Hermine Grang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hermine Johanne Grang
Hermine Johanne Grang
Emma Watson spiller Hermine Grang i filmatiseringen av Harry Potter-serien.
KjønnKvinne
HusGriffing
LojalitetHarry Potter, Føniksordenen
Introdusert ved navnHarry Potter og De vises stein
Introdusert ved opptredenHarry Potter og De vises stein
Originalt navnHermione Jean Granger
Portrettert av i filmeneEmma Watson
Hanne Dancke Arnesen (Norsk stemmer)

Hermine Johanne Grang (født 19. september 1979)[1] [2] er en fiktiv person fra J.K. Rowlings bokserie om Harry Potter. Hun er en av Harrys to bestevenner, sammen med Ronny Wiltersen. Hun er interessert i alle skolefagene ved Galtvort, unntatt clairvoiance som hun synes er bare tull. Hun er ganske sjefete, særlig i de første bøkene, og veldig skoleflink.

Hermine blir ofte ertet for sitt buskete hår og «allvitende» tendenser, men hun blir sett opp til av mange av elevene ved skole for sin intelligens. Hun fikk toppkarakterer i alle sine U.G.L.E.-fag bortsett fra forsvar mot svartekunster, der hun fikk den nest høyeste karakteren. Hennes kunnskapstørst viser seg ofte å være til hjelp når Harry og vennene hans kommer ut for hindringer og oppgaver, selv om hennes frykt for å feile eller gjøre noe galt ofte fører til at hun blir nervøs. Hennes yndlingsfag er Artimantikk. Nilus, Harry og Ronny avhenger av hennes akademiske hjelp. Hun virker også å ha fått romantiske følelser for Ronny Wiltersen.

Hermine er gompefødt, det vil si barn av to ikke-magiske foreldre. Begge foreldrene hennes var tannleger, og virker å ha akseptert hennes magiske egenskaper, selv om de ikke blir nevnt mye i bøkene. J.K. Rowling har sagt at hun i begynnelsen tenkte å gi Hermine en yngre søster, men nå anser hun det som «for sent». Det blir derfor vanligvis antatt at Hermine er et enebarn.

Hermine i bøkene[rediger | rediger kilde]

Rowling har avslørt at Hermine «ligner litt» på henne da hun var ung. Hermines skytsverge er en oter og oteren er Rowlings favorittdyr.

Harry Potter og De vises stein[rediger | rediger kilde]

Hermine opptrådte for første gang i den første Harry Potter-boken, Harry Potter og De vises stein. I den første delen av boken blir hun fremstilt som en nesevis «allviter». Harry og Ronny liker henne ikke særlig godt i begynnelsen, siden de anser henne som ekstremt plagsom. Denne innstillingen ser ut til å bli delt med de fleste andre elevene.

Da Ronny på allehelgensaften slenger ut en bemerkning om at hun ikke har venner, blir Hermines følelser så dypt såret at hun trekker seg tilbake på jentedoen for å gråte. Det hun ikke er klar over er at professor Krengle har sluppet et fjelltroll inn på skolen, og trollet finner veien til badet der Hermine gråter. Heldigvis blir Hermine reddet av Harry og Ronny, som oppdager at hun er i fare. Da de blir oppdaget av professorene McSnurp, Slur og Krengle, lyver Hermine om grunnen til at hun er på badet, og sier at hun valgte å lete etter trollet selv, i den tro at hun kunne overvinne det.

Harry, Ronny og Hermine blir gode venner etter dette, selv om hennes innstilling til regler og skolearbeid forblir stort sett intakte, mykner hun opp litt. Hun hjelper Harry og Ronny å løse mysteriet om De vises stein, og selv om hun opprinnelig er skeptisk til Harry og Ronnys oppfatning om at noen prøver å stjele den, deler hun til slutt deres syn på saken.

Harry Potter og Mysteriekammeret[rediger | rediger kilde]

Helt fra begynnelsen av sitt andre år ved skolen viser det seg at Hermine er betatt av den pene, nye læreren i forsvar mot svartekunster, Gyldeprinz Gulmedal. Ronny erter henne konstant for dette, men Hermine forsvarer stadig Gulmedal, selv om han helt klart ikke har peiling på faget.

I denne boken viser hun blant annet sine gode ferdigheter innen eliksirer da hun brygger en polyksir for å prøve å finne ut om Draco Malfang vet hvem Smygards arving er – noe han til slutt innrømmer å ikke vite. Hun identifiserer også skapningen som holder til i Mysteriekammeret, selv om hun blir forsteinet før hun kan gi informasjonen videre til Harry og Ronny. Denne forsteiningen gjør at hun bortgår fra mye av den siste delen av handlingen i boken.

Harry Potter og Fangen fra Azkaban[rediger | rediger kilde]

I sitt neste år, i boken Harry Potter og Fangen fra Azkaban, tar Hermine så mange fag at hun trenger en Tidsvender, en innretning som gjør henne i stand til å reise tilbake i tiden for å få tid til å delta i alle fagene. Dette blir ikke avslørt før mot slutten av boken. Hermine får nervøst sammenbrudd på grunn av sin overfylte timeplan, selv om hun konstant insisterer på at hun ikke trenger å kutte ned på antall timer hun tar.

Hermine blir igjen fremmedgjort fra sine venner i denne boken: Først, da hun er mistenksom overfor Harrys julegave, en sopelime av merket Lynkile. Hun rapporterer julegaven til professor McSnurp, som konfiskerer den og plukker den fra hverandre på leting etter forhekselser. Hun blir også uvenn med Ronny når Ronny anklager katten hennes, Skeivskank, for å ha tatt livet av rotten hans, Skorpus. I løpet av denne tiden hjelper Hermine Gygrid med å forberede seg til rettssaken som skal holdes mot hippogriffen hans, Bukknebb, selv om disse tiltakene ikke gir noen suksess. Mens hun forbereder seg til rettssaken, bryter hun sammen foran Ronny, og han sier seg villig til å ta over hjelpen med rettssaken.

Hermine misliker Rakel Rummelfiold fra første time i clairvoiance, og mot slutten av året forlater Hermine klassen for godt, etter at Rummelfiold forutser at Harry skal dø en gang for mye, og beskriver Hermines hjerne som «håpløst normal». Selv om hun ikke lenger tar alle mulige fag, trenger Hermine fortsatt tidsvenderen for å kunne gå til alle fagene hun tar.

Tidsvenderen viser seg imidlertid nyttig mot slutten av boken, da Hermine og Harry reiser tilbake i tiden for å redde Sirius Svaart og Bukknebb. Hermine dropper også gompologi til slutt, noe som gir henne en normal timeplan igjen.

Harry Potter og Ildbegeret[rediger | rediger kilde]

I boken Harry Potter og Ildbegeret går Hermine i sitt fjerde år ved Galtvort. Dette året blir oppmerksomheten hennes trukket mot husnissenes forferdelige levekår, og hun starter klubben HIKK, Husnissenes Internasjonale Kamp-Koalisjon. Selv om Hermine tålmodig arbeider for sin sak, er det få andre som viser interesse for klubben. Harry og Ronny blir offisielle medlemmer, men de gjør det bare i håp om at hun skal slutte å mase på dem om klubben, og naturlig nok bidrar de svært lite.

Når Ronny foreslo at hun ble med enten ham eller Harry på juleballet, avslår hun dette ved å si at hun allerede har følge. Hun har nemlig blitt bedt av Viktor Krumm, Durmstrangs deltaker i tretrollmannsturneringen. Ved å gå på ballet med ham gjør hun Ronny veldig sjalu, og han påstår at hun «fraterniserer med fienden». Sjokkert og forferdet krangler hun høylytt med Ronny, og mot slutten av kvelden sier en rasende Hermine til Ronny at hvis han ikke liker at hun går med Viktor bør han spørre henne først neste gang det er et ball, og ikke som siste utvei, en kommentar som etterlater Ronny forsteinet og stum.

Hermine er også Krumms største skatt, som Krumm må redde i turneringens andre oppgave. Hun blir mobbet en del for dette etterpå, og blir ganske irritert. Etter oppgaven spør Krumm Hermine om hun vil bli med ham på ferie.

Rita Slita, en berømt journalist, finner opp et kjærlighetstriangel mellom Harry, Hermine og Krumm. Hermine blir rasende på Slitas oppførsel, og sverger på å hevne seg mot henne. Mot slutten av boken oppdager Hermine at Slita er en ulovlig animagus som kan skifte form til en sort bille. Hun utpresser Slita med denne informasjonen for å få henne til å slutte å skrive sladreartikler.

Harry Potter og Føniksordenen[rediger | rediger kilde]

I seriens femte bok fortsetter Hermine med foreningen HIKK, der hun strikker klesplagg til husnissene i håp om at dette vil sette dem fri, noe som fører til at husnissene nekter å gjøre rent i Griffings oppholdsrom på grunn av faren for feilaktig å ta et klesplagg og dermed bli satt fri. Noldus må dermed rengjøre tårnet helt alene. Hermine blir også observert mens hun skriver brev til Krumm. Selv om hun vanligvis er sterkt imot å bryte regler, er det faktisk Hermine som kommer opp med ideen om den hemmelige organisasjonen som senere ble kalt Humlesnurr-legionen. Hun blir involvert i slaget i mysterieavdelingen mot slutten av boken, der hun blir ganske hardt skadet.

Hermine og Ronny blir prefekter for Griffing i sitt femte år ved skolen, noe som igjen påviser hvor strengt Hermine følger reglene. Nødvendighet og Venke Dolorosa Uffert gjør imidlertid at Hermine blir en liten rebell, blant annet ved at hun danner Humlesnurr-legionen og arrangerer slik at Rita Slita publiserer et intervju med Harry der han forteller om Voldemorts tilbakekomst, noe som motsier Magidepartementets propaganda om at det ikke er noen fare på ferde.

Samtidig som Hermine overtaler Harry til å starte Humlesnurr-legionen, sier hun også endelig Voldemorts navn, og blir dermed den første av Harrys venner som gjør dette.

Harry Potter og Halvblodsprinsen[rediger | rediger kilde]

Hermine er i Hiet, familien Wiltersens hus, i mesteparten av sommerferien, noe som har blitt en vane for henne igjennom årene. I løpet av sitt opphold hos Wiltersens møter Hermine Fleur Delacour igjen, som nå er forlovet med Rulle Wiltersen. Verken Hermine eller Gulla liker henne noe særlig, og de gir Fleur kallenavnet «fløte».

Hermine fortsetter å være besatt av skolearbeid i sitt sjette år ved Galtvort, og blir tilogmed invitert av den nye eliksirlæreren Horatsion E. F. Snilehorn til å bli med i Snileklubben hans på grunn av hennes ekstraordinære talenter innen eliksir-laging. Ironisk nok er Harry flinkere enn henne i eliksirer dette året på grunn av at han har tilgang til Halvblodsprinsens gamle skolebok. Igjennom hele boken blir hun mer og mer bitter på Harry på grunn av hans plutselige suksess i faget, spesielt siden hun tror Halvblodsprinsen er en mørk magiker, og siden hun anser Harry som akademisk uærlig ved at han bruker boken.

Sjetteåret ble markert ved en stor krangel Hermine har med Ronny (som fortsatt ikke gir inntrykk av at han skjønner helt hvor sterkt han er tiltrukket av henne), som starter da Hermine avslører at hun har planer om å bli med i Snileklubbens julefest. Ronnys innstilling mot Hermine blir dårligere da han blir sjalu på grunn av at Snilehorn gir henne (og Harry og Gulla) oppmerksomhet, og han ikke får det. Ronny forsøker å tone ned innstillingen sin, men etter å ha hørt fra Gulla at Hermine klinte med Viktor Krumm, kommer sjalusien i veien og han avslår til slutt Hermine og går isteden ut med Lavendel Bruun. Hermine blir såret og skuffet etter dette, og som en slags hevn inviterer hun Colon McMerk til Snilehorns julefest i stedet for Ronny. Dette blir ikke noen videre suksess for Hermine; McMerk forsøker etter hvert å kysse Hermine under en misteltein, og det hele ender i at Hermine bruker størsteparten av kvelden på å snike seg unna når han er i nærheten.

Etter juleferien fortsetter Hermine å småkrangle med Ronny, men da han blir forgiftet blir hun veldig bekymret og skværer opp med ham i stillhet. Ronny gjør det slutt med Lavendel få uker senere, og selv om det aldri blir spesifikt nevnt i boken, ser det ut til at Hermine og Ronny til slutt har innsett at de er interesserte i hverandre.

Nær slutten av boken blir Hermine, Ronny, Gulla, Nilus og Lulla sendt til å patruljere Galtvort på Harrys ordre. Deres spesifikke oppgave er å passe på Slur og Malfang. Denne patruljeringen viser seg å være smart, siden de kan advare medlemmer av Føniksordenen som også patruljerer skolen om at noe er i gjære. De greier imidlertid ikke å avverge Humlesnurrs død, og overlever bare såvidt selv, dette ved hjelp av feliksiren de fikk av Harry før han dro.

Hermine og Ronny forteller til slutt Harry at de vil følge ham hvor han enn går, selv om det betyr at de ikke vil fullføre sitt syvende år ved skolen.

Harry Potter og Dødstalismanene[rediger | rediger kilde]

Før reisen[rediger | rediger kilde]

I denne boken er Hermine fast bestemt på å følge Harry Potter for å lete etter malacruxer. Harry vil ikke ofre Hermine og Ronny Wiltersen for dette, han synes ikke at det er en god ide at de blir med. Det er først etter at Hermine og Ronny viser sine forberedelser at Harry begynner å skifte mening. Hermine har forhekset sine egne gompeforeldre, og nå har de flyttet til utlandet, og aner ikke at de har en datter. Ronnys plan er minst like stor. Han har forandret en ghûl til å se ut som ham selv som lider av sprutgruff. Hermine har allerede pakket alt klart, så de skal være klare til å dra på null varsel.

I bryllupet til Rulle og Fleur møter Hermine Viktor Krum. De snakker sammen, og det viser seg at Ronny blir utrolig sjalu av dette. Når skytsvergen til Nestor Bindebolt dukker opp og forklarer at departementet har falt, så eksiverer Hermine, både seg selv, Ronny, og Harry til en gompeby i London. Der møter de på to dødsetere, og etter at hun har lammet dem bruker hun en missminneformel.

Hermine holder husnissen Noldus som skal bli begravd.

Underveis[rediger | rediger kilde]

Mens de har dratt for å lete etter malacruxer, er Harry sikker på at Hermine og Ronny snakker bak ryggen hans, og om ham. Dette viser seg å være riktig. Ronny bærer medaljongen som er en malacrux, og blir derfor mye sintere enn han ellers ville blitt. Han og Harry krangler, og Ronny drar. Dette gir et utrolig stort inntrykk på Hermine, som ikke vil si navnet hans etter det.

Når Ronny etter en lang stund dukker opp igjen, er Hermine forbannet på ham. Hun kan ikke tro at han kom tilbake, og hun er utrolig sur for at han dro. Hun vil ikke en gang høre på Harry når han forteller at Ronny ødela en malacrux, og at han reddet livet til Harry. Etter hvert roer dette seg, og Hermine slakker litt ned. Alle tre begynner å samarbeide igjen, og blir enige om at de må holde sammen.

Slaget om Galtvort[rediger | rediger kilde]

Når de er på Galtvort, under slaget, drar Hermine og Ronny ned i mysteriekammeret for å hente basilisk-tenner. Basilisk-gift er nemlig en av de få tingene som kan ødelegge malacruxer. Hermine er så imponert over Ronny, etter at han snakket ormtunge, at hun kysser han etter at Ronny snakket om å redde husnissene på kjøkkenet. Etter det er de sammen.

Nitten år etter[rediger | rediger kilde]

I epilogen «Nitten år etter» er Hermine og Ronny gift, og de har to barn: Rosa Wiltersen og Hugo Wiltersen. Rosa er utrolig god venn med fetteren Albus Severus Potter, som er sønn av Gulla og Harry. Hermine jobber i magidepartemanget, i avdelingen for oppsyn og kontroll med magiske vesener. Hun har lyktes med å få videreført H.I.K.K.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]