Rupert Grint

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Rupert Grint
Rupert Grint 2012.jpg
Født24. august 1988 (29 år)
Stevenage
Far Nigel Grint
Mor Joanne Grint
Beskjeftigelse Skuespiller, filmskuespiller, barneskuespiller, stemmeskuespiller, teaterskuespiller
NasjonalitetStorbritannia
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Rupert Alexander Lloyd Grint (født 24. august 1988 i Watton-at-Stone, Hertfordshire, England) er en engelsk skuespiller best kjent for sin rolle som «Ronny Wiltersen» i Harry Potter-filmene. Grint har også drevet med teater og driver også med voice-overs i tillegg til at han har spilt i andre filmer utenom Harry Potter.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Grint er eldst i en søskenflokk på fem. Før han fikk rollen i Harry Potter hadde han kun deltatt i playboy skuespill på skolen og i hans lokale teatergruppe Top Hat Stage School i produksjoner som Peter Pan og Rumplestiltskin. Som selv-oppnevnt fan av «Harry Potter»-bokserien, var unge Grint meget bestemt på å få en rolle i filmen. Han sendte inn en video av seg selv hvor han snakket om rollen som «Harry Potter», og da han var 11 år, fikk han rollen som Potters beste venn «Ronny Wiltersen». Etter den første Harry Potter-filmen, Harry Potter og De vises stein, opptråtte han som «Alan A. Allen» i den britiske komedien Gutten med prompebuksene (2002). I 2002, 2004 og 2005 fikk publikum igjen oppleve han i rollen som «Ronny Wiltersen» i Harry Potter-oppfølgerne Harry Potter og Mysteriekammeret, Harry Potter og Fangen fra Azkaban og Harry Potter og Ildbegeret

Han er også blitt kjent for voice-overs i radio og fjernsyn, og i BBC-serien Baggy Trousers opptråtte han som «Nigel Molesworth».

Den neste filmen vi vil se han i etter Harry Potter, er i Driving Lessons med Laura Linney og Julie Walters. Den kom i 2006.

Hans favorittskuespillere inkluderer Jim Carrey og Mike Myers. I 2005 gikk Rupert ut av Richard Hale School, med eksamener i kunst og i tysk.

Når Rupert ikke jobber, liker han blant annet å sykle på enhjuling, tegning, spille golf og gitar.

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

  • British Critics Circle for Beste nykommer – Nominert
  • Golden Satellite Awards for Fremragende nytt talent – Nominert
  • Empire Awards for Beste debut – Nominert
  • Young Artist Award for Mest lovende nykommer – Vant

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]