Hopp til innhold

Spøkelser ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Den grå damen»)

Denne artikkelen tar for seg spøkelser ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom i bok- og filmserien om Harry Potter av J.K. Rowling.

Blodbaronen

[rediger | rediger kilde]
Blodbaronen
KjønnMann
HusSmygard
LojalitetSmygard
Introdusert ved navnHarry Potter og De vises stein
Introdusert ved opptredenHarry Potter og De vises stein
Originalt navnThe Bloody Baron
Portrettert av i filmeneTerence Bayler

Blodbaronen er husspøkelse til huset Smygard. Han er også den eneste personen utenom Albus Humlesnurr som har noen som helst kontroll over Gnav, siden Gnav er vettskremt for ham. Han ble introdusert i Harry Potter og De vises stein. I Harry Potter og dødstalismanene får Harry vite av Den grå damen at Blodbaronen i sinne og fortvilelse drepte henne inne i en albansk skog. Deretter, da han skjønte hva han hadde gjort, drepte han seg selv. Siden har han vært dekket av blodflekker.

Den grå damen

[rediger | rediger kilde]
Den grå damen
KjønnKvinne
HusRavnklo
LojalitetHarry Potter
Introdusert ved navnHarry Potter og dødstalismanene
Introdusert ved opptredenHarry Potter og De vises stein
Originalt navnThe Grey Lady
Portrettert av i filmeneNina Young

Den grå damen er husspøkelse til huset Ravnklo ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom.

Det er flere spøkelseshistorier om grå damer i Storbritannia, og man tror at de kan ha vært en inspirasjon til denne figuren. Ifølge et brev J.K. Rowling skrev til Nina Young, skuespilleren som spilte den grå damen i den første filmen, er den grå damen «en høyst intellektuell ung dame … Hun fant aldri ekte kjærlighet siden hun aldri fant en mann som levde opp til hennes standard.».[1] Denne beskrivelsen ligner vagt på beskrivelsen av Lady Jane Grey, hvis spøkelse blir sagt å hjemsøke Tower of London.

I Harry Potter og dødstalismanene innrømmer Den grå damen at hun var datteren til Rasla Ravnklo, og at hennes virkelige navn var Helena Ravnklo. Harry mistenker at den siste malacruxen er Ravnklos tapte diadem. Motvillig forteller hun at det var hun som stjal det fra sin mor i ren sjalusi. Rasla Ravnklo ønsket mot slutten av sitt liv å treffe sin datter igjen, og sendte en ung mann til de albanske skoger (hvor Helena gjemte seg) for å ta henne med hjem. Denne mannen viste seg å være Blodbaronen. Da Helena nektet å være med hjem til England ble Blodbaronen full av sinne og drepte henne. Da han innså hva han hadde gjort, bestemte han seg for å ta sitt eget liv. Hun forteller også at Blodbaronen var forelsket i henne.[2]

Dette fortalte hun også til Tom Venster (Fyrst Voldemort) som klarte å sjarmere henne. Han dro derfor til Albania for å finne tiaraen, som han fant. Voldemort plasserte tiaraen i nødvendeligrommet oppå en parykk på en byste.

Den trinne munken

[rediger | rediger kilde]
Den trinne munken
KjønnMann
HusHåsblås
LojalitetUkjent
Introdusert ved navnHarry Potter og De vises stein
Introdusert ved opptredenHarry Potter og De vises stein
Originalt navnThe Fat Friar
Portrettert av i filmeneSimon Fisher-Becker

Den trinne munken er husspøkelse for Håsblås. Han er en godlynt mann, og veldig tilgivende. I Harry Potter og De vises stein ønsker han førsteårsstudentene en god dag, og sier han håper de blir valgt inn i Håsblåshuset. Han har også opptrådt på vegne av Gnav, da han like etter at førsteårsstudentene ankom Galtvort i Harry Potter og De vises stein ba pent om at Gnav skulle få være med på ankomstfesten igjen, etter at han ble bortvist på grunn av pøbelstreker.

Gnav
Kjønnmann
HusIngen
LojalitetBlodbaronen
Introdusert ved navnHarry Potter og De vises stein
Introdusert ved opptredenHarry Potter og De vises stein
Originalt navnPeeves
Portrettert av i filmeneIngen, men en scene ble spilt inn med Rik Mayall som Gnav i den første filmen

Gnav er en poltergeist. I opptreden er Gnav en liten gammel mann med klær i ville farger og bjellehatt. Han er vanligvis mye mer irriterende enn han er farlig, men han opptrer på en vill og uforutsigbar måte.

Gnav hører ikke på Galtvorts prefekter, lærere eller andre, unntatt Blodbaronen og Albus Humlesnurr. Argus Nask, vaktmesteren, som vanligvis må rydde og vaske opp rotet Gnav har forårsaket, er erkefienden hans og arbeider stadig for å få ham kastet ut av skolen.

Gnav er ikke komplett kaotisk eller uten lojalitet. Under Venke Dolorosa Ufferts forsøk på å ta kontroll over Galtvort i Harry Potter og Føniksordenen, viste han faktisk respekt for sine medbråkmakere Fred og Frank Wiltersen og tok dem på ordet («gi'a faen med flesk på fra oss, Gnav!»)[3] etter at de rømte fra skolen.

Dette ble straks fulgt av hans fineste stund: Han stormet omkring på skolen mens han blant annet sjonglerte brennende fakler over elevenes hoder, dumpet en pose med taranteller i storsalen under frokost og skapte en oversvømmelse i hele andre etasje ved slottet ved at han dro ut alle kranene på toalettene. Det ser ut som om Gnav faktisk var vennlig innstilt mot den ellers så strenge Minerva McSnurp, på grunn av deres felles fiende Uffert. Da Gnav forsøkte å løsne en lysekrone fra taket, ble McSnurp sett mens hun visket at «Gjengene går den andre veien» til ham mellom leppene.

Mens Uffert forsøkte å snike seg ut av Galtvort, løp hun inn i Gnav før hun kunne stikke av. Hun ble straks jaget ut av slottet av poltergeisten, som vekslet mellom å slå henne med en stokk og en sokk full av kritt.

Gnav var også med og beskyttet skolen fra fyrst Voldermort og dødseterne hans i bok 7, dødstalismanene. Her viste han seg og være veldig nyttig både ved å slippe svartbomber og andre (helst tunge) ting ned i hodene på diverse dødsetere.

Nesten-Hodeløse Nikk

[rediger | rediger kilde]
Nesten-Hodeløse Nikk
KjønnMann
HusGriffing
LojalitetUkjent
Introdusert ved navnHarry Potter og De vises stein
Introdusert ved opptredenHarry Potter og De vises stein
Originalt navnNearly Headless Nick, (Sir da mimsy porpington)
Portrettert av i filmeneJohn Cleese

Nesten-Hodeløse Nikk[4] (død 31. oktober 1492) er kallenavnet til husspøkelset til Griffing. Hans virkelige navn er Sir Nicholas De Mimsy-Toppington, og han har fått kallenavnet sitt fordi han nesten ble halshogd etter at han ble dømt til døden, men etter 45 hogg med en sløv øks gav bøddelen opp. Han søker stadig om å få være med i Den hodeløse jakten, men får avslag fordi han ikke har mistet hodet fullstendig. Harry Potter ble venn med Sir Nicholas da han var med på den 500. dødsdagsfeiringen hans i en av fangekjellerene i slottet. Sir Nicholas' dødsdag er den eneste eksakte datoen gitt i Harry Potter-serien, og er derfor basisen for hele datosystemet som fans har satt sammen til serien. Man vet også at han frem til sin død i 1492 jobbet som hofftrollmann, med noe som antas å ha vært en diskutabel suksess - i hvert fall ble han henrettet på jobb.

Ordet mimsy i Sir Nicholas' navn er lånt fra Jabberwocky, et dikt skrevet av Lewis Carroll, på et fiktivt språk. Ordet blir forklart av Humpty Dumpty å være et ord som er sammensatt av flimsy (spinkel) og miserable (ynkelig) (ord som beskriver Sir Nicholas godt).

Stønne-Stina

[rediger | rediger kilde]
Stønne-Stina
KjønnKvinne
HusRavnklo
LojalitetNoe lojal overfor Harry Potter, men også overfor Draco Malfang
Introdusert ved navnHarry Potter og Mysteriekammeret
Introdusert ved opptredenHarry Potter og Mysteriekammeret
Originalt navnMoaning Myrtle
Portrettert av i filmeneShirley Henderson

Stønne-Stina (Født mellom 1929 og 1930) holder til på jentedoen i tredje etasje ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom.

Stina er en pike som døde 50 år før begivenhetene i bøkene, da mysteriekammeret ble åpnet for første gang, og basilisken der drepte henne.

Stønne-Stinas viktigste rolle i Harry Potter og Mysteriekammeret var da hun hjalp Harry Potter, Ronny Wiltersen og Hermine Grang å finne informasjon om monsteret inne i mysteriekammeret. Stina hjelper også Harry med hans andre oppgave i Tretrollmannsturneringen, i Harry Potter og Ildbegeret. Selv om Fredrik Djervell hadde fortalt Harry at han burde ta seg et bad mens han tenkte over oppgaven, og ga ham passordet til prefektenes bad, var det Stina som fortalte Harry hvordan han skulle løse hintet, ved å åpne det under vann.

I Harry Potter og Halvblodsprinsen trøstet hun Draco Malfang da han var bekymret over oppgaven Fyrst Voldemort hadde gitt ham.


Husspøkelser i Harry Potter-bøkene
Griffing

Nesten Hodeløse Nikk

Smygard

Blodbaronen

Ravnklo

Den grå damen

Håsblås

Den trinne munken

Andre spøkelser i Harry Potter-bøkene
Stønne-Stina | Professor Kiste | Gnav

Referanser

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata