Liste over bosetninger på Færøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Listen over bosetninger på Færøyene viser alle bosetninger på Færøyene etter folketall den 1. januar 2015.[1] Av de rundt 120 bosetningene er Tórshavn, Klaksvík, Fuglafjørður og Tvøroyri er de eneste som kalles byer (på færøysk býir).[a] De øvrige bosetningene kalles helst bygder (bygdir).

Flere bebyggelser har tradisjonelt vært egne bygder, men helt eller delvis vokst sammen med andre bygder. Hoyvík og Argir danner en sammenhengende bebyggelse med Tórshavn, og regnes ofte som bydeler i denne. Bygdene langs østsiden av Skálafjørður danner en ca. 10 km lang, sammenhengende bebyggelse. Med rundt 4 000 innbyggere er denne Færøyenes tredje største sådan, etter Tórshavn (med Hoyvík og Argir) og Klaksvík.

Tórshavn.
Bøur.
Eiði.
Fámjin.
Fuglafjørður.
Funningur.
Gjógv.
Húsar.
Norðdepil og Hvannasund.
Kirkjubøur.
Klaksvík.
Sandur.
Skúvoy.
Tjørnuvík.
Toftir.
Navn Folketall[1] Kommune Syssel Dativsform[b][3] Genitivsform[c] Dansk navn[d]
Tórshavn 12 640 Tórshavn Streymoy í Tórshavn Tórshavnar Thorshavn
Klaksvík 4 607 Klaksvík Norðoyar í Klaksvík Klaksvíkar Klaksvig
Hoyvík 3 800 Tórshavn Streymoy í Hoyvík Hoyvíkar Højvig
Argir 1 984 Tórshavn Streymoy á Argjum Argja Arge
Fuglafjørður 1 507 Fuglafjørður Eysturoy í Fuglafirði Fuglafjarðar Fuglefjord
Vágur 1 332 Vágur Suðuroy í Vági Vágs Våg
Vestmanna 1 214 Vestmanna Streymoy í Vestmanna Vestmanna Vestmanhavn
Miðvágur 1 059 Vágar Vágar í Miðvági Miðvágs Midvåg
Sørvágur 991 Sørvágur Vágar í Sørvági Sørvágs Sørvåg
Saltangará 977 Runavík Eysturoy á Saltangará Saltangará Saltangerå
Leirvík 896 Eystur Eysturoy í Leirvík Leirvíkar Lervig
Sandavágur 881 Vágar Vágar í Sandavági Sandavágs Sandevåg
Tvøroyri 823 Tvøroyri Suðuroy á Tvøroyri Tvøroyrar Tværå
Toftir 790 Nes Eysturoy á Toftum Tofta Tofte
Strendur 766 Sjógv Eysturoy á Strondum Stranda Strænder
Kollafjørður 750 Tórshavn Streymoy í Kollafirði Kollafjarðar Kollefjord
Skála 638 Runavík Eysturoy í Skála Skála Skåle
Eiði 631 Eiði Eysturoy á Eiði Eiðis Ejde
Norðragøta 629 Eystur Eysturoy í Norðragøtu Norðragøtu Nordregøte
Hvalba 613 Hvalba Suðuroy í Hvalba Hvalbiar Kvalbø
Sandur 527 Sandur Sandoy á Sandi Sands Sand
Runavík 525 Runavík Eysturoy í Runavík Runavíkar Runevig
Trongisvágur 517 Tvøroyri Suðuroy í Trongisvági Trongisvágs Trangisvåg
Skopun 448 Skopun Sandoy í Skopun Skopunar Skopen
Syðrugøta 409 Eystur Eysturoy í Syðrugøtu Syðrugøtu Sydregøte
Glyvrar 371 Runavík Eysturoy á Gryvrum Glyvra Glibre
Kvívík 362 Kvívík Streymoy í Kvívik Kvívíkar Kvivig
Viðareiði 348 Viðareiði Norðoyar á Viðareiði Viðareiðis Viderejde
Nes 326 Nes Eysturoy á Nesi Nes Næs
Søldarfjørður 322 Runavík Eysturoy í Søldarfirði Søldarfjarðar Solmundefjord
Hósvík 310 Sundini Streymoy í Hósvík Hósvíkar Thorsvig
Porkeri 302 Porkeri Suðuroy í Porkeri Porkeris Porkere
Norðskáli 298 Sundini Eysturoy í Norðskála Norðskála Nordskåle
Froðba 288 Tvøroyri Suðuroy í Froðba Froðbiar Frodebø
Streymnes 263 Sundini Streymoy á Streymnesi Streymnesar Strømnæs
Rituvík 260 Runavík Eysturoy í Rituvík Rituvíkar Ridevig
Hvannasund 250 Hvannasund Norðoyar í Hvannasundi Hvannasunds Kvannesund
Sumba 248 Sumba Suðuroy í Sumba Sumbiar Sumbø
Hvalvík 231 Sundini Streymoy í Hvalvík Hvalvíkar Kvalvig
Kaldbak 228 Tórshavn Streymoy á Kaldbak Kaldbaks Kalbak
Velbastaður 220 Tórshavn Streymoy á Velbastað Velbastaðar Velbestad
Nólsoy 218 Tórshavn Streymoy á Nólsoy[e] Nólsoyar Nolsø
Norðdepil 163 Hvannasund Norðoyar í Norðdepli Norðdepils Norddeble
Oyrarbakki 145 Sundini Eysturoy á Oyrarbakka Oyrarbakka Ørebakke
Lamba 140 Runavík Eysturoy á Lamba Lambar Lamhauge
Skálavík 140 Skálavík Sandoy í Skálavík Skálavíkar Skålevig
Oyri 139 Sundini Eysturoy á Oyri Oyrar Øre
Signabøur 134 Tórshavn Streymoy á Signabø Signabøar Signebø
Oyndarfjørður 133 Runavík Eysturoy í Oyndarfirði Oyndarfjarðar Andefjord
Haldórsvík 124 Sundini Streymoy í Haldórsvík Haldórsvíkar Haldersvig
Saltnes 120 Nes Eysturoy á Saltnesi Saltnesar Saltnæs
Hov 117 Hov Suðuroy á Hovi Hovs Hov
Skálabotnur 106 Runavík Eysturoy í Skálabotni Skálabotnar Skålefjord
Norðoyri 104 Klaksvík Norðoyar á Norðoyri Norðoyrar Nordøre
Æðuvík 104 Runavík Eysturoy í Æðuvík Æðuvíkar Avevig
Leynar 102 Kvívík Streymoy á Leynum Leynar Lejnum
Hvítanes 95 Tórshavn Streymoy á Hvítanesi Hvítanesar Hvidenæs
Fámjin 92 Fámjin Suðuroy í Fámjin Fámjins Famien
Lopra 87 Sumba Suðuroy í Lopra Lopra Lobra
Sandvík 87 Hvalba Suðuroy í Sandvík Sandvíkar Sandvig
Innan Glyvur 77 Sjógv Eysturoy Innan Glyvur Innan Glyvar Inden Glibre?
Kirkjubøur 74 Tórshavn Streymoy í Kirkjubø Kirkjubøar Kirkebø
Húsavík 70 Húsavík Sandoy í Húsavík Húsavíkar Husevig
Bøur 69 Sørvágur Vágar í Bø Bíggjar
Ørðavíkarlíð 69 Tvøroyri Suðuroy í Øravíkarlíð Øravíkarlíðar Ørdevigslid
Kunoy 65 Kunoy Norðoyar á Kunoy[e] Kunoyar Kunø
Haraldssund 64 Kunoy Norðoyar í Haraldssundi Haraldssunds Haraldssund
Skipanes 60 Runavík Eysturoy á Skipanesi Skipanesar Skibenæs
Ánirnar 57 Klaksvík Norðoyar á Ánunum Ána Åerne
Tjørnuvík 56 Sundini Streymoy í Tjørnuvík Tjørnuvíkar Tjørnevig
Árnafjørður 54 Klaksvík Norðoyar í Árnafirði Árnafjarðar Arnefjord
Funningsfjørður 52 Runavík Eysturoy í Funningsfirði Funningsfjarðar Fundingsfjord
Funningur 51 Runavík Eysturoy í Funningi Funnings Funding
Vatnsoyrar 51 Vágar Vágar á Vatnsoyrum Vatnsoyra Vatnsøre
Válur 49 Kvívík Streymoy á Válinum Vála Vålen
Húsar 43 Húsar Norðoyar á Húsum Húsa Husum
Langasandur 41 Sundini Streymoy á Langasandi Langasands Langesand
Oyrareingir 41 Tórshavn Streymoy á Oyrareingum Oyrareingja Øreenge
Stykkið 41 Kvívík Streymoy á Skykkinum Stykkis Stykket
Selatrað 40 Sjógv Eysturoy á Selatrað Selatraðar Selletræ
Gøtugjógv 39 Eystur Eysturoy við Gøtugjógv Gøtugjáar Gøtegjov
Svínáir 35 Eiði Eysturoy við Svínánum Svínáa Svinå
Dalur 34 Húsavík Sandoy í Dali Dals Dal
Skúvoy 33 Skúvoy Sandoy á Skúvoy[e] Skúvoyar Skuø
Ørðavík 33 Tvøroyri Suðuroy í Øravík Øravíkar Ørdevig
Morskranes 30 Sjógv Eysturoy á Morskranesi Morskranesar Morskranæs
Mikladalur 29 Klaksvík Norðoyar í Mikladali Mikladals Mygledal
Gjógv 28 Sundini Eysturoy við Gjógv Gjáar Gjov
Gøtueiði 28 Runavík Eysturoy undir Gøtueiði Gøtueiðis Gøteejde
Svínoy 27 Klaksvík Norðoyar í Svínoy[e] Svínoyar Svinø
Kirkja 26 Fugloy Norðoyar á Kirkju Kirkju Kirke
Kolbeinagjógv 25 Sjógv Eysturoy við Kolbeinagjógv Kolbeinagjáar Kolbensgjov
Ljósá 21 Eiði Eysturoy við Ljósánum Ljósáar Lyså
Akrar 19 Sumba Suðuroy á Økrum Akra Øgrum
Hestur 18 Tórshavn Streymoy í Hesti Hests Hestø
Elduvík 17 Runavík Eysturoy í Elduvík Elduvíkar Eldevig
Gásadalur 17 Sørvágur Vágar í Gásadali Gásadals Gåsedal
Skælingur 16 Kvívík Streymoy á Skælingi Skælings Skælling
Trøllanes 15 Klaksvík Norðoyar á Trøllanesi Trøllanesar Troldenæs
Hattarvík 14 Fugloy Norðoyar í Hattarvík Hattarvíkar Hattervig
Hellurnar 14 Fuglafjørður Eysturoy á Hellunum Hellanna Hellerne
Norðradalur 14 Tórshavn Streymoy í Norðradali Norðradals Nordredal
Mykines 13 Sørvágur Vágar á Mykinesi Mykinesar Myggenæs
Skarvanes 13 Húsavík Sandoy á Skarvanesi Skarvanesar Skarvenæs
Saksun 10 Sundini Streymoy í Saksun Saksunar Saksen
Stóra Dímun 10 Skúvoy Sandoy á Stóra Dímun Stóra Dímunar Store Dimon
Kaldbaksbotnur 9 Tórshavn Streymoy í Kaldbaksbotni Kaldbaksbotnar Kalbaksbotn
Syðradalur 7 Tórshavn Streymoy í Syðradali Syðradals Sydredal
Syðradalur 6 Húsar Norðoyar í Syðradali Syðradals Sydredal
Lambareiði 3 Runavík Eysturoy á Lambareiði Lambareiðis Lambaejde
Norðtoftir 3 Hvannasund Norðoyar á Norðtoftum Norðtoftir Nordtofte
Depil 2 Hvannasund Norðoyar í Depli Depils Deble
Sund 2 Tórshavn Streymoy á Sundi Sunds Sund
Koltur 1 Tórshavn Streymoy í Koltri Kolturs Kolter
Nesvík 1 Sundini Streymoy í Nesvík Nesvíkar Næsvig
Totalt 48 704

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kommunestyret kan titulere seg selv «bystyre» når kommunen har over 1 500 innbyggere.[2] Kommunene Tórshavn, Klaksvík, Runavík, Vágar, Eysturkommuna, Tvøroyri, Fuglafjørður og Vágur har fattet slike vedtak.
  2. ^ Dativsform av stedsnavnet, slik det forekommer i færøysk. Foran er den korrekte preposisjonen, enten «í» (i) eller «á» (på). Noen stedsnavn bøyes i akkusativ med preposisjonen «við» (ved). For preposisjoner i betydningen «fra» svarer disse henholdsvis til «úr», «av» og «frá». Dativsformene (eller akkusativformene) er også førende for hvilken preposisjon man benytter på norsk.
  3. ^ Genitivsform av stedsnavnet, slik det forekommer i færøysk.
  4. ^ Gamle, danske navneformer som i det vesentlige har gått ut av bruk.[4]
  5. ^ a b c d Navn som slutter på «oy» (øy) kan også skrives «oynni» i dativsform.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Fólkatalið 1. januar skift á býir/bygdir, ár og kyn» (færøysk). Hagstova Føroya. Besøkt 11. mars 2016. 
  2. ^ «Løgtingslóg nr. 87 frá 17. mai 2000 um kommunustýri (kommunustýrislógin), sum broytt við løgtingslóg nr. 71 frá 6. mai 2003» (færøysk). Lógasavnið. Besøkt 12. mars 2016. 
  3. ^ «Býir og bygdir í hvørjumfalli» (færøysk). Umhvørvisstovan. 8. november 2011. Besøkt 6. oktober 2019. 
  4. ^ «Fortegnelse over valgdistrikterne». Føroya kunngerðasavn (B utg.) (7): 154–155. 9. august 1993. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]