Hopp til innhold

Durmstrang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skole i Harry Potter-serien
Durmstrang institutt for magiske studier
Stiftet Ukjent
Type Privat magikerskole
Rektor Ukjent
(tidligere Igor Karkaroff)
Lokalisert Nord i Sverige eller Norge
Faste beboere Ukjent
Første opptreden Harry Potter og Ildbegeret
(Selve skolen har aldri opptrådt, men elever fra skolen har bodd på Galtvort.)

Durmstrang institutt for magiske studier er en fiktiv magikerskole i bok- og filmserien Harry Potter, skrevet av J.K. Rowling. Rowling har selv uttalt at hun ser for seg skolen langt nord i Sverige eller Norge,[1][2] med videre spekulasjoner mot det norske høyfjellet.[3] Navnet Durmstrang peker mot tysk opprinnelse, og man tror også at tysk kan være skolens valgte språk grunnet dens store innflytelse i Nord- og Øst-Europa. Navnet Durmstrang kan komme av det tyske Sturm und Drang, som betyr storm og trengsel. Skolen har eksistert i minst 700 år, og var en av de tre grunnleggerne av Tretrollmannsturneringen.

Durmstrang beskrives som et slott med fire etasjer og beskrives av elev Viktor Krum som mindre enn Galtvort. Skolen har derimot en mye større eiendom enn Galtvort, og det at skolen ankom Galtvort i ett stort skip ved Tretrollmannsturneringen, kan tyde på at den ligger nær sjøen. Krum nevner nevner også at det fins sjøer og fjell nær skolen.[4]. Durmstrang har et rykte på seg for å ha et litt lettere forhold til Svartekunster enn de fleste andre skoler, og sies å lære bort Svartekunstene i tillegg til å underviser i Forsvar mot dem. Dette kan muligens ha en link til deres tidligere rektor, Igor Karkaroff, en dødseter som «renvasket» navnet sitt ved å gi magidepartementet dusinvis av navn på sine medsammensvorne for å slippe Azkaban. Skolen tillater ingen gompefødte, og det er ukjent om dette har en link til rektoren og om dette også gjelder halvblods trollmenn.

Den bulgarske rumpeldunkspeideren Viktor Krumm gikk på Durmstrang, og var fortsatt elev i 1994. Han ble valgt til Durmstrangs deltaker i Tretrollmannsturneringen samme år. Han hadde Hermine som følge på Tretrollmannsturneringens tradisjonelle juleball, noe som kan tyde på at skolens strenge syn om å ikke gi gompefødte adgang ikke er delt av dens elever, da Hermine selv er gompefødt.

Etter hendelsene i Harry Potter og Ildbegeret, rømte Karkaroff da han hørte at Voldemort var tilbake. I den sjette boken blir det nevnt at Karkaroff ble drept av dødsetere. Det er ikke kjent hvem som tok over som rektor ved skolen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Report on Maggie's Cancer Caring Centre reading
  2. ^ Harry Potter og Ildbegeret, Hermine: "It must be far north because they have fur capes on the uniform list."
  3. ^ Durmstrang Institute på Harry Potter Wiki
  4. ^ Harry Potter og Ildbegeret, Viktor Krum: "Vell, ve have a castle also, not as big as this, nor as comfortable, I am thinking. Ve have just four floors, and the fires are lit only for magical purposes. But ve have grounds larger even than these--though in vinter we have very little day-light, so ve are not enjoying them. But in summer ve are flying every day, over the lakes and the mountains-- "

Se også[rediger | rediger kilde]