Hopp til innhold

Minerva McSnurp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Minerva McSnurp
KjønnKvinne
HusGriffing
LojalitetFøniksordenen
Introdusert ved navnHarry Potter og De vises stein
Introdusert ved opptredenHarry Potter og De vises stein
Originalt navnMinerva McGonagall
Portrettert av i filmeneMaggie Smith

Rektor Minerva McSnurp (født 4. oktober ca. 1925)[1] er en fiktiv person fra bok- og filmserien Harry Potter, skrevet av J.K. Rowling. McSnurp blir spilt av Maggie Smith i filmene.

McSnurp er rektor, leder for huset Griffing og transfigurasjonslærer ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Hun anser transfigurasjon for å være den mest komplekse og vanskelige grenen av trolldom. Hun tok over som rektor ved skolen etter avtroppende Severus Slur ble drept under Slaget om Galtvort i 1998

McSnurp er streng, kjapp i replikken og noe reservert. Hun har allikevel vist seg å ha studentenes beste i tankene, kanskje spesielt studentene i Griffinghuset, og kanskje ennå mer spesielt Harry Potter. Hun er også en av Albus Humlesnurrs mest trofaste tilhengere, og medlem av Føniksordenen. Hun er den første magiske figuren og animagusen som blir introdusert i bøkene.

McSnurp har sort hår som er festet i en stram knute i nakken. Hun bruker smaragdgrønne kutter, og alltid et veldig pertentlig uttrykk. Hun er, ifølge Rowling, en «livlig» 70 åring. McSnurp bruker firkantede briller med merker på som er lik de hun får rundt øynene når hun forvandler seg til en flekkete katt. Hun er også spesielt glad i tartanmønster, noe som visstnok skal komme av at hun er av skotsk opphav. Selv morgenkåpen hennes er tartanmønstret.

Navnet hennes kommer av to ting: Minerva er den romerske gudinnen for visdom. Det engelske etternavnet hennes kommer fra en 1900-talls poet, William Topaz McGonagall, som ofte blir ansett som den verste poeten i engelsk språks historie. Det norske etternavnet McSnurp kommer av at hun er streng og snurpete.

Vi møter Minerva McSnurp for første gang i det første kapittelet i Harry Potter og De vises stein, der hun venter på Albus Humlesnurr ved Hekkveien 4. Hun blir umiddelbart avslørt som animagus, en heks eller trollmann som kan forvandle seg til et dyr, med eller uten bruk av tryllestav. Hun venter i så måte på Humlesnurr som en flekkete katt.

McSnurp er det medlemmet av de ansatte ved Galtvort som har ansvaret for valghattseremonien. Hun krever full respekt fra samtlige av sine studenter.

McSnurp er veldig glad i rumpeldunk. Som leder for Griffinghuset, og tidligere spiller for Griffing er hun veldig interessert i at rumpeldunkpokalen skal stå på hennes kontor. I Harry Potter og De vises sten anbefaler hun Harry som speider til den daværende rumpeldunkkapteinen Oliver Quist, selv om Harry er førsteårsstudent, og vanligvis ikke ville få spille på rumpeldunklaget.

McSnurp assisterer ofte Harry indirekte, selv om hun er strengt disiplinær. Hun hinter ofte at spesielle ting skal skje, og dytter avgjørelser i Harrys favør. Et eksempel på dette er ved Harrys femte år på skolen, da hun advarer han om at Magidepartementet fulgte med på kommunikasjonen inn og ut av Galtvort. Hun var også det medlemmet av Galtvortstaben som mest tydelig mislikte at Venke Dolorosa Uffert var ansatt ved skolen. Samtlige av Ufferts forsøk på å blande seg i McSnurps saker, ble raskt avvist med en morsk bemerkning.

Oversettelser

[rediger | rediger kilde]
Språk Oversettelse
Bulgarsk Минерва Макгонъгол (Minerva Makgongol)
Engelsk Minerva McGonagall
Finsk Minerva McGarmiva
Fransk Minerva McGonagall
Gresk Μινέρβα ΜακΓκόναγκαλ (Minerva MakGkonagkal)
Italiensk Minerva McGranitt
Japansk Minerva McDonagall (Mineruba Makugonagaru, ミネルバ・マクゴナガル)
Kinesisk 米勒娃‧麦格
Latvisk Minerva Maksūra
Nederlandsk Minerva Anderling
Polsk Minerva McGonagall
Russisk Минерва МакГонагал (Minerva MakGonagal)
Thailandsk มิเนอร์วา มักกอนนากัล
Tsjekkisk Minerva McGonagallová
Tysk Minerva McGonagall
Ungarsk Minerva McGalagony

Referanser

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata