fra deres årskull og midlertidige lagkamerat (som er innbytter for Katti Bull), mens de kliner. Mens Harry reagerer med et plutselig utfall av sjalusi, blir Ronny rasende for at søsteren hans kliner med folk i offentlighet, noe som fører til en het krangel mellom søsknene, og etterhvert, siden han blir gjort oppmerksom på at Hermine og Krumm klinte det tidligere året, en kraftig mangel på konsentrasjon fra Ronnys side. For å endre situasjonen tilbake igjen, later Harry som om han drypper litt Felixir i Ronnys frokostjuice, og slik tilfeldighetene vil ha det, viser den neste kampen mot Smygard seg å ha optimale forutsetninger for at Griffing skal vinne. Etterpå begynner Hermine og Ronny å krangle på grunn av at Hermine anklager Harry for å ha jukset (helt til han forteller henne sannheten om at han bare lot som om han tømte Felixir i juicen til Ronny). I Griffings oppholdsrom kysser Ronny Lavendel, noe han fortsetter å gjøre i store deler av historien, til Hermines store ergrelse. Ronny har fortsatt følelser for Hermine, men han ønsker ikke å innrømme det til seg selv.

Den fryktsomme natten da Harry og Humlesnurr drar for å lete etter en av Voldemorts malacruxer, ber Harry vennene sine å holde vakt over hva Draco Malfang må kunne finne på. Det at Humlesnurr er borte fra skolen fører raskt til at et angrep blir utført mot Galtvort, og Ronny og Hermine, sammen med de andre medlemmene av Humlesnurr-legionen de greier å samle, blir bedt om å holde vakt over Malfang og Severus Slur. Selv om de er veldig oppmerksomme greier Malfang og smugle dødsetere inn i skolen, og det hele ender med at Slur tar livet av Humlesnurr, og siden stikker av sammen med Malfang.

Etter disse hendelsene og Humlesnurrs begravelse på Galtvort, gjør Ronny en avtale, sammen med Hermine, at de skal holde seg sammen med Harry, og hjelpe ham å finne og ødelegge malacruxene til Voldemort, for senere å ta livet av ham, selv om det betyr at de må dra fra Galtvort.

Harry Potter og dødstalismanene[rediger | rediger kilde]

I Harry Potter og døstalismanene møter han først Harry når de skal få Harry trygt til Hiet. Da må han, Hermine, Fleur, Fred og Frank drikke polyksir for å utgi seg som Harry, slik at dødseterne ikke kan være sikre på hvem som er Harry. Han er i par med Dult og er blant de siste som kommer tilbake. Harry og Hermine er glade for å se ham.

Under bryllupet til Fleur og Rulle danser han med Hermine. Det ser ut til at de endelig har innrømmet følelsene de har for hverandre. Bryllupet blir imidlertid en kort affære når Nestor Bindebolts skytsverge, i form av en gaupe, dukker opp og sier at departementet har falt og at Grimst (magiministeren) er død.

Han og Hermine legger ut på reisen sin sammen med Harry for å ødelegge Malacruxene. Etter å nesten å ha blitt fanget og drept av dødsetere blir han sint på Harry fordi han mener han har ledet dem ut på et farlig oppdrag uten noen som, helst plan. De har en voldsom krangel, som ender med at Ronny forlater dem. Harry og Hermine ser ikke noe mer til ham, inntil han dukker opp i juleferien, etter å ha vært borte i noen få uker. Harry er i livsfare og Ronny redder ham, når han holder på å drukne. Han ødelegger også en Malacrux med Gudrik Griffings sverd. Vesenet som er Malacruxen skriker ut mange forskjellige sannheter om Ronny. Bla at: Han tror at moren hans elsker ham minst, at han har mindreverdighetskomplekser og at han elsker Hermine, men tror at hun elsker Harry. Harry forklarer at han elsker Hermine som en søster og at han tror at hun føler det slik om ham (Harry) også. De går tilbake til Hermine, som ligger i hytta og sover. Hun blir sinna når hun ser Ronny. Hun hadde grått i flere uker, etter at han reiste og er dermed veldig sinna på ham for å ha forlatt dem.

Hun tilgir ham da etter hvert og under slaget ved Galtvort kysser de, etter at han har villet hjelpe husnissene med å komme seg ut av Galtvort. Ronny er også vitne til broren Fred sin død. Han kjemper modig i slaget og kommer fra det uskadet. Etter å ha sett Fred dø er han så sint at han rister og Hermine må holde ham igjen med makt for å hindre at han ikke løper for å drepe dødsetere. Etter at Voldemort er død, får han og Hermine en forklaring på alt av Harry og de får møte Albus Humlesnurr, men bare ved hjelp av portrettet hans på rektorkontoret

Nitten år senere[rediger | rediger kilde]

Ronny har giftet seg med Hermine og de har to barn sammen, Rosa og Hugo. Han jobber i Wiltersens Wærste sammen med broren, Frank Wiltersen. Han og Hermine møter Harry og hans kone Gulla Wiltersen på stasjon ni og tre kvart for å sende de eldste barna avgårde til Galtvort.

I intervjuer og nettmøter etter at den siste boken kom ut har Rowling avslørt flere detaljer om karakterenes liv etter serien. Ved disse anledningene har hun fortalt at Ronny arbeidet i broren Franks morobutikk «Wiltersens Wærste» en tid, før han så startet en karriere som svartspaner i Magidepartementet.

Ronny i filmene[rediger | rediger kilde]

Rupert Grint som spiller Ronny i filmene

Rupert Grint har portrettert Ronny i de seks første filmene, og han er også med i den syvende filmen, som nå er ferdig. Sammen med Daniel Radcliffe og Emma Watson som spiller henholdsvis Harry og Hermine sa han ja til å delta i de to filmene som er laget om den syvende og siste boken i serien. Scott Maurstad har dubbet Ronnys stemme til norsk i de tre første filmene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]