Hopp til innhold

Fiskeri på Færøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den pelagiske tråleren «Asbjørn Senior», bygd i 2000, til kai i Vágur.
Utenfor et fiskemottak i Vágur.

Færøysk fiskeri er i dag uten sidestykke den viktigste faktoren i Færøyenes økonomi, og sørger sammen med færøysk fiskeoppdrett for 92–95 % av Færøyenes eksportinntekter. Øyenes avhengighet av fiskeriet er ikke uproblematisk, ettersom økonomien er sårbar overfor svingninger i fangst og priser på det internasjonale markedet.

Færingerne har valget mellem at fiske og at sulte, derfor fisker de.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Fiskeriet fikk først betydning for det færøyske samfunnet fra midten av 1800-tallet. Før den tid var 68 % av befolkningen sysselsatt i landbruket. Fiskeri var mest til eget behov, og de fleste færøyske hus hadde én eller flere færinger, og fiskeriet var et nødvendig supplement til det jorden og buskapen kunne gi. Også hvalfangst (færøysk: grindadráp) og jakt på seler og fugler var et viktig tiltak for å holde sulten borte. I dag er Færøyene en moderne fiskerinasjon, med en stor flåte af trålere, mindre langlinefiskebåter, fiskemottak og oppdrettsanlegg med laks og ørret.

Finanskrisen på Færøyene 1989–1995 gav fiskeriet en alvorlig knekk etter en lang oppgangstid. I 2004 var det imidlertid 2 500 fiskere på Færøyene, noe som tilsvarer 10 % av de sysselsatte i befolkningen, mens ytterligere 9 % (ca. 2 200 personer) arbeidet i forarbeidingsprosessene. I tillegg kommer sysselsatte i tilhørende virksomheter som transportfirmaer, skipsverft, produksjon av fiskeredskaper med mer. Flåten omfattet 249 fiskefartøyer som fanget i alt 580 800 tonn fisk.

Eksport[rediger | rediger kilde]

Hensynet til fiskeriet har veid tungt i Færøyenes beslutning om å stå utenfor EU, og dermed unngå å være underlagt EUs felles fiskeripolitikk. Der er inngått særegne handelsavtaler mellom Færøyene og EU i forbindelse med handel av fiskevarer. For fisk og fiskevarer gjelder også regler for EU, Færøyene og Island, slik at all handel med fiskevarer mellom Færøyene og Danmark/EU er tollfri. Det blir samarbeidet med spesielt Island om gjensidig fiskeri. For å beskytte det lokale fiskeriet er det innført en fiskersone på 200 nautiske mil.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata