Magiske vesener i Harry Potter-bøkene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Dette er en samling av fiktive, magiske vesener i bok- og filmserien om Harry Potter av J. K. Rowling.

Navngitte vesener[rediger | rediger kilde]

Argarapp[rediger | rediger kilde]

Argarapp
Kjønn Hankjønn
Art Akromantula (kjempeedderkopp)
Eier Rubeus Gygrid
Spesielle krefter Ingen kjente
Introdusert ved navn Harry Potter og Mysteriekammeret
Introdusert ved opptreden Harry Potter og Mysteriekammeret
Originalt navn Aragog

Argarapp (født 1942, død 1997) er en akromantula som Gygrid oppfostret mens han var student ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. I filmen Harry Potter og Mysteriekammeret er det Julian Glover som har stemmen dens.


Da Gygrid gikk i sitt tredje år ved Galtvort ble mysteriekammeret åpnet for første gang. Tom Venster, som var den egentlige skyldige i å ha åpnet kammeret, anklaget Gygrid for å være den skyldige, og mente at det var Argarapp som hadde tatt livet av en jente på pikedoen. Gygrid ble utvist fra skolen, og Tom Venster stengte mysteriekammeret igjen, og gjemte hemmeligheten om hvordan det kunne åpnes i dagboken sin. Gygrid hadde hatt Argarapp gjemt i et skap i et rom i fangekjelleren på Galtvort, men etter at han ble utvist måtte Aragrapp bo i den forbudte skogen, der den bodde fram til sin død i Harry Potter og Halvblodsprinsen.

Da Gygrid slapp Argarapp ut i den forbudte skogen, fant han en make til ham ved navn Mosag, slik at han kunne stifte familie.

I Harry Potter og Mysteriekammeret får Harry og Ronny beskjed av Gygrid at de bør følge etter edderkoppene inn i den forbudte skogen, da Gygrid blir sendt til Azkaban fordi enkelte medlemmer av Magidepartementet mener det er han som har åpnet mysteriekammeret igjen. Harry og Ronny går inn i skogen, og oppdager etterhvert en kjempeedderkopp som forteller dem at Gygrid passer på ham og familien hans. Etter en liten stund kommer det flere edderkopper, og Argarapp sier at han ikke kan hindre dem i å spise de to vennene. Heldigvis kommer Herr Wiltersens Ford Anglia dem til unnsetning, og Harry og Ronny redder seg unna i siste liten. De er ganske sinte på Gygrid pga at han ba dem gå inn i skogen.

Argarapp er bare et eksempel på alle de rare kjæledyrene Gygrid har hatt opp gjennom årene. Han har også hatt en drage (Norbert), en trehodet hund (Nussi) og en hippogriff (Bukknebb), bare for å nevne noen.

Det engelske navnet Aragog kommer fra aranea (et latinsk ord for edderkopp), og Gog (en legendarisk kjempe).

Bukknebb[rediger | rediger kilde]

Bukknebb / Vimmelving
Kjønn Hankjønn
Art Hippogriff
Eier Gygrid /
Sirius Svaart /
Harry Potter
Spesielle krefter Kan fly
Introdusert ved navn Harry Potter og Fangen fra Azkaban
Introdusert ved opptreden Harry Potter og Fangen fra Azkaban
Originalt navn Buckbeak/Witherwings

Bukknebb er et fiktivt vesen fra J.K. Rowlings bøker om Harry Potter, og blir presentert som et av Gygrids mange kjæledyr. I Harry Potter og Fangen fra Azkaban blir Bukknebb dømt til døden, etter at Draco Malfang provoserte den til angrep, men ved hjelp av en tidsvender redder Harry og Hermine ham, så han kan flykte sammen med Sirius Svaart. Etter en stund på rømmen flytter han til hovedkvarteret til Føniksordenen frem til Sirius' død i bok fem. Som følge av Sirius' død flytter han til Gygrid, etter Harry Potter, Gygrid og Humlesnurrs ønske, og får navnet døpt om til Vimmelving.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Som alle hippogriffer er Bukknebb en blanding av hest og fugl, med hestens bakdel og fuglens framdel. Bukknebb blir beskrevet som stormgrå, med oransje øyne.

Fru Hansen[rediger | rediger kilde]

Fru Hansen
Kjønn Hunkjønn
Art katt/katapard
Eier Argus Nask
Spesielle krefter Har en magisk forbindelse med Nask som gjør at han kommer til henne når hun merker ugagn
Introdusert ved navn Harry Potter og de vises stein
Introdusert ved opptreden Harry Potter og de vises stein
Originalt navn Mrs. Norris

Fru Hansen er navnet på Argus Nasks katt i Harry Potter-bøkene av J.K. Rowling. Hun holder til på Galtvort, men er sterk mislikt av alle elevene siden hun sier fra til Nask om de gjør noe galt. Det blir uttrykt, ved forskjellige anledninger og personer, et stort ønske om å gi henne «et spark bak». Når Harry Potters usynlighetskappe er brukt, kan det virke som hun ser deg (dette kan forklares med eventuell lukt).

Hedvig[rediger | rediger kilde]

Hedvig
Kjønn Hunkjønn
Art Snøugle
Eier Harry Potter
Spesielle krefter Ingen, bortsett fra at hun kan finne og levere en beskjed til hvem som helst uten å motta noen form for retningsveiledning, samt at hun har en menneskelig personlighet og intelligens
Introdusert ved navn Harry Potter og De vises stein
Introdusert ved opptreden Harry Potter og De vises stein
Originalt navn Hedwig

Hedvig er navnet på Harry Potters ugle i Harry Potter-bøkene av J.K. Rowling.

Hedvig er en gave til Harry fra Gygrid i den første boken i serien, kjøpt i Diagonallmenningen mens de handlet inn varer til Harrys første år ved Galtvort. I serien blir ugler brukt av hekser og trollmenn først og fremst som brev- og pakkebud, så Hedvig blir brukt til å sende beskjeder gjennom hele bokserien. Det å ha med seg Hedvig hjem i sommerferiene fortsetter å være bare et av mange konfliktområder mellom Harry og hans gompetante og onkel, Herr og Fru Dumling.

Harry virker veldig nært knyttet til Hedvig, omtrent slik en vanlig kjæledyreier vil være. Faktisk, i løpet av Harry Potter og Føniksordenen blir Harry veldig lei seg for at han har vært irritert på henne, og er også sammen med henne når han er ensom.

I løpet av den samme boken blir Hedvig skadet mens hun leverer brev mellom Harry og Sirius Svaart. Det var aldri nevnt klart nøyaktig hva som var grunnen til at hun ble skadet, men Venke Dolorosa Uffert ble senere mistenkt da hun begynte å inspisere innkommende og utgående brev. Professor Gnureplank pleiet Hedvig, og hun ble raskt frisk igjen.

Hedvig kan sees på som en ugle med en noe «formell» holdning, ganske annerledes enn Tullerusks (Ronny Wiltersens ugle) hyperaktive flaksing og de prangende tropiske fuglene Sirius Svaart sender et brev med. Hun har også en vane med å stirre/ule «bebreidende» og daske Harry med en vinge når hun blir fornærmet (som er ganske ofte), og er mye mer vokal enn den gjennomsnittlige snøuglen.

I den siste og sjuende boken om Harry Potter (Harry Potter og Dødstalismanene) blir Hedvig drept av en våde mens Harry og Gygrid flykter fra et bakholdsangrep planlagt av Voldemort og hans medhjelpere (dødseterne). Harry og Hedvig sitter i siderommet til Gygrids (tidligere Sirius Svaart) motorsykkel under flukten og senere blir siderommet og Hedvigs lik sprengt. Dette tar Harry nokså tungt.

J.K. Rowling har uttalt at hun fant navnet «Hedvig» i en bok om helgener fra middelalderen, St. Hedwig, som er kjent som en skytsverge for foreldreløse og forlatte barn.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Hogg[rediger | rediger kilde]

Hogg
Kjønn Hankjønn
Art Hund (Napolitansk mastiff)
Eier Rubeus Gygrid
Spesielle krefter Ingen kjente
Introdusert ved navn Harry Potter og De vises stein
Introdusert ved opptreden Harry Potter og De vises stein
Originalt navn Fang

Hogg er en hund i Harry Potter-serien, som er skrevet av J.K. Rowling. Den er gigantisk i størrelse, men ser ellers ut til å være en helt vanlig hund. Hogg eies av Gygrid, som sier at den er «ei fordømt pyse», selv om den kan se skremmende ut. Den er glad i folk den kjenner, og legger ofte hodet sitt i fanget til Harry Potter og sikler. Det ser ut som om Hogg liker Ronny Wiltersen spesielt godt, og slikker til og med ørene hans da de møtes for første gang. Hogg bor i Gygrids hytte sammen med ham, og har en kurv i hjørnet av hyttens eneste rom.

Hogg er med Harry, Nilus, Hermine og Draco (Ronny i stedet for Nilus i filmen) inn i den forbudte skogen da de skal ha arrest for første gang i Harry Potter og De vises stein. Han er ikke mye til hjelp, siden han stikker av fra skremmende ting. Hogg viste litt mer mot da Lucius Malfang besøkte Gygrids hytte, da den knurret truende.

Da Gygrid ble sendt til Azkaban i Harry Potter og Mysteriekammeret, kikket Harry og Ronny innom hytten for å se til Hogg minst en gang. De tok ham også med seg en tur til inn i den forbudte skogen, da de fulgte etter edderkopper. Nok en gang viste hunden at den ikke var særlig mye verdt som beskytter eller guide.

I filmene blir Hogg feilaktig spilt av en blå napolitansk mastiff.

Kilder[rediger | rediger kilde]


Nagini[rediger | rediger kilde]

Nagini
Kjønn Hunkjønn
Art Slange
Eier Voldemort
Spesielle krefter Potensielt dødelig gift
Originalt navn Nagini

Nagini er en over tre meter lang giftslange, som tilhører Voldemort. Nagini er en av Voldemorts malacruxer. Hun ble drept av Nilus Langballe, i Harry Potter og Dødstalismanene. Slangen gav noe av giften sin til Voldemort da han skulle skape en ny kropp. Nagini var nær ved å drepe Harry Potter i Gudriksdal. Det har gått rykter om at Nagini er den samme slangen som Harry slapp fri fra en zoologisk hage i Harry Potter og De Vises Stein. Disse ryktene er blitt avkreftet av Rowling selv. Nagini er forøvrig en hunnslange, mens slangen i den første boken er en mann.

Naginis kjente ofre

  • Severus Slur
  • Frank Brask


Nussi[rediger | rediger kilde]

Nussi
Kjønn Hankjønn
Art Ukjent (men den ligner en Kerberos fra gresk mytologi)
Eier Rubeus Gygrid
Spesielle krefter Musikk bysser den i søvn
Introdusert ved navn Harry Potter og De vises stein
Introdusert ved opptreden Harry Potter og De vises stein
Originalt navn Fluffy
En kerberos, tegnet av Felton Bequest i 1920

Nussi er en gigantisk trehodet hund i Harry Potter-serien, som er skrevet av J.K. Rowling. Hunden eies av Gygrid, og blir brukt for å holde vakt over en fallem ved Galtvort som leder til et underjordisk kammer der de vises stein er gjemt i bok 1. Den eneste måten å komme seg forbi Nussi på er å bysse ham i søvn ved å spille musikk til ham.

I boken Harry Potter og De vises stein møter vi Nussi for første gang da Harry Potter, Ronny Wiltersen og Hermine Grang blir lurt av Draco Malfang til å gå fra tårnet sitt om natten, hvorpå de må løpe fra Argus Nask. De havner i en gang i fjerde etasje i slottet, der de må komme seg gjennom en låst dør. Hermine imponerer de to andre ved å vise at hun har lært seg en trylleformel for å åpne låste dører på egen hånd («alohomora»). Vel inne i rommet bak den låste døren føler de seg trygge, helt til de oppdager at de står kun få skritt unna en sint, trehodet hund. I filmen er historien endret slik at Harry, Ronny og Hermine tilfeldigvis går seg bort i en trapp, og plutselig oppdager at de er i en korridor i fjerdeetasje der de ikke har lov å være. Fru Hansen kommer og ser dem, og da blir de redde og rømmer inn i rommet bak den låste døren.

Nussi er basert på en Kerberos, den trehodede hunden fra gresk mytologi som bevokter portene til underverdenen. Som med Nussi, blir Kerberos bysset i søvn av musikk.

I boken får Gygrid Nussi fra en greker han møter i en pub, mens i filmen forteller Gygrid at han fikk Nussi fra en ire isteden. Steve Kloves sier at da han skrev manus stod det «greker», men det ble forandret ett eller annet sted i prosessen. J.K. Rowling ble spurt i et intervju hva som hendte med Nussi etter at det ikke var behov for ham over fallemmen lenger. Hun svarte at han ble løslatt inn i den forbudte skogen.

Prylepilen[rediger | rediger kilde]

Prylepilen er et voldelig tre i bokserien om Harry Potter av forfatteren J.K. Rowling som står for seg selv i parken utenfor Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Treet vil prøve å skade enhver som nærmer seg det, som ikke har trykket på en knott ved stammen, som fryser treet. Den ble plantet der på grunn av Remus Lupus. Da han gikk på skolen måtte han gå under den og ned i en hemmelig passasje som førte til Hylehuset. Elever prøvde bestandig å komme nær Prylepilen og ta på den, men det ble forbudt å nærme seg treet etter at en gutt ved navn David Dosmer nesten mistet et øye.

Skeivskank[rediger | rediger kilde]

Skeivskank
Kjønn Hankjønn
Art Katt/katapard
Eier Hermine Grang
Spesielle krefter Kjenner igjen animaguser
Introdusert ved navn Harry Potter og Fangen fra Azkaban
Introdusert ved opptreden Harry Potter og Fangen fra Azkaban
Originalt navn Crookshanks

Skeivskank er en oransje, hjulbeint katt, eid av Hermine Grang i bokserien om Harry Potter skrevet av J. K. Rowling. Skeivskank er beskrevet som en katt med oransje pels, flaskebørstehale og et flatt, surt fjes. Hermine Grang kjøpte den i en butikk i Diagonallmenningen rett før sitt tredje år på Galtvort, til Ronny Wiltersens store ergrelse fordi Skeivskank alltid var ute etter Ronnys rotte, Skorpus.

Tullerusk[rediger | rediger kilde]

Tullerusk (eller bare Rusk(en))
Kjønn Hankjønn
Art Dverghornugle
Eier Ronny Wiltersen
Spesielle krefter Ingen kjente
Introdusert ved navn Harry Potter og Ildbegeret
Introdusert ved opptreden Harry Potter og Fangen fra Azkaban
Originalt navn Pigwidgeon (Pig)

Tullerusk er Ronny Wiltersens ugle i Harry Potter-bøkene av J.K. Rowling. Det engelske navnet, «Pigwidgeon», er tatt fra et ekte, men esoterisk, ord som betyr liten, som er en passende beskrivelse på denne overivrige, selvsikre, hyperaktive uglen, spesielt sammenlignet med de mer formelle buduglene. Det norske navnet «Tullerusk» har mer med den hyperaktive oppførselen å gjøre, mens forkortelsen «Rusk» kan være en pekepinn på hvor liten den er. Tullerusk var en gave til Ronny fra Sirius Svaart, for å erstatte rotten hans, Skorpus. Tullerusk fikk navnet sitt av Ronnys søster, Gulla.

Det har vært mange teorier om hvilken type ugle Tullerusk er, men J.K. Rowling har bekreftet (på nettsiden sin[1]) at han er en Dverghornugle, en liten ugleart med øreliknende fjær som hun hadde såvidt nevnt i en tidligere bok.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Vulcan[rediger | rediger kilde]

Vulcan
Kjønn Hankjønn
Art Fugl Føniks
Eier Albus Humlesnurr
Spesielle krefter Kan bære ekstremt tunge bører, dens tårer har en helbredende effekt, den kan gjenoppstå etter sin død gjennom å gå opp i flammer, og den kan forsvinne og dukke opp igjen et annet sted ved vilje (som immivering eller teleportering).
Introdusert ved navn Harry Potter og Mysteriekammeret
Introdusert ved opptreden Harry Potter og Mysteriekammeret
Originalt navn Fawkes

Vulcan er en fiktiv Føniksfugl fra Harry Potter-bøkene og -filmene av J.K. Rowling. Den er Albus Humlesnurrs fugl, som han har sittende på kontoret sitt.

Hvis Vulcan dør (enten gjennom vold eller ved alderdom) går den opp i flammer og gjenfødes av askene som en babyføniks. Som voksen er den veldig pen, men som veldig ung eller veldig gammel er den ikke særlig mye å se på.

Føniksfugler er veldig sjeldne, og tamme sådanne ennå mer sjeldne. Som kjæledyr sier Vulcan en del om Humlesnurrs bemerkelsesverdige krefter. Vulcan er intenst magisk, og har flere magiske krefter. Hva fønikser spiser er ukjent, og halefjærene deres kan brukes som kjerner i tryllestaver. Vulcan ga selv halefjær til Harry Potters og Voldemorts tryllestaver.

Vulcan er farget rød og gull, de tradisjonelle fargene til Griffinghuset. Noen fans mener at dette ikke kan være tilfeldig fra forfatterens side, siden Rowling vanligvis ikke bruker slike likheter uten at det har en dypere mening. Rowling har nektet blant annet på ryktet om at det er Gudrik Griffings fugl i et intervju der hun sa at Vulcan aldri har tilhørt andre enn Humlesnurr.

Vulcans roller[rediger | rediger kilde]

Føniksen spiller en spesiell rolle i Harry Potter og Mysteriekammeret: Han hjelper Harry å bli kvitt basilisken, monsteret av en slange som bor ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom og blir kontrollert av Tom Vensters dagbok gjennom Gulla Wiltersen. Vulcan hakker ut basiliskens øyne og blinder den dermed, noe som gjør at den mister kraften den hadde med at den kunne drepe med blikket. Harry blir senere bitt av basilisken og dør nesten av giften, men Vulcan helbreder skaden med tårene sine. Senere transporterer han Harry, Gulla, Ronny Wiltersen (hennes bror) og Gyldeprinz Gulmedal, deres lærer i forsvar mot svartekunster, tilbake til slottet.

I Harry Potter og Ildbegeret sender Humlesnurr en sølvaktig skapning som ligner en spøkelsesaktig fugl for å tilkalle Gygrid da Viktor Krumm blir funnet lammslått ved den forbudte skogen. Denne spøkelsesaktige fuglen er Humlesnurrs skytsverge, og er bekreftet av Rowling å være en føniks.

I Harry Potter og Føniksordenen tar Vulcan del i ordenen. I Humlesnurrs kontor, den natten Harry ser at herr Wiltersen blir bitt av en slange (Voldemorts slange, Nagini), ber Humlesnurr Vulcan å advare ham hvis Venke Dolorosa Uffert skulle merke fraværet av Harry og Ronny. Vulcan advarer ved å få en av sine fjær til å dukke opp med et smell i hans kontor. Senere i boken rømmer Humlesnurr fra ansatte ved magidepartementet ved å bruke Vulcan til å teleportere seg vekk, selv om normal immivering ikke er mulig inne i Galtvort.

Da Humlesnurr og Voldemort har en konfrontasjon mot bokens slutt, redder Vulcan antakelig Humlesnurrs liv ved å «svelge» en «Avada Kadavra»-formel som Voldemort har kastet. Vulcan går så opp i flammer igjen og blir gjenfødt som kylling fra askene.

Etter at Albus Humlesnurr dør i Harry Potter og Halvblodsprinsen kan Harry og de andre ved skolen høre at Vulcan synger en klagesang for ham. Da syngingen slutter, vet Harry på en eller annen måte at Vulcan har forlatt Galtvort for alltid. Det er ikke kjent hvorvidt Vulcan har forsvunnet.

Typer fabeldyr[rediger | rediger kilde]

Dystral[rediger | rediger kilde]

Dystraler
Eier Gygrid (som regel ville)
Spesielle krefter Er usynlige for de som ikke har sett noen dø, kan fly
Introdusert ved navn Harry Potter og Føniksordenen
Introdusert ved opptreden Harry Potter og Føniksordenen
Originalt navn Thestrals

Dystraler er fiktive vesener i Harry Potter-bøkene. De er store, bevingede hester. Det engelske navnet Thestral kommer sannsynligvis fra thester, som betyr «mørke». Det norske navnet er sannsynligvis utledet fra ordet dyster.

Dystraler er den mest unnvikende og minst heste-like arten av magisk hest. De har fått et ufortjent rykte som et tegn på ondskap. De er synlig kun til de som har vært vitne til, og akseptert, et dødsfall, og utseendet deres er skjelettaktig og hudløst.

Dystraler har hoggtenner, blir tiltrukket av blodlukt, og jakter av og til på fugler. Ifølge Gygrid vil de ikke angripe mål på størrelse med mennesker med mindre de blir provosert. Vingene deres gjør dem i stand til å fly veldig raskt, og over lengre tid (minst flere timer), selv om de vanligvis holder seg på bakken. Dystraler har også en veldig god retningssans, og fører deg dit du vil. Dystraler er listet opp under «bevingede hester»-seksjonen i Fabeldyr og hvor de er å finne.

Dystral-arten kan i alle fall delvis temmes, hvis man har en villig trener. Dystraler kan brukes til å trekke laster, og kan også være et tjenestevillig, men veldig ukomfortabelt, transportmiddel for noen som er modig nok.

Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom har en flokk Dystraler nær den forbudte skogen, og de blir brukt til å trekke vognene som fører elever fra togstasjonen i Galtvang og opp til slottet. Disse Dystralene er trent opp til ikke å angripe postugler. Dystralene blir vanligvis introdusert til elever som tar faget stell av magiske vesener i syvendeklasse, men Gygrid introduserer dem til Harrys klasse allerede i femte. Harry oppdager dem for første gang i sitt femte år, på vei til skolen, fordi han i sitt fjerde år var vitne til at Fredrik Djervell ble drept av Voldemort. Tidligere trodde Harry at vognene var magiske, og gikk av seg selv. På grunn av dette har mange fans lurt på hvorfor ikke Harry har kunnet se dem før, med tanke på at han har sett både sine foreldre og professor Krengle dø. Rowling ville ikke utrykke seg noe nærmere om dette, og derfor antar fans at dette var en liten feil forfatteren hadde oversett.

I Harry Potter og Føniksordenen får vi også vite at i tillegg til Harry Potter, kan Lulla Lunekjær, hennes mor døde mens hun var ung, Nilus (så bestefaren dø) og en Smygardklassing også kan se Dystralene. Senere i boken bruker Harry, Ronny, Hermine, Lulla, Nilus og Gulla Dystraler for å komme seg til Magidepartementet for å redde Sirius Svaart. Som slettes ikke var der, det var bare Voldemort som satte en falsk tanke hos Harry Potter.

Gnom[rediger | rediger kilde]

I Harry Potter-bøkene av J.K. Rowling er gnomer små skapninger som har ansvaret for Flirgott, magikerbanken. Veldig lite er kjent om disse skapningene generelt, men de blir beskrevet med smarte fjes og lange fingre og føtter. Gnomer virker å være veldig grådige, og Gygrid nevnte en gang at siden det er gnomer som styrer Flirgott, må man være gal for å forsøke å rane den.

Det virker imidlertid også som om gnomene blir undertrykt av magidepartementet. De har rykte på seg for å være veldig voldelige skapninger, og har gjort opprør mot magikerne flere ganger gjennom historien. Mange gnomopprør fant sted på 1600-tallet, og det ble nevnt i Harry Potter og Føniksordenen at hvis Fyrst Voldemort hadde tilbudt gnomene den friheten de har søkt i århundrer ville de søke over på hans side. Styringen av Flirgott ser ut til å være del av departementets filosofi om at hvis de setter potensielt farlige vesener til å arbeide der de arbeider best, vil de ikke være så farlige likevel. Et annet eksempel på dette er desperantene som blir brukt som fangevoktere ved Azkaban.

Språket til gnomene er kaudervelsk, som er et av mange språk Bart Kroek kan. Ludo Humbag hadde problemer med å betale gjelden sin til gnomer i Harry Potter og Ildbegeret, spesielt siden det eneste ordet han kunne på kaudervelsk er «bladvak», som betyr «pigghakke». Gnomene han hadde problemer med var veldig innstilt på å få pengene han skyldte dem.

Det er bare tre moderne gnomer som er navngitt i serien så langt. En av dem er Klotak, som tok med seg Gygrid og Harry Potter til hvelvene sine i Harry Potter og De vises stein. Klotak snakker flytende norsk og ble portrettert av Verne Troyer i filmversjonen. Rulle Wiltersen nevner også en gnom som heter Ragnok, som han sier er rasende for at magidepartementet dekker opp for Ludo Humbag. Den tredje, Kornuk blir drept i Harry Potter og Dødstalismanene.

Ifølge OSS-seksjonen på Rowlings hjemmeside nedstammer professor Pirrevimp fra gnomer, noe som er en sannsynlig bakgrunn for at han er så liten (selv om han ellers framstår som fullstendig menneske).

Historiske gnomer inkluderer (alle nevnt i magihistorie):

  • Elfrik den ivrige
  • Emerik den onde
  • Urik den Einstøe


Hambuse[rediger | rediger kilde]

Hambuser
Eier Ingen
Spesielle krefter Er et var-vesen. Forvandler seg til det "offeret" er reddest for
Introdusert ved navn Harry Potter og Fangen fra Azkaban
Introdusert ved opptreden Harry Potter og Fangen fra Azkaban
Originalt navn Boggart

En Hambuse er en fiktiv skapning beskrevet i bok- og filmserien om Harry Potter. Hambusen liker seg godt på mørke steder, som for eksempel i skap. Når en person står ovenfor en hambuse, vil hambusen straks forvandle seg til det personen frykter mest. En hambuse er ikke kjent for fysisk, men psykisk skade. Formelen som stopper en hambuse er «Absurdulum». Når en magiker utfører formelen på hambusen, og forestiller seg hambusen i en eller annen komisk situasjon, vil hambusen forvandle seg til dette, før den forsvinner. Elevene lærer om hambusen i sitt tredje år, i en forsvar mot svartekunster time sammen med Remus Lupus. Harry bruker en hambuse når han skal lære seg «Forvento Vergum» formelen.


Hva en hambuse forvandler seg til for kjente karakterer i Harry Potter-serien:


Slubbermakk[rediger | rediger kilde]

En slubbermakk, fra bokserien om Harry Potter skrevet av J. K. Rowling, er en tykk brun makk som kan bli opptil 25 cm. lang. Det er umulig å se hvilken ende som er hvilken, og begge endene produserer slim. Dette slimet blir ofte brukt til å tykne trylledrikker. Den foretrekker å spise salat, men den spiser omtrent all vegetasjon den blir tilbudt. Lever i fuktige grøfter.

Småtler[rediger | rediger kilde]

En småtler er et dyr fra bokserien om Harry Potter skrevet av J. K. Rowling. Den har svart, tykk pels, lang snute, og en forkjærlighet for alt som glitrer. Den er derfor et vanlig dyr hos gnomene, som bruker dem til å grave i jorda etter skjulte skatter. Småtleren er fredelig og kan være direkte kjærlig, men er ikke noe typisk kjæledyr, da den lett kan ødelegge eiendeler. Småtlerne lever i hi opptil seks meter under bakken og føder opptil åtte unger per kull. Lever i Storbritannia.

Tretryting[rediger | rediger kilde]

En tretryting er i bøkene om Harry Potter et tre-voktende vesen som hovedsakelig er å finne i Vest-England, Sør-Tyskland og visse skandinaviske skoger. Den er svært vanskelig å observere, siden den er nokså liten (maksimalt 20 cm høy) og ser ut som om den består av bark og kvister, bortsett fra to små, brune øyne. Den lever i stavtrær, og er et ytterst sky og fredsommelig vesen, så lenge ikke noen truer treet den bor i. Det har faktisk skjedd at den har bykset ned på vedhoggeren eller gartneren, og prøvd å stikke ut øynene på ham, med de lange, spisse fingrene sine. De spiser skrukketroll hvis de finner.

Nagini[rediger | rediger kilde]

Nagini var navnet på en slange som Voldemort eide og som han hadde et spesielt bånd til. Etter at Voldemort drepte Berta Flurp i 1994 ble hun en malacrux. I 1995 angrep Nagini Arthur Wiltersen, men Wiltersen klarte å overleve. For å få slutt på Voldemorts handlinger en gang for alle, måtte Nagini bli drept. Hun ble drept av Nilus Langballe med Gudrik Griffings sverd mot slutten av Det andre Galtvortsslaget, og var også den siste malacruxen som ble ødelagt.

Se også[rediger | rediger kilde]