Daniel Radcliffe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Daniel Radcliffe
Daniel Radcliffe SDCC 2014.jpg
FødtDaniel Jacob Radcliffe
23. juli 1989[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (31 år)
HammersmithRediger på Wikidata
Utdannet ved City of London SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, barneskuespiller, sanger, teaterskuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelser Golden Apple Award, National Movie Awards, Teen Choice AwardsRediger på Wikidata
Aktive år1999
Nettstedhttp://www.danradcliffe.com
IMDbIMDb
Signatur
Daniel Radcliffes signatur

Daniel Jacob Radcliffe (født 23. juli 1989 i Fulham i London) er en britisk skuespiller som er mest kjent for sin rolle som «Harry Potter», hovedrollefiguren i filmen Harry Potter og de vises stein og dens oppfølgere:

Karriere[rediger | rediger kilde]

Radcliffes foreldre, Alan Radcliffe og Marcia Gresham, avviste sitt eneste barn, da han som femåring sa at han ønsket å opptre.[trenger referanse] Senere endret de mening, for i desember 1999 gjorde han sin første opptreden på skjermen som den unge «David Copperfield» i David Copperfield, BBCs fjernsynsversjon av Dickens roman David Copperfield. Videre kom hans første filmopptreden i 2001, som «Mark Pendel» i Skredderen i Panama. I 2001 fikk han tittelrollen i Harry Potter-serien, som er basert på bøkene til J.K. Rowling. Dette var hans største rolle til dags dato.

I 2002 hadde han en rolle i skuespillet The Play What I Wrote regissert av Kenneth Branagh; en produksjon som er velkjent for sine «overraskelsesgjester». I 2004 og 2005 returnerte han til Harry Potter, i Harry Potter og fangen fra Azkaban og i Harry Potter og Ildbegeret. Ildbegret hadde premiere i november 2005. I november 2007 kom Harry Potter og føniksordenen ut på DVD, den hadde premiere 13. juli 2007. Den sjette Harry Potter-filmen, Harry Potter og Halvblodsprinsen hadde premiere 17. juli 2009, mens den sjuende, Harry Potter og Dødstalismanene - Del 1 hadde premiere 19. november 2010. Den åttende og siste filmen åpner på kino den 15. juli 2011.

Radcliffe hadde hovedrollen i den uavhengige australske filmen December Boys, regissert av Rod Hardy. Filmen ble spilt inn i Australia i 2006. Radcliffe spilte hovedrollen i thrilleren The Woman in Black, som er basert på romanen av Susan Hill.

Radcliffe skaffet seg teaterkarriere. Han debuterte i stykket The Play What I Wrote i 2002, men hans første store rolle på scenen var i stykket Equus, et skuespill skrevet av den britiske forfatteren Peter Shaffer. Skuespillet handler om en psykiater som behandler en ung mann som har en facinasjon for hester. Skuespillet hadde premiere i 2007. Radcliffe fikk gode kritikker for sin innsats.[trenger referanse]

I 2010 debuterte han på Broadway i New York med det humoristiske musikalstykket How to Succeed in Business Without Really Trying. Radcliffe har gjort stor suksess som hovedrollen J. Pierpot Finch,[trenger referanse] som gjerne vil klatre opp rangstigen i livet etter å ha lest boken How to succeed in business without really trying. Han skyr ingen midler i sin vei, men stiller underveis seg selv moralske spørsmål om det er verdt det. Radcliffe tok utallige sang- og dansetimer for å bli klar til rollen, hvor han snakker med amerikansk aksent, til forskjell fra sine andre roller, hvor han som regel har kunnet bruke sin egen engelske.

Den 30. november 2011 ble det klart at Radcliffe skulle spille Allen Ginsberg i en ny film om poetens relasjon til Jack Kerouac og William Burroughs. Filmen heter Kill Your Darlings og er basert på en sann historie. Dette er en rolle som Jesse Eisenberg var linket til tidligere i prosessen.[5] Jack Huston og Ben Foster spiller Kerouac og Burroughs. Dane DeHaan og Elizabeth Olsen har andre roller i filmen.

I juli 2012 fikk han hovedrollen som Ig Perrish i filmen Horns, som er basert på bestselgeren med samme navn av Joe Hill. Filmen regisseres av Alexandre Aja. Shia LaBeouf var tidligere castet, men ble altså erstattet av Radcliffe.[6]

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Radcliffe er utdannet ved privatskolen City of London School, som er en ren gutteskole.

Privat spiller han bassgitar og fikk ved et tilfelle undervisning av Gary Oldman, skuespiller fra Fangen fra Azkaban og Føniksordenen. Han lytter mye til rockemusikk som The Clash, The Strokes og Red Hot Chili Peppers og mange andre.

Radcliffe har støttet ulike veldedige formål. Hans tilhengere har på hans oppfordring gjentatte ganger donert midler til ulike organisasjoner.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Film[rediger | rediger kilde]

TV[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Daniel-Radcliffe, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014
  3. ^ «Happy Birthday, Daniel Radcliffe! 5 of His Best Movies Since Harry Potter», forfatternavn Lindsay Lowe, utgitt 22. juli 2017, besøkt 18. februar 2018
  4. ^ Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Daniel_Radcliffe
  5. ^ Franklin, Garth (30. november 2011). «Daniel Radcliffe Plays Gay Poet Ginsberg» (engelsk). Besøkt 30. november 2011. 
  6. ^ Matt Donato (14. juli 2012). «Daniel Radcliffe Plays Gay Poet Ginsberg» (engelsk). Besøkt 14. juli 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]