Færøysk fotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frimerke fra 1989
HB spiller 3–1 mot TB i Tórshavn den 18. juli 1909
VB Vágurs hjemmebane i VágurSuðuroy

Fotball regnes som Færøyenes nasjonalsport ved siden av roing. Færøysk fotball har røtter tilbake til 1800-tallet, men Færøyenes fotballforbund (Fótbóltssamband Føroya) ble ikke stiftet før i 1979, og Færøyene ble medlem av FIFA i 1988. Landet har aldri deltatt i noe VM-sluttspill. Det finnes kun to baner med gress på øyene, og begge disse brukes ved landslagskamper. Tórsvøllur ligger i Tórshavn, ferdigstilt i 1999, og brukes til de største kampene. Svangaskarð ligger på Toftir, og blir omtalt som en av verdens mest naturskjønne stadioner.

Historie[rediger | rediger kilde]

I april 1892 stiftet man øyenes første fotballklubb, Tværå Boldklub (TB) i Tvøroyri. Det gikk flere år uten at noen nye klubber ble stiftet, så TB spilte for det meste mot britiske trålerbesetninger, samt provisoriske lag fra nabobygda Trongisvágur. Den første etablerte motstanderen til TB ble Havnar Bóltfelag (HB) fra Tórshavn, som så dagens lys i oktober 1904. I Klaksvík hadde man stiftet Klagsvigs Idrætsforening (KÍ) i august samme år, men man fikk ikke gang fast spill før i 1911.

I 1942 begynte man å arrangere et nasjonalt, færøysk mesterskap i herrefotball. Det var kun én divisjon, Meistaradeildin. Dette mesterskapet har i alle år siden, med unntak av 1944, stadfestet hvilket lag som er det beste på Færøyene. Mesterskapets struktur har blitt endret flere ganger, av størst betydning i 1976, da man innførte to divisjoner. I 1979 ble Fótbóltssamband Føroya stiftet, og forbundet tok over det ansvaret som Ítróttasamband Føroya tidligere hadde for fotballen. I 1988 ble 1. divisjon utvidet til 10 lag. Med årene fikk man også en 3. divisjon. I 2005 byttet 1. divisjon navn til Formuladeildin, mens 2. og 3. divisjon ble omdøpt til henholdsvis 1. og 2. divisjon, etter samme mønster som Tippeligaen og de øvrige divisjonene i Norge. Fra 2009 heter tidligere Formuladeildin Vodafonedeildin.

Fra 1955 har man også den nasjonale cupen Løgmanssteypið, som regnes som den nest viktigste cupen etter Vodafonedeildin.

Færøyske mestre siden 1977[rediger | rediger kilde]

Vinnere av Meistaradeildin, senere Formuladeildin og Vodafonedeildin, etter at flere divisjoner ble innført.

   

Fotballag[rediger | rediger kilde]

Navn Forkortelse Tilhørighet
07 Vestur 07 Vestur Vágar
Argja Bóltfelag AB (Argir) Argir
Bóltfelagið 1936 B36 (Tórshavn) Tórshavn
EB/Streymur EB/Streymur Sundini/Eiði
FC Hoyvík FC Hoyvík Hoyvík
Havnar Bóltfelag HB (Tórshavn) Tórshavn
Ítróttarfelag Fuglafjarðar ÍF (Fuglafjørður) Fuglafjørður
Klaksvíkar Ítróttarfelag KÍ (Klaksvík) Klaksvík
Miðvágs Bóltfelagið MB (Miðvágur) Miðvágur
Nes Sóknar Ítrottarfelag NSÍ (Runavík) Runavík
Nólsoyar Ítróttarfelag NÍF Nólsoy
Sandoyar Ítróttarfelag B71 (Sandoy) Sandoy
Skála Ítróttarfelag SÍF Skáli
Tvøroyrar Bóltfelag TB (Tvøroyri) Tvøroyri
Tofta Ítróttarfelag B68 (Toftir) Toftir
Undri FF Undri FF Tórshavn
VB Vágur VB/Sumba Vágur
Víkingur Gøta Víkingur Gøta/Leirvík

Se også[rediger | rediger kilde]