Rumpeldunk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sopelimen Nimbus 2000
Sopelimen Nimbus 2001

Rumpeldunk er et ballspill oppdiktet av forfatter J.K. Rowling basert på den irske idretten hurling. Rumpeldunk spilles i fantasiverdenen i Harry Potter-bøkene og -filmene.

Rumpeldunk er den mest populære sporten i magiverdenen. Det er flere profesjonelle lag, og Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom har et lag for hvert hus ved skolen. I Harry Potter og Ildbegeret får Harry være med familien Wiltersen på VM i rumpeldunk. Rumpeldunk har hatt en viktig rolle i de første 6 bøkene om Harry Potter, men Rowling har avslørt i et intervju at hun skrev om sin siste rumpeldunkkamp noensinne i den 6. boken.[1]

Harry Potter som rumpeldunkspiller[rediger | rediger kilde]

Harry Potter var den første førsteårsstudenten som fikk være med på et Galtvort lag i rumpeldunk på over 100 år. Som speider på Griffing-laget har han vunnet samtlige kamper der han har spilt, foruten de kampene der han ble skadet eller kampudyktig. I Harrys fjerde år ble rumpeldunkcupen avlyst til fordel for Tretrollmannsturneringen. Etter en slåsskamp mot Draco Malfang etter en kamp i Harrys femte år, ble han utestengt fra rumpeldunkkamper på livstid av Venke Dolorosa Uffert, men denne utestengelsen ble fjernet etter at Uffert fikk sparken fra Galtvort. I Harrys sjette år fikk han bare spilt en kamp (i kamp nr. 2 ble fikk han brudd i hodeskallen, og den tredje kampen hadde han gjensitting), men Griffinghuset vant cupen likevel.

Spillet/Regler[rediger | rediger kilde]

En tegnet versjon av sluffen.
En tegnet versjon av en klabb.
En tegnet versjon av gullsnoppen.
 • Spillerne av rumpeldunk bruker hver sin sopelime mens spillet er i gang. Spillet spilles med to konkurrerende lag mot hverandre på en lang oval bane med tre målringer som står på lange stolper i hver ende. Det er det av lagene som scorer flest poeng som vinner. Det er syv spillere på hvert lag, en målmann, to knakkere, tre jagere og en speider. De spiller med fire baller.
 • Sluffen er kraftløs og ligner den ballen som blir brukt i mange sporter spilt av gomper, og litt større enn en håndball. Men den er forhekset slik at den farer saktere ned mot bakken og blir lettere og holde rundt (slik at man kan holde den lettere med en hånd, og kan feste den andre til sopelimen). Det er jagerne som tar hånd om denne ballen, og prøver å kaste den gjennom en av motstanderens målringer for å score 10 poeng. Keeperen forsvarer målringene (han kan også score mål).
 • To tunge jernballer kalt klabber flyr rundt på banen og er forhekset til og gå etter nærmeste spiller. Hvert lags to knakkere bruker køller for å slå klabbene unna medspillerne og mot motspillerne sine.
 • Til slutt har man den lille, bevingede gullsnoppen som piler rundt i høy hastighet. Det er speidernes oppgave å fange den. Hvis en av speiderne fanger den, scorer han/hun 150 poeng for laget sitt, og kampen er over. Vinneren av kampen er det laget som har flest poeng, så selv om man fanger gullsnoppen er man ikke garantert seier. Motlaget vil vinne hvis de leder mer enn 150 poeng over det laget hvis speider fanger snoppen. Snoppen har noe som kalles "hudminne". Det er fordi det kan bli krangel om hvem som tok gullsnoppen, og da kan snoppen avsløre hvem av spillerne som først fikk tak i snoppen. Fordi snoppen har hudminne er det viktig at den som bærer snoppen ut på rumpeldunkbanen bærer hansker.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er foreslått at det engelske navnet «Quidditch» kommer fra de engelske navnene på ballene: Quaffle (sluff), Bludger (klabb) og Snitch (gullsnopp). I historien er det derimot «Queerditch Marsh», stedet der de første rumpeldunkkampene ble spilt i det ellevte århundre, som er opphavet til navnet.[2]

Ifølge boken «Rumpeldunk gjennom tidene» begynte rumpeldunk som et enkelt sopelimbasert spill, der spillerne brukte en lærball som sluff (det er fortsatt en lærball i dag), og de forsøkte å score mål med denne. Den Gangen var målstengene bare trær som de skulle presse ballen inn i. Senere ble det tønner, deretter kurver, og til slutt ringer. Litt senere ble klabbene lagt til som forheksede steiner, muligens påvirket av den skotske høyrisikospirten «Creaothceann», der spillerne forsøkte å fange fallende steiner i en gryte de hadde på hodet.

Gullsnoppen ble lagt til som en følge av en annen tidlig magikersport, der magikere forsøkte å fange en gullsnupp, en rask magisk fugl. I 1269 slapp Barberous Bragge, sjefen for formansskapet for magikere, ut en gullsnupp, og lovde 150 galleoner (som tilsvarer over en million galleoner i dag) til den som kunne fange fuglen. Om mr. Bragge mente å dele ut prisen får vi nok aldri vite siden madam Modesty Rabnott fanget fuglen ved å bruke en kalle formel, etter å ha løpt alt hun kunne slapp hun snuppen fri. En verdi på 100 poeng ble senere lagt til for å fange fuglen som en hyllest til denne hendelsen, og etter som tiden gikk ble gullsnuppen byttet ut med en forhekset gullball, siden fuglen ble en truet dyreart. Deretter var det en som lagde en ball, så lik gullsnuppen, at han ble belønnet, og den var like rask, at fra den dag brukte de baller, så ikke gullsnuppen skulle bli utryddet.(som det var en stor sjanse for.)

Huslag[rediger | rediger kilde]

Alle fire husene ved Galtvort har hvert sitt lag:

Profesjonelle lag[rediger | rediger kilde]

 • Appleby pilene
 • Ballycastle Bats
 • Caerphilly Katapultene
 • Krutley Kanonene
 • Falmouth Falkene
 • Holyhead Harpyene
 • Kenmare Tårnfalkene
 • Montrose Skjærene
 • Portrees Stolthet
 • Puddlemere United
 • Tutshill Tornadoene
 • Wigtown Vandrerne
 • Wimbourne Vepsene (Ludo Bagman: knakker)
Rumpeldunkbane

Rumpeldunk i virkeligheten[rediger | rediger kilde]

 • Det er sluppet ut videospill som simulerer rumpeldunk:
 • Det har blitt laget flere versjoner av rumpeldunk tilpasset virkeligheten. Den vanligste versjonen følger reglene fra International Quidditch Association (IQA). Her løper spillerne rundt med sopelime mellom beina. Tre jagere prøver å score mål med sluffen (en volleyball), noe keeperen prøver å hindre, og knakkerne skyter folk "av limen" slik at de er ute av spillet til de har returnert til eget mål. Det er tre klabber i stedet for to, men ellers er fordelingen generelt den samme. Gullsnoppen er en tennisball i en sokk, og en person, kalt "snitch runner", løper rundt med denne som hale. Han eller hun oppfordres til å gjøre kampen underholdende, og kan gjerne f.eks. kaste vannballonger på spillerne. Den speideren som klarer å fange gullsnoppen vinner 30 poeng, og kampen avsluttes. IQA har drøyt 250 medlemslag på verdensbasis, de fleste av dem universitetslag. I Norge arrangeres det NM i rumpeldunk av Norges Rumpeldunkforbund. Norge har flere etablerte lag, blant annet NTNUI Rumpeldunk, Katta Rumpeldunk og OSI Vikings Quidditch. Under NM i 2016 var det 10 lag som deltok.
 • En gate i Lower Cambourne, Cambridgeshire, England, ble hetende Quidditch Lane etter en tørr grøft i nærheten som innbyggerne kalte en «quidditch». Harry Potter-fans fra hele verden flokker til området for å ta bilder.

Oversettelser[rediger | rediger kilde]

Språk Oversettelse
Bulgarsk Куидич (Kuidich)
Tsjekkisk Famfrpál
Nederlandsk Zwerkbal
Finsk Huispaus
Ungarsk Kviddics
Portugisisk Quadribol
Engelsk Quidditch
Norsk Rumpeldunk

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Intervju med J.K. Rowling Arkivert 23. august 2007 hos Wayback Machine. fra MuggleNet
 2. ^ Rumpeldunk gjennom tidene av J.K. Rowling (2001; Kennilworthy Whisp), oversatt av Torstein Bugge Høverstad.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]