Hopp til innhold

Harry Potter (figur)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen handler om figuren Harry Potter, for bok- og filmserien, se: Harry Potter.
Harry Jakob Potter
En tegnet versjon av Harry Potter
KjønnMann
HusGriffing
LojalitetAlbus Humlesnurr / Føniksordenen / Humlesnurr-legionen
Introdusert ved navnHarry Potter og De vises stein
Introdusert ved opptredenHarry Potter og De vises stein
Originalt navnHarry James Potter
Portrettert av i filmeneDaniel Radcliffe
Lars Berteig Andersen (Norsk Stemmer)

Harry Jakob Potter (født 31. juli 1980 [1]) er en fiktiv person fra bok- og filmserien Harry Potter, skrevet av J.K. Rowling. Han er det eneste barnet av avdøde Jakob og Lilly Potter som ble drept av mørkets herre.

Harry Potter blir spilt av Daniel Radcliffe i samtlige Harry Potter-filmer og av Jaime Parker og Jaime Glover[2] i Harry Potter and the Cursed Child[3].

Biografi[rediger | rediger kilde]

Harry har arvet sin fars utseende og sin mors øyne. Han er berømt i magikerverdenen på grunn av sitt sammenstøt med den onde Fyrst Voldemort da han var bare ett år gammel. Voldemort, som er den ondeste og mektigste (mektigste ved siden av Albus Humlesnurr,) trollmannen som noensinne har levd, og den viktigste skurken i serien, mistet på mystisk vis kreftene sine og ble veldig invalidisert etter sammenstøtet.

Jakob og Lilly Potter døde da Voldemort oppsøkte dem i 1981 mens de forsvarte Harry fra Voldemorts angrep. Jakob døde først, og Lilly døde mens hun ofret seg selv for å redde sin sønns liv. Dette ga Harry en beskyttelse som Voldemort ikke kunne overvinne, en slags magisk formel av kjærlighet. Som en følge av denne beskyttelsen overlevde Harry avada kadavra-formelen, en formel som ingen før (eller siden) har overlevd. Formelen slo tilbake på Voldemort, og invalidiserte ham. I Harry Potter og Mysteriekammeret sier Harry at jeg vet ikke hvorfor du mistet kreftene dine den kvelden, men jeg vet hvorfor du ikke greide å ta livet av meg til Voldemort. Overvunnet og maktesløs gjemte Voldemort seg et sted ingen kunne finne ham, og Harry ble kjent i magikerverdenen som «Gutten som overlevde». Harry ble kanskje mest kjent for det lynformede arret trylleformelen etterlot på pannen hans.

Harry ble oppdratt av tanten og onkelen Petunia og Wiktor Dumling, som forsømte ham til fordel for deres egen sønn, Dudleif. De forsøkte også å fjerne alle spor av at Harry var en trollmann, og prøvde å gjøre ham «normal» ved å holde ham totalt isolert fra magikerverdenen. For å forklare arret i Harrys panne, hevdet onkelen og tanten overfor ham at foreldrene hans var drept i en bilulykke. Harry visste ikke at han var en magiker før sin ellevte fødselsdag, da Gygrid fortalte ham sannheten, og også om hvorfor han var berømt i magikerverdenen.

Kort tid etter denne avsløringen, begynte Harry å studere ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom hvor ble han plassert i Griffinghuset, og ble venner med Ronny Wiltersen og senere Hermine Grang. Han deler sovesal med Ronny, Nilus Langballe, Jokum Finnimann og Tommy Ding.

Harry lot ikke berømmelsen gå ham til hodet, selv om Gyldeprinz Gulmedal og Frodrik Fromm minnet ham på at han var kjendis nesten konstant i Harry Potter og Mysteriekammeret. Faktisk ble Harry irritert av sin berømmelse, og effekten den hadde på forholdene hans til andre, da den førte til at flere smisket med ham eller hatet ham.

Beskyttelsen Harrys mor overførte til ham ved å ofre seg i hans sted, hjalp ham igjen ti år senere i Harry Potter og De vises stein, da Fyrst Voldemort returnerte i hemmelighet til magikerverdenen for å lete etter De vises stein. Voldemort brukte kroppen til professor Krengle, kom til Galtvort for å finne steinen, og forsøkte å ta livet av Harry igjen. Lilly Potters beskyttelse var imidlertid fortsatt i blodet hans, noe som resulterte i at Voldemort ikke engang kunne berøre Harry. Voldemort ble tvunget til å stikke av igjen, og etterlot seg Krengle for å dø.

I Harry Potter og Fangen fra Azkaban begynte Harry å forandre seg. Han var sint fordi han tror Sirius Svaart var ansvarlig for at Voldemort klarte å finne foreldrene hans. Han oppdaget imidlertid etterhvert at Svaart var farens beste venn, og hans egen gudfar. Senere finner han ut at det var ikke Svaart som forrådte foreldrene hans, men Petter Pittelpytt, som var en annen venn av familien, og senere Voldemorts tjener. I slutten av boken gir Sirius Harry noe han har ønsket hele livet; et hjem langt borte fra Dumlingene. Harry var rask med å akseptere dette tilbudet, men senere fikk han beskjed om at han ikke kunne bo med Svaart fordi Svaart er en ettersøkt forbryter.

Det største ønsket til Harry er å være normal, å være sammen med foreldrene sine og at alle han bryr seg om skal være sikre og glade. Harry risikerer gjerne livet for andre, og prøver like ofte å overbevise andre om ikke å sette seg selv i fare. For eksempel, i den første boken, vil han ikke at Ronny og Hermine skal prøve å finne De vises stein sammen med ham. Dette skjer også i Harry Potter og Føniksordenen, når Gulla, Nilus og Lulla vil være med Harry, Ronny og Hermine til magidepartementet for å redde Sirius.

Også de negative personlighetstrekkene til Harry beskrives ofte. For eksempel har han kort lunte hvis hans foresatte eller andre han bryr seg om fornærmes eller hvis noen ikke tror ham. Dessuten er han, i likhet med Ronny, ikke bestandig flink med å gjøre leksene sine. I Harry Potter og Føniksordenen, opptrer Harry som mer forstyrret, bekymret og temperamentsfull enn før fordi han må finne seg i at nesten ingen i magikerverdenen tror ham når han sier at Voldemort har vendt tilbake. Magikerverdenen tror nemlig heller han sier dette fordi han ønsker oppmerksomhet. I tillegg er denne boken lagt til midt i pubertetsalderen, noe som fører med seg flere ting. Noen ganger blir Harry også sint på Ronny og Hermine, og spesielt hvis de krangler med hverandre. En spesiell episode under dette, er når Ronny og Harry er uvenner i nesten en måned i Harry Potter og Ildbegeret.

Harry har bestandig vært isolert og alene. Han har mistet foreldrene sine, sin gudfar, og til sist, i Harry Potter og Halvblodsprinsen, mister han sin siste beskytter, Albus Humlesnurr, som blir drept av Severus Slur. Han støtter seg ofte til Remus Lupus og familien Wiltersen hvis han trenger hjelp eller råd. Molly Wiltersen er spesielt en slags morsfigur for Harry, og hun behandler ham som en av sine egne sønner. Andre ganger er det Gygrid som tilbyr seg å hjelpe Harry, men etter hvert som Harry utvikler seg som tenåring, blir forholdet hans med Gygrid mer og mer utvisket.

Harrys lojalitet mot andre er veldig sterk, og han forventer lojalitet tilbake. Denne egenskapen har ofte hindret Harry fra å se ting objektivt, og det hindrer ham også av og til fra å motta konstruktiv kritikk fra sine venner, slik som Hermine.

Når det gjelder pålitelighet, er Harry ofte veldig bekymret for hvem han kan stole på og ikke. Eksempelvis er Harry motvillig til å stole på Severus Slur, til tross for at rektor Humlesnurr stoler helt og fullt på ham. Ettersom Harry ble oppdratt av Dumlingene, og har opplevd skrekkelige ting (som mordet på Fredrik Djervell i Harry Potter og Ildbegeret, Sirius Svaarts død i Harry Potter og Føniksordenen og Albus Humlesnurrs død i Harry Potter og Halvblodsprinsen), føler han seg ofte misforstått. Harrys følelse av isolasjon øker mot slutten av Harry Potter og Føniksordenen, da han skjønner at han må stå alene i kampen mot Voldemort.

I Harry Potter og Ildbegeret får man for første gang høre om at Harry blir forelsket, i Cho Chang (det hintes om denne forelskelsen også i Harry Potter og Fangen fra Azkaban). I løpet av sitt femte år ved Galtvort har han et forhold til henne som er litt av og på, og han kysser henne en gang under en misteltein. I slutten av boken skiller de lag, hvilket er et brudd som teknisk sett var et resultat av at Chos venn Marietta Eggelkam avslører Humlesnurr-legionen ovenfor Venke Dolorosa Uffert. Harry har også andre grunner for å gjøre det slutt med Cho, deriblant at de ikke er helt på samme bølgelengde, at Harry ikke har den minste anelse om hvordan et forhold skal fungere, og at han er uvillig til å takle Chos sorg over at ekskjæresten Fredrik Djervell er død.

Det feilslåtte forholdet mellom Harry og Cho er en kontrast til hans neste forhold med Gulla Wiltersen, som J.K. Rowling har sagt hun hadde lagd for å bli Harrys ideelle kjæreste.[4] Dette forholdet starter med Gullas ubesvarte forelskelse i Harry i boken Harry Potter og Mysteriekammeret og i Harry Potter og Ildbegeret. Det ironiske med situasjonen er at Harry ikke legger merke til Gulla før i Harry Potter og Føniksordenen, når Hermine forteller ham at Gulla har gitt ham opp. I Harry Potter og Halvblodsprinsen innleder Gulla et forhold med Tommy Ding, og Harry sliter med at hun ikke er forelsket i ham lenger. Ting ordner seg etterhvert: Gulla og Tommy slår opp, Harry blir båret på gullstol etter at de har vunnet rumpeldunkpokalen, og Harry og Gulla kysser hverandre spontant foran hele oppholdsrommet til griffingstudentene. Ronny, som tydeligvis har blandede følelser vedrørende dette forholdet, uttrykker en slags godkjennelse ved å ikke protestere mot det. I slutten av Harry Potter og Halvblodsprinsen gjør Harry det slutt med Gulla i et forsøk på å forsikre seg om at hun er trygg. Gulla godtar avgjørelsen hans uten veldig mye krangling, men de virker begge håpefulle om at de skal ha en fremtid etter at Voldemort er tatt hånd om for godt.

I Harry Potter og Halvblodsprinsen tror omsider hele magikerverdenen på at Harry er den «utvalgte» når det gjelder profetien om Harry og Voldemort. I denne boka har Harry timer hos Humlesnurr der de ser på gamle minner sammen i tanketank. Minnene omhandler Voldemorts fortid. Humlesnurr tar Harry med seg på en ekspedisjon for å finne det de tror er en malacrux, et objekt som inneholder en del av Voldemorts sjel, og som må ødelegges for å kunne gjøre Voldemort dødelig. Denne malacruxen er gjemt i midten av en dauingeinfisert innsjø i en ensom grotte. Etter Humlesnurrs død (en død det fortsatt debatteres i om bør føre til Galtvorts stenging, eller om den kan åpnes igjen under styre av den nye rektoren Minerva McSnurp) bestemmer Harry seg for at han uansett ikke vil tilbake til skolen, men isteden skal vie sitt liv til å ødelegge de fire gjenværende malacruxene til Voldemort.

Harry får vite i sin død at han var den siste malacruxen.

Nitten år senere[rediger | rediger kilde]

Harry har giftet seg med Gunilla «Gulla» Wiltersen og fått tre barn, Jakob Sirius, Albus Severus og Lilly Lulla. Han er leder på svartspanerkontoret og Gudfaren til Teddy Remus Lupus. De møter Ronny og Hermine og barna deres, Rosa og Hugo, på togstasjonen, plattform ni og tre kvart, for å sende avgårde Jakob, Albus og Rosa på toget. Der møter de også Draco og sønnen hans, Scorpio, som er på en prikk lik sin far, som igjen er veldig lik sin far.

Rett før Jakob, Albus og Rosa går på toget, er Albus redd for å havne i Smygard, og betror dette til Harry. Harry forteller at valghatten plasserte Harry i Griffing, fordi han ba om å slippe Smygard, samt at Albus Severus er oppkalt etter to av rektorene på Galtvort, og at én av dem var smygarding og den modigste mannen Harry har møtt. Harry fortalte dette bare til Albus Severus. Nilus Langballe ender opp som lærer i urtologi.

Albus Severus Potter[rediger | rediger kilde]

Albus Severus Potter er Harry og Gullas sønn. Albus er oppkalt etter to av rektorene på Galtvort (Severus Slur og Albus Humlesnurr).

Lilly Lulla Potter[rediger | rediger kilde]

Lilly Lulla er Harry og Gullas datter. Lilly er oppkalt etter sin farmor, Lilly Potter og en gammel klassekamerat av Gulla og Harry, Lulla Lunekjær.

Teddy Remus Lupus[rediger | rediger kilde]

Teddy er sønnen av Remus Lupus og Nymfadora Dult. Han ble født da Harry var 17 år. Harry ble nevnt som Gudfar da Remus forteller ham om hans sønn i bok 7.

Jakob Sirius Potter[rediger | rediger kilde]

Jakob er den eldste av barna i Potter familien. Han er oppkalt etter sin farfar Jakob Potter og Harrys gudfar Sirius Svaart.

Daniel Radcliffe som Harry Potter

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "JKRowling.com Archives: Birthdays" Arkivert 23. februar 2007 hos Wayback Machine. fra MuggleNet
  2. ^ «Rehearsals begin for new cast | Harry Potter and the Cursed Child London». Harry Potter and the Cursed Child London (engelsk). 30. mars 2017. Arkivert fra originalen 3. januar 2019. Besøkt 9. mai 2017. 
  3. ^ «Meet the Characters | Harry Potter and the Cursed Child London». Harry Potter and the Cursed Child London (engelsk). 2. juni 2016. Arkivert fra originalen 6. juni 2017. Besøkt 9. mai 2017. 
  4. ^ Et intervju med J.K. Rowling fra The Leaky Cauldron


Harry Potter