Telefoni på Færøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Svensk telefon fra 1896
Utsikt over Tórshavn ved forrige århundreskifte
Utsikt over Vestmanna fra Heygum ved forrige århundreskifte

TelefoniFærøyene ble introdusert i 1905. På forhånd hadde bonden Ólavur á Heygum i Vestmanna skrevet til Lagtinget i 1901 om den betydning det ville ha for det færøyske samfunnet om det fikk telefon. Han viste til at en linje mellom Vestmanna og Tórshavn kunne være til stor nytte, da Vestmanna var en god skipshavn, og at en telefonlinje dermed kunne hjelpe fiskerinæringen.

Telefonnettet bygges[rediger | rediger kilde]

Brevet ser ikke ut til å ha gjort nevneverdig inntrykk på Lagtinget, og da det offentlige ikke ville ta på seg ansvaret, søkte Heygum til Lagtinget om lov til å få legge en slik telefonlinje selv. Saken ble behandlet av en nemnd på fem personer, og tre av dem kom til enighet om at det ville være best å vente til at den danske staten startet sin utbygging.

Heygum ble allikevel gitt tillatelse slik at linjen hans senere kunne bli kjøpt opp, og i 1905 la han linjen mellom Vestmanna og Tórshavn. Kostnaden var 28 281 kr. og 14 øre. De første som fikk innlagt telefon var dermed Geil i Tórshavn, Hans Bærentsen på Sund, Óli Kristian Debess i Oyrareingir, Óli Jacobsen i Kvívík og Heygum i Vestmanna.

I 1906 søkte Heygum om lov til å bygge ut telefonnett over hele Færøyene, men samme år ble Lagtinget enig om å selv starte en landomfattende utbygging, og Heygum trakk søknaden sin tilbake. Det ble også lagt en kabel i Sandagerði i Tórshavn, hvor det var telegrafforbindelse til omverdenen. Samme år begynte Telefonverk Føroya Løgtings å sette over telefonsamtaler på Færøyene, og Anton Degn var selskapets første direktør frem til 1912.

I 1930 var alle bygder unntatt Suðuroy tilknyttet telefonnettet. I 1954 la man den første telefonlinjen til utlandet, gjennom en kabel over til Danmark.

Automatisering[rediger | rediger kilde]

På midten av 1970-tallet hadde man kommet såpass langt at automatisk telefoni ble innført, slik at man ikke lengre trengte å gå via sentralbordene og telefonstasjonene i hver bygd. I 1976 ble automattelefon installert i Nesvík, slik at man automatiserte telefonforbindelsen til Ánir, Hvalvík, Streymnes, Saksun, Svínáir, Langasandur, Oyri, Oyrarbakki og Norðskáli. Tórshavnsområdet hadde hatt dette siden 1953. Hele landet hadde samme ordning fra 1978. Senere har man også fått mulighet for mobiltelefoni over hele øyriket, med forbindelse til hele verden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • «Automattelefonin í Føroyum næstan komin undir land». I: Myndablaðið NÚ, nr. 2 1976.
  • «Fyrsta telefonin». I: Tráðurin, nr. 2 1998.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]