Nilus Langballe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nilus Langballe
KjønnMann
HusGriffing
LojalitetHumlesnurr-legionen
Introdusert ved navnHarry Potter og De vises stein
Introdusert ved opptredenHarry Potter og De vises stein
Originalt navnNeville Longbottom
Portrettert av i filmeneMatthew Lewis

Nilus Langballe (født 30. juli 1980)[1] er en fiktiv figur i Harry Potter-bøkene som er skrevet av J.K. Rowling.

Han er en lubben Griffing-student med veldig dårlig hukommelse, og han går i Harry Potters årskull ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Han deler sovesal med Harry Potter, Ronny Wiltersen, Jokum Finnimann og Tommy Ding.

Nilus' favorittfag er Urtologi, og det faget han er verst i er eliksirer. Han største frykt er den strenge eliksirlæreren professor Slur. Nilus eier en padde som han har kalt Tristan.

Det er Matthew Lewis som har rollen som Nilus i filmene.

Nilus' familie[rediger | rediger kilde]

Nilus' foreldre er Frank og Alinda Langballe. De var begge svartspanere, og fremragende medlemmer av føniksordenen under tiden da Fyrst Voldemort regjerte. De ble drevet til vanvidd av Bellatrix DeMons, en av Voldemorts dødsetere, som torturerte dem med «Martyriusforbannelsen». De er nå innlagt på lukket avdeling på St. Mungos hospital for magiske sykdommer og skader. Nilus' verge er nå hans bestemor, som har oppdratt ham fra tidlig alder. Nilus har også en onkel Albert, som blir nevnt flere ganger, og som gir Nilus' padden Tristan før han begynner på skolen. Han gir også Nilus en Gufsulus Gufsletonia, en blomst som kan sprute illeluktende væske som selvforsvar. Onkelen har imidlertid ikke opptrådt som figur i bøkene.

Tapet av foreldrene til sinnssykdom har hatt stor innvirkning på Nilus. Det kan være at mye av Nilus' usikkerhet kommer fra omstendighetene rundt hans foreldres sinnssyke. Da Harry fikk kjennskap til skjebnen til Nilus' foreldre i løpet av Harry Potter og Ildbegeret, visste ikke Nilus om at Harry visste. I løpet av Harry Potter og Føniksordenen møtte Harry og vennene hans, Ronny Wiltersen, Hermine Grang og Gulla Wiltersen, Nilus på St. Mungos da han besøkte foreldrene sine. De fire vennene har holdt Nilus foreldre hemmelig siden, og Nilus har bare pratet med dem om møtet på sykehuset en gang.

Personlighet og utvikling[rediger | rediger kilde]

Nilus' mangel på selvtillit kan også komme av hans svakhet som magiker. Selv om han er fullblods viser Nilus en usikkerhet rundt alt som har med magi å gjøre, noe som ofte får ham i trøbbel. Det at han må bruke farens gamle tryllestav kan også være en faktor, siden man får vite i den første boken at en tryllestav må tilpasses den som skal bruke den helt og holdent. Selv om Nilus mangler selvtillit, har han stått opp både for sine venner og mot sine fiender. I løpet av den femte boken øker Nilus' magiske ferdigheter dramatisk, noe som kommer tydelig frem i løpet av møtene Humlesnurr-legionen har for å lære seg forsvar mot svartekunster.

Nilus er også kjent for sin glemmsomhet. Han brukte en Forglemei tidlig i bokserien for å hjelpe seg å komme på ting, men han kunne ikke huske hva Forglemeien viste at han hadde glemt. Det har blitt foreslått at Nilus glemsomhet kommer av senvirkningene av en minneformel som kan ha blitt gitt ham på grunn av at han var vitne til foreldrenes tortur, men dette er aldri bekreftet.

Et interessant poeng Albus Humlesnurr nevner i avsløringene i slutten av Harry Potter og Føniksordenen er at både Harry og Nilus ble født i løpet av den samme måneden, og profesien som er viktig i boken kan muligens ha vært om hvem som helst av de to.

Nilus i Harry Potter og Halvblodsprinsen[rediger | rediger kilde]

I Harry Potter og Halvblodsprinsen møter vi Nilus for første gang på Galtvortekspressen. Der viser det seg at hans bestemor, som han fryktet ville være sint på ham etter slaget i Magidepartementet, faktisk var ganske tilfreds. Nilus var også tilfreds, da han kunne vise fram sin nye tryllestav, en som var lagd av kirsebærtre og enhjørninghår, og som tydeligvis var en av de siste tryllestavene herr Olivander solgte før han forsvant. Nilus ble invitert til Horatsion E.F. Snilehorns fest på toget, sammen med Harry og Gulla, på grunn av sine foreldre. Snilehorn spurte ham ut om foreldrene i løpet av festen, noe Nilus syntes var ubehagelig.

Vi får også vite om Nilus' U.G.L.E.-karakterer. Han får en S (Strålende) i urtologi, og han gjorde det bra i forsvar mot svartekunster og trylleformler, der han får en B (Bedre enn ventet). Han mottok A (Akseptabelt) i transfigurasjon, og var litt skuffet da professor McSnurp ikke ville tillate ham å ta Ø.G.L.E.-kurset i faget hennes.

Nilus svarer på et rop om hjelp da Galtvort blir angrepet i bok 6. Harry forsøker og samle gjengen fra Humlesnurr-legionen igjen ved hjelp av det gamle systemet om å fortelle om neste møte på en spesiell mynt, og Nilus og Lulla Lunekjær er de eneste to som svarer, på grunn av at de ønsker at møtene skal starte opp igjen. Det virker ikke som om Nilus kjenner til profetien som kunne ha endret livet hans så til de grader.

I Harry Potter og dødstalismanene, blir ikke mye sagt om Nilus, bortsett fra at Harry under sin reise) får vite at han,Lulla og Gulla har fortsatt med HL og kjemper imot skolens nye rektor, Severus Slur. Siden verken Lulla eller Gulla, kom tilbake etter juleferien, klarte ikke Nilus å holde HL gående alene og gruppa ble oppløst igjen, men når Harry Potter returnerte til skolen, for sin endelige kamp mot Voldemort, tilkalte han både medlemmer som var på skolen og medlemmer som var ferdig på skolen. Alle medlemmene møtte opp, unntatt Sakarias Smutt og Marietta Eggelkam. Ved slaget kom han ansikt til ansikt med Voldemort og var modig og ropte "Humlesnurr-legionen" rett opp i fjeset på ham. Nilus dreper også Nagini, Voldemorts slange, som er en malacrux. Han innrømmer senere at han er forelsket i Luna Luneskjær.

Nitten år senere[rediger | rediger kilde]

Nitten år senere er han professor i UrtologiGaltvort. Han gifter seg til slutt med Hanna Abom. Han får 5 barn sammen med henne. Alder er ukjent på de.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Oversettelser[rediger | rediger kilde]

Språk Oversettelse
Bulgarsk Невил Лонгботъм
engelsk Neville Longbottom
Fransk Neville Londubat
Gresk Νέβιλ Λονγκμπότομ
Italiensk Neville Paciock
Japansk Neville Longbottom (ネビル・ロングボトム)
Latvisk Nevils Lēniņš
Nederlandsk Marcel Lubbermans
Russisk Nevil' Longbottom (Невиль Лонгботтом)
Svensk Neville Longbottom
Tysk Neville Longbottom
Walisisk Nefydd Llywelyn
Norsk Nilus Langballe

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata