Liste over personer på færøyske frimerker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Færøysk selvfølelse er et gjennomgangsmotiv på frimerkene fra øyriket

Færøyenes første frimerker utkom 30. januar 1975. Tidligere ble det brukt danske frimerker på øyene. Fra et filatelistisk synspunkt finnes det noen tidligere frimerkeprovisorier, men disse har ingen betydning for forståelsen av hvilke motiv og personer som gjengis på øyenes frimerker.

Det er særlig tre grupper av personer som er representert på færøyske frimerker:

  • saga- og sagnpersoner, knyttet til landnåmet og Færøyingesaga.
  • Aktører fra utviklingen av færøysk selvstendighet. De ni innbyderne til Julemøtet i 1888 er en tallmessig stor gruppe, men også filologer som V.U. Hammershaimb og Jakob Jakobsen må regnes til denne kategorien.
  • Forfattere og andre kunstnere. At forfattere er såvidt rikelig representert, kan sees som et indirekte uttrykk for bevisstheten om behovet for å utvikle færøysk språk og selvforståelse

Mens Oscar I var den første person som ble avbildet på et norsk frimerke, bare ett år etter det første frimerke ble utgitt, tok det 22 år fra det første frimerke til øyenes statsoverhode Margrethe II ble avbildet, og da i forbindelse med hennes 25-årsjubileum som monark. Kronprinsparet Frederik og Mary kom på frimerker i 2004, i forbindelse med bryllupet.

Fra et norsk synspunkt kan man merke seg at fire nordmenn er avbildet på frimerker fra øygruppa: Olav Tryggvason, Einar Tambarskjelve, Olav den hellige og Anneke von der Lippe.

Liste over avbildede[rediger | rediger kilde]

Årstall Navn Yrke Bilde
1980 Jakob Jakobsen Språkforsker,
sønn av nedenfornevnte Hans N.
Faroe stamp 047 europe (jakob jakobsen).jpg
1980 V.U. Hammershaimb Språkforsker Faroe stamp 048 europe (v u hammershaimb).jpg
1983 Alexander Fleming Britisk lege, nobelprisvinner Faroe stamp 079 europe (fleming).jpg
1983 Niels Ryberg Finsen Lege, nobelprisvinner Faroe stamp 078 europe (finsen).jpg
1984 Hans A. Djurhuus Forfatter Faroe stamp 096 hans andrias djurhuus.jpg
1984 Janus Djurhuus Forfatter Faroe stamp 095 janus djurhuus.jpg
1984 Jóannes Patursson Forfatter og uavhengighetsforkjemper
fra Julemøtet 1888, bror av Sverri
Faroe stamp 094 joannes patursson.jpg
1984 Sverri Patursson Forfatter, bror av Jóannes Faroe stamp 093 sverri patursson.jpg
1985 Ruth Smith Maler (selvportrett) Faroe stamp 113 ruth smith.jpg
1988 C.L. Johannesen Uavhengighetsforkjemper fra Julemøtet i 1888 Jólafundurin1888 320.png
1988 Christian Matras Forfatter Faroe stamp 163 christian matras.jpg
1988 Djóni í Geil Uavhengighetsforkjemper fra Julemøtet i 1888 Jólafundurin1888 300.png
1988 Enok Bærentsen Uavhengighetsforkjemper fra Julemøtet i 1888 Jólafundurin1888 300.png
1988 Hans Nicolai Jacobsen Bokhandler og uavhengighetsforkjemper
fra Julemøtet i 1888, far til overfornevnte Jakob
Jólafundurin1888 300.png
1988 Heðin Brú Forfatter Faroe stamp 165 hedin bru.jpg
1988 Jens Olsen Uavhengighetsforkjemper fra Julemøtet i 1888 Jólafundurin1888 1200.png
1988 Júst á Húsum Uavhengighetsforkjemper fra Julemøtet i 1888 Jólafundurin1888 1200.png
1988 Jørgen-Frantz Jacobsen Forfatter Faroe stamp 162 jorgen frantz jacobsen.jpg
1988 Rasmus C. Effersøe Uavhengighetsforkjemper fra Julemøtet i 1888 Jólafundurin1888 320.png
1988 Sámal F. Samuelsen Uavhengighetsforkjemper fra Julemøtet i 1888 Jólafundurin1888 320.png
1988 Jóannes Patursson Forfatter og uavhengighetsforkjemper
fra Julemøtet i 1888 (for 2. gang)
Jólafundurin1888 1200.png
1988 William Heinesen Forfatter og billedkunstner Faroe stamp 164 william heinesen.jpg
1992 Christofer Columbus Italiensk oppdager Faroe stamp 226 Discovery of America - Kristoffur Kolumbus.jpg
1992 Leiv Eiriksson Islandsk oppdager Faroe stamp 225 Discovery of America - Leivur Eiriksson.jpg
1994 Brendan Irsk helgen og oppdager Faroe stamp 252 Europe and the Discoveries.jpg
1995 Frimod Joensen Maler (selvportrett) Faroe stamp 274 frimod joensen - self portrait.jpg
1995 Olav den hellige Norsk konge Faroe stamp 280 olavur halgi (st olav).jpg
1997 Anneke von der Lippe Norsk skuespiller, fra filmen Barbara Faroe stamp 317 film barbara 4.jpg
1997 Margrethe II av Danmark Dronning Faroe stamp 302 Queen Margrethe.jpg
1998 Hans Hansen Maler (Selvportrett) Faroe stamp 336 hans hansen - self portrait.jpg
2000 Anna Suffia Rasmussen Folkehøgskolepioner Faroe stamp 365 sanna av skardi and anna suffia rasmussen.jpg
2000 Rasmus Rasmussen Folkehøgskolepioner og forfatter, gift med Anna Faroe stamp 364 rasmussen and skardi.jpg
2000 Sanna av Skarði Folkehøgskolepioner Faroe stamp 365 sanna av skardi and anna suffia rasmussen.jpg
2000 Simun av Skarði Folkehøgskolepioner og forfatter, gift med Sanna Faroe stamp 364 rasmussen and skardi.jpg
2000 Sigmundur Brestisson Høvding og kristningshelt
ifølge Færøyingesaga
Faroe stamp 363 future - past.jpg
2000 Tróndur í Gøtu Person fra Færøyingesaga Faroe stamp 360 arrival of christianity.jpg
2003 Jesper Rasmussen Brochmand Dansk biskop, reformasjonsideolog Faroe stamp 463 Brochmand.jpg
2003 Thomas Kingo Dansk prest og dikter Faroe stamp 464 Kingo.jpg
2004 Frederik av Danmark Kronprins Faroe stamps 487-488 royal wedding.jpg
2004 Grímur Kamban Landsnamsmann Faroe stamp 494 Djurhuus poems - grimur kamban.jpg
2004 Mary av Danmark Kronprinsesse Faroe stamps 487-488 royal wedding.jpg
2004 Nólsoyar Páll Frihetshelt Faroe stamp 500 Djurhuus poems - The Return of Nolsoyar Pall.jpg
2004 Tróndur í Gøtu Person fra Færøyingesaga (for 2. gang) Faroe stamp 495 Djurhuus poems - tronds chanting.jpg
2006 Olav Tryggvason Fra folkevisen Ormurin langi Faroese stamp 556 Ormurin langi.jpg
2006 Einar Tambarskjelve Fra folkevisen Ormurin langi Faroese stamp 556 Ormurin langi.jpg
2007 Jákup Dahl Prest og bibeloversetter Faroese stamps 601-603 Bibel translators.jpg
2007 Kristian Osvald Viderø Prest og bibeloversetter Faroese stamps 601-603 Bibel translators.jpg
2007 Victor Danielsen Baptistmisjonær, forfatter og bibeloversetter Faroese stamps 601-603 Bibel translators.jpg
2008 Niels C. Winther jurist, politiker, redaktør
2008 Helena Patursson forfatter, redaktør, feminist
2008 Rasmus C. Effersøe uavhengighetsforkjemper, redaktør, lyriker
2008 Jógvan Poulsen lærer, forfatter, politiker
2008 Fríðrikur Petersen prest og forfatter
2008 Andrias Christian Evensen prest og forfatter
2010 Jens Christian Svabo språkforsker
2011 Emmeline Pankhurst engelsk kvinnesakskvinne
2011 Clara Zetkin tysk kvinnesakskvinne
2011 Emma Wiberg og Astrid av Rógvu jordmødre
2011 Elsebeth Fr. Malena Johansen, Oluffa Bærentsen,
Petra Oluffa Jensina Fredrikka Hansen
sykepleiere
2011 Annika í Dímun sagnfigur fra 1600-tallet
2012 Margrethe II av Danmark dronning
2012 Regin smed sagnfigur fra norrøn mytologi
2013 Søren Kierkegaard dansk filosof
2014 Prins Henrik prinsgemal
2014 Christian Petersen færøysk-canadisk soldat under første verdenskrig
2014 Daniel J. Danielsen Kongo-misjonær
2014 Vilhelm Reinert-Joensen færøysk-amerikansk marineoffiser under andre verdenskrig

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]