Liste over bosetninger på Færøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Listen over bosetninger på Færøyene viser alle bosetninger på Færøyene etter folketall den 1. januar 2019.[1] Av de rundt 120 bosetningene er Tórshavn, Klaksvík, Fuglafjørður og Tvøroyri er de eneste som kalles byer (på færøysk býir).[a] De øvrige bosetningene kalles helst bygder (bygdir).

Flere bebyggelser har tradisjonelt vært egne bygder, men helt eller delvis vokst sammen med andre bygder. Hoyvík og Argir danner en sammenhengende bebyggelse med Tórshavn, og regnes ofte som bydeler i denne. Bygdene langs østsiden av Skálafjørður danner en ca. 10 km lang, sammenhengende bebyggelse. Med rundt 4 000 innbyggere er denne Færøyenes tredje største sådan, etter Tórshavn (med Hoyvík og Argir) og Klaksvík.

Tórshavn.
Bøur.
Eiði.
Fámjin.
Fuglafjørður.
Funningur.
Gjógv.
Húsar.
Norðdepil og Hvannasund.
Kirkjubøur.
Klaksvík.
Sandur.
Skúvoy.
Tjørnuvík.
Toftir.
Navn Folketall[1] Kommune Syssel Dativsform[b] Genitivsform[c] Dansk navn[d]
Tórshavn 13 326 Tórshavn Streymoy í Tórshavn Tórshavnar Thorshavn
Klaksvík 4 839 Klaksvík Norðoyar í Klaksvík Klaksvíkar Klaksvig
Hoyvík 4 122 Tórshavn Streymoy í Hoyvík Hoyvíkar Højvig
Argir 2 187 Tórshavn Streymoy á Argjum Argja Arge
Fuglafjørður 1 541 Fuglafjørður Eysturoy í Fuglafirði Fuglafjarðar Fuglefjord
Vágur 1 342 Vágur Suðuroy í Vági Vágs Våg
Vestmanna 1 235 Vestmanna Streymoy í Vestmanna Vestmanna Vestmanhavn
Miðvágur 1 119 Vágar Vágar í Miðvági Miðvágs Midvåg
Sørvágur 1 109 Sørvágur Vágar í Sørvági Sørvágs Sørvåg
Saltangará 1 012 Runavík Eysturoy á Saltangará Saltangará Saltangerå
Leirvík 947 Eystur Eysturoy í Leirvík Leirvíkar Lervig
Sandavágur 925 Vágar Vágar í Sandavági Sandavágs Sandevåg
Strendur 884 Sjógv Eysturoy á Strondum Stranda Strænder
Toftir 844 Nes Eysturoy á Toftum Tofta Tofte
Tvøroyri 829 Tvøroyri Suðuroy á Tvøroyri Tvøroyrar Tværå
Kollafjørður 818 Tórshavn Streymoy í Kollafirði Kollafjarðar Kollefjord
Skála 709 Runavík Eysturoy í Skála Skála Skåle
Eiði 657 Eiði Eysturoy á Eiði Eiðis Ejde
Norðragøta 641 Eystur Eysturoy í Norðragøtu Norðragøtu Nordregøte
Hvalba 597 Hvalba Suðuroy í Hvalba Hvalbiar Kvalbø
Runavík 556 Runavík Eysturoy í Runavík Runavíkar Runevig
Trongisvágur 524 Tvøroyri Suðuroy í Trongisvági Trongisvágs Trangisvåg
Sandur 520 Sandur Sandoy á Sandi Sands Sand
Skopun 461 Skopun Sandoy í Skopun Skopunar Skopen
Syðrugøta 461 Eystur Eysturoy í Syðrugøtu Syðrugøtu Sydregøte
Glyvrar 411 Runavík Eysturoy á Gryvrum Glyvra Glibre
Kvívík 376 Kvívík Streymoy í Kvívik Kvívíkar Kvivig
Viðareiði 361 Viðareiði Norðoyar á Viðareiði Viðareiðis Viderejde
Nes 359 Nes Eysturoy á Nesi Nes Næs
Søldarfjørður 358 Runavík Eysturoy í Søldarfirði Søldarfjarðar Solmundefjord
Hósvík 319 Sundini Streymoy í Hósvík Hósvíkar Thorsvig
Porkeri 319 Porkeri Suðuroy í Porkeri Porkeris Porkere
Norðskáli 317 Sundini Eysturoy í Norðskála Norðskála Nordskåle
Streymnes 313 Sundini Streymoy á Streymnesi Streymnesar Strømnæs
Rituvík 292 Runavík Eysturoy í Rituvík Rituvíkar Ridevig
Froðba 273 Tvøroyri Suðuroy í Froðba Froðbiar Frodebø
Sumba 261 Sumba Suðuroy í Sumba Sumbiar Sumbø
Hvalvík 258 Sundini Streymoy í Hvalvík Hvalvíkar Kvalvig
Velbastaður 249 Tórshavn Streymoy á Velbastað Velbastaðar Velbestad
Hvannasund 244 Hvannasund Norðoyar í Hvannasundi Hvannasunds Kvannesund
Kaldbak 239 Tórshavn Streymoy á Kaldbak Kaldbaks Kalbak
Nólsoy 224 Tórshavn Streymoy á Nólsoy[e] Nólsoyar Nolsø
Oyri 172 Sundini Eysturoy á Oyri Oyrar Øre
Oyrarbakki 171 Sundini Eysturoy á Oyrarbakka Oyrarbakka Ørebakke
Norðdepil 166 Hvannasund Norðoyar í Norðdepli Norðdepils Norddeble
Signabøur 147 Tórshavn Streymoy á Signabø Signabøar Signebø
Oyndarfjørður 142 Runavík Eysturoy í Oyndarfirði Oyndarfjarðar Andefjord
Lamba 139 Runavík Eysturoy á Lamba Lambar Lamhauge
Skálavík 139 Skálavík Sandoy í Skálavík Skálavíkar Skålevig
Skálabotnur 130 Runavík Eysturoy í Skálabotni Skálabotnar Skålefjord
Saltnes 126 Nes Eysturoy á Saltnesi Saltnesar Saltnæs
Leynar 117 Kvívík Streymoy á Leynum Leynar Lejnum
Haldórsvík 114 Sundini Streymoy í Haldórsvík Haldórsvíkar Haldersvig
Norðoyri 111 Klaksvík Norðoyar á Norðoyri Norðoyrar Nordøre
Hvítanes 109 Tórshavn Streymoy á Hvítanesi Hvítanesar Hvidenæs
Æðuvík 105 Runavík Eysturoy í Æðuvík Æðuvíkar Avevig
Hov 101 Hov Suðuroy á Hovi Hovs Hov
Lopra 87 Sumba Suðuroy í Lopra Lopra Lobra
Fámjin 79 Fámjin Suðuroy í Fámjin Fámjins Famien
Sandvík 77 Hvalba Suðuroy í Sandvík Sandvíkar Sandvig
Innan Glyvur 75 Sjógv Eysturoy Innan Glyvur Innan Glyvar Inden Glibre?
Kirkjubøur 74 Tórshavn Streymoy í Kirkjubø Kirkjubøar Kirkebø
Kunoy 74 Kunoy Norðoyar á Kunoy[e] Kunoyar Kunø
Haraldssund 72 Kunoy Norðoyar í Haraldssundi Haraldssunds Haraldssund
Árnafjørður 68 Klaksvík Norðoyar í Árnafirði Árnafjarðar Arnefjord
Bøur 67 Sørvágur Vágar í Bø Bíggjar
Húsavík 66 Húsavík Sandoy í Húsavík Húsavíkar Husevig
Ánirnar 63 Klaksvík Norðoyar á Ánunum Ána Åerne
Funningsfjørður 63 Runavík Eysturoy í Funningsfirði Funningsfjarðar Fundingsfjord
Ørðavíkarlíð 57 Tvøroyri Suðuroy í Øravíkarlíð Øravíkarlíðar Ørdevigslid
Tjørnuvík 53 Sundini Streymoy í Tjørnuvík Tjørnuvíkar Tjørnevig
Skipanes 50 Runavík Eysturoy á Skipanesi Skipanesar Skibenæs
Funningur 49 Runavík Eysturoy í Funningi Funnings Funding
Svínáir 46 Eiði Eysturoy við Svínánum Svínáa Svinå
Válur 46 Kvívík Streymoy á Válinum Vála Vålen
Oyrareingir 44 Tórshavn Streymoy á Oyrareingum Oyrareingja Øreenge
Vatnsoyrar 43 Vágar Vágar á Vatnsoyrum Vatnsoyra Vatnsøre
Gøtugjógv 40 Eystur Eysturoy við Gøtugjógv Gøtugjáar Gøtegjov
Selatrað 40 Sjógv Eysturoy á Selatrað Selatraðar Selletræ
Stykkið 40 Kvívík Streymoy á Skykkinum Stykkis Stykket
Langasandur 39 Sundini Streymoy á Langasandi Langasands Langesand
Kolbeinagjógv 34 Sjógv Eysturoy við Kolbeinagjógv Kolbeinagjáar Kolbensgjov
Dalur 34 Húsavík Sandoy í Dali Dals Dal
Húsar 33 Húsar Norðoyar á Húsum Húsa Husum
Morskranes 32 Sjógv Eysturoy á Morskranesi Morskranesar Morskranæs
Skúvoy 32 Skúvoy Sandoy á Skúvoy[e] Skúvoyar Skuø
Ørðavík 32 Tvøroyri Suðuroy í Øravík Øravíkar Ørdevig
Gjógv 31 Sundini Eysturoy við Gjógv Gjáar Gjov
Gøtueiði 28 Runavík Eysturoy undir Gøtueiði Gøtueiðis Gøteejde
Svínoy 27 Klaksvík Norðoyar í Svínoy[e] Svínoyar Svinø
Kirkja 26 Fugloy Norðoyar á Kirkju Kirkju Kirke
Mikladalur 23 Klaksvík Norðoyar í Mikladali Mikladals Mygledal
Ljósá 22 Eiði Eysturoy við Ljósánum Ljósáar Lyså
Hestur 20 Tórshavn Streymoy í Hesti Hests Hestø
Elduvík 16 Runavík Eysturoy í Elduvík Elduvíkar Eldevig
Akrar 15 Sumba Suðuroy á Økrum Akra Øgrum
Mykines 14 Sørvágur Vágar á Mykinesi Mykinesar Myggenæs
Hellurnar 13 Fuglafjørður Eysturoy á Hellunum Hellanna Hellerne
Skælingur 13 Kvívík Streymoy á Skælingi Skælings Skælling
Trøllanes 13 Klaksvík Norðoyar á Trøllanesi Trøllanesar Troldenæs
Gásadalur 12 Sørvágur Vágar í Gásadali Gásadals Gåsedal
Hattarvík 11 Fugloy Norðoyar í Hattarvík Hattarvíkar Hattervig
Kaldbaksbotnur 11 Tórshavn Streymoy í Kaldbaksbotni Kaldbaksbotnar Kalbaksbotn
Syðradalur 10 Tórshavn Streymoy í Syðradali Syðradals Sydredal
Skarvanes 10 Húsavík Sandoy á Skarvanesi Skarvanesar Skarvenæs
Stóra Dímun 10 Skúvoy Sandoy á Stóra Dímun Stóra Dímunar Store Dimon
Norðradalur 9 Tórshavn Streymoy í Norðradali Norðradals Nordredal
Saksun 8 Sundini Streymoy í Saksun Saksunar Saksen
Lambareiði 6 Runavík Eysturoy á Lambareiði Lambareiðis Lambaejde
Syðradalur 6 Húsar Norðoyar í Syðradali Syðradals Sydredal
Norðtoftir 2 Hvannasund Norðoyar á Norðtoftum Norðtoftir Nordtofte
Sund 2 Tórshavn Streymoy á Sundi Sunds Sund
Depil 1 Hvannasund Norðoyar í Depli Depils Deble
Koltur 1 Tórshavn Streymoy í Koltri Kolturs Kolter
Totalt 51 336

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kommunestyret kan titulere seg selv «bystyre» når kommunen har over 1 500 innbyggere.[2] Kommunene Tórshavn, Klaksvík, Runavík, Vágar, Eysturkommuna, Tvøroyri, Fuglafjørður og Vágur har fattet slike vedtak.
  2. ^ Dativsform av stedsnavnet, slik det forekommer i færøysk.[3] Foran er den korrekte preposisjonen, enten «í» (i) eller «á» (på). Noen stedsnavn bøyes i akkusativ med preposisjonen «við» (ved). For preposisjoner i betydningen «fra» svarer disse henholdsvis til «úr», «av» og «frá». Dativsformene (eller akkusativformene) er også førende for hvilken preposisjon som benyttes på norsk.
  3. ^ Genitivsform av stedsnavnet, slik det forekommer i færøysk.
  4. ^ Gamle, danske navneformer som i det vesentlige har gått ut av bruk.[4]
  5. ^ a b c d Navn som slutter på «oy» (øy) kan også skrives «oynni» i dativsform.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «IB01015 Fólkatalsbroytingar skiftar á fødd, deyð, flutt og bygd, árliga (1985–2018)» (færøysk). Hagstova Føroya. Besøkt 29. desember 2019. 
  2. ^ «Løgtingslóg nr. 87 frá 17. mai 2000 um kommunustýri (kommunustýrislógin), sum broytt við løgtingslóg nr. 71 frá 6. mai 2003» (færøysk). Lógasavnið. Besøkt 12. mars 2016. 
  3. ^ «Býir og bygdir í hvørjumfalli» (færøysk). Umhvørvisstovan. 8. november 2011. Besøkt 6. oktober 2019. 
  4. ^ «Fortegnelse over valgdistrikterne». Føroya kunngerðasavn (B utg.) (7): 154–155. 9. august 1993. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]