Hopp til innhold

Magiske vesener i Harry Potter-bøkene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dette er en samling av fiktive, magiske vesener i bok- og filmserien om Harry Potter av J. K. Rowling. Disse forekommer i alle de syv bøkene i serien, samt i filmen Fabeldyr og hvor de er å finne. Rowling har også skrevet boken Fabeldyr og hvor de er å finne, som gir en generell beskrivelse av mange av vesnene.

De fleste av vesninene er basert på magiske vesener kjent fra folklore; først og fremst fra gresk mytologi, men også hentet fra andre land. Mange av dyrene i serien er vanlige dyr md magiske egenskaper – for eksempel brukes uglene til å sende post.

[rediger | rediger kilde]

Argarapp (engelsk Aragog, født 1942, død 1997) er en akromantula som Gygrid oppfostret mens han var student ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Argarapp opptrer første gang i boken Harry Potter og Mysteriekammeret. I filmen Harry Potter og Mysteriekammeret er det Julian Glover som har stemmen dens.

Da Gygrid gikk i sitt tredje år ved Galtvort ble mysteriekammeret åpnet for første gang. Tom Venster, som var den egentlige skyldige i å ha åpnet kammeret, anklaget Gygrid for å være den skyldige, og mente at det var Argarapp som hadde tatt livet av en jente på pikedoen. Gygrid ble utvist fra skolen, og Tom Venster stengte mysteriekammeret igjen. Gygrid hadde hatt Argarapp gjemt i et skap i et rom i fangekjelleren på Galtvort Etter at Gygrid ble utvist slapp han Aragrapp ut i den forbudte skogen, der den bodde fram til sin død i Harry Potter og Halvblodsprinsen. Da Gygrid slapp Argarapp ut i den forbudte skogen, fant han en make til ham ved navn Mosag, slik at han kunne stifte familie.

I Harry Potter og Mysteriekammeret får Harry og Ronny beskjed av Gygrid at de bør følge etter edderkoppene inn i den forbudte skogen, da Gygrid blir sendt til Azkaban fordi enkelte medlemmer av Magidepartementet mener det er han som har åpnet mysteriekammeret igjen. Harry og Ronny følger edderkoppene inn i skogen helt til de kommer til edderkoppkolonien grunnlagt av Argarapp, møter Argarapp som forteller dem historien om hva som hente – men som også gir de andre edderkoppene lov til å angripe Harry og Ronny; de kommer seg unna ved hjelp av Arthur Wiltersens flygende bil.

Argarapp's etterkommere opptrer igjen i Harry Potter og dødstalismanene, som en del av Slaget om Galtvort; de kommer ut fra skogen og angriper personer på begge sider om hverandre.

Det engelske navnet Aragog kommer fra aranea (et latinsk ord for edderkopp), og Gog (en legendarisk kjempe).

Bukknebb (senere Vimmelving, engelsk Buckbeak/Witherwings) er en hippogriff, en blanding av hest og fugl, med hestens bakdel og fuglens fremdel. Han blir beskrevet som stormgrå, med oransje øyne. Bukknebb forekommer første gang i Harry Potter og Fangen fra Azkaban av Gygrid i skoletimen om magiske vesener. I samme time provoserte Draco Malfang den til angrep, og Bukknebb blir dømt til døden for dette. Ved hjelp av en tidsvender redder Harry og Hermine ham, og han flykter sammen med Sirius Svaart. Etter en stund på rømmen flytter han til hovedkvarteret til Føniksordenen frem til Sirius' død i bok fem. Som følge av Sirius' død flytter han til Gygrid, etter Harry Potter, Gygrid og Humlesnurrs ønske, og får navnet døpt om til Vimmelving.

Fru Hansen

[rediger | rediger kilde]

Fru Hansen (engelsk Mrs. Norris) er navnet på Argus Nasks katt, og forekommer første gang i Harry Potter og de vises stein. Hun holder til på Galtvort, og fremstår som sterkt mislikt av alle elevene siden hun sier fra til Nask om de gjør noe galt. Det blir uttrykt, ved forskjellige anledninger og personer, et stort ønske om å gi henne «et spark bak».

Hedvig (engelsk Hedwig) er navnet på Harry Potters ugle. Hedvig er en snøugle, og var en gave til Harry fra Gygrid i den første boken i serien, kjøpt i Diagonallmenningen mens de handlet inn varer til Harrys første år ved Galtvort. I serien blir ugler brukt av hekser og trollmenn først og fremst som brev- og pakkebud, så Hedvig blir brukt til å sende beskjeder gjennom hele bokserien.

I løpet av Harry Potter og Føniksordenen blir Hedvig skadet mens hun leverer brev mellom Harry og Sirius Svaart. Det var aldri nevnt klart nøyaktig hva som var grunnen til at hun ble skadet, men Venke Dolorosa Uffert ble senere mistenkt da hun begynte å inspisere innkommende og utgående brev. Professor Gnureplank pleiet Hedvig, og hun ble raskt frisk igjen.

I den siste og sjuende boken om Harry Potter (Harry Potter og dødstalismanene) blir Hedvig drept av en våde mens Harry og Gygrid flykter fra et bakholdsangrep planlagt av Voldemort og hans medhjelpere (dødseterne). Harry og Hedvig sitter i siderommet til Gygrids (tidligere Sirius Svaart) motorsykkel under flukten og senere blir siderommet og Hedvigs lik sprengt. Dette tar Harry nokså tungt.

J.K. Rowling har uttalt at hun fant navnet «Hedvig» i en bok om helgener fra middelalderen, St. Hedwig, som er kjent som en skytsverge for foreldreløse og forlatte barn.[1]

Hogg (engelsk Fang) er en hund, av typen grand danois[2]. Den er gigantisk i størrelse, men ser ellers ut til å være en helt vanlig hund. Hogg eies av Gygrid, som sier at den er «ei fordømt pyse», selv om den kan se skremmende ut. Hogg bor i Gygrids hytte sammen med ham, og har en kurv i hjørnet av hyttens eneste rom.

Hogg er med Harry, Nilus, Hermine og Draco (Ronny i stedet for Nilus i filmen) inn i den forbudte skogen da de skal ha arrest for første gang i Harry Potter og De vises stein. Da Gygrid ble sendt til Azkaban i Harry Potter og Mysteriekammeret, kikket Harry og Ronny innom hytten for å se til Hogg minst en gang. De tok ham også med seg en tur til inn i den forbudte skogen, da de fulgte etter edderkopper. Begge ganger fremstår Hogg som redd og til særdeles lite hjelp.

I filmene blir Hogg spilt av en blå napolitansk mastiff[2].

Nagini (samme på engelsk) er navnet på en slange som Voldemort eide og som han hadde et spesielt bånd til. Slangen er av hunkjønn, giftig og over tre meter lang. Nagini er en av Voldemorts malacruxer, skapt da Voldemort drepte Berta Flurp i 1994 (i begynnelsen av fjerde bok). Slangen gav noe av giften sin til Voldemort da han skulle skape en ny kropp. I den femte boka angrep Nagini Arthur Wiltersen, men Wiltersen klarte å overleve. For å få slutt på Voldemorts handlinger en gang for alle, måtte Nagini bli drept Nagini fremsto som karakteren Bathilda Bang i Harry Potter og Dødstalismanene, satt opp av Voldemort for å kunne fange Harry. Hun ble drept av Nilus Langballe med Gudrik Griffings sverd mot slutten av Det andre Galtvortsslaget, og var også den siste malacruxen som ble ødelagt.

En kerberos, tegnet av Felton Bequest i 1920

Nussi (engelsk Fluffy) er en gigantisk trehodet hund. Hunden eies av Gygrid, og blir brukt for å holde vakt over en fallem ved Galtvort som leder til et underjordisk kammer der de vises stein er gjemt i bok 1. Hunden faller i søvn av musikk, hvilket blir brukt for å passere ham.

I Harry Potter og De vises stein møter vi Nussi for første gang da Harry Potter, Ronny Wiltersen og Hermine Grang blir lurt av Draco Malfang til å gå fra tårnet sitt om natten, hvorpå de må løpe fra Argus Nask. De havner i en gang i fjerde etasje i slottet, der Hermine låser opp en av dørene og de går inn. Vel inne i rommet bak den låste døren føler de seg trygge, helt til de oppdager at de står kun få skritt unna en sint, trehodet hund. I filmen er historien endret slik at Harry, Ronny og Hermine tilfeldigvis går seg bort i en trapp, og plutselig oppdager at de er i en korridor i fjerde etasje der de ikke har lov å være. Fru Hansen kommer og ser dem, og da blir de redde og rømmer inn i rommet bak den låste døren.

Nussi er basert på en Kerberos, den trehodede hunden fra gresk mytologi som bevokter portene til underverdenen. Som med Nussi, blir Kerberos bysset i søvn av musikk.

I boken får Gygrid Nussi fra en greker han møter i en pub, mens i filmen forteller Gygrid at han fikk Nussi fra en ire isteden. Steve Kloves sier at da han skrev manus stod det «greker», men det ble forandret ett eller annet sted i prosessen. J.K. Rowling ble spurt i et intervju hva som hendte med Nussi etter at det ikke var behov for ham over fallemmen lenger. Hun svarte at han ble løslatt inn i den forbudte skogen.[trenger referanse]

Prylepilen

[rediger | rediger kilde]

Prylepilen er et voldelig tre som står for seg selv i parken utenfor Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Treet vil prøve å skade enhver som nærmer seg det, som ikke har trykket på en knott ved stammen, som fryser treet. Den ble plantet der på grunn av Remus Lupus. Da han gikk på skolen måtte han gå under den og ned i en hemmelig passasje som førte til Hylehuset. Elever prøvde bestandig å komme nær Prylepilen og ta på den, men det ble forbudt å nærme seg treet etter at en gutt ved navn David Dosmer nesten mistet et øye.

Skeivskank

[rediger | rediger kilde]

Skeivskank (engelsk Crookshanks) er en oransje, hjulbeint katt, eid av Hermine Grang. Skeivskank er beskrevet som en katt med oransje pels, flaskebørstehale og et flatt, surt fjes. Hermine Grang kjøpte den i en butikk i Diagonallmenningen rett før sitt tredje år på Galtvort, til Ronny Wiltersens store ergrelse fordi Skeivskank alltid var ute etter Ronnys rotte, Skorpus. Sirius Svaart beskriver katten som «intelligent», og katten ser forskjell på vanlige dyr og animaguser.

Tullerusk

[rediger | rediger kilde]

Tullerusk, eller bare Rusk eller Rusken (engelsk Pigwidgeon / Pig) er Ronny Wiltersens ugle. Det engelske navnet, «Pigwidgeon», er tatt fra et ekte, men esoterisk, ord som betyr liten, som er en passende beskrivelse på denne overivrige, selvsikre, hyperaktive uglen, spesielt sammenlignet med de mer formelle buduglene. Det norske navnet «Tullerusk» har mer med den hyperaktive oppførselen å gjøre, mens forkortelsen «Rusk» kan være en pekepinn på hvor liten den er. Tullerusk var en gave til Ronny fra Sirius Svaart, for å erstatte rotten hans, Skorpus. Tullerusk fikk navnet sitt av Ronnys søster, Gulla.

Det har vært mange teorier om hvilken type ugle Tullerusk er, men J.K. Rowling har bekreftet:[1] at han er en Dverghornugle, en liten ugleart med øreliknende fjær som hun hadde såvidt nevnt i en tidligere bok.

Vulcan (engelsk Fawkes) er en fiktiv føniksfugl, og tilhører Albus Humlesnurr. Føniksfugler kan bære ekstremt tunge bører, dens tårer har en helbredende effekt, den kan gjenoppstå etter sin død gjennom å gå opp i flammer, og den kan forsvinne og dukke opp igjen et annet sted ved vilje (som immivering eller teleportering). Føniksfugler er veldig sjeldne, og tamme sådanne ennå mer sjeldne. Halefjærene deres kan brukes som kjerner i tryllestaver. Vulcan ga halefjær til Harry Potters og Voldemorts tryllestaver.

Vulcan er farget rød og gull, de tradisjonelle fargene til Griffinghuset. Noen fans mener at dette ikke kan være tilfeldig fra forfatterens side, siden Rowling vanligvis ikke bruker slike likheter uten at det har en dypere mening. Rowling har nektet blant annet på ryktet om at det er Gudrik Griffings fugl i et intervju der hun sa at Vulcan aldri har tilhørt andre enn Humlesnurr.

Føniksen spiller en spesiell rolle i Harry Potter og Mysteriekammeret: Han hjelper Harry å bli kvitt basilisken, monsteret av en slange som bor ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom og blir kontrollert av Tom Vensters dagbok gjennom Gulla Wiltersen. Vulcan hakker ut basiliskens øyne og blinder den dermed, noe som gjør at den mister kraften den hadde med at den kunne drepe med blikket. Harry blir senere bitt av basilisken og dør nesten av giften, men Vulcan helbreder skaden med tårene sine. Senere transporterer han Harry, Gulla, Ronny Wiltersen (hennes bror) og Gyldeprinz Gulmedal, deres lærer i forsvar mot svartekunster, tilbake til slottet.

I Harry Potter og Ildbegeret sender Humlesnurr en sølvaktig skapning som ligner en spøkelsesaktig fugl for å tilkalle Gygrid da Viktor Krumm blir funnet lammslått ved den forbudte skogen. Denne spøkelsesaktige fuglen er Humlesnurrs skytsverge, og er bekreftet av Rowling å være en føniks.

I Harry Potter og Føniksordenen tar Vulcan del i ordenen. I Humlesnurrs kontor, den natten Harry ser at herr Wiltersen blir bitt av en slange (Voldemorts slange, Nagini), ber Humlesnurr Vulcan å advare ham hvis Venke Dolorosa Uffert skulle merke fraværet av Harry og Ronny. Vulcan advarer ved å få en av sine fjær til å dukke opp med et smell i hans kontor. Senere i boken rømmer Humlesnurr fra ansatte ved magidepartementet ved å bruke Vulcan til å teleportere seg vekk, selv om normal immivering ikke er mulig inne i Galtvort.

Da Humlesnurr og Voldemort har en konfrontasjon mot bokens slutt, redder Vulcan antakelig Humlesnurrs liv ved å «svelge» en «Avada Kadavra»-formel som Voldemort har kastet. Vulcan går så opp i flammer igjen og blir gjenfødt som kylling fra askene.

Etter at Albus Humlesnurr dør i Harry Potter og Halvblodsprinsen kan Harry og de andre ved skolen høre at Vulcan synger en klagesang for ham. Da syngingen slutter, vet Harry på en eller annen måte at Vulcan har forlatt Galtvort for alltid. Det er ikke kjent hvorvidt Vulcan har forsvunnet.

Typer fabeldyr

[rediger | rediger kilde]

Dystraler (engelsk thestrals) er fiktive vesener i Harry Potter-bøkene. De er store, bevingede hester. Det engelske navnet thestral kommer sannsynligvis fra thester, som betyr «mørke». Det norske navnet er sannsynligvis utledet fra ordet dyster.

Dystraler er den mest unnvikende og minst heste-like arten av magisk hest. De har fått et ufortjent rykte som et tegn på ondskap. De er synlig kun til de som har vært vitne til, og akseptert, et dødsfall, og utseendet deres er skjelettaktig og hudløst.

Dystraler har hoggtenner, blir tiltrukket av blodlukt, og jakter av og til på fugler. Ifølge Gygrid vil de ikke angripe mål på størrelse med mennesker med mindre de blir provosert. Vingene deres gjør dem i stand til å fly veldig raskt, og over lengre tid (minst flere timer), selv om de vanligvis holder seg på bakken. Dystraler har også en veldig god retningssans, og fører deg dit du vil. Dystraler er listet opp under «bevingede hester»-seksjonen i Fabeldyr og hvor de er å finne.

Dystral-arten kan i alle fall delvis temmes, hvis man har en villig trener. Dystraler kan brukes til å trekke laster, og kan også være et tjenestevillig, men veldig ukomfortabelt, transportmiddel for noen som er modig nok.

Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom har en flokk Dystraler nær den forbudte skogen, og de blir brukt til å trekke vognene som fører elever fra togstasjonen i Galtvang og opp til slottet. Disse Dystralene er trent opp til ikke å angripe postugler. Dystralene blir vanligvis introdusert til elever som tar faget stell av magiske vesener i syvendeklasse, men Gygrid introduserer dem til Harrys klasse allerede i femte. Harry oppdager dem for første gang i sitt femte år, på vei til skolen, fordi han i sitt fjerde år var vitne til at Fredrik Djervell ble drept av Voldemort. Tidligere trodde Harry at vognene var magiske, og gikk av seg selv. På grunn av dette har mange fans lurt på hvorfor ikke Harry har kunnet se dem før, med tanke på at han har sett både sine foreldre og professor Krengle dø. Rowling ville ikke uttrykke seg noe nærmere om dette, og derfor antar fans at dette var en liten feil forfatteren hadde oversett.

I Harry Potter og Føniksordenen får vi også vite at i tillegg til Harry Potter, kan Lulla Lunekjær, hennes mor døde mens hun var ung, Nilus (så bestefaren dø) og en Smygardklassing også kan se Dystralene. Senere i boken bruker Harry, Ronny, Hermine, Lulla, Nilus og Gulla Dystraler for å komme seg til Magidepartementet for å redde Sirius Svaart. Som slettes ikke var der, det var bare Voldemort som satte en falsk tanke hos Harry Potter.

Gnomer er små skapninger som har ansvaret for Flirgott, magikerbanken. Gnomer fremstår som vesener med intelligens på samme nivå som mennesker. De blir beskrevet med smarte fjes og lange fingre og føtter. Gnomer virker å være veldig grådige, og Gygrid nevnte en gang at siden det er gnomer som styrer Flirgott, må man være gal for å forsøke å rane den. Språket til gnomene er kaudervelsk.

Det virker som om gnomene har vært i mange konflikter med trollmenn opp igjennom historien. De har rykte på seg for å være veldig voldelige skapninger, og har gjort opprør mot magikerne flere ganger gjennom historien. Mange gnomopprør fant sted på 1600-tallet, og det ble nevnt i Harry Potter og Føniksordenen at hvis Fyrst Voldemort hadde tilbudt gnomene den friheten de har søkt i århundrer ville de søke over på hans side.

Gnomer nevnes i mange sammenhenger i løpet av bøkene, både i forbindelse med Flirgott og ellers. Tre gnomer som forekommer i serien er navngitt. En av dem er Klotak, som tok med seg Gygrid og Harry Potter til hvelvene sine i Harry Potter og De vises stein. Klotak snakker flytende norsk og ble portrettert av Verne Troyer i filmversjonen. Rulle Wiltersen nevner også en gnom som heter Ragnok, som han sier er rasende for at magidepartementet dekker opp for Ludo Humbag. Den tredje, Kornuk blir drept i Harry Potter og Dødstalismanene.

Ifølge OSS-seksjonen på Rowlings hjemmeside[trenger referanse] nedstammer professor Pirrevimp fra gnomer, noe som er en sannsynlig bakgrunn for at han er så liten.

En hambuse (engelsk boggart) er en skapning med egenskapen at den kan forandre seg til det en person frykter mest. En hambuse er ikke kjent for fysisk, men psykisk skade. Hambusen liker seg godt på mørke steder, som for eksempel i skap. Formelen som stopper en hambuse er «Absurdulum». Når en magiker utfører formelen på hambusen, og forestiller seg hambusen i en eller annen komisk situasjon, vil hambusen forvandle seg til dette, før den forsvinner. Elevene lærer om hambusen i sitt tredje år, i en forsvar mot svartekunster time sammen med Remus Lupus. Harry bruker en hambuse når han skal lære seg «Forvento Vergum» formelen(En vergeformel)

Slubbermakk

[rediger | rediger kilde]

En slubbermakk er en tykk brun makk som kan bli opptil 25 cm. lang. Det er umulig å se hvilken ende som er hvilken, og begge endene produserer slim. Dette slimet blir ofte brukt til å tykne trylledrikker. Den foretrekker å spise salat, men den spiser omtrent all vegetasjon den blir tilbudt. Lever i fuktige grøfter.

En småtler er et dyr med svart, tykk pels, lang snute, og en forkjærlighet for alt som glitrer. Den er derfor et vanlig dyr hos gnomene, som bruker dem til å grave i jorda etter skjulte skatter. Småtleren er fredelig og kan være direkte kjærlig, men er ikke noe typisk kjæledyr, da den lett kan ødelegge eiendeler. Småtlerne lever i hi opptil seks meter under bakken og føder opptil åtte unger per kull. Lever i Storbritannia.

Tretryting

[rediger | rediger kilde]

En tretryting er et tre-voktende vesen som hovedsakelig er å finne i Vest-England, Sør-Tyskland og visse skandinaviske skoger. Den er svært vanskelig å observere, siden den er nokså liten (maksimalt 20 cm høy) og ser ut som om den består av bark og kvister, bortsett fra to små, brune øyne. Den lever i stavtrær, og er et ytterst sky og fredsommelig vesen, så lenge ikke noen truer treet den bor i. Det har faktisk skjedd at den har bykset ned på vedhoggeren eller gartneren, og prøvd å stikke ut øynene på ham, med de lange, spisse fingrene sine. De spiser skrukketroll hvis de finner.

Snaredraugen

[rediger | rediger kilde]

Snaredraugen (engelsk Grindylow) er en blekgrønn liten vanndemon med horn som lever i innsjøer over hele Storbritannia og Irland. De lever av småfisk og andre små ferskvannsdyr. Snaredraugen har lange fingre og tær med svømmehud, og fremstår som veldig aggressive mot mennesker.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «J.K. Rowlings offisielle side: Extra Stuff: Owls». 
  2. ^ a b HP-Lexicon. «Fang the Boarhound». Besøkt 20. juli 2017. 
Autoritetsdata