Hopp til innhold

Medlemmer av Føniksordenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dette er en liste over medlemmer av Føniksordenen, en fiktiv orden som beskrives i bøkene om Harry Potter av J. K. Rowling.

Abriam Humlesnurr

[rediger | rediger kilde]
Abriam Humlesnurr
KjønnMann
HusUkjent
LojalitetMedlem av Føniksordenen
Introdusert ved navnHarry Potter og Ildbegeret
Introdusert ved opptredenHarry Potter og Føniksordenen
Originalt navnAberforth Dumbledore
Portrettert av i filmeneJim McManus

Abriam Humlesnurr er bror til Albus Humlesnurr og var medlem av den originale besetningen av Føniksordenen.

Abriam blir såvidt nevnt i Harry Potter og Ildbegeret: Albus Humlesnurr forteller Harry Potter og Gygrid at Abriam ikke brydde seg om fæle brev han hadde mottatt etter å ha blitt dømt for å ha utført upassende trylleformler mot en geit. Ikke mye annet er kjent om personen annet enn at han er rar og muligens ikke er lese- og skrivekyndig.

Abriam er bartender ved Galthodet i Galtvang, som avslørt av J.K. Rowling i et intervju[1]. Hun ga først hint om dette i Harry Potter og Føniksordenen, da Harry merket en sterk lukt av geiter i baren. I Harry Potter og Halvblodsprinsen ser Harry ham sammen med Mundungus Styrfeder, som virker som om han har stjålet diverse objekter fra Grimolds Plass 12. Dette til tross for at Sirius Svaart har fortalt Harry at Mundungus er utestengt på livstid fra Galthodet for å ha fornærmet Abriam, og at Abriam har veldig god hukommelse. Abriam blir også sett på slutten av Harry Potter og Halvblodsprinsen, da han er til stede i sin brors begravelse. I Harry Potter og dødstalismanene redder han Harry, Ronny og Hermine idet de er i ferd med å bli tatt til fange av dødsetere i Galtvang, og det viser seg også at det går en hemmelig gang fra Galthodet inn til Galtvort, nærmere bestemt til nødvendeligrommet. Da skolen senere blir angrepet av Voldemorts styrker, evakueres de fleste elevene som ennå ikke har nådd myndighetsalder (og diverse elever som har nådd myndighetsalder, men ikke vil være med å kjempe) vekk fra skolen gjennom denne gangen.

Selv om han ikke blir omtalt som Abriam, er bartenderen i Galthodet nevnt av og til av Albus Humlesnurr som en kilde til informasjon. Da Tom Venster kom tilbake til Galtvort for å be Humlesnurr om en lærerjobb omtrent ti år etter at han forlot skolen, viser Humlesnurr at han har uventede kunnskaper om Vensters møter på Galthodet. Han forklarer denne kunnskapen ved å si at han er «venn med de lokale bartenderne».

Rakel Rummelfiold fortalte Harry at da hun ble intervjuet for en stilling ved Galtvort på Galthodet, og like etter at hun (uten å vite om det) hadde gitt profetien som involverte Harry og Fyrst Voldemort til Albus, ble de avbrutt da den «besynderlige bartenderen» kom stormende inn i rommet sammen med Severus Slur. Severus påsto han hadde gått seg vill i trappen.

Albus Humlesnurr

[rediger | rediger kilde]
Se utdypende artikkel, Albus Humlesnurr

Arabella Figg

[rediger | rediger kilde]

Arabella Doreen Figg passer på Harry Potter i hemmelighet mens han er hjemme hos Familien Dumling. Hun blir først nevnt som «Fru Figg», en dame som passer på unge Harry i Harry Potter og De vises stein mens Dumlingene er borte og Harry ikke får være med.

Selv om hun er flink til å framstå som en gomp, er Fru Figg faktisk en av de heldigste futtene i magikerverdenen. Hun gjør det godt i handel med blandingsrasekatter og kataparder, kattenes magiske variant. Fru Figg tilhører også Føniksordenen og fungerer som Humlesnurrs forbindelse med gompene.

I Harry Potter og Føniksordenen hjelper hun Harry Potter etter at hun og hans søskenbarn Dudleif Dumling blir angrepet av to desperanter, og velger dette tidspunktet for å avsløre overfor Harry at hun er satt til å passe på ham. Da Magidepartementet prøver å få Harry utvist fra Galtvort på grunn av at han brukte magi mot desperantene, er det Fru Figgs vitnemål overfor Heksingatinget som fører til at Harry kan fortsette studiene sine. Hun avslører også overfor Harry at hun med vilje gjorde Harrys opphold hos henne ubehagelige slik at Dumlingene skulle fortsette å sende ham til henne.

Ifølge J.K. Rowlings nettside er futter faktisk ikke i stand til å se desperanter. Fru Figg var imidlertid vant til de negative følelsene hun fikk av disse skapningene, og kunne derfor vitne på Harrys vegne foran heksingatinget uten at det var mened, selv om hun antakeligvis løy om at hun kunne se desperantene.

I filmene spilles hun av Kathryn Hunter.

Dedalus Dølg

[rediger | rediger kilde]

Dedalus Dølg er trollmann, medlem av Føniksordenen, og en av vaktene som hjalp Harry Potter å rømme fra hjemmet til Dumlingene. Harry husker også Dølg som en som bukket til ham utenfor en butikk en gang. Harry møtte Dølg i Den lekke heksekjel i Harry Potter og De vises Stein, og han kan bli sett i den scenen i filmen. Dølg blir av Minerva McSnurp beskrevet slik: «der har det alltid skortet på vettet», etter at han, natt til 1. november 1981 feiret Voldemorts fall ved å skyte stjerneskudd over Kent. Dølg bruker en fiolett dress med matchende flosshatt, og hatten har en liten blomst i bremmen.

Dorte Merkelin

[rediger | rediger kilde]

Dorte Merkelin blir introdusert til leserne igjennom et fotografi av den originale gjengen i Føniksordenen. Hun ble drept av Fyrst Voldemort personlig, et mål på hvor viktig hun var i kampen mot ham.

Edgar Beining

[rediger | rediger kilde]

Edgar Beining ble drept sammen med mesteparten av sin familie. Gygrid så på familien Beining som en av de beste magikerfamilien av tiden, og Alastor Bister sa at «han var en stor trollmann».

Edgars niese, Susanne Beining, er en Håsblåsjente i Harry Potters årstrinn. Siden Susanne Beining er halvblods, må Edgar være fullblods.

Elifas Dogger

[rediger | rediger kilde]

Elifas Dogger er til stede da en flokk svartspanere kommer til Harry Potter for å hjelpe ham å rømme til Grimold Plass 12.

Elifas skriver en nekrolog om Humlesnurr i Aftenprofeten i Harry Potter og dødstalismanene.

Emmelin Vals

[rediger | rediger kilde]

Emmelin Vals er en heks med prektig utseende, og en av vaktene som følger Harry Potter å rømme fra Dumlingene til Grimold Plass 12. Hun har på seg et smaragdgrønt sjal. Hun ble drept av dødsetere sommeren 1996 etter at Severus Slur har gitt dødseterne informasjon om hvor hun holdt til. Ifølge Kornelius Bloeuf, den nylig avsatte Magiministeren, i en samtale med gompenes statsminister, var mordet på henne vemmelig.

Frank og Alinda Langballe

[rediger | rediger kilde]

Frank og Alinda Langballe er foreldrene til Nilus Langballe, en student i Griffing ved Galtvort i samme årskull som Harry Potter.

Frank og Alinda ble torturert til sinnssykdom av en gruppe dødseters ledet av Bellatrix DeMons, noe som førte til at Nilus måtte bo hos sin bestemor mens foreldrene ble sendt til St. Mungos hospital for magiske sykdommer og skader, hvor de har vært siden. Dette ble beskrevet som en av tidenes mest forferdelige kriminelle handlinger, spesielt siden Alinda og Frank var veldig populære. Frank var en av de beste svartspanere Magidepartementet hadde, men han husker ingenting nå, og er sinnssyk.

Nilus og hans bestemor Augusta Langballe besøker Frank og Alinda i feriene. I Harry Potter og Føniksordenen, gir Alinda Nilus et tyggegummipapir under hans besøk rundt juletider, og Nilus putter papiret i lomma, selv om bestemoren hans sier at han skal kaste det, og at han har mange slike hjemme. Betydningen av dette tyggegummipapiret er debattert, men debatten har nylig stilnet av etter et intervju med Rowling, der hun sier at hendelsen ikke har noen større betydning mot plottet i bøkene.

Franks tryllestav ble brukt av Nilus mens han gikk på Galtvort, helt til den brakk i Harry Potter og Føniksordenen, da han var med i kampen i Magidepartementet.

Det er antatt at Frank er noen få år eldre enn Jakob og Lilly Potter, selv om Rowling ikke har bekreftet dette.

Marlene McMester

[rediger | rediger kilde]

Marlene McMester ( død 1981 )blir introdusert for leserne gjennom et fotografi av den originale gjengen i Føniksordenen. Hun ble drept av dødsetere (sammen med hele familien sin, to uker etter at fotografiet ble tatt. Hvem familien består av får vi ikke vite). Ifølge Gygrid var hun en av de beste heksene på den tiden.

Mundungus Styrfeder

[rediger | rediger kilde]
Mundungus Styrfeder
Kjønnmann
HusUkjent
LojalitetFøniksordenen
Introdusert ved navnHarry Potter og Mysteriekameret
Introdusert ved opptredenHarry Potter og Føniksordenen
Originalt navnMundungus Fletcher
Portrettert av i filmeneAndy Linden

Mundungus Styrfeder er en person i bok- og filmserien Harry Potter, skrevet av J.K. Rowling.

Styrfeder ble først nevnt i Harry Potter og De Vises Stein av Minerva McSnurp i en kritikk av hans valg av at det skulle regne stjerneskudd for å feire Voldemorts bortgang, såvidt nevnt i Harry Potter og Mysteriekammeret da Arthur Wiltersen forteller at han forsøkte å forhekse ham mens han hadde ryggen til, og igjen i Harry Potter og Ildbegeret da Arthurs sønn ,Perry Wiltersen, forteller at han krevde kompensasjon for et tolvroms telt med boblebad som ble ødelagt under VM i rumpeldunk, selv om han faktisk hadde sovet inne i en frakk som var satt opp med teltstenger under turneringen. Albus Humlesnurr nevner ham også som en del av den «gamle gjengen», en henvisning til den første sammensetningen av Føniksordenen som i bok nr 4 bør settes sammen igjen.

Styrfeder forblir usett inntil kapittel nr to i Harry Potter og Føniksordenen. Han ble satt til å passe på at Harry Potter ikke ble angrepet, men Styrfeder forlot sin plikt for å utføre tvilsom handel med heksekjeler. Mens Styrfeder var borte angrep en desperant sendt av Venke Dolorosa Uffert Harry og Dudleif, noe som (nøyaktig etter Ufferts plan) førte til at Harry måtte bruke en skytsverge. Dette ga Styrfeder en velfortjent overhaling av Arabella Figg.

Selv om Styrfeder er kriminell, er han veldig lojal overfor Humlesnurr, som tilsynelatende har fått ham ut av trøbbel en gang. Humlesnurr stoler nok på ham til å inkludere ham i Føniksordenen. Styrfeder blir beskrevet som en «kort, tykk, ubarbert mann som er hjulbent, har langt, stritt, rødbrunt hår og blodskutte øyne som gir ham et sorgfullt uttrykk likt en basset hound». Han røyker pipe som utsteder skyer av grønn røyk som lukter merkverdig likt brente sokker.

Medlemmer av Føniksordenen har blandede følelser for Styrfeder – særlig Molly Wiltersen, som misliker den konstante tvilsomme oppførselen hans sterkt. Hun misliker også tanken på at en delvis kriminell person er med i gruppen. Ingen kan derimot nekte for at han er nyttig, siden han har kontakter i den litt mer tvilsomme delen av det magiske samfunnet. Disse kontaktene har gjort at han kunne selge Fred og Frank Wiltersen utstyr som de trengte for å utvikle Wiltersens Wærste, og at han har kunnet få greie på ting Føniksordenen ellers ikke ville fått greie på.

I Harry Potter og Halvblodsprinsen tar Harry Styrfeder på fersken mens han forsøker å selge det som tidligere var Sirius Svaarts eiendom (som nå tilhører Harry etter at Sirius døde). Harry forsøker å ta kveletak på Styrfeder, men heldigvis for ham greier han å stikke av før Harry kan gjøre noe virkelig ubehagelig. I løpet av bokens handling blir det avslørt at Styrfeder har solgt forfalskninger av Anti-Mørk Magi utstyr og til slutt blir kastet i Azkaban for å ha gitt seg ut for å være en imferie (en slags zombie) under et slurvete ran. De fleste av medlemmene i Føniksordenen virker som om de nekter å vedkjenne seg Styrfeder etter dette, siden ingen av dem løfter en finger for å redde ham ut av fengselet.

Flere fans tror at en av tingene Styrfeder stjal fra Grimold Plass 12 var en av Voldemorts syv malacruxer (halskjedet som Harry og Humlesnurr letet etter i grotten). Dette fordi en medaljong som ikke kunne åpnes ble nevnt i Harry Potter og Føniksordenen. Dette bekreftes i den 7. og siste boka i Harry Potter-serien, Harry Potter og Dødstalismanene.

Nestor Bindebolt

[rediger | rediger kilde]
Nestor Bindebolt
KjønnMann
Hus-
LojalitetFøniksordenen
Introdusert ved navnHarry Potter og Føniksordenen
Introdusert ved opptredenHarry Potter og Føniksordenen
Originalt navnKingsley Shacklebolt
Portrettert av i filmeneGeorge Harris

Nestor Bindebolt er en figur fra Harry Potter-bøkene av J.K. Rowling. Han er medlem av Føniksordenen og jobber som svartspaner. Han blir beskrevet som en høy, skallet mann av afrikansk avstamming med gullringer og en ørering. Nestor Bindebolt ble første gang introdusert i Harry Potter og Føniksordenen, og han jobbet da som dobbeltagent for Føniksordenen innenfor Magidepartementet. Han var ansvarlig for letingen etter Sirius Svaart, men siden han visste at Svaart var uskyldig gav han Departementet falsk informasjon om at Svaart befant seg i Tibet.

Bindebolt kjente Jakob Potter, men han var ikke med i den originale Føniksordenen. Bindebolt var en av dem som meldte seg frivillig til å hente Harry Potter fra Dumlingene og bringe ham til Grimolds plass 12.

Bindebolt deltok i slaget i Mysteriedepartementet og beviste der at han var en dyktig duellant siden han klarte å sloss mot to dødsetere på en gang. Likevel ble han såret av Bellatrix DeMons.

I Harry Potter og Halvblodsprinsen har Bindebolt kommet seg igjen etter skadene han pådro seg i kampen i Mysteriedepartementet, og han jobber nå undercover som en sekretær på statsministerens kontor, til statsministerens beskyttelse.

I filmene blir han spilt av den britiske skuespilleren George Harris.

Nymfadora Dult

[rediger | rediger kilde]
Nymfadora Dult
KjønnKvinne
HusHåsblås
LojalitetFøniksordenen
Introdusert ved navnHarry Potter og Føniksordenen
Introdusert ved opptredenHarry Potter og Føniksordenen
Originalt navnNymphadora Tonks
Portrettert av i filmeneNatalia Tena

Nymfadora Dult ( død 2. mai 1998 ) er en fiktiv figur i bok- og filmserien Harry Potter, skrevet av J.K. Rowling.

Dult var en svartspaner, som var spesielt begavet i kunsten å forkle seg, siden hun var en Metamorf-magus. Hun foretrakk å bli kalt Dult, siden hun ikke kunne utstå fornavnet sitt.

Dult var spesielt vennlig mot Harry Potter, Hermine Grang og Gulla Wiltersen. Mange fans har konkludert med at hennes rolle i serien er spesielt å opptre som Gullas storesøster, siden Gulla er den eneste jenta i en familie med syv barn. Dult moret seg med å mane frem uvanlige forkledninger i gompeverdenen. Dult kom seg gjennom svartspanerskole mye takket være sin eksepsjonelle evne til å forkle seg. Hennes andre evner som svartspaner var ikke eksepsjonelle, kanskje spesielt siden hun er så klumsete. Hun var nyutdannet svartspaner første gang Harry møter henne, i begynnelsen av Harry Potter og Føniksordenen.

I løpet av de siste scenene i Harry Potter og Føniksordenen, hjelper Dult Galøye Bister, Sirius Svaart, Remus Lupus og Nestor Bindebolt i slåsskampen mot dødseterne i magidepartementet, og hun blir skadet i løpet av kampen og besvimer. Bister prøver å få liv i henne igjen, men hun forblir ubevisst, og fraktes til St. Mungos hospital. Hun returnerer i løpet av de siste sidene i boken sammen med Galøye Bister, Remus Lupus og noen av medlemmene i familien Wiltersen for å konfrontere Wiktor Dumling vedrørende hans behandling av Harry i Hekkveien 4.

I løpet av Harry Potter og Halvblodsprinsen blir Dult stasjonert i Galtvang, og får i oppgave å passe på Galtvort. Harry observerer at hun oppfører seg uvanlig; deprimert, sjelden smilende og sjelden vennlig. Det blir antydet at hun oppfører seg slik på grunn av Sirius Svaarts død, og Harry spekulerer på om hun kanskje føler seg delvis skyldig for at han døde, eller kanskje hun til og med var forelsket i ham. Etter Albus Humlesnurrs død får Harry greie på hva som var grunnen til denne merkelige oppførselen, nemlig at Remus Lupus nekter henne å være forelsket i ham. Grunnen til dette er at Lupus mener hun fortjener en mann som er yngre, og «hel» (Dette betyr sannsynligvis at han mener at hun fortjener noen som ikke er en varulv). De blir imidlertid sett sammen, mens de holder hender, i Humlesnurrs begravelse. Da har hun gjort håret sitt rosa igjen, noe som antyder at hun ikke lenger er deprimert. Skytsvergen hennes skiftet også form i Harry Potter og Halvblodsprinsen. Det blir ikke beskrevet i boken hva den var før, men den er nå blitt stor, hårete og har fire bein, sannsynligvis en varulv, som signifikerer hennes dype følelser for Remus Lupus. Det kan alternativt være en stor hund, som var Sirius for da han animaget seg om til et dyr.

I Harry Potter og døstalismanene er Dult blant dem som får Harry trygt til Hiet. Hun viser Harry er glitrende ring og det viser seg at hun giftet seg med Remus Lupus i løpet av sommeren. Hun er i parti med Ronny og er nest sist i Hiet. Det blir etter hvert avslørt at Lupus og Dult venter et barn sammen, noe Lupus ikke viser stor begeistring over. Han er redd for at å gifte seg med Dult var et feiltrinn og spør heller om han kan være med Harry på hans oppdrag. Harry setter ham på plass og sier en haug med ting om at han burde bli hos barnet og Dult og at han var en feiging som heller stakk av enn å bli med kona si. Lupus' frykt er at barnet skal tenke på ham som en dårlig far. Harry påpeker at ingen vil tenke slik om faren eller moren sin.

Lupus går tilbake til Dult og hun føder en gang på vårparten. Dult skulle egentlig være hjemme med lille Teddy, men valgte å kjempe i slaget ved Galtvort fordi hun ikke ville være uvitende hjemme. Hun leter desperat etter Lupus. Senere finner Harry både Lupus og Dult døde, ved siden av Fred Wiltersen. Det kan tyde på at hun ble drept av Dødseteren Dolohov, siden han var den som sist kjempet med Remus Lupus. I epilogen får vi vite at det går bra med Teddy Lupus og at han har et forhold til Fleur og Rulles datter.

Nymfadora Dults familietre

[rediger | rediger kilde]

Nymfadora er datter av Andromeda Svaart, som er søskenbarnet til Sirius Svaart. Nymfadora er selv søskenbarnet til Draco Malfang. Nymfadora ble også gift med Remus Lupus og fikk barnet Teodor Lupus

Finius Persillius Svaart

      Herr og Fru Svaart
       ____|_______________________
       |              | 
 Herr Svaart + Fru Svaart   Herr Svaart + Fru Svaart   
    ______|_________         _|_______________________________________
   |        |        |         |           | 
Sirius Svaart  Regulus Svaart  Bellatrix + Rodolfus Narsissa + Lucius  Andromeda + Petter
                  Svaart   DeMons   Svaart | Malfang   Svaart | Dult
                                 |          |
                       Fru Malfang + Draco Malfang     Nymfadora Dult + Remus Lupus
                             |                   |
                          Scorpio Malfang             Teddy Lupus


Sirius Svaart

[rediger | rediger kilde]
For utdypende artikkel, se Sirius Svaart

Referanser

[rediger | rediger kilde]