Dramatiker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
William Shakespeare (1564-1616) regnes som verdenslitteraturens største dramatiker siden antikken.
Henrik Ibsen (1828–1906) er Norges mest kjente dramatiker. Et av hans mange skuespill er det dramatiske diktet Peer Gynt.

En dramatiker er en skuespillforfatter, det vil si en person som skriver dramatisk litteratur eller drama. Oftest brukes betegnelsen om en som skriver teaterstykker, men en dramatiker kan også skrive manuskripter til film, tv eller radio. Dramatikere som skriver film- eller tv-manus kalles gjerne manusforfattere, mens de som skriver hørespill kan kalles hørespillforfattere.

De fleste dramatiske verk er skrevet spesielt for å bli framført av skuespillere, men kan også være lesedramaer som ikke er ment for oppførelse, det vil si skjønnlitterære fortellinger eller dikt skrevet på en dramatisk måte, for eksempel med teksten satt opp som replikker. En dramatiker samarbeider ofte tett med en instruktør eller regissør og/eller en dramaturg underveis i utviklinga av et teaterstykket.

Skriveprosessen[rediger | rediger kilde]

Det første utkastet til en film, en bok, en fjernsynsserie eller et fjernsynsprogram, innledes ofte med at det skrives et synopsis. Det er en kort idéskisse som forteller om hvordan forfatteren forestiller seg det ferdige verket. Fra synopset utvikles det så et manuskript. Deretter utvikles det en scenografi (ofte i samarbeide med/eller av en dramaturg eller regissør)for så å utvikle en dreiebok, som er en arbeidsplan for filmatisering. Til forskjell fra vanlige fortellinger, har manus gjerne en mer systematisk beskrivelse av dialog, handling og scener. En skjønnlitterær fortelling er skrevet for å bli lest som den står skrevet. Et (film)manuskript skal leses av en regissør og tolkes videre som enten et teaterstykke eller en film. På den måten trenger ikke et manuskript beskrivende adjektiv for å engasjere leseren. Tvert i mot kan dette virke dempende på regissørens muligheter for egen tolkning. Manusforfattere skriver enten originale verker, eller tilrettelegger andre verker, vanligvis romaner, for film eller teater.

Kjente dramatikere[rediger | rediger kilde]

Lista viser noen internasjonalt berømte dramatikere ordnet etter fødselsår:

Se også[rediger | rediger kilde]