Liste over borgermestre i Tórshavn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Borgermester i Tórshavn
Borgermester i Tórshavn
Annika Olsen
Sittende
Annika Olsen

siden 2017
Utpekes avkommunestyret
Terminlengde4 år
Første embedsholderMads Andrias Winther
1909

Liste over borgermestre i Tórshavn er en oversikt over alle borgermestre i TórshavnFærøyene. Borgermesteren er kommunens fremste folkevalgte og møteleder for kommunestyret, mens det finnes en egen administrativ leder.

Tórshavn fikk kommunalt selvstyre ved lov i 1866, resten av Færøyene ikke før forstanderskapene i prestegjeldene ble opprettet med lov i 1872. Tórshavn fikk en «borgerrepresentasjon» med fem medlemmer, i tillegg til landfogden som selvskrevent medlem. Ved uoverenskomst mellom borgerrepresentasjonen og landfogden skulle Færøyenes amtmann avgjøre. Medlemmene av borgerrepresentasjonen ble valgt for fem år.[1] Stemmeberettigede og valgbare til borgerrepresentasjonen var enhver myndig, ustraffet og eiendomsbesittende mann med fast opphold i kommunen de siste fire årene, som ikke stod i et personlig tjenesteforhold, og som hadde betalt en viss skatt. Ved valget i 1866 hadde Tórshavn over 800 innbyggere, men bare 29 stemmeberettigede, hvorav 15 stemte.[1][2] Borgerrepresentasjonen valgte en formann for ett år; den første var A.C. Lützen,[2] mens J.P. Evensen satt som formann i rundt 20 år.[3][4] Den siste formannen i borgerrepresentasjonen var Olaf Finsen.[5]

I 1908 fikk Tórshavn kjøpstadsrettigheter og en ny lov om byens kommunale styre.[2][6] Innen den tid hadde byen vokst til rundt 2 000 innbyggere.[1] Siden 1908 har det også vært allmenn stemmerett til kommunestyret, etter at en endring av den danske valgloven det året gav alle menn og kvinner over 25 år stemmerett ved kommunestyrevalg.[7][8] Borgermestrene har som regel tiltrådt ved årsskiftet, etter at kommunestyrevalg og det konstituerende kommunestyremøtet har blitt holdt før jul. Borgermesteren tituleres på færøysk som borgarstjóri, tidligere også som býráðsformaður. Kommunestyret velger også inntil to viseborgermestre. Samlet kalles borgermesteren og viseborgermestrene et formannskap.

Nåværende borgermester siden 2017 er Annika Olsen, som representerer partiet Fólkaflokkurin.

Borgermesterne[rediger | rediger kilde]

Tórshavns rådhus.
Tórshavn fikk sitt borgermesterkjede i gave fra kjøpesenteret SMS i anledning deres 40-årsjubileum i 2017. Kjedet ble lagd i sølv av kunstnerne Tróndur Patursson og Jógvan Sverrason Biskopstø.[9]

Alle borgermestrene har tilhørt et av Færøyenes politiske partier, men deres organisasjoner eller velgerforeninger i byen har stilt lister med noe varierende navn. Flertallet av borgermestrene har sittet på Lagtinget.

Fra den første verdenskrig var Tórshavn styrt av en danskorientert handels- og håndverkerstand, assosiert med Sambandsflokkurin. Ved radikaliseringen av den færøyske selvstyrebevegelsen i 1930-årene ble Framburðsfelagið byens fremste politiske kraft. Vinteren 1939/1940 brøt Framburðsfelagið med Sjálvstýrisflokkurin og gikk inn i det mer radikale Fólkaflokkurin.[10] I midten av 1950-årene ble Framburðsfelagið splittet, så en håndverkerfraksjon rundt Kjartan Mohr dannet et eget parti, Framburðsflokkurin.[11][12] Det gjenværende Framburðsfelagið (Fólkaflokkurin) delte i 1950- og 1960-årene på makten med sosialdemokratiske Javnaðarflokkurin. På 2000-tallet har Javnaðarflokkurin og Tjóðveldi gått sterkt frem.

Historisk har det vært mange partiløse lister organisert rundt personer og enkeltsaker; den lengst levende, Uttanflokkalistin eller Privatlistin, ble etablert av H.C.W. Tórgarð og videreført av Petur í Gong, som selv satt i kommunestyret i 34 år.[13] Etter 1997 har ingen slike lister oppnådd representasjon. Ingen av borgermestrene har vært valgt på slike lister mens de har sittet i vervet.

Generelt har kvinner vært underrepresenterte i færøysk politikk.[14] Malla Samuelsen var i 1957 den første kvinnen som ble medlem av kommunestyret, valgt på en egen kvinneliste. Hun var egentlig medlem av Sjálvstýrisflokkurin og møtte som vara på Lagtinget for dette partiet.[15] Jona Henriksen fra Javnaðarflokkurin var den første kvinnen i formannskapet i Tórshavn som viseborgermester i 1970.[16][17] Lisbeth L. Petersen fra Sambandsflokkurin var i 1993 den første kvinnen som ble borgermester i Tórshavn. Hele formannskapet bestod av kvinner, ettersom Kristianna Rein og Katrin Dahl var viseborgermestre.

Til sammen 19 ulike politikere, 2 kvinner og 17 menn, har innehatt vervet som borgermester i kortere eller lengre perioder siden 1909. To borgermestre, Johan Pauli Henriksen og Kjartan Mohr, har også kommet tilbake til vervet og sittet i to adskilte omganger. Den yrkesmessige fordelingen er slik at elleve kom til borgermestervervet fra næringslivet (direktører, kjøpmenn, skipsredere og frie yrker), tre kom fra arkiv-, bibliotek- og museumsvesenet, tre kom fra skoleverket, én kom fra politi- og domstolsvesenet, og én var journalist.

Liste[rediger | rediger kilde]

Partitilknytning

      Sjálvstýrisflokkurin       Sambandsflokkurin       Javnaðarflokkurin       Fólkaflokkurin       Tjóðveldisflokkurin       Framburðsflokkurin

Periode Borgermester[18] Liste Stilling Viseborgermester[a]
1909–1912 Mads Andrias Winther (Sandur).png   Mads Andrias Winther
(1871–1923)
Framburðsfelagið Fullmektig   H.C. Andreassen
1913–1920 Sørin Emil Müller.png   Søren Müller
(1856–1922)
Føroya Væl Skipsreder   Anton Degn
  Carl Bærentsen
1921–1922 Anton Fredrik Degn.png   Anton Degn
(1871–1950)
Føroya Væl Bokholder   H.C.W. Tórgarð
1923–1924 HCW Torgard older.jpg   H.C.W. Tórgarð
(1885–1957)
Føroya Væl Arkitekt   Hans Jacob Michelsen
1925–1928 Valdemar Lützen.jpg   Valdemar Lützen
(1878–1957)
Føroya Væl Kjøpmann   H.C. Andreassen
  Johannes O. Joensen
1929–1932 Johannes Olaus Joensen.png   Johannes O. Joensen
(1885–1955)
Føroya Væl Prokurist   Hjalmar Heerup
  Poul Niclasen
1933–1944 Mads Andreas Jacobsen.2.PNG   Mads Andreas Jacobsen
(1891–1944)
Framburðsfelagið[b] Bibliotekar   Johannes O. Joensen
  Poul Niclasen
  Wenzel Petersen
  Zacharias Sørensen
1944–1948 Johan Pauli Henriksen.jpg   Johan Pauli Henriksen
(1902–1980)
Arbeiðsmannafelagið Bokholder   Juul Poulsen
1949–1951 Kjartan Mohr, ca. 1950.jpg   Kjartan Mohr
(1899–1979)
Framburðsfelagið Direktør   Niels Juel Arge
1952–1957 Johan Pauli Henriksen.jpg   Johan Pauli Henriksen
(1902–1980)
Javnaðarlistin Bokholder   Wenzel Petersen
  Th. Jacob S. Jacobsen
  Kjartan Mohr
1958–1967 Sigfried Skaale, ca. 1955.jpg   Sigfried Skaale
(1906–1977)
Fólkaflokkurin Bokholder   Kjartan Mohr
  Johan Pauli Henriksen
  Hanus við Høgadalsá
  Petur í Gong
  Niclas á Dunga
  Petur í Gong
1968–1969 Peter Ferdinand Christiansen, ca. 1965.jpg   Peter F. Christiansen
(1923–2012)
Sambandsflokkurin Direktør   Petur Christiansen
1970 Hanus við Høgadalsá, ca. 1965.jpg   Hanus við Høgadalsá
(1913–1998)
Tjóðveldisflokkurin Direktør   Jona Henriksen
1971 Kjartan Mohr, ca. 1950.jpg   Kjartan Mohr
(1899–1979)
Framburðsflokkurin Direktør   Jarlstrand Danberg
1972–1980 Petur Christiansen, ca. 1965.jpg   Petur Christiansen
(1923–2006)
Fólkaflokkurin Yrkesskolelærer   Hanus við Høgadalsá
  Ólavur Michelsen
  Jákup Suni Jacobsen
1981–1992 PoulMichelsen-wcm-2.PNG   Poul Michelsen
(1944–)
Fólkaflokkurin Kjøpmann   Peter F. Christiansen
  Lisbeth L. Petersen
1993–1996 Black - replace this image female.svg   Lisbeth L. Petersen
(1939–)
Sambandsflokkurin Sekretær   Kristianna Rein
1997–2000 Man silhouette.svg   Leivur Hansen
(1951–)
Tjóðveldisflokkurin Journalist   Jan Christiansen
2001–2004 Man silhouette.svg   Jan Christiansen
(1958–)
Fólkaflokkurin Folkeskolelærer   Heðin Mortensen
2005–2016 Hedin Mortensen Mayor of Torshavn (cropped).jpg   Heðin Mortensen
(1946–)
Javnaðarflokkurin Bilkontrollør   Jógvan Arge
  Bogi Andreasen
  Jógvan Arge
2017–[c] Annika Olsen.jpg   Annika Olsen
(1975–)
Fólkaflokkurin Gymnaslærer   Gunvør Balle

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Siden 1970-årene har det vært anledning til å velge to viseborgermestre. I denne fortegnelsen er kun 1. viseborgermester oppført.
  2. ^ Framburðsfelagið tilhørte den delen av Sjálvstýrisflokkurin som brøt ut og dannet Fólkaflokkurin vinteren 1939/1940. Mads Andreas Jacobsen fulgte det gamle Sjálvstýrisflokkurin og ble valgt på en ren liste for dette partiet ved valget i 1940. Jacobsen døde i borgermestervervet i 1944.[19]
  3. ^ Inneværende valgperiode utløper i 2020

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Weitemeyer, Harald (red.) (1904). «Thorshavn». Kongeriget Danmark (dansk). 5 (3 utg.). København: G.E.C. Gads Boghandel. s. 855–856. 
  2. ^ a b c «100 ár sum sjálvstøðug kommuna». Sosialurin (færøysk): 1. 26. mai 1966. 
  3. ^ «Jubilæum». Dimmalætting (dansk): 1. 24. september 1898. 
  4. ^ «Dødsfald». Dimmalætting (dansk): 1. 12. juli 1924. 
  5. ^ «Referat af Thorshavns Borgerrepræsentations Forhandlinger. Mødet den 1ste Oktober 1906». Dimmalætting (dansk): 2. 6. oktober 1906. 
  6. ^ Mikkelsen, M.R. og Weitemeyer, Harald (1927). «Thorshavn». I Blangstrup, Chr. Salmonsens konversationsleksikon (dansk). 13 (2 utg.). København: J.H. Schultz Forlagsboghandel. s. 393. 
  7. ^ Mortensen, Heðin (2009). «Tórshavn – fólkavald kommuna í 100 ár». Býráðslimir í Tórshavn síðan 1909 (færøysk). Tórshavnar kommuna. s. 3. Arkivert fra originalen 2014-01-12. 
  8. ^ Nielsen, Jytte (2015). «Stemmeretskampen i Danmark 1886–1909» (dansk). KVINFO. Arkivert fra originalen 2017-05-29. Besøkt 20. mai 2017. 
  9. ^ Holm, Barbara (27. juli 2017). «Annika Olsen fingið borgarstjóraketu frá SMS» (færøysk). in.fo. Arkivert fra originalen 30. juli 2017. 
  10. ^ Debes, Hans Jacob (1991). Jóannes Patursson. Ein byrjan til eina politiska ævisøgu (færøysk). Tórshavn: Forlagið Søgumál. s. 124. 
  11. ^ «Nyggjur flokkur á lögtingi». Dagblaðið (færøysk): 2. 9. august 1955. 
  12. ^ «Færeyingar kjósa til Lögþings í dag» (PDF). Morgunblaðið (islandsk): 17. 7. november 1970. 
  13. ^ Býráðslimir í Tórshavn síðan 1909 (færøysk). Tórshavnar kommuna. 2009. s. 33. Arkivert fra originalen 2014-01-12. 
  14. ^ Jákupsstovu, Beinta í (2013). «Kvinneunderskudd blant færøyske politikere – sett i lys av Norris’ traktmodell for rekruttering av politiske representanter» (PDF). Tidsskrift for samfunnsforskning (norsk). 54 (3): 312–337. ISSN 0040-716X. Arkivert (PDF) fra originalen 2016-03-13. 
  15. ^ Jacobsen, Elin Súsanna (2003). «Malla Samuelsen (1909–1997)». Dansk Kvindebiografisk Leksikon (dansk). Besøkt 11. mai 2017. 
  16. ^ Jacobsen, Elin Súsanna (2003). «Jona Henriksen (1924–)». Dansk Kvindebiografisk Leksikon (dansk). Besøkt 11. mai 2017. 
  17. ^ Býráðslimir í Tórshavn síðan 1909 (færøysk). Tórshavnar kommuna. 2009. s. 20. Arkivert fra originalen 2014-01-12. 
  18. ^ Býráðslimir í Tórshavn síðan 1909 (færøysk). Tórshavnar kommuna. 2009. s. 31. Arkivert fra originalen 2014-01-12. 
  19. ^ Býráðslimir í Tórshavn síðan 1909 (færøysk). Tórshavnar kommuna. 2009. s. 13. Arkivert fra originalen 2014-01-12. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]