Hopp til innhold

Verdensdel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
De syv verdensdelene:
  Nord-Amerika
  Sør-Amerika
  Asia
  Europa
  Afrika
  Oseania
  Antarktis

En verdensdel er et stort geografisk område. Verdensdel er et samfunnsgeografisk begrep, til forskjell fra det naturgeografiske begrepet kontinent. Verdensdelene baseres i utgangspunktet på kontinentene med øyene rundt, og havene som skiller dem, men også på tradisjonelle inndelinger bestemt av historie og kultur. Europa og Asia regnes for eksempel som to forskjellige verdensdeler, selv om de tilhører samme kontinent. Jorden deles vanligvis inn i syv verdensdeler:[1]

Distinksjonen mellom kontinentet og verdensdeler er ikke-eksisterende i mange språk. Tidligere har det vært vanlig å definere fem verdensdeler (Europa, Asia, Afrika, Amerika og Australia/Oseania).

Oversikt[rediger | rediger kilde]

Tabellen viser FNs estimater for 1. juli 2023:[2][3][4]

Verdensdel: Folketall % Areal km² % Land Innb./km²
Asia 4 776 012 468 59,37 45 247 045 30,10 47 106
Afrika 1 460 481 772 18,16 30 318 363 20,17 54 48
Amerika 1 043 903 796 12,98 42 081 799 27,99 35 25
Europa 717 760 462 8,92 9 959 420 6,63 46 72
Oseania 45 575 816 0,57 8 515 128 5,66 14 5
Antarktika Ubebodd 14 200 000 9,45
Verden 8 043 734 314 100 150 321 755 100 194 54

Grenser[rediger | rediger kilde]

Grensene mellom verdensdelene er delvis omstridte, og dermed finnes det områder som det er uklart hvilken verdensdel de tilhører. I prinsippet skal bare geografiske hensyn tas når man definerer grensene, men i blant anvendes politiske hensyn på en måte som kan variere over tid.

Nord-Amerika og Europa[rediger | rediger kilde]

Europa og Nord-Amerika separeres av Nord-Atlanteren, Danmarkstredet, Grønlandshavet og Nordishavet. Svalbard, Island, Jan Mayen, Azorene og øyene østenfor regnes til Europa; Grønland og Bermuda til Nord-Amerika.

Europa og Asia[rediger | rediger kilde]

Grensen mellom Europa og Asia er uvanlig, da den går en lang strekning over land. Vanligvis regnes grensen langs Karahavet, vannskillet i Uralfjellene, Uralelva, Det kaspiske hav, vannskillet i Store Kaukasus, Svartehavet, Bosporos, Marmarahavet, Dardanellene og Egeerhavet. Etter denne definisjonen har Russland 26 %, Tyrkia 5 % og Kasakhstan 3 % av sitt areal i Europa. Meget små deler av Georgia og Aserbajdsjan er også nord for Kaukasus, og dermed i Europa.

Etter en annen definisjon går grensen fra Uralfjellene via Emba, Det kaspiske hav, Kuma-Manytsjsenkningen og Azovhavet til Svartehavet. Grensen har variert opp igjennom historien.

Øyene i Egeerhavet regnes vanligvis til Europa gjennom deres greske politiske tilhørighet, selv om de Nordlige egeiske øyer og Dodekanesene ligger utenfor den asiatiske kysten av Tyrkia. Kypros regnes geografisk til Asia, men kulturelt og politisk ofte til Europa. Frans Josefs land og Novaja Semlja regnes vanligvis til Europa, Usjakovøya, Vizeøya, og Ensomheden til Asia.

Asia og Nord-Amerika[rediger | rediger kilde]

Nordishavet, Tsjuktsjerhavet, Beringstredet, Beringhavet og Stillehavet skiller Asia fra Nord-Amerika, der også den internasjonale datolinjen går. Vrangeløya, Heraldøya, Store Diomede, og Kommandørøyene regnes til Asia; Lille Diomede, St. Lawrence Island, Saint Matthew Island, Pribylovøyene og Aleutene til Nord-Amerika.

Nord-Amerika og Sør-Amerika[rediger | rediger kilde]

Grensen mellom Nord- og Sør-Amerika går over Panamaeidet, vanligvis i vannskillet i Darienfjellene. I blant dras grensen der Panamaeidet er smalest, der også Panamakanalen går. De karibiske øyer regnes alle vanligvis til Nord-Amerika, selv om det er uklart for noen av dem; Aruba, Curaçao, Bonaire, Dependencias Federales, Nueva Esparta og Trinidad og Tobago ligger utenfor kysten av Sør-Amerika, på den søramerikanske kontinentalsokkelen. Kokosøya i Stillehavet regnes til Nord-Amerika, og Malpelo til Sør-Amerika.

Europa og Afrika[rediger | rediger kilde]

Europas og Afrikas kontinenter grenser ikke til hverandre, så det er bare øyene som kan bli usikker. Avstand til uomstridte landområder brukes ofte som definisjon.

Azorene ligger 1368 km fra Europa og 1507 km fra Afrika, og er vanligvis regnet til Europa. Kanariøyene og Madeira regnes vanligvis til Afrika, da de er mye nærmere Afrika enn Europa, men de er politisk og kulturelt ofte regnet til Europa, da de er deler av Spania og Portugal.

I Middelhavet regnes Balearene, Sardinia, Sicilia, Malta og Kreta til Europa. Alborán, De pelagiske øyer og Pantelleria ligger nærmest Afrika og hører geografisk sammen med de afrikanske kontinent, men av historiske og politiske grunner, vises de på kart vanligvis som deler av Europa. De spanske småøyene utenfor kysten av Marokko og La Galite regnes til Afrika.

Asia og Afrika[rediger | rediger kilde]

Grensen dras vanligvis langs Suezeidet, den korteste avstand mellom Suezbukten og Middelhavet, der også Suezkanalen går. Videre langs Rødehavet, Adenbukta, Arabiahavet og Det Indiske hav. Øyene Shadwan, El Ikhwa, Zabargad, Dahlak og Sawabi i Rødehavet regnes til Afrika, mens Tiran, Farasanøyene, Jabal al-Tair, Zubairøyene, Hanishøyene og Perim regnes til Asia. I Det indiske hav regnes Sokotra, Seychellene og Mauritius vanligvis til Afrika, og Lakkadivene, Maldivene og Chagosøyene til Asia, basert på avstand til fastland.

Asia og Oseania[rediger | rediger kilde]

Malayarkipelet, som regnes til Asia, skilles fra Australia, Melanesia og Mikronesia, som regnes til Oseania, av Det Indiske hav, Timorsjøen, Arafurasjøen, Seramsjøen, Halmaherasjøen og Filippinerhavet, der også Lydekkerlinjen går. Kokosøyene, Christmasøya, Sundaøyene, Molukkene, Filippinene, Vulkanøyene og Ogasawara regnes da til Asia, og Ashmore og Cartierøyene, Ny-Guinea med Raja Ampat-øyene, Palau, Guam, Nord-Marianene og Wake Island til Oseania. Minami-Tori-shima er også geografisk en del av Oseania, men regnes politisk ofte til Asia, gjennom sin japanske tilhørighet. I noe sjeldnere tilfeller regnes enkelte av De små Sundaøyer og Molukkene til Oseania. I andre tilfeller regnes Raja Ampat-øyene til Asia.

Nord-Amerika og Oseania[rediger | rediger kilde]

Grensen mellom Polynesia, som er en del av Oseania, og Nord-Amerika dras vanligvis øst i Stillehavet. Midwayøyene, Hawaii og Linjeøyene regnes til Oseania, og Guadalupeøya, Rocas Alijos, Revillagigedoøyene og Clipperton til Nord-Amerika.

Sør-Amerika og Afrika[rediger | rediger kilde]

Afrika og Sør-Amerika er skilt av Atlanterhavet. Ascension, St. Helena og Tristan da Cunha regnes til Afrika; St. Peter og St. Paul-øyene, Fernando de Noronha og Trindade og Martim Vaz til Sør-Amerika.

Afrika og Oseania[rediger | rediger kilde]

Det Indiske hav ligger mellom Afrika og Australia. Île Amsterdam og Île Saint-Paul, som ligger omtrent midt mellom, regnes vanligvis til Afrika gjennom sin historiske tilknytning til Madagaskar og andre tidligere franske øyer utenfor Afrika.

Oseania og Sør-Amerika[rediger | rediger kilde]

De østligste øyene i Polynesia, som vanligvis regnes til Oseania, er Marquesasøyene, Tuamotuøyene, Pitcairnøyene, Påskeøya og Sala y Gomez. Galápagosøyene, Desventuradasøyene og Juan Fernández-øyene regnes til Sør-Amerika.

Sør-Amerika og Antarktis[rediger | rediger kilde]

Den antarktiske konvergens regnes vanligvis som geografisk grense for Antarktis. Etter Antarktistraktaten regnes alt land sør for 60°S politisk til Antarktis. Peter I Øy, Sør-Shetlandsøyene, Sør-Orknøyene, Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene ligger sør for konvergensen, og regnes vanligvis geografisk til Antarktis, mens Diego Ramírez-øyene, Ildlandet, og Falklandsøyene ligger nord for konvergensen og regnes til Sør-Amerika.

Afrika og Antarktis[rediger | rediger kilde]

Bouvetøya, som er verdens mest avsidesliggende øy, regnes vanligvis til Antarktis, da den både ligger sør for konvergensen og nærmere Antarktis enn noe annet fastland. Det samme gjelder Heard- og McDonaldøyene. Kerguelen, som ligger omtrent på konvergensen, regnes vanligvis også til Antarktis basert på avstanden til annet fastland. Prince Edwardøyene og Crozetøyene ligger nord for konvergensen og regnes vanligvis til Afrika.

Oseania og Antarktis[rediger | rediger kilde]

Den antarktiske konvergens går omtrent midt mellom New Zealand og det antarktiske fastlandet. Ballenyøyene og Scott Island regnes til Antarktis, mens Macquarieøya, Aucklandøyene, Campbelløyene og Antipodeøyene regnes til Oseania.

Liste over verdensdeler og land[rediger | rediger kilde]

Underområdene er ikke autoritative, men er delvis basert på handelsavtaler og inndelingene til FN.

Verdensdel Område Land
Afrika Nord-Afrika Algerie
Afrika Nord-Afrika Egypt
Afrika Nord-Afrika Libya
Afrika Nord-Afrika Marokko
Afrika Nord-Afrika Tunisia
Afrika Nord-Afrika Vest-Sahara
Afrika Sentral-Afrika Burundi
Afrika Sentral-Afrika Den sentralafrikanske republikk
Afrika Sentral-Afrika Gabon
Afrika Sentral-Afrika Kongo-Brazzaville
Afrika Sentral-Afrika Kongo-Kinshasa
Afrika Sentral-Afrika Rwanda
Afrika Sørlige Afrika Angola
Afrika Sørlige Afrika Botswana
Afrika Sørlige Afrika Lesotho
Afrika Sørlige Afrika Madagaskar
Afrika Sørlige Afrika Malawi
Afrika Sørlige Afrika Mosambik
Afrika Sørlige Afrika Namibia
Afrika Sørlige Afrika Eswatini
Afrika Sørlige Afrika Sør-Afrika
Afrika Sørlige Afrika Zambia
Afrika Sørlige Afrika Zimbabwe
Afrika Vest-Afrika Benin
Afrika Vest-Afrika Burkina Faso
Afrika Vest-Afrika Ekvatorial-Guinea
Afrika Vest-Afrika Elfenbenskysten
Afrika Vest-Afrika Gambia
Afrika Vest-Afrika Ghana
Afrika Vest-Afrika Guinea
Afrika Vest-Afrika Guinea-Bissau
Afrika Vest-Afrika Kamerun
Afrika Vest-Afrika Kapp Verde
Afrika Vest-Afrika Liberia
Afrika Vest-Afrika Mali
Afrika Vest-Afrika Mauritania
Afrika Vest-Afrika Niger
Afrika Vest-Afrika Nigeria
Afrika Vest-Afrika São Tomé og Príncipe
Afrika Vest-Afrika Senegal
Afrika Vest-Afrika Sierra Leone
Afrika Vest-Afrika Togo
Afrika Vest-Afrika Tsjad
Afrika Øst-Afrika Djibouti
Afrika Øst-Afrika Eritrea
Afrika Øst-Afrika Etiopia
Afrika Øst-Afrika Kenya
Afrika Øst-Afrika Komorene
Afrika Øst-Afrika Mauritius
Afrika Øst-Afrika Seychellene
Afrika Øst-Afrika Somalia
Afrika Øst-Afrika Sudan
Afrika Øst-Afrika Tanzania
Afrika Øst-Afrika Uganda
Antarktis
Asia Kaukasus Armenia
Asia Kaukasus Aserbajdsjan
Asia Kaukasus Georgia
Asia Kaukasus Russland
Asia Midtøsten Bahrain
Asia Midtøsten De palestinske områdene
Asia Midtøsten De forente arabiske emirater
Asia Midtøsten Irak
Asia Midtøsten Iran
Asia Midtøsten Israel
Asia Midtøsten Jemen
Asia Midtøsten Jordan
Asia Midtøsten Kuwait
Asia Midtøsten Libanon
Asia Midtøsten Oman
Asia Midtøsten Qatar
Asia Midtøsten Saudi-Arabia
Asia Midtøsten Syria
Asia Sentral-Asia Afghanistan
Asia Sentral-Asia Kasakhstan
Asia Sentral-Asia Kirgisistan
Asia Sentral-Asia Tadsjikistan
Asia Sentral-Asia Turkmenistan
Asia Sentral-Asia Usbekistan
Asia Sør-Asia Bangladesh
Asia Sør-Asia Bhutan
Asia Sør-Asia India
Asia Sør-Asia Maldivene
Asia Sør-Asia Nepal
Asia Sør-Asia Pakistan
Asia Sør-Asia Sri Lanka
Asia Sørøst-Asia Brunei
Asia Sørøst-Asia Burma
Asia Sørøst-Asia Filippinene
Asia Sørøst-Asia Indonesia
Asia Sørøst-Asia Kambodsja
Asia Sørøst-Asia Laos
Asia Sørøst-Asia Malaysia
Asia Sørøst-Asia Singapore
Asia Sørøst-Asia Thailand
Asia Sørøst-Asia Vietnam
Asia Sørøst-Asia Øst-Timor
Asia Øst-Asia Japan
Asia Øst-Asia Kina
Asia Øst-Asia Mongolia
Asia Øst-Asia Nord-Korea
Asia Øst-Asia Sør-Korea
Asia Øst-Asia Taiwan
Europa Norden Danmark
Europa Norden Finland
Europa Norden Færøyene
Europa Norden Island
Europa Norden Norge
Europa Norden Sverige
Europa Sør-Europa Hellas
Europa Sør-Europa Kypros
Europa Sør-Europa Malta
Europa Sør-Europa Tyrkia
Europa Vest-Europa Andorra
Europa Vest-Europa Belgia
Europa Vest-Europa Frankrike
Europa Vest-Europa Irland
Europa Vest-Europa Italia
Europa Vest-Europa Liechtenstein
Europa Vest-Europa Luxembourg
Europa Vest-Europa Monaco
Europa Vest-Europa Nederland
Europa Vest-Europa Portugal
Europa Vest-Europa San Marino
Europa Vest-Europa Spania
Europa Vest-Europa Storbritannia
Europa Vest-Europa Sveits
Europa Vest-Europa Tyskland
Europa Vest-Europa Vatikanstaten
Europa Vest-Europa Østerrike
Europa Øst-Europa Bosnia-Hercegovina
Europa Øst-Europa Bulgaria
Europa Øst-Europa Estland
Europa Øst-Europa Belarus
Europa Øst-Europa Kroatia
Europa Øst-Europa Latvia
Europa Øst-Europa Litauen
Europa Øst-Europa Nord-Makedonia
Europa Øst-Europa Moldova
Europa Øst-Europa Montenegro
Europa Øst-Europa Polen
Europa Øst-Europa Romania
Europa Øst-Europa Russland
Europa Øst-Europa Serbia
Europa Øst-Europa Slovakia
Europa Øst-Europa Slovenia
Europa Øst-Europa Tsjekkia
Europa Øst-Europa Ukraina
Europa Øst-Europa Ungarn
Europa Øst-Europa Albania
Nord-Amerika Mellom-Amerika Belize
Nord-Amerika Mellom-Amerika Costa Rica
Nord-Amerika Mellom-Amerika El Salvador
Nord-Amerika Mellom-Amerika Guatemala
Nord-Amerika Mellom-Amerika Honduras
Nord-Amerika Mellom-Amerika Nicaragua
Nord-Amerika Mellom-Amerika Panama
Nord-Amerika Karibia Antigua og Barbuda
Nord-Amerika Karibia Bahamas
Nord-Amerika Karibia Barbados
Nord-Amerika Karibia Cuba
Nord-Amerika Karibia Den dominikanske republikk
Nord-Amerika Karibia Dominica
Nord-Amerika Karibia Grenada
Nord-Amerika Karibia Haiti
Nord-Amerika Karibia Jamaica
Nord-Amerika Karibia Saint Kitts og Nevis
Nord-Amerika Karibia Saint Lucia
Nord-Amerika Karibia Saint Vincent og Grenadinene
Nord-Amerika Karibia Trinidad og Tobago
Nord-Amerika Nord-Amerika Canada
Nord-Amerika Nord-Amerika Mexico
Nord-Amerika Nord-Amerika USA
Nord-Amerika Nord-Amerika Grønland
Sør-Amerika Argentina
Sør-Amerika Bolivia
Sør-Amerika Brasil
Sør-Amerika Chile
Sør-Amerika Colombia
Sør-Amerika Ecuador
Sør-Amerika Guyana
Sør-Amerika Paraguay
Sør-Amerika Peru
Sør-Amerika Surinam
Sør-Amerika Uruguay
Sør-Amerika Venezuela
Oseania Australia
Oseania Melanesia Fiji
Oseania Melanesia Papua Ny-Guinea
Oseania Melanesia Salomonøyene
Oseania Melanesia Vanuatu
Oseania Mikronesia Kiribati
Oseania Mikronesia Marshalløyene
Oseania Mikronesia Mikronesiaføderasjonen
Oseania Mikronesia Nauru
Oseania Mikronesia Palau
Oseania Polynesia New Zealand
Oseania Polynesia Samoa
Oseania Polynesia Tonga
Oseania Polynesia Tuvalu

Referanser[rediger | rediger kilde]