Michael Gambon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Michael Gambon
Michael Gambon cropped.jpg
Født19. oktober 1940 (78 år)
Irland Dublin, Irland
Utdannet ved Royal Academy of Dramatic Art
Beskjeftigelse Skuespiller
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelse Laurence Olivier Award, kommandør i den britiske imperieorden, Order of the British Empire, Knight Bachelor
Aktive år1962-
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Michael Gambon (født 19. oktober 1940 i Dublin, Irland) er en irsk-britisk skuespiller med erfaring fra film, fjernsyn og scene.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hans familie utvandret til Storbritannia etter andre verdenskrig i 1945. Da var Gambon fem år. Han gikk på katolsk skole. Gambon er ugift.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Gambon fikk sin filmdebut i regissøren Laurence Oliviers Othello i 1965. Han spilte så romantiske hovedroller, og en av disse var rollen som «Gavin Ker» i BBC-serien The Borderers fra tidlig 70-tall. Hans utseende gjorde ham til en karakterskuespiller, og det var ikke før Dennis Potters The Singing Detective (1986) at hans navn ble kjent. Etter denne suksessen, som han vant en BAFTA-pris for, spilte han i suksessfilmer, som f.eks. The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover fra 1989, hvor også Helen Mirren spilte en av hovedrollene, mens han også spilte i filmer som ikke fikk så stor oppmerksomhet og suksess.

Han spilte hovedrollen som «Fjodor Dostojevskij» i den ungarske regissøren Károly Makks film Spilleren (1997) som handlet om prosessen rundt skrivingen av Dostojevskijs roman Spilleren.

I de senere år, har filmer som Sensommerdansen (1998) og Plunkett & Macleane (1998), så vel som fjernsynsopptredener i serier som Wives and Daughters (1999) (som han vant en ny BAFTA-pris for), en TV-adapsjon av Becketts Endgame (2001) og Perfect Strangers (2001), gjort ham til en av Storbritannias mest ettertraktede skuespillere, så vel som avslørt hans talent for komedie.

I 2004 fikk han bevist sin store spennvidde med sin opptreden i de fem filmene Wes Andersons komedie Livet under vann med Steve Zissou, gangsterfilmen Layer Cake, det teatralske dramaet Being Julia og action-fantasifilmen Sky Captain and the World of Tomorrow. Men kanskje var hans mest signifikante rolle dette året «Albus Humlesnurr», Galtvorts rektor i den tredje filmen etter J.K. Rowlings bokserie, Harry Potter og Fangen fra Azkaban, som han overtok etter den irske skuespilleren Richard Harris' bortgang.

Han har i det senere også opptrådt i BBCs program Top Gear, som i Norge er vist på NRK, hvor han fikk en Suzuki Liana til å kjøre på to hjul i siste sving. Siste sving på Dunsfold Park-banen har nå fått navnet «Gambon» etter dette stuntet.

Gambon spilte igjen rollen som Albus Humlesnurr i filmen Harry Potter og Ildbegeret, som hadde premiere i november 2005. Han spilte også rollen som Albus Humlesnurr i Harry Potter og Føniksordenen, som hadde premiere 2007, og var også med i Harry Potter og halvblodsprinsen.

Gjennom sin karriere har Gambon spilt i filmer, fjernsynsserier og på scener med en rekke skuespillere, regissører og manusforfattere, Maggie Smith, Miranda Richardson, Dennis Potter og Derek Jacobi er bare noen av disse.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]