Hopp til innhold

Harry Potter og Føniksordenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Harry Potter og Føniksordenen
orig. Harry Potter and the Order of the Phoenix
Forfatter(e)J.K. Rowling
SpråkBritisk-engelsk
Tilblivelse21. juni 2003
SjangerSpenning
Utgitt2003
ForlagBloomsbury (UK)
Damm (No)
Oversetter(e)Torstein Bugge Høverstad
Sider875

Harry Potter og Føniksordenen er den femte boka i J.K. Rowlings Harry Potter-serie. På engelsk het den Harry Potter and the Order of the Phoenix og kom ut sommeren 2003. Den norske oversettelsen kom senere samme år og er ved Torstein Bugge Høverstad.

Handling[rediger | rediger kilde]

Bemerk: begrep og navn i teksten som verken er forklart eller linket, er forklart i artiklene om tidligere bøker.

Sommerferien[rediger | rediger kilde]

Som de andre Harry Potter-bøkene starter boka i Hekkveien, der Harry bor hos tanten og onkelen sin. Harry har tidligere samme sommer (se slutten av Harry Potter og Ildbegeret) vært vitne til den onde fyrst Voldemorts gjenoppstandelse, og frykter at det bare er et spørsmål om tid før den grusomme trollmannen annonserer sin tilbakekomst for hele verden – så vel for gomper (umagiske) som for trollmenn/hekser. Imidlertid er Harry stresset fordi han ikke hører noe, verken fra Voldemort eller fra vennene sine, Hermine Grang og Ronny Wiltersen.

Kvelden boka begynner går Harry ut en tur, og støter på sin umagiske og dumme fetter Dudleif. Plutselig dukker det opp to desperanter, og Harry må ty til avansert magi for å få dem bort. Han finner også ut at den kjedelige naboen, Fru Figg, er «ansatt» av Albus Humlesnurr for å overvåke Harry. Desperantangrepet gjør at Dumlingene ønsker å kaste ut Harry, men et mystisk brev gjør at tante Petunia snur i lufta. Harry får også et brev, fra Magidepartementet, fordi han har utført magi utenfor skoletiden. Han står i fare for å bli utvist, men har en sjanse til å forsvare seg på en høring senere i ferien.

Få dager senere blir Harry hentet av en tropp trollmenn, både kjente (Remus Lupus, Galøye Bister) og ukjente (Nymfadora Dult, Nestor Bindebolt), som tar ham til Grimolds Plass 12. Dette er Sirius Svaarts gamle familiebolig, der Føniksordenen har tilholdssted. Føniksordenen er en organisert gruppe trollmenn som jobber mot Voldemort. De var aktive forrige gang Voldemort var stor, og nå har de i likhet med ham gjenoppstått, under ledelse av Humlesnurr. Ronnys foreldre er med i ordenen, og både han og Hermine møter Harry ved ankomsten.

Harry får snart greie på at både han selv og Humlesnurr har blitt stemplet av Magidepartementet og den største trollmannsavisa, Aftenprofeten, som totale idioter og løgnere. Departementet prøver å overbevise folk om at ryktene om Voldemort (eller han-du-vet, som de sier) bare er tull og oppspinn. Dette får Harry erfare når han skal på høringen sin... han blir «dømt» av hele Heksingating, som en fullvoksen forbryter. Men takket være Humlesnurr, fru Figg og simpel logikk, blir Harry frifunnet og kan begynne på Galtvort som vanlig til høsten.

På Galtvort[rediger | rediger kilde]

På skolen er ikke alt som før. Den nye forsvar mot svartekunster-læreren, Venke Dolorosa Uffert, er plassert der av Magidepartetmentet for å passe på at Humlesnurr ikke finner på noe i strid med det Departementet mener (se Under press fra Magidepartementet). Uffert er også et kaldblodig vesen som praktiserer harde avstraffinger av elever som ikke gjør som hun sier (noe Harry får erfare til gagns, han blir også bannet fra rumpeldunk-ligaen). Læreren i stell av magiske vesener, som dessuten er en nær venn av Harry, Gygrid, er ikke kommet tilbake fra hemmelig oppdrag enda.

Hermine mener at siden Ufferts undervisning i et viktig fag er så passiv, og det mens Voldemort er på frammarsj, så er det elevenes ansvar å forberede seg selv. Med Harry som formelt overhode og lærer og seg selv som organisator, arrangerer hun et møte på puben Galthodet der alle interesserte skriver seg på en liste. Resultatet blir den hemmelige organisasjonen Humlesnurr-legionen (som egentlig ikke har noe med Humlesnurr å gjøre). Gygrid kommer tilbake, han har vært på oppdrag for Føniksordenen hos jøtulene, som han er halvt i slekt med. Oppdraget var dessverre ikke videre vellykket.

Et stykke ute i semesteret begynner Harry å ha rare visjoner mens han sover. Han ser en mystisk korridor og en mystisk dør... Like før jul har han en visjon som er sterkere enn de andre. Han opplever at han er inne i et eller annet mystisk vesen, som overfaller en mann i denne mystiske korridoren. Når han våkner, skjønner han at det var en «ekte» opplevelse, og at mannen «han» angrep, er faren til Ronny. Når Humlesnurr får vite dette, organiserer han effektivt at den skadede blir fraktet til sykehuset, og Harry og alle Wiltersen-barna ved skolen drar til Grimolds Plass. Faren til Ronny blir frisk, og Harry må lære psykoblokking av sin fiende, Professor Slur. Dette fordi Humlesnurr frykter at Voldemort prøver å besette Harry, fordi det Harrys visjoner har vært fra Voldemorts tanker.

Tilbake på Galtvort etter jul fortsetter Harry arbeidet med Humlesnurr-legionen, og han innleder også et slags forhold til den et år eldre Cho Chang, noe som skjærer seg helt etter et stevnemøte på Tre Sopelimer (Hermine mener Harry oppførte seg taktløst). En annen ting som også skjærer seg, er at Chos venninne røper Humlesnurr-legionen til Uffert. Humlesnurr tar uventet på seg «skylden», og flykter fra Galtvort. Magiministeren, Kornelius Bloeuf, blir mer og mer mistenksom til Galtvort. Uffert har sparket clairvoyance-læreren, professor Rummelfiold, allerede. Gygrid har gjemt sin egen lillebror, jøtulen Gnurrg, i skogen ved Galtvort.

Slåsskamp i Mysterieavdelingen[rediger | rediger kilde]

Mot sommeren er det UGLE-eksamener, og midt under disse må Gygrid stikke av, mens professor McSnurp blir slått ut av Departementets menn og må på sykehus. Under den siste eksamenen har Harry igjen en visjon, og nå ser han Sirius som er fanget og blir torturert av Voldemort. Det skjer veldig mye på en gang, men det ender med at Harry, Hermine, Ronny, Nilus, Ronnys søster Gulla og Lulla Lunekjær drar til Magidepartementet, der Harry tror at Sirius befinner seg. Sammen drar de ned i Mysterieavdelingen, og Harry kjenner igjen rommene fra visjonene sine. Til slutt befinner de seg i et rom fullt av lysende kuler, som viser seg å være spådommer. I det Harry finner en med sitt eget navn på, blir de overrasket...

... av en gjeng dødsetere, som er der for å hente spådommen og bringe den til Voldemort. Det viser seg at Sirius ikke er der nede i det hele tatt, men hjemme hos seg selv. Det var bare et knep for å narre Harry. Det blir slåsskamp, og selv om dødseterne er voksne og Harry og co. er tenåringer, er kampen forholdsvis jevn. Etter hvert kommer det også medlemmer fra Føniksordenen for å hjelpe til. Nilus kommer i skade for å knuse profetien, og Sirius blir drept av en av de mest beryktede dødseterne, sin kusine Bellatrix DeMons. Humlesnurr ankommer og det gjør også Voldemort i egen person. Sistnevnte forsøker å drepe Harry ved å besette ham, men han må gi opp, fordi Harrys kjærlighet til Sirius er for sterk. Voldemort fordufter, og magiministeren ankommer og må innse at Humlesnurr har hatt rett hele tiden. Den Andre Trollmannskrigen står for døren.

Forklaringer fra Humlesnurr[rediger | rediger kilde]

Etter forvirringen i Mysterieavdelingen, fraktes Harry tilbake til Galtvort og Humlesnurrs kontor. Der får han høre alt om hvorfor Voldemort har forsøkt å drepe ham helt siden han var et lite barn. Det skyldes nemlig profetien som Nilus Langballe knuste under strabasene få timer i forveien. Profetien ble i sin tid framsagt av professor Rummelfiold, og forteller at den eneste som kan slå Fyrst Voldemort, er en gutt som ble født i slutten av juli 1980, av foreldre som tre ganger har overlevd dueller med Voldemort. Voldemort selv hørte aldri hele denne profetien, men han hørte nok til å forsøke å ta knekken på Harry (som passer inn i profetien, i likhet med Nilus) allerede mens Harry var et lite barn. Det gikk, som vi vet, ikke, og etter at Voldemort gjenoppstod, har han gjort mye for å forsøke å drepe Harry.

Harry innser at på sikt kan ikke han og Voldemort eksistere samtidig. Dette er naturligvis en tung byrde for ham, men det som oppleves som det verste på dette tidspunktet, er tapet av Sirius, som var det nærmeste Harry kom en far. På slutten av boka får Harry littegrann av håpet tilbake etter en samtale med Lulla.

Handlingen tar plass i skoleåret 1995/1996.

Avsløringer[rediger | rediger kilde]

Noen fakta som blir avslørt i Harry Potter og Føniksordenen, er:

  • Nilus' foreldre ble torturert til vannvidd av Bellatrix DeMons like etter Voldemorts fall, og har siden befunnet seg på St. Mungos Hostpital.
  • Slur ble mobbet av Harrys far Jakob og Sirius da de gikk på Galtvort sammen.
  • Sirius kom fra en familie der flere av familiemedlemmene ble dødsetere (deriblant broren Regulus og kusinen hans, Bellatrix DeMons), og også andre hadde sterke Voldemort-sympatier/var opptatt av tanken om at bare fullblods trollmenn var «ekte» trollmenn
  • Harry ser for seg en framtidig karriere som svartspaner (jobber med å bekjempe svart magi)

I tillegg blir vi for første gang introdusert for Føniksordenen, hvordan det er i Magidepartementet og ikke minst Mysterieavdelingen, og trollmannssykehuset St. Mungos hospital for magiske sykdommer og skader.