Depil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hovedgården i Depil.
Frimerke fra 1987.

Depil (IPA: [deːpɪl], dansk: Deble) er et sted på Færøyene, beliggende på øya Borðoy i Hvannasunds kommuna. Depil ligger mellom Norðdepil og Norðtoftir. Den lille bygda er i dag fraflyttet om man ser bort fra hovedgården, hvor det bor 1 person per 1. januar 2009.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Depil er nevnt for første gang i 1584, men kan være eldre.[2] Den moderne færøyske betydningen av ordet depil er «sentrum», «punkt» eller «møtested», slik som depillislandsk. Stedsnavnet har imidlertid oldnordisk opphav, depill, som betyr noe i nærheten av «vassdrag».[3] Lignende betydning finnes i stedsnavn på Shetland, slik som Loch of Winyadepla.

I nærheten av hovedgården finnes det rester av et lite bedehus og et hus hvor alvorlig syke, muligens pestrammede, i middelalderen kunne tilbringe sin siste tid. På begynnelsen av 1800-tallet var bygda Depil i svært stor grad fraflyttet. Bøndene hadde forlatt stedet, personer utenbygds fra eide all jord der, og halvparten av den dyrkede innmarken hadde blitt villmark igjen. Ved folketellingen i 1801 var det bare tre eldre personer igjen der, og stedet var sannsynlig fullstendig avfolket i noen år frem til 1815.

Høsten 1815 kom Óli Árantsson og konen Anna Óladóttir til Depil fra Norðtoftir, og livet kom tilbake til bygda. Historien forteller at Guttorm Guttormsson bygde den eldste delen av hovedgården i Depil. Den laveste delen er yngre, og den øvre delen ble bygd av rekved av Tummas í Depli i 1823. I 2006 flyttet den siste beboeren fra hovedgården og inn i et nabohus, da gården skal restaureres og brukes som et friluftsmuseum.

Depil var motiv for to frimerker graverte av Czesław Słania og utgitt av Postverk Føroya i 1987.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hagstova Føroya
  2. ^ Heimabeiti
  3. ^ Postverk Føroya

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]