Harry Potter og dødstalismanene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Harry Potter og dødstalismanene
orig. Harry Potter and the Deathly Hallows
Forfatter(e)J.K. Rowling
SpråkEngelsk
Tilblivelse21. juli 2007
SjangerDark Fantasy
Utgitt2007
ForlagBloomsbury (UK)
Damm (No)
Oversetter(e)Torstein Bugge Høverstad
Sider681

Harry Potter og dødstalismanene (originaltittel Harry Potter and the Deathly Hallows) er den syvende og siste boken i serien om trollmannslærlingen Harry Potter, som går på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Boken kom ut i Storbritannia den 21. juli 2007 og ble utgitt på norsk 1. desember 2007.

Forfatteren av romanserien, J.K. Rowling, hadde hele tiden det siste kapitlet i serien klart og holdt det godt beskyttet. Da Rowling i et TV-intervju ble bedt om å vise frem manuskriptet til det siste kapitlet torde hun nesten ikke, som om kameraene kunne se direkte gjennom papiret hun oppbevarte teksten i.[trenger referanse] Allikevel ble det vist frem i to sekunder, og så hurtig pakket vekk igjen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Farvel med familien Dumling[rediger | rediger kilde]

Harry og familien Dumling byr hverandre farvel ganske få dager før Harrys syttende fødselsesdag, dagen han blir myndig og som også er dagen da beskyttelsesformelen moren påkalte over ham vil opphøre. For å unngå å bringe Harry i for stor fare velger Føniksordenen å flytte Harry til et sikkert gjemmested. For at dette skal lykkes, bruker de en polyksir for å gjøre seks av dem om til dobbeltgjengere av Harry, for dermed å narre dødseterene i tilfelle de har utplassert vaktposter rundt huset i påvente av et fluktforsøk. I forkant har de også plassert ut et falskt spor om avreisedatoen for å narre dødseterne og deres medspillere innenfor Magidepartementet. De seks som gjør seg til falske Harry-er er Ronny, Hermine, Fred og Frank, Fleur og Mundungus Styrfeder. Likevel blir reisefølget og den ekte Harry overfalt av Voldemort og hans dødsetere, som på uforklarlig vis har fått rede på datoen for avreisen til sitt skjulested. Idet Voldemort skal til å ta livet av Harry, skjer det noe mystisk med sistnevntes tryllestav, og Harry unnslipper med nød og neppe til Hiet, men Hedvig, ugla hans og Galøye Bister begge blir drept under flukten. Frank Wiltersen får det ene øret hogd av som følge av en forbannelse fra Severus Slur.

Et par dager senere ankommer magiministeren, Rufus Grimst Hiet, for å gi Harry, Ronny, og Hermine de ting som Albus Humlesnurr har etterlatt dem i sitt testamente. Ronny får Humlesnurrs avlyser, Hermine mottar en barnebok skrevet med gamle runer; Harry arver Gudrik Griffings sverd og snoppen som han fanget i den aller første rumpeldunkkampen han spilte. Magidepartementet nekter imidlertid å utlevere sverdet, da de hevder at det er et historisk objekt og fra begynnelsen av ikke tilhørte Humlesnurr og at det derfor ikke tilfalt ham å gi det bort. Etter at Grimst har forlatt scenen, oppdager Harry en skjult inskripsjon på snoppen: «Tida er inne når tida er ute».

Jakten på malacruxene[rediger | rediger kilde]

Under Rulle og Fleurs bryllup ankommer Nestor Bindebolts skytsverge, og advarer om at departementet har falt, Rufus Grimst er død og at dødseterne er på vei. Noen øyeblikk senere dukker dødseterne opp på jakt etter Harry. Harry, Ronny og Hermine unnslipper angrepet og flykter til familien Svaarts gamle hjem, Grimolds plass 12, som Harry arvet fra sin gudfar, avdøde Sirius Svaart. Her oppdager de at Regulus Arcturus Svaart, Sirius avdøde yngre bror, er den «R.A.S.» som fjernet amulett-malacruxen fra hulen hvor Voldemort hadde plassert den. De innser også at den ekte malacruxen inntil nylig befant seg i huset – og etter å ha avhørt husnissen Krynkel – at Venke Dolorosa Uffert nå har den. De tre infiltrerer Magidepartementet ved hjelp av polyksir og klarer å få tak i malacruxen. Under flukten blir imidlertid Ronny såret.

Etter flere måneder på flukt overhører de tre en samtale som avslører at Gudrik Griffings sverd, som departementet konfiskerte, nå oppbevares i Bellatrix DeMons' hvelv i trollmansbanken Flirgott. De oppdager at dette sverdet er en forfalskning, men uten å vite hvor Griffings virkelige sverd befinner seg. Harry spør portrettet av Finius Persillius og får vite at Humlesnurr ødela en malacrux med det virkelige sverdet for en tid tilbake. De innser da at sverdet kan ødelegge malacruxer og at det derfor må finnes for å tilintetgjøre medaljongen, men Ronny blir lei av jakten (under påvirkning av medaljongen) og forlater dem. Harry og Hermine blir sterkt truffet av dette, men bestemmer seg videre for å dra til Gudriksdal, Harrys fødested, i håp om at Humlesnurr har skjult den der. Der blir de imidlertid overfalt av Voldemort og hans slange Nagini og under flukten knekker Hermine Harrys tryllestav ved ett uhell.

En kveld viser en skytsverge av form som en hind seg i nærheten av leiren, og leder Harry til Griffings virkelige sverd, som ligger på bunnen av et frosset tjern. Idet Harry tar sverdet, begynner amulett-malacruxsen som han nå bærer rundt halsen å kvele ham av sin egen vilje. Ronny, som plutselig har kommet tilbake, redder Harry men blir veldig motvillig til å ødelegge malacruxen men han klarer det til slutt.

Dødstalismanene[rediger | rediger kilde]

De tre drar av sted for å finne Xenofilius Lunekjær, Lulla Lunekjærs far, og spør ham om et symbol de har sett flere ganger i løpet av handlingen, blant annet i boken som Humlesnurr testamenterte til Hermine. Han forteller dem at symbolet representerer Dødstalismanene, tre legendariske objekter som visstnok overvinner døden: Oldstaven, Oppstandelsessteinen og Usynlighetskappen. De må dog flykte da Xenophilius forråder dem til dødseterne i håp om at de vil løslate hans datter, som holdes fanget. Etter samtalen med Xenophilius er Harry av den oppfatning at hans usynlighetskappe er en dødstalisman.

I leiren blir de tre fanget av en gruppe «hukere»(en slags dusørjegere, som leter etter og fanger Voldemorts fiender), og de blir stengt inne på Malfang-godset, som er dødseternes nye hovedkvarter. Da Bellatrix DeMons finner sverdet blant de tres eiendeler, frykter hun at de har brutt seg inn i bankhvelvet hennes i Flirgott. Ettersom DeMons tror at de har stjålet av henne, setter hun Harry og Ronny i fangenskap, og tar Hermine til fange og torturerer henne grusomt. Deretter blir hun reddet av Noldus som fikk lysekrona i taket til å dette ned på DeMons. Til slutt: Husnissen Noldus dukker opp for å befri fangene, men Ormsvans oppdager dem. Idet han setter kvelertak på Harry, minner Harry ham på livsgjelden han skylder ham (ettersom Harry reddet livet hans i den tredje boken i serien) og løsner grepet. Til gjengjeld blir han kvalt til døde av sin egen sølvhånd. Da de flykter, tar Harry Bellatrix' og Draco Malfangs tryllestaver, men Noldus blir drept av Bellatrix idet han hjelper dem å slippe unna. Etter å ha kommet seg unna og grublet på det de har funnet ut, gjetter de tre på at Bellatrix' bankhvelv i Flirgott inneholder en malacrux og bryter inn i Flirgott, hvor de får fatt i malacruxen, begeret til Helga Håsblås, og unnslipper ved å ri på en blind drage som var satt til å vokte de fire nederste hvelvene i banken. Voldemort blir fra seg av raseri og redsel når han får vite om innbruddet og blir endelig klar over at hans malacruxer er i ferd med å bli destruert. Mens han tenker over hvor han har skjult sjelfragmentene, avslører hans telepatiske forbindelse med Harry ved et uhell at én malacrux er skjult på Galtvort..

Slaget om Galtvort[rediger | rediger kilde]

Humlesnurrs bror, Abriam, hjelper de tre med å komme inn på Galtvort via et speil med søsteren. Via forbindelsen med Voldemort innser Harry at førstnevnte nå er i gang med å undersøke hvor mange av malacruxene som er tilintetgjort og at han snart vil sette kursen mot Galtvort. Han advarer lærerne om Voldemorts snarlige ankomst. De yngste elevene blir evakuert fra borgen, mens medlemmene av Føniksordenen ankommer. Da styrkene under Voldemort nå angriper Galtvort, får Harry vite at diademet til Rasla Ravnklo er malacruxen som er skjult i slottet, og husker på at han har sett den i Nødvendeligrommet. I mellomtiden trenger Ronny og Hermine inn i Mysteriekammeret for å få basilisk-tenner, hvis gift Hermine kan bruke til å ødelegge begeret til Helga Håsblås (ettersom de har mistet Griffings sverd). I Nødvendeligrommet blir de tre konfrontert av Malfang, Krabbe og Gurgel. Krabbe kaster en svært kraftig trylleformel som slår feil. Han blir drept og diademet blir ødelagt. Harry, Hermine og Ronny unnslipper med nød og neppe og redder samtidig Malfangs liv. Innen Harry vender tilbake fra Nødvendeligrommet ankommer også Perry Wiltersen, som endelig innrømmer at han har tatt feil og nå hjelper til med å bekjempe dødseterne og magiministeren som han trodde var på «de godes» side.

Harry får deretter enda ett syn fra Voldemorts tanker og leder sine venner til Hylehuset hvor han blir vitne til at Voldemort beordrer Nagini til å drepe Severus Slur. Voldemort tror at Slur ble herre over oldstaven da Slur tok livet av dens tidligere eier, Humlesnurr, og at staven i og med Slurs død vil være i hans makt. Slur blir dødelig såret og Voldemort forlater scenen, hvorpå Harry går bort til den sårede. Før han dør gir Slur ham sine minner, og Harry bruker Humlesnurrs tanketank til å se minnene. Her oppdager han at Slur var lojal mot Humlesnurr helt siden han gikk over til føniksordenen før Voldemorts første fall, takket være sin livslange kjærlighet til Lilly Eving, Harrys mor. Humlesnurr, som var dømt til å dø etter at han ble rammet av forbannelsen som lå over Dredolos ring (en av Voldemorts malacruxer), hadde bedt Slur om å drepe ham, om nødvendig, for å forhindre at Draco skulle å begå drapet. Humlesnurr ville skåne Draco for konsekvensene som ville følge. Det avsløres at det var Slur som på Humlesnurrs ordre ga dødseterne opplysninger om datoen for flyttingen av Harry til hans nye skjulested for dermed å unngå mistanke fra Voldemort. Det var også han som sendte den dådyrformede skytsvergen som førte Harry til Griffings sverd. Harry oppdager også at han selv er en malacrux grunnet Voldemorts mislykkede forsøk på å drepe ham som liten gutt, og at Voldemort ikke kan drepes mens Harry er i live. "For neither can live, while the other survives".

Harry godtar sin skjebne, og går alene ut i Den forbudte skogen hvor Voldemort venter. Harry åpner snoppen han mottok fra Humlesnurr og finner oppstandelsessteinen. Han bruker den til å kalle til seg åndene av Jakob og Lilly Potter, Sirius Svaart og Remus Lupus (som ble drept i kamp sammen med sin hustru, Nymfadora Dult), som trøster ham. Rede til å død lar han Voldemort ramme seg med Avada Kadavra-forbannelsen. Men Harry våkner deretter på et sted som for ham ser ut som King's Cross jernbanestasjon. Her møter han Albus Humlesnurr, som forklarer ham at selv om malacruxen inne i Harry er blitt ødelagt, kan Harry ikke dø så lenge blodet som bærer Lillys beskyttelse befinner seg i Voldemorts kropp. Dette stammer fra den fjerde boken, hvor Voldemort gjenoppsto ved på bruke blod tatt fra Harry. Voldemort har dermed gjort seg selv til en «malacrux» for Harry.

Harry får vite at han kan velge «å dra videre» eller å vende tilbake til livet. Han velger det siste og kommer til seg selv igjen i skogen. Han later som om han er død og blir båret til Galtvort som et trofé for Voldemorts makt. Idet Voldemort skal til å statuere et eksempel med å straffe Nilus Langballe, ankommer det forsterkninger fra mange hold og går til angrep. Harry skjuler seg da under Usynlighetskappen, mens Nilus trekker Griffings sverd opp av valghatten og halshugger Nagini og ødelegger dermed den siste malacruxen. Det voldsomme angrepet fra Føniksordenens forsterkninger trenger Voldemort og hans gjenværende styrker inn i selve borgen, hvor flere og flere av dødseterne faller. Bellatrix DeMons blir drept i duell mot Molly Wiltersen og Harry konfronterer Voldemort før han rekker å gjengjelde dødsfallet. Han blir klar over at da Draco Malfang tok tryllestaven fra Humlesnurr like før han ble drept av Slur, ble Draco Oldstavens herre uten å være klar over der selv. Da Harry senere tok Dracos tryllestav, ble Harry Oldstavens herre. Voldemort holder derfor en tryllestav som er lojal mot Harry. Han kaster Avada Kadavra-forbannelsen mot Harry, men Oldstaven beskytter sin herre, og kaster forbannelsen tilbake på Voldemort selv, som dør.

Kort etter besøker Harry Humlesnurrs portrett. Han forteller rektoren at han vil beholde Usynlighetskappen, men at han har etterlatt oppstandelsessteinen i Den forbudte skogen og vil bringe Oldstaven tilbake til Humlesnurrs grav. Så lenge Harry ikke blir overvunnet, vil Oldstavens makt dø sammen med ham.

Epilog[rediger | rediger kilde]

I historiens epilog, som foregår nitten år senere, er Harry og Gulla gift og har tre barn, Jakob Sirius, Albus Severus og Lilly Luna og han er Gudfar til Teddy Remus Lupus. Ronny og Hermine har to barn ved navn Rosa og Hugo. Harry forteller Albus, som ikke vil velges inn i Smygard av Valghatten, at Severus Slur, hans navnefelle, er den tapreste mann Harry noensinne har møtt og at også han var Smygard-elev. Han forteller videre at hatten tar elevens eget ønske med i betraktningen, slik den gjorde det for ham.[1] Nilus Langballe er nå Galtvorts lærer i urtologi og er nær venn med Harry.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Harry Potter og de Vises stein