Skalden Skurres historier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Skalden Skurres historier (engelsk: The Tales of Beedle the Bard) er en eventyrbok av den britiske forfatteren J.K. Rowling. Den er ment til å være den samme boken som ble nevnt i Harry Potter og dødstalismanene, den siste boken i Harry Potter-serien. Boken hadde stor betydning i Harry Potter og dødstalismanene i forbindelse med Dødstalismanene. Boken inneholder fem eventyr, samt Albus Humlesnurrs kommentarer til disse.

Boken ble originalt bare produsert i syv eksemplarer, hvert av disse håndskrevet og illustrert av J.K. Rowling. Én av dem ble solgt for 50 000 £ på auksjon i 2007: hvoretter den ble kjøpt av Amazon.com for 1,95 millioner £.[1][2] Pengene fra auksjonen ble donert til The Children's Voice veldedighetskampanje. Boken ble siden trykt i en vanlig utgave og en samler-utgave (som kostet 100 US dollar i USA) og ble utgitt den 4. desember 2008. Inntektene fra disse bøkene går til Children's High Level Group.

Trollmannen og Hoppegryta[rediger | rediger kilde]

Denne historien handler om arven etter en gammel mann som i sin sjenerøsitet brukte en gryte for å brygge forskjellige magiske motgifter til andre mennesker når de trengte hans hjelp. Etter sin død overlater han alle sine eiendeler til sin eneste sønn, som ikke har noen av de dyder (blant annet generøsitet eller hjelpsomhet) som faren hans hadde. Etter farens død finner sønnen farens gryte og en enkelt tøffel sammen med en beskjed fra faren hans, hvor faren skriver at han håper sønnen aldri behøver å bruke tøffelen.

Men sønnen velger umiddelbart å lukke døren for hver eneste person som ber om hans hjelp. Men hver gang han nekter å hjelpe noen, utvikler gryta hans de samme symptomene som de menneskene som hadde bedt ham om hjelp. Gryta begynner å forstyrre sønnen, og hindrer livet og søvnen hans. Dette fortsetter helt til sønnen endelig gir opp, og han begynner å gi hjelp til alle de andre innbyggerne. Etter hvert som sønnen gjør dette, fjernes grytens plager en etter en, og sønnens prøvelser ender når tøffelen han mottok fra faren, faller ut av gryta. Han setter tøffelen på gryta, og de to går sammen ut i solnedgangen.

Fontenen for fryd og fremgang[rediger | rediger kilde]

I denne historien er det en berømt fontene hvor en person kan bade en gang per år, i håp om å oppdage en løsning på hans eller hennes problemer. Slik møtes tre hekser. Den første heksen, Asha, lider av en uhelbredelig sykdom. Den andre heksen, Altheda, opplever stor fattigdom og maktesløshet etter å ha blitt utsatt for et ran. Den tredje heksen, Amata, er fortvilet etter å ha blitt forlatt av hennes elskede. De tre heksene bestemmer seg for å slå seg sammen, i håp om å komme seg helt frem til den berømte Fontenen sammen. Men underveis får de også selskap av en fattig ridder, Sir Luckless.

På vei til fontenen møter de forskjellige utfordringer. Den første prøven involverer en gigantisk orm som krever bevis på deres smerte. Den andre prøven, en veldig lang og bratt skråning, hvor de må vise frukten av deres arbeid. Den tredje utfordringen, å krysse en stri elv, krever at de betaler med skatten fra deres fortid. Fremme ved fontenen kollapser Asha av utmattelse. For å redde henne, brygger Altheda raskt en oppkvikkende drikke - som også kurerer Asha for sykdommen hennes, og hun behøver derfor ikke fontenen lenger. Altheda innser at ferdighetene hennes er et middel til å tjene penger, så hun trenger heller ikke fontenen lenger. Amata innser at hennes elsker egentlig var grusom og falsk, og hun behøver heller ikke fontenen. Derfor får Sir Luckless muligheten til å bade der.

Heksemesteren med hår-hjertet[rediger | rediger kilde]

Historien handler om en ung og kjekk kriger som bestemmer seg for å aldri bli forelsket, så han bruker sine magiske krefter for å forhindre seg selv fra å bli forelsket. Men en dag overhører han imidlertid ett par tjenere som hvisker om at krigeren ikke klarer å finne seg noen kjæreste eller kone, og hva som kan være galt med ham. Så mannen bestemmer seg for å finne en veldig talentfull, rik og vakker heks og gifte seg med henne for å få alles misunnelse.

Mannen møter en slik vakker kvinne allerede en dag senere. Kvinnen deltar ved en middag ved det enorme slottet hans. I løpet av sammenkomsten viser mannen henne hans eget bankende hårete hjerte som han mange år tidligere hadde fjernet fra kroppen sin for å holde trygg i en kiste i fangehullet hans. Heksen ber mannen om å plassere hjertet tilbake i hans egen kropp. Imidlertid har hjertet hans koblet fra kroppen hans i så mange år, og mannen må derfor skaffe seg et annet menneskelig hjerte i steden. Han forsøker derfor å få tak i heksens hjerte, for å bytte med sitt eget hjerte.

Klumpedumpe og kaklestubben[rediger | rediger kilde]

Denne historien handler om en konge som ønsker å beholde all magi selv. For å gjøre dette må han løse to problemer: Han må arrestere og fengsle alle trollmenn og hekser i hele kongeriket, og han må lære magi selv. Han oppretter derfor en «Brigade of Witch Hunters», og etterlyser en instruktør i magi. Men bare en listig sjarlatan uten fnugg av magi kommer til slottet. Sjarlatanen viser noen få enkle triks for å overbevise kongen om at han kan magi, før han begynner å be om verdisaker og penger før han kan fortsette undervisningen. Imidlertid ler Babbitty, kongens vaskekone, av kongen når han forsøker å gjennomføre magi med en vanlig kvist.

Dette får kongen til å kreve at sjarlatanen blir med ham i en offentlig demonstrasjon av magi, og advarer om at sjarlatanen kommer til å bli halshugget hvis noen ler mer av kongen. Sjaratanen blir deretter vitne til at Babbitty utfører magi i huset hennes. Han truer med å avsløre hennes magi, med mindre hun hjelper ham. I løpet av forestillingen blir kongen bedt om å bringe en død hund tilbake til livet. Fordi Babbitty ikke kan bruke magi for å gjenopprette de døde, tror publikum at kongen ikke kan magi i det hele tatt. Sjarlatanen forsøker deretter å avsløre Babbitty, og anklager henne for å ha hindret kongens magi.

Historien om de tre brødrene[rediger | rediger kilde]

Denne historien handler om tre brødre som reiser sammen, og må forsøke å krysse en voldsom elv. De lager en magisk bro over elven. Men når de krysser elven møter de en personifiseringen av Døden, som er sint fordi han mistet tre potensielle ofre i elven. Døden gir derfor hver av brødrene et ønske, som belønning. Den eldste broren ber om en uslåelig tryllestav som kan vinne enhver duell for tryllestavens eier. Den andre broren ber om muligheten til å gjenoppreise andre døde som tidligere har dødd, så Døden gir ham oppstandelsessteinen.

Den yngste broren stoler ikke på Døden, og ber om en metode for å hindre døden fra å følge etter ham. Så Døden gir ham motvillig sin egen usynlighetskappe. Etterpå går brødrene hver sin vei. Den eldste broren løser en tidligere konflikt mot en fiende, ved å bruke tryllestaven til å drepe mannen som han kranglet med. Senere skryter han av tryllestavens utrolige kraft, som ender med at noen andre dreper ham for å stjele den mektige tryllestaven fra ham.

I mellomtiden løser den mellomste broren et tidligere dødsfall, ved å bruke steinen for å bringe kvinnen som han ønsket å bli gift med tilbake til livet. Men dette fungerer ikke som broren ønsket, og broren ender snart med å begå selvmord. Døden klarer aldri å finne den yngste broren uansett hvor mye han lever, fordi broren klarer å holde seg skjult ved hjelp av usynlighetskappen. Mange år senere velger broren å fjerne usynlighetskappen frivillig, og gir den til sønnen sin. Fornøyd med det lange livet han har levd, hilser han på Døden som en gammel venn og likemann.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Amazon admits to record Harry Potter bid» (engelsk). Telegraph.co.uk. 14. desember 2007. Arkivert fra originalen 2. desember 2008. Besøkt 11. mai 2008. 
  2. ^ «Amazon says it bought £2m Rowling book as "thank you"» (engelsk). timesonline.co.uk. 14. desember 2007. Besøkt 11. mai 2008.