Beauxbaton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skole i Harry Potter-serien
Bilde
Beauxbatons Magiakademi
Stiftet Ukjent
Type Privat magikerskole
Rektor Madame Olympe Maxime
Lokalisert Frankrike
Faste beboere Madame Olympe Maxime
Første opptreden Harry Potter og Ildbegeret
(Selve skolen har aldri opptrådt, men elever fra skolen har bodd på Galtvort.)

Beauxbatons Magiakademi er en fiktiv magikerskole i bok- og filmserien Harry Potter, skrevet av J.K. Rowling. Skolen ble først introdusert i Harry Potter og Ildbegeret, og der blir det fortalt at skolen eksisterte for minst 700 år siden, siden det var da Tretrollmannsturneringen ble arrangert for første gang. Beauxbaton er lokalisert i Frankrike og rektor ved skolen er Madame Olympe Maxime.

Noen har spekulert på at siden bouillabaisse ble servert på åpningsfesten til Tretrollmannturneringen, og dette er en fiskesuppe som vanligvis serveres i Sørøst-Frankrike, kan man anta at Beauxbatons ligger et sted på middelhavskysten i Frankrike, muligens Marseille. Dette ville også vært en forklaring på hvorfor studentene fra Beauxbatons synes det er så kaldt på Galtvort.

Elevenes uniform antyder også at de er vant til varmere vær enn det de møter ved Galtvort. Beauxbatons' uniformer er laget av en lett, blå silke, og skolens emblem er to gyldne tryllestaver i kryss over hverandre, hver av dem skytende tre stjerner. Beauxbatons' elever står i giv-akt fra rektoren deres kommer inn i et rom til hun setter seg ned. De virker også som om de bryr seg hardere om studiene sine og skolens rykte enn sine medstudenter ved Galtvort.

Magiakademiet er i et glitrende palass, sannsynligvis nyere og lysere enn slottet der Galtvort ligger. Maten, i alle fall ifølge Fleur Delacour, er vidunderlig, men mye lettere enn maten man serverer ved Galtvort. Et kor av vannymfer synger serenader mens elevene spiser, og ved juletider er matsalen pyntet med digre, usmeltende isskulpturer. Beauxbatons er Non-kartografisk, det vil si at ingen gomper, og ikke en gang magikere som ikke går ved skolen, kan finne den på et kart, og den kan også være kamuflert slik at ingen kan virkelig se den uten at de vet den er der. Akademiet har eksistert i over syv hundre år, og har vært en del av Tretrollmannturneringen siden den ble grunnlagt.

«Beaux bâtons» er fransk for «pene staver». «bâtons»-delen er sannsynligvis en referanse til tryllestaver. Det franske ordet for tryllestav er «baguette magique», som gir de fleste utlendinger et inntrykk av at det er snakk om et brød, og det er derfor ingen overraskelse at Rowling valgte et annet ord.

Siden både Galtvort og Durmstrang er lokalisert i slott, og Fleur Delacour fortalte at Beauxbatons var i et palass, er det sannsynlig at Beauxbatons også er inne i et slott. Beauxbatons konkurrerte i Tretrollmannsturneringen i 1994, representert av Fleur Delacour. Fleur var ikke imponert over Galtvort, og brukte det meste av sin tid sutrende over hvor mye bedre Beauxbaton var.

Mange mener også at Beauxbaton er en ren jenteskole, men i Harry Potter og Ildbegeret blir det tydelig skrevet at det også er gutter på Galtvort. Dette skjer i kapitlet om Juleballet kort tid etter at dansen mellom Harry Potter og Parvati Patil er over.

Se også[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata