Hopp til innhold

Portal:Færøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Utvalgt artikkel · Arkiv

Konsert i Hamburg i 2006. Foto: Arne List
Konsert i Hamburg i 2006.

Týr (IPA: [tʰʊɪːɹ]) er et band fra Færøyene som ble dannet i 1998. De blander folkeinspirert musikk med heavy metal hvor de også synger på både færøysk, engelsk og dansk (med færøsk/nordisk udtale).

Navnet er tatt etter den norrøne gudeskikkelsen Ty, som heter Týr på færøysk.

Týr er kjent for sin vikinginspirerte musikk, noe som er grunnen til at de betegnes som et viking metal-band. De har spilt inn coverversjoner av flere oldnordiske viser og kvad, som den færøyske Ormurin langi, den islandske Sigurdskvadet og den oldnordiske vise Ramund hin Unge. Bandets selvkomponerte musikk, som hovedsakentlig skrives av forsanger Heri Joensen, bærer generelt sett et stort preg av progressiv metall, med komplekse strukturer og alternative tempo.


Les mer om Týr

Utvalgt færøying · Arkiv

Johan Dalsgaard i 2011. Foto: EileenSanda
Johan Dalsgaard i 2011.

Johan Dalsgaard (født 30. april 1966 i København) er en færøysk entertainer og skuespiller. Han er bosatt i Kollafjørður, derav artistnavnet Johan í Kollafirði.

Han har utgitt flere humoristiske/satiriske kassetter og CD'er, laget musikkreportasjer for Sjónvarp Føroya, samt ungdomsprogrammer og Nyttårsshow for både radio og fjernsyn. Han fikk en stor hit på Færøyene med sangen Kollafjørð i 1995, og i 1999 spilte han i Katrin Ottarsdóttirs film Bye Bye Bluebird.

Dalsgaard grunnla tullepartiet Hin stuttligi flokkurin (som stilte liste ved lagtingsvalget 2004), men partiet oppnådde ikke representasjon i Lagtinget.


Les mer…

Utvalgt sted · Arkiv

Hovedgården i Depil. Foto: Erik Christensen
Hovedgården i Depil.

Depil (IPA: [deːpɪl], dansk: Deble) er et sted på Færøyene, beliggende på øya Borðoy i Hvannasunds kommuna. Depil ligger mellom Norðdepil og Norðtoftir. Den lille bygda er i dag fraflyttet om man ser bort fra hovedgården, hvor det bor 1 person per 1. januar 2009.

Depil er nevnt for første gang i 1584, men kan være eldre. Den moderne færøyske betydningen av ordet depil er «sentrum», «punkt» eller «møtested», slik som depillislandsk. Stedsnavnet har imidlertid oldnordisk opphav, depill, som betyr noe i nærheten av «vassdrag». Lignende betydning finnes i stedsnavn på Shetland, slik som Loch of Winyadepla.

Les mer…

Utvalgt bilde · Arkiv

En kasse gamle flasker fra Föroya Bjór – en av Færøyenes to ølprodusenter. I likhet med Færøyenes riksvåpen har også bryggeriet en vær som symbol.

Det finnes 1 371 artikler relatert til Færøyene

Portal for Færøyene

Færøyenes riksvåpen
Færøyenes riksvåpen

Færøyene (Føroyar) er en øygruppe midtveis mellom Norge og Island, nord for Skottland. Øyene var tidligere en del av Norgesveldet, men har siden 1814 vært en del av Kongeriket Danmark. Siden 1948 har øyene hatt indre selvstendighet. Det bor i underkant av 50 000 mennesker på øygruppen.


Tórshavn (IPA: [ˈtʰɔuʂhaun], dansk: Thorshavn) med litt over 12 000 innbyggere er Færøyenes hovedstad.

Språket

Færøysk (føroyskt, uttales [ˈføːɹɪst] eller [ˈføːɹɪʂt]) er språket på Færøyene. Det er en del av den vestnordiske språkfamilien, som omfatter islandsk, færøysk, det utdødde språket norn og til dels norsk (da mer enkelte norske dialekter og nynorsk enn bokmål). Den norrøne språkfamilien tilhører den germanske gruppa av de indoeuropeiske språkene.


Flagget

Færøyenes flagg, gjerne kalt Merkið, er et nordisk korsflagg i hvitt, blått og rødt. Flagget ble først presentert 22. juni i 1919 og har vært i offisiell bruk siden 1940.



Eksterne lenker

(en) Føroyar – galleri av bilder, video eller lyd på Commons