Hopp til innhold

Færøernes Kommando

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
NATO radaranlegg ved Sornfelli i 749 m høyde

Færøernes Kommando i Mjørkadalur på Streymoy er en nivå III kommandomyndighet i det danske forsvar og er underlagt Søværnets Operative Kommando (SOK). Dens oppgave er å ivareta riksfellesskapets suverenitet ved å overvåke farvannene og luftrommet omkring Færøyene. Kommandoen løser i tillegg oppgaver som fiskeriinspeksjon, sjøredningstjeneste, pasienttransport og andre oppgaver av samfunnsmessig karakter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Færøernes Marinedistrikt ble opprettet 5. september 1951 i Tórshavn.

Den 1. juni 1961 endret distriktet navn til Færøernes Kommando, og samme dato ble Marinestation Thorshavn opprettet som myndighet.

I 1963 ble Marine­stasj­onen på Hoyvíks­vegur 58 bygget og ble det nye tilholdssted for Færøernes Kom­mando, som inntil 1979 bestod av kommando­myndigheten (Fær­øernes Kom­mando), Marine­station Thorshavn og Flåde­­radio Thors­havn. Siden samlokaliseringen i 1979 har Færøernes Kommando vært felles myn­dighet­snavn.

1. januar 2001 ble den nye nivå II-myndighet opprettet, som fikk navnet Færøernes Kommando.

2. juli 2002 ble det avholdt en seremoni der Dannebrog ble firt for siste gang på Marinestasjonen. Nøkkelen til bygningene ble deretter overrakt Tórshavns borgermester. Den endelige utflytting var en realitet, og Mjørkadalur det nye tilholdssted for Færøernes Kommando.

Fra Mjørkadalur ble NATOs radaranlegg på Sornfelli i 749 meters høyde styrt. Radarstasjonen var et ledd i forsvaret av den nordlige polarkrets. Radaranlegget ble avviklet ved en liten seremoni 1. januar 2007 etter mer enn 40 års drift.[1]

Det er tillatt for sivile å ferdes på fjellveien opp til radaranlegget, hvor det er panoramautsikt over Færøyene. Brakkene i er siden overtatt av kriminalomsorgen på Færøyene som Tórshavn arresthusid, eller Færøerne Arrest.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]