Marmarahavet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kart over Marmarahavet.
Marmarahavet fra akterstavnen av en båt, og med utsikt mot Yassiada, en av Prinseøyene.
Satellittbilde av Marmarahavet (det lyse feltet midt på bildet). Nederst i s.v. sees Lésvos.

Marmarahavet (gresk: Θάλασσα του Μαρμαρά; tyrkisk: Marmara Denizi), i antikken kalt for Propontis (gresk: Προποντίς), er et innlandshav, fullstendig innenfor grensene av Tyrkia. Det forbinder Svartehavet med Egeerhavet, og således adskiller Tyrkias asiatiske og europeiske deler. Marmarahavet er forbundet med Svartehavet i nordøst gjennom Bosporosstredet og i sørvest med Egeerhavet gjennom Dardanellene. Bosporos deler byen Istanbul i en asiatisk og en europeisk side.

Areal[rediger | rediger kilde]

Arealet til Marmarahavet er på 11 350 km². Det er 280 km langt fra nordøst til sørvest og rundt 80 km bredt på det bredeste. Gjennomsnittsdybden er på 494 meter, og havet er 1 135 meter dypt på det dypeste.[1] Det er to store øygrupper i havet, Prinseøyene og Marmaraøyene.

Jordskjelv[rediger | rediger kilde]

Den nordanatolske forkastning går under Marmarahavet. Forkastningen har utløst mange jordskjelv, det siste av katastrofalt omfang skjedde 17. august 1999 og hadde sitt episenter i Izmitområdet.[2][3]

Omfang[rediger | rediger kilde]

Den internasjonale hydrografiske organisasjon har definert omfanget av Marmarahavet som følgende:[4] I vest: Dardanellene grenser mot Egeerhavet (en linje sammenføyer Kum Kale (26°11'E) og Kapp Helles). I nordøst: En linje sammenføyer Kapp Rumili med Kapp Anatoli (41°13'N).

Navn[rediger | rediger kilde]

Marmarahavet har sitt navn fra øya Marmaraøya som har rike kilder på marmor, fra gresk μάρμαρον, mármaros, «marmor».[5]

Havets opprinnelige navn, antikkens greske Propontis er avledet fra pro- (før) og pontos (hav). Det oppsto fra det faktum at grekerne seilte gjennom det for å komme til Svartehavet, Pontos. I gresk mytologi brakte en storm i Propontis argonautene tilbake til en øy de hadde forlatt, framskyndet en kamp hvor enten Jason eller Herakles, i henhold til ulike kilder, drepte kong Kyzikos som ved en feiltagelse trodde de var hans fiender pelasgere.[6][7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sea of Marmara
  2. ^ «Deadly earthquake strikes Turkey», History.com
  3. ^ «Historic Earthquakes Magnitude 7.6 Turkey 1999 August 17 00:01:39 UTC», Earthquake Hazards Program, USGS
  4. ^ «Limits of Oceans and Seas, 3rd edition» Arkivert 8. oktober 2011 hos Wayback Machine. (PDF). International Hydrographic Organization. 1953.
  5. ^ «Marmaron», Liddell, Henry George; Scott, Robert: A Greek-English Lexicon. Perseus.
  6. ^ «Cyzicus (Kyzikos)», 1911 Encyclopædia Britannica
  7. ^ «Jason and the Argonauts», Greeka

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]