Hopp til innhold

Familien Potter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Jakob Potter»)
En tegnet versjon av familien Potter

Familien Potter er en fiktiv familie fra Harry Potter-bøkene.

Jakob Potter

[rediger | rediger kilde]
Jakob Potter
KjønnMann
HusGriffing
LojalitetFøniksordenen
Introdusert ved navnHarry Potter og De vises stein
Introdusert ved opptredenHarry Potter og De vises stein (i et speilbilde i speilet mørd)
Originalt navnJames Potter
Portrettert av i filmeneAdrian Rawlins

Jakob Potter (født 27. mars 1960) er en fiktiv figur i Harry Potter-serien av bøker, som er skrevet av J.K. Rowling. Han er avdød far til Harry Potter, og ektemann til Lilly Potter.

Jakob blir beskrevet i bøkene med hasselnøttbrune øyne, en litt lengre nese enn Harry, men ellers det samme tynne ansiktet, de samme hendene, litt hår som står opp i nakken, og omtrent den samme høyden som Harry. Han gikk på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom ca. mellom 1971 og 1978, der han var bestevenn med Sirius Svaart, Remus Lupus og Petter Pittelpytt. Sirius kom opp i en konflikt med sine egne foreldre og flyttet dermed inn hos Jakob og hans familie. Familien behandlet Sirius som en «andre sønn», et utsagn som tilsier at Jakob var enebarn.

Severus Slur beskriver Jakob som ekstremt arrogant, men han ble mer voksen da han begynte å bli ferdig med skolen. Scener fra Jakobs tid ved Galtvort har vist ham mens mobber Slur, som var i samme årskull. Jakob hadde som vane å forhekse de som irriterte ham, og var flinkere i magisk duellering enn Slur, selv om Slur var erfaren og flink med mørk magi. Etter å ha sett Slurs minne om Jakob i en tanketank, er Harry enig med Slur om at faren var arrogant.

Jakob var en flink student og speider på Griffings rumpeldunklag. Han var kjent for å leke med en gullsnopp da han ikke var på kamp eller trening, mest for å vise seg. Han hadde også en vane med å buste til håret sitt for å gjøre det bustete.

Da han var ved Galtvort møtte han sin fremtidige kone Lilly Eving. Lillys foreldre ble omtalt som veldig glade da de oppdaget at Lilly var en heks, men hennes søster, Petunia, var derimot ikke glad.

Jakob ble topptillitsmann da han gikk sitt siste år ved Galtvort. Mesteparten av tiden da de gikk på skolen så Lilly på Jakob som en arrogant dust, men han ble mer moden etter hvert, og hun endret oppfatning av ham og ble forelsket. Jakob drodlet Lillys initialer under en eksamen i sitt femte år, men samtidig viste Lilly at hun mislikte ham sterkt, og uttrykte avsky for at han oppførte seg bøllete mot Slur. J.K. Rowling har avslørt at «Jakob arvet masse penger, og behøvde ikke en godt betalt jobb». Han og Lilly ble svartspanere etter skolen.

Jakob og Lilly fikk en sønn som de ga navnet Harry den 31. juli 1980. De var også med i en organisasjon som het Føniksordenen, som var dannet av og for magikere som ønsket å slåss mot Fyrst Voldemort og hans dødsetere. Denne organisasjonen ble dannet og ledet av Albus Humlesnurr. Humlesnurr ble gitt en profesi av Rakel Rummelfiold om at en gutt som ble født en gitt tid skulle bekjempe mørkets fyrste. Voldemort ble fortalt om profesien av Severus Slur, og bestemte seg for hvem som passet beskrivelsen. Jakob og Lilly greide å stikke av fra angrep fra dødsetere tre ganger, men den 31. oktober 1981 ble de forrådt av sin venn Petter Pittelpytt, og de ble angrepet uten advarsel i sitt hjem i Gudriksdal. Deres konfrontasjon med Voldemort endte i at først Jakob, deretter Lilly mistet livet, og at Voldemort selv såvidt overlevde. Harry ble motvillig adoptert av Lillys søster, og hennes mann Wiktor Dumling.

Jakob er en animager som kan endre form til en kronhjort, en form som er lik Harrys skytsverge. Jakob fikk derfor klengenavnet «Horn». Selv om Harry ligner veldig på sin far, er det sin mors øyne han har arvet.

Jakob Potters familietre

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]

Lilly Potter

[rediger | rediger kilde]
Lilly Eving
KjønnKvinne
HusGriffing
LojalitetFøniksordenen
Introdusert ved navnHarry Potter og De vises stein
Introdusert ved opptredenHarry Potter og De vises stein (i speilet Mørd)
Originalt navnLily Potter
Portrettert av i filmeneGeraldine Somerville

Lilly Eving (født 30. januar 1960) er en fiktiv figur i Harry Potter-bøkene, som er skrevet av J.K. Rowling. Hun er mor til Harry Potter og hustru til Jakob Potter.

Lillys foreldre ble beskrevet som lykkelige da de oppdaget at datteren deres var en heks, men hennes søster Petunia ble grønn av misunnelse. Lilly var en talentfull elev, beskrevet av Horatsion E.F. Snilehorn som at hun hadde ekstremt gode talenter i eliksirer. Hun ble topptillitskvinne i sitt siste år ved skolen.

Lilly møtte sin fremtidige mann, som gikk i hennes årskull, på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Mesteparten av tiden mens de gikk på skolen så hun på Jakob som en arrogant dust, men da han ble mer moden endret hun oppfatning av ham og ble forelsket. Selv hadde Jakob vært forelsket i henne lenge, og i den femte Harry Potter-boken i kapittelet "Slurs verste minne" får vi se at Jakob drodlet med noe som så ut som L.E.,som sannsynligvis stod for Lilly Eving. Jakob og Lilly fikk en sønn de kalte Harry, som ble født 31. juli 1980. De tilhørte også en organisasjon som ble kalt Føniksordenen, som ble dannet av magikere som ønsket å bekjempe Fyrst Voldemort og hans dødsetere. Denne organisasjonen ble dannet og ledet av Albus Humlesnurr, som etter hvert mottok en profeti av Rakel Rummelfiold. Denne profetien fortalte at et barn som skulle bekjempe mørkets fyrste var født, og Voldemort fikk nyss om denne profetien av Severus Slur, som var tilstede da den ble gitt. Voldemort bestemte seg for å ta livet av Harry Potter, som han antok var dette barnet, og oppsøkte familien Potter. Han greide å ta livet av Jakob og Lilly, men da han utførte drapsformelen mot Harry, endte han opp med å få den i retur, og dro derfra såvidt i live. Harry ble adoptert av Lillys søster, som er gift med Wiktor Dumling.

Selv om Lilly var gompefødt og dermed skulle ha vært et av Voldemorts hovedmål, beordret Voldemort henne til å flytte seg da han forsøkte å ta livet av Harry. Dette ble vist som en tilbakesynsscene i Harry Potter og Fangen fra Azkaban. Babyen var hans mål, ikke Lilly, men til slutt ble han tvunget til å ta livet av henne før han kunne rette oppmerksomheten mot Harry. På grunn av at hun ofret livet sitt fikk Harry en slags beskyttelse mot å bli drept av Voldemort, og han overlevde.

Lilly Potters familietre

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]

Harry Potter

[rediger | rediger kilde]
For utfyllende artikkel, se Harry Potter (figur)

Harry Potter er hovedpersonen i Harry Potter-bøkene. Han gifter seg i den siste boken med Gulla Wiltersen og de får barna Jakob Sirius, Albus Severus og Lilly Lulla.

Autoritetsdata