Hopp til innhold

Harry Potter og barnets forbannelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Harry Potter og barnets forbannelse (org. Harry Potter and the cursed child) er et todelt teaterstykke skrevet av Jack Thorne, John Tiffany og J.K. Rowling. Førpremiere skjedde i London den 7. juni 2016.[1]

Historien begynner 19 år etter handlingene som skjedde i Harry Potter og dødstalismanene. Det har aldri vært lett å være Harry Potter, som til nå er en overarbeidet ansatt i Magidepartementet og far til tre barn i skolealder. Idet Harry strever med en fortid som nekter å bli der den hører hjemme, må hans yngste sønn Albus slite med tyngden av en familiearv han aldri har ønsket. Fortid og nåtid vikles illevarslende inn i hverandre, og både far og sønn lærer en ubehagelig sannhet: Noen ganger kommer mørket fra uventede steder.

Harry Potter og Barnets forbannelse er et skuespill i to deler, som bør sees i rekkefølge. Manuskriptboken til teateret Harry Potter og Barnets forbannelse kom ut den 19. oktober 2016 i Norge.

Musikken til teaterstykket er skrevet av den britiske komponisten Imogen Heap og er utgitt på albumet The Music of Harry Potter and the Cursed Child - In Four Contemporary Suites.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I desember 2013 kom nyheten om at det har vært planlagt å få til et Harry Potter basert teaterstykke,[2], med et håp om å få det på scenen og tilgjengelig for publikum en gang i 2016.[3]. På tidspunktet dette ble annonsert, avslørte J.K. Rowling at stykket vil "utforske historier som ikke er fortalt om Harry sin oppvekst.[4] Allerede i mai 2014 startet Rowling å etablere et kreativt team for prosjektet.[5]

26. juni 2015 ble det offentliggjort at tittelen på teaterstykket skulle være "Harry Potter and the Cursed Child", hvor det også ble avklart at stykket vil ha verdenspremiere i midten av 2016 på London Palace Theatre.[6] Annonseringen avslørte også at det var 18 år siden den første boken, Harry Potter og De vises stein ble publisert den 26. juni 1997.[7]

Rowling sa at teaterstykket ikke vil være en prequel.[8]

Da hun ble spurt om hvorfor det ble et teaterstykke, istedenfor en ny roman, uttalte hun at: "jeg er sikker på at når publikum ser stykket, vil de være enig om at det er det som er det rette mediumet for denne historien".[9]

Rowling forsikret publikum om at teateret ikke vil være basert på tidligere innhold fra de andre syv tidligere Harry Potter-bøkene.[10] 24. september 2015 annonserte Rowling at teateret vil bli delt oppi to deler.[11] De to delene vil være utformet til at publikum kan se dem på samme dag eller på to kvelder etter hverandre.[12]

23. oktober 2015 ble det annonsert at teaterstykket vil finne sted 19 år etter handlingene i den syvende boken, Harry Potter og dødstalismanene.[13], og vil ha premiere på London Palace Theatre juli 2016.[14]

Plot[rediger | rediger kilde]

#KeepTheSecret[rediger | rediger kilde]

J.K. Rowling og produsentene kom med en kampanje de kalte for #KeepTheSecrets for å be alle som har sett stykket om å holde på hemmeligheten rundt det de har sett. Dette er skrevet på billeten alle får utdelt.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Scorpio Malfang Draco Malfang Matvogn-Heksa Minerva McSnurp Stasjonsmester
Albus Humlesnurr Karl Jessum Viktor Krumm Madam Hopp Lilly Lulla Potter
Hermine Grang Hermine Grang som ung Rosa Wiltersen Rubeus Gygrid Jakob Potter
Yann Frideric Dudleif Dumling Fredrik Djervell Delfini Djervell Jakob Sirius Potter
Bane Kurt Bolle Jr Pilla Cremmer Anton Djervell Wiktor Dumling
Albus Potter Gulla Potter Harry Potter Harry Potter som ung Valghatten
Lilly Potter Severus Slur Stønne-Stina Petunia Dumling Dolorosa Uffert
Fyrst Voldemort Ronny Wiltersen

Akt 1[rediger | rediger kilde]

I åpningsscenen, som ble satt under epilogen av Harry Potter og dødstalismanene som fant sted i år 2017, sender Harry og Ginny Potter deres sønn Albus Severus på toget Hogwarts Express for å begynne hans første år ved Galtvort. Harry arbeider som sjef for magisk lov-håndhevelse ved Magi-departementet. Hans kone Ginny er redaktør for sport-seksjonen til avisen The Daily Prophet. Ron Weasley og Hermione Granger sender også deres datter Rose på toget for å begynne ved Galtvort. Hermione er nå magi-minister, og Ronny administrerer butikken Weasleys Wizard Wheezes i Diagon Alley. På sin første tur med Hogwarts Express begynner Albus et usannsynlig vennskap med Scorpius Malfoy, sønnen til Harrys tidligere motstander Draco Malfang og hans kone Astoria.

I motsetning til faren er Scorpius veldig høflig, og en stor nerd. Skolen blir forbløffet når Albus blir sortert i Slytherin-huset sammen med Scorpius. Både Albus og Scorpius blir utsatt for mobbing av andre studenter i løpet av de neste skole-årene. Albus opplever at han ikke klarer å leve opp til foreldrene sine, og Scorpius opplever ubekreftede rykter om at han er sønn av Lord Voldemort. Scorpius sin mor dør på grunn av sykdom. Albus og faren Harry sklir fra hverandre, fordi Albus sliter med å leve i skyggen av sin veldig berømte far, og Harrys usikkerhet om hvordan han burde takle sønnens problemer. Før sitt fjerde år ved Galtvort havner Albus og faren i en stor krangel, og Harry sier i raseri at han noen ganger ønsket at Albus ikke var hans sønn.

Harry får tak i en prototype av en kraftigere versjon av Time-Turner, som kan la folk reise til fortiden og dermed endre historiens gang. Samtidig begynner Harrys arr i pannen å gjøre vondt igjen, og blir bekymret for at Voldemort kan dukke opp igjen. Amos Diggory, som nå har blitt gammel og blir tatt vare på av sin niese Delphini Riddle, ber Harry bruke Time-Turner for å forhindre at sønnen hans, Fredrik, døde i løpet av Harry Potter og ildbegeret. Etter å ha hørt Harry nekte å hjelpe Diggory-familien, blir sønnen Albus inspirert til å forandre historien. Han overbeviser Scorpius om å hjelpe ham. De to rømmer fra Hogwarts Express for å besøke Amos Diggory, og de slår seg sammen med Delphi for å stjele en Time-Turner fra Magi-departementet.

Akt 2[rediger | rediger kilde]

Guttene vet at Fredrik døde etter at han vant Triwizard-turneringen sammen med Harry. De guttene Time-Turner for å reise tilbake til den første konkurransen i turneringen som skulle finne sted i 1995. Forkledd som Durmstrang-studenter forsøker de å sabotere Fredrik fra å vinne. Planen mislykkes, og forkledningene fører til at Hermione blir mistenksom overfor Viktor Krum, en annen student fra Durmstrang, og hun lar være å gå på Juleballet sammen med ham. Som et resultat opplever Ron aldri den misunnelsen som var grunnleggende i deres forhold, og de gifter seg aldri.

Ronny blir i stedet forelsket i en annen jente fra skolen, Padma Patil, i løpet av juleballet. Som voksen begynner Hermione derfor som en frustrert og ondskapsfull professor ved Galtvort. I mellomtiden får Harry i nåtiden gjentatte mareritt angående Lord Voldemort og at han kommer tilbake. En kentaur ved navn Bane forteller Harry at en "mørk sky" henger rundt Albus. Overbevist om at Scorpius Malfang kan utgjøre en trussel mot Albus, forsøker Harry å holde guttene fra hverandre på Galtvort ved å tvinge nåværende rektor Minerva McGonagall til å holde øye med Albus for ham.

Vennskapet mellom Albus og Scorpius blir problematisk. Men de blir snart venner igjen etter at Albus stjeler Harrys gamle usynlighetskappe fra Albus sin eldre bror James Sirius. Albus og Scorpius gjør et nytt forsøk på å bruke Time-Turner for å redde Fredrik Diggory. Denne gangen ved å ydmyke ham i løpet av Triwizard-turneringens andre konkurranse. Når Scorpius kommer tilbake til i nåtiden, er imidlertid Albus ikke sammen med ham lenger. Dolores Umbridge avslører at Harry Potter nå er død, og at Lord Voldemort derfor kontrollerer hele trollmannsverdenen.

Akt 3[rediger | rediger kilde]

Scorpius oppdager at som et resultat av hans handlinger sluttet Fredrik Diggory seg til Voldemorts tilhengere Dødsetere, og at Fredrik drepte Neville Longbottom. Dette forhindret Neville fra å drepe slangen Nagini. Dette fører til at Lord Voldemort vinner slaget om Galtvort. Med Harry nå død, eksisterte sønnen Albus aldri. Så Voldemort var i stand til å konsolidere all makt til seg selv, og forvandle Magi-departementet til et diktatorisk regime. I denne nye tidslinjen ble Scorpius en populær prefekt og Rumpeldunk-stjerne, og hjalp personalet ved skolen og de andre fullblods studentene med å plage gompefødte. Umbridge ble også ny rektor ved Galtvort, i denne tidslinjen.

En mørk skikkelse kalt "The Augurey" leder nå Magi-departementet. Med hjelp fra Ronny, Hermione og Severus Snape, nå de siste medlemmene av en anti-Voldemort motstandsbevegelse, bruker en Time-Turner for å gjenopprette begivenhetene fra den opprinnelige tidslinjen. Scorpius gjenforenes med Albus, og de to guttene blir til slutt oppdaget av foreldrene sine - samt Ronny og Hermione.

Scorpius og Albus innser at en Time-Turner utgjør et problem i seg selv. Men Delphi ønsker å gå tilbake i tiden igjen. Scorpius oppdager at Delphi har en tatovering av en Augurey, og innser at Delphi hadde ansvaret for Magi-departementet fra den alternative tidslinjen. Men Delphi kidnapper Albus og Scorpius, dreper en annen med-student fra Galtvort i prosessen, og avslører hennes intensjon om å gjenopprette den alternative tidslinjen hvor Lord Voldemort satt ved makten. Delphi tar med seg guttene til den siste utfordringen i Triwizard-turneringen.

Albus og Scorpius hindrer henne i å gjennomføre sine planer, men Delphi bruker Time-Turner igjen for å reise lenger tilbake i tid. Hun tar utilsiktet guttene med seg, og ødelegger Time-Turner. Nå sitter de fast i fortiden. i nåtiden oppdager Harry, Draco, Ginny, Hermione og Ron en profeti som beskriver hvordan Lord Voldemort muliges kan komme tilbake igjen. Gjengen oppdager også informasjon som kan bety at Delphi var datteren til Voldemort.

Akt 4[rediger | rediger kilde]

Albus og Scorpius oppdager at de har blitt ført tilbake til natten kort tid før Harrys foreldre ble drept av Lord Voldemort, og de tror at Delphi planlegger å drepe Harry (og hans foreldre) før Voldemort forsøkte å gjøre det. Albus og Scorpius skriver en usynlig melding på Harrys baby-teppe, og vet at i nåtiden kommer teppet til å bli farget og dermed avslører deres skjulte melding. I mellomtiden avslører Draco Malfang at den Time-Turner som guttene har brukt faktisk var en prototype for en perfekt modell - som nå eies av Draco.

Men Harry og Draco er fremdeles ikke i stand til å redde de to guttene deres fra fortiden, på grunn av deres usikkerhet over hvilken tidsperiode guttene egentlig havnet i. Men etter at Harry mottok den skjulte meldingen fra guttene, bruker han og hans nye allierte Draco en Time-Turner for å reise tilbake i tid for å redde guttene, og forhåpentligvis stoppe Delphis planer for godt.

Skuespillerne[rediger | rediger kilde]

Karakterer Original West End Cast[15]
(2016–2017)
Original Broadway Cast[16] Original Melbourne Cast[17]
Harry Potter Jamie Parker, Jamie Glover Gareth Reeves
Ronny Wiltersen Paul Thornley, Thomas Aldridge Gyton Grantley
Hermine Grang Noma Dumezweni, Rakie Ayola Paula Arundell
Gulla Wiltersen Poppy Miller, Emma Lowndes Lucy Goleby
Draco Malfang Alex Price, James Howard Tom Wren
Albus Severus Potter Sam Clemmett, Theo Ancient Sean Rees-Wemyss
Scorpio Malfang Anthony Boyle, Samuel Blenkin William McKenna
Rosa Wiltersen Cherrelle Skeete, Helen Aluko Susan Heyward
Ung Hermine
Delfini Djervell Esther Smith Jessie Fisher
Kurt Bolle Jr. Jeremy Ang Jones Joshua DeJesus
Stønne-Stina Annabel Baldwin Lauren Nicole Cipoletti
Lilly Potter Sr.
Polly Chapman Claudia Grant Madeline Weinstein
Viktor Dumling Paul Bentall Byron Jennings
Severus Slur
Fyrst Voldemort
Rubeus Gygrid Chris Jarman Brian Abraham
Valghatten
Yann Fredericks James Le Lacheur Jess Barbagallo
Petunia Dumling Helena Lymbery Kathryn Meisle
Madam Hopp
Dolores Uffert
Anton Djervell Barry McCarthy Edward James Hyland
Albus Humlesnurr
Matvogn-Heksa Sandy McDade Geraldine Hughes
Minerva McSnurp
Fredrik Djervell Tom Milligan Benjamin Wheelwright
Jakob Sirius Potter
Jakob Potter Sr.
Dudleif Dumling Jack North Joey LaBrasca
Karl Jessum
Viktor Krum
Bane Nuno Silva David St. Louis
Ung Harry Potter Rudi Goodman
Alfred Jones
Bili Keogh
Ewan Rutherford
Nathaniel Smith
Dylan Standen
Will Coombs
Landon Maas
Lilly Lulla Potter Zoe Brough
Cristina Fray
Christiana Hutchings
Olivia Bond
Brooklyn Shuck

Manusskriptet[rediger | rediger kilde]

Harry Potter og barnets forbannelse
orig. Harry Potter and the Cursed Child
Forfatter(e)J.K. Rowling


John Tiffany


Jack Thorne
SpråkEngelsk
SjangerEventyr
Utgitt31. juli 2016
OriginalutgaveHarry Potter and the Cursed Child
Norsk utgave19. oktober 2016
ForlagCappelen Damm
Oversetter(e)Torstein Bugge Høverstad
Sider343
ISBN 978-4-86389-346-7, 978-0-7515-6535-5

Manuskriptet ble utgitt 30. juni 2016     (dagen før premiere på teaterstykket) på engelsk, Harry Potter og Barnets forbannelse[18] Manusskriptet ble utgitt på norsk 19. oktober 2016.

Salget[rediger | rediger kilde]

I USA og Canada solgte manuskriptet over to millioner eksemplarer de to første dagene etter utgivelse.[19] Det ble solgt 847,885 eksemplarer ble solgt i løpet av den første uken i Storbritannia. Juni 2017 er boken solgt i over 4,5 millioner eksemplarer bare i USA.[20]I USA og Canada solgte manuskriptet over to millioner eksemplarer de to første dagene etter utgivelse.[21] Det ble solgt 847,885 eksemplarer i løpet av den første uken i Storbritannia. Per juni 2017 er det solgt over 4,5 millioner eksemplarer bare i USA.[22]

Responsen fra fansen[rediger | rediger kilde]

Responsen fra fansen er forskjellig. Noen sier at historien fremstår som en fan fiction og hevdet at den ikke kunne gå sammen med de tidligere syv bøkene.[23] [24][25] Noen klaget over måten boken var skrevet på i og med at den er formet som et manusskript, mens andre klaget over tidsvender-historien og mente den allerede var blitt brukt, samt at forfatterne bare rotet i gamle historier og så det fra en ny vinkel. Disse responsene har ført til at noen fans nekter at det som skjer i Barnets forbannelse er noe som har hendt, fordi alt virker urealistisk. De velger å adskille Barnets forbannelse fra resten av serien.[26][27][28]

På en annen side, så er det også noen fans som har vært positiv, hvor Scorpio Malfang er endt opp ganske populær, samt at mange har funnet en såkalt "ship" mellom Albus Severus Potter og Scorpio Malfang.[29]Noen har sagt at teaterstykket i og for seg er bedre, enn å bare lese boken.[30] Blant fansen som har sett teaterstykket har responsen vært positiv.[31]

Original London Produksjon[rediger | rediger kilde]

År Prisutdeling Kategori Nominert Resultat
2016 Evening Standard Theatre Awards Beste skuespill Vant
Beste regissør John Tiffany Nominert
Beste design Christine Jones Nominert
Emerging Talent Award Anthony Boyle Nominert
Critics' Circle Theatre Awards Beste regissør John Tiffany Vant
Beste designer Christine Jones Vant
Mest lovende nykommer Anthony Boyle Vant
2017 WhatsOnStage Awards Beste nye skuespill Vant
Beste skuespiller i teateret Jamie Parker Vant
Best støtteskuespiller i teateret Anthony Boyle Vant
Paul Thornley Nominert
Best støtteskuespiller i teateret Poppy Miller Nominert
Noma Dumezweni Vant
Best regissør John Tiffany Vant
Beste kostymedesign Katrina Lindsay Nominert
Beste Set Design Christine Jones Vant
Beste lysdesign Neil Austin Vant
Beste videodesign Finn Ross and Ash Woodward Vant
Laurence Olivier Awards Beste nye skuespill Vant
Pris for beste regissør John Tiffany Vant
Pris for beste skuespiller Jamie Parker Vant
Pris for beste støtteskuespiller Noma Dumezweni Vant
Pris for beste støtteskuespiller Anthony Boyle Vant
Pris for beste kostymedesign Katrina Lindsay Vant
Pris for beste Set design Christine Jones Vant
Beste lyddesign Gareth Fry Vant
Pris for beste lysdesign Neil Austin Vant
Pris for beste teaterkoreograf Steven Hoggett Nominert
Outstanding Achievement in Music Imogen Heap Nominert
2018 WhatsOnStage Awards Best West End Show Vant
Best Show Poster Vant

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Lyall, Sarah (7. juni 2016). "'Harry Potter and the Cursed Child' Førpremiere i London, magien fortsetter". The New York Times. Besøkt 29 juni 2016.
 2. ^ "J.K. Rowling's "Harry Potter" in Development for West End Stage Premiere". Playbill. 19. Desember 2013. Besøkt 27. juli 2015.
 3. ^ "Harry Potter turned into stage play". The Guardian. 20. desember 2013. Besøkt 27. juni 2015.
 4. ^ «Battersby, Matilda (26. juni 2015) "JK Rowling confirms new Harry Potter story for the theatre". The Independent. London. Besøkt 27. juni 2015.». Arkivert fra originalen 25. september 2015. Besøkt 3. september 2018. 
 5. ^ "JK Rowling to collaborate on Harry Potter play for West End". The Guardian. 9 May 2014. Retrieved 27 June 2015.
 6. ^ "JK Rowling reveals new Harry Potter theatre show". The Scotsman. Edinburgh Evening News. 26 June 2015. Retrieved 27 June 2015.
 7. ^ Harry Potter And the Philosophers Stone Arkivert 29. juni 2017 hos Wayback Machine. av J.K. Rowling Besøkt 3. september 2018
 8. ^ "Harry Potter and the Cursed Child, et nytt teaterstykke av JK Rowling, vil være å finne sted på West End i London fra 2016". The Daily Telegraph. London. 26. juni 2015. Besøkt 27. juni 2015.
 9. ^ [www.smh.com.au/entertainment/theatre/harry-potter-and-the-cursed-child-play-to-debut-in-london-in-2016-20150626-ghyzwn.html Harry Potter and the Cursed Child play to debut in London in 2016. The Sydney Morning Herald. 26. juni 2015. Besøkt 3. september 2018]
 10. ^ Alt du trenger å vite om "Cursed Child" (barnets forbannelse
 11. ^ "JK Rowling reveals new Harry Potter play will be two-part epic". The Independent. 25.september 2015. Besøkt 16. oktober 2015.
 12. ^ "First peek at Harry Potter and the Cursed Child play". bbc.co.uk/newsbeat. BBC Newsbeat. 23. oktober 2015. Besøkt 23. oktober 2015.
 13. ^ "In New Play, Harry Potter and his son". The New York Times. 23. oktober 2015. Besøkt 23. oktober 2015.
 14. ^ Hvordan få sett teaterstykket "Harry Potter and the Cursed Child"
 15. ^ «Harry Potter and the Cursed Child London West End». Arkivert fra originalen 11. mai 2021. Besøkt 3. september 2018. 
 16. ^ Original Harry Potter and the Cursed Child Trio to Reunite on Broadway; Additional Casting Announced. Playbill. 2. august 2017
 17. ^ Announced For Australian Premiere Production. 2. september 2018[død lenke]
 18. ^ Bokanmeldelse Harry Potter og Barnets forbanne.se. J.K. Rowling, John Tiffany, Jack Thorne. Vgnett. Besøkt 3. september 2018
 19. ^ [www.hollywoodreporter.com/news/harry-potter-cursed-child-script-916817 8/3/2016, "'Harry Potter and the Cursed Child' Script Book Sells Over 2 Million Copies in 2 Days" <http://www.hollywoodreporter.com/news/harry-potter-cursed-child-script-916817>. The Hollywood Reporter. Besøkt 3. september 2018]
 20. ^ Cuccinello, Hayley C. "How J.K. Rowling Earned $95 Million In A Year". Besøkt 3. september 2018
 21. ^ [www.hollywoodreporter.com/news/harry-potter-cursed-child-script-916817 8/3/2016, "'Harry Potter and the Cursed Child' Script Book Sells Over 2 Million Copies in 2 Days" <http://www.hollywoodreporter.com/news/harry-potter-cursed-child-script-916817>. The Hollywood Reporter. Besøkt 3. september 2018]
 22. ^ Cuccinello, Hayley C. "How J.K. Rowling Earned $95 Million In A Year". Besøkt 3. september 2018
 23. ^ Simpson, George (3 August 2016). "Horrible fan fiction': Fans HATE Harry Potter and the Cursed Child book and here's why".
 24. ^ "Harry Potter and Cursed Child failed to impress fans on pages". 3 August 2016.
 25. ^ "After Reading The "Harry Potter" Series 20 Times, Here's Why I'll Never Touch "Cursed Child" Again". 25 October 2016.
 26. ^ [www.businessinsider.com/harry-potter-cursed-child-reactions-2016-7 "Some 'Harry Potter' fans are so disappointed with the new story that they're refusing to call it canon". Business insider. 31 July 2016. "As a longtime "Harry Potter" enthusiast myself, I regretfully agree with the vocal minority who did not enjoy "Cursed Child" and would rather it wasn't part of Harry Potter's story."]
 27. ^ "Harry Potter & The Cursed Child: 18 Biggest WTF Moments". 3 August 2016.
 28. ^ "6 Major Plot Holes In 'Harry Potter And The Cursed Child'". 9 August 2016.
 29. ^ Shoemaker, Allison (2. 2ugust 2016). "Why a Harry Potter and the Cursed Child film may or may not work". Consequence of Sound.
 30. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 25. april 2017. Besøkt 3. september 2018. 
 31. ^ [www.businessinsider.com/harry-potter-and-the-cursed-child-early-reviews-2016-6 "Here's what fans are saying about the new 'Harry Potter' play that just premiered in London". Business Insider. Besøkt 24. februar 2017.]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata