Føniksordenen (Harry Potter)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Føniksordenen er en fiktiv orden i Harry Potter-bøkene. Den ble grunnlagt av Albus Humlesnurr da Voldemort hadde sin storhetstid for første gang, i et forsøk på å hindre Voldemort i å ta kontroll over hele magisamfunnet. Ordenen ble oppløst etter at Voldemort forsvant sporløst da han forsøkte å drepe Harry Potter. Da Voldemort gjenoppstod på slutten av Harry Potter og Ildbegeret ble Ordenen gjenopprettet, mindre enn en time etter Voldemorts tilbakekomst. Ordenen består av mange trollmenn og hekser blant annet Alastor "Galøye" Bister, Styrian Pommer, den avdøde Emelin Vals, ekteparet Arthur og Molly Wiltersen, Remus Lupus, det avdøde ekteparet Jakob og Lilly Potter, Mundungus Styrfeder, Rulle Wiltersen, Kalle Wiltersen, Fleur Delacour, Nymfadora Dult, og den avdøde Sirius Svaart. Tidligere var også Severus Slur medlem av Føniksordenen, men etter at han drepte Albus Humlesnurr i juni 1997 i slaget ved Galtvort (i Harry Potter og Halvblodsprinsen) kan det nå settet spørsmål ved hvor hans lojalitet virkelig ligger.

Medlemmer i Føniksordenen[rediger | rediger kilde]

Medlemmer i live ved slutten av bok sju (juni 1998)[rediger | rediger kilde]

Andre figurer som muligens er medlemmer[rediger | rediger kilde]

Har likevel aldri blitt omtalt i forbindelse med ordenen.

  • Mundungus Styrfeder var medlem av Ordenen i den femte boken, men i den sjette boka ble han satt i fengsel for å ha latt som om han var en inferius mens han begikk et innbrudd. Dessuten skal hans medlemskap i Ordenen først og fremst ha vært grunnet personlig lojalitet til Albus Humlesnurr.
  • Olympe Maxime har en gang gjennomført et oppdarg for Ordenen; som sendebud til Jøtulene sammen med Rubeus Gygrid i. Det er imidlertid ingenting ellers som tyder på at hun har blitt medlem.

Tidligere medlemmer[rediger | rediger kilde]

Navn Grunn til at personen ikke lenger er medlem. Bok personen døde/forlot Føniksordenen i
Sirius Svaart Drept under andre trollmannskrig av Bellatrix DeMons i slaget i Mysterieavdelingen. Harry Potter og Føniksordenen
Edgar Beining Drept sammen med resten av familien sin under første trollmannskrig. Før bok 1 (?)
Kasper Dilligant Forsvant under første trollmannskrig, trolig drept av Dødsetere. Før bok 1 (?)
Lilly Potter Drept under første trollmannskrig av Voldemort selv. Første trollmannskrig
Jakob Potter Drept under første trollmannskrig av Voldemort selv. Første Trollmannskrig
Albus Humlesnurr Drept under andre trollmannskrig av Severus Slur på toppen av Astronomitårnet, under slaget ved Galtvort. Harry Potter og Halvblodsprinsen
Benjamin Fylling Drept under første trollmannskrig av Dødseterne. ?
Alinda Langballe Drevet til vannvidd av Bellatrix, Radamsus, Rodolfus DeMons og Bart Kroek Jr. etter Voldemorts nederlag. ?
Frank Langballe Drevet til vannvidd av Bellatrix, Radamsus, Rodolfus DeMons og Bart Kroek Jr. etter Voldemorts nederlag. ?
Marlene McMester Drept sammen med resten av familien sin under første trollmannskrig. Før bok 1.
Dorte Merkelin Drept av Voldemort under første trollmannskrig. Før bok 1 (?)
Petter "Ormsvans" Pittelpytt Sviktet og avslørte Jakob og Lilly Potter og gikk over til Voldemorts side. Første trollmannskrig
Severus Slur Drept av VoldemortGaltvort for at Voldemort skulle få oldstaven. Harry Potter og dødstalismanene
Gideon Prunk Molly Wiltersens bror. Drept under første trollmannskrig. Det måtte fem Dødsetere til (inkludert Antonin Dolohov) for å overvinne ham og broren. ?
Fabian Prunk Også Molly Wiltersens bror.Drept under første trollmannskrig. Det måtte fem Dødsetere til (inkludert Antonin Dolohov) for å overvinne ham og broren. ?
Emmelin Vals Drept under andre trollmannskrig. Harry Potter og Føniksordenen
Fred Wiltersen Drept av dødsetere, dør under det andre Galtvort-slaget Harry Potter og dødstalismanene
Remus Lupus Drept ved det andre Galtvort-slaget Harry Potter og dødstalismanene
Galøye Bister Drept av dødsetere på flukt sammen med Mundungus Styrefeder Harry Potter og dødstalismanene
Nymphadora Dult Drept ved det andre Galtvort-slaget Harry Potter og dødstalismanene
Teddy Dult Drept av dødsetere Harry Potter og dødstalismanene

Skapelse og formål[rediger | rediger kilde]

Etter at Føniksordenen ble gjenopprettet, møtte den stor motstand fra Magidepartementet, da i hovedsak fra daværende Magiminister Kornelius Bloeuf. Bloeuf fryktet at alt snakket om at Voldemort var tilbake egentlig var et forsøk fra Albus Humlesnurr på å tilrane seg Bloufs plass som Magiminister. På grunn av Bloeufs holdning tvang Magidepartementet trollmannsavisen Aftenprofeten til å unngå å trykke saker som ville fremstille Humlesnurr eller Harry Potter i et positivt lys.

Føniksordenen ble tvunget til å eksistere under jorden og drive sitt arbeid i hemmelighet. Magidepartementets forsøk på å få Humlesnurr og Harry til å fremstå som løgnere fungerte godt, og mesteparten av det magiske samfunnet trodde at de begge to var løgnere. I nesten ett år fikk Voldemort og hans tilhengere, dødseterne, lov til å holde på uten motstand fra resten av magisamfunnet (bortsett fra Føniksordenen). De aller fleste trollmenn og hekser nektet å engang tenke seg muligheten for Voldemorts tilbakekomst.

Kornelius Bloeuf så selv Voldemort i Magidepartementet, da Voldemort forsøkte å få adgang til Mysterieavdelingen. Dermed fikk Humlesnurr bevist overfor departementet at han hadde hatt rett hele tiden. På grunn av Bloeufs ignorans ovenfor Ordenen ble han avsatt som magiminister og erstattet av Rufus Grimst i begynnelsen av Harry Potter og Halvblodsprinsen

Føniksordenen hadde sitt hovedkvarter i Grimolds Plass 12, Sirius Svaarts familiehjem helt frem til Svaarts død i slutten av Harry Potter og Føniksordenen. I Harry Potter og Halvblodsprinsen har Ordenen flyttet sitt hovedkvarter til et ukjent sted.