Rødehavet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Satellittbilde av Rødehavet

Rødehavet (البحر الأحمر Baḥr al-Aḥmar, al-Baḥru l-’Aḥmar; ים סוף Yam Suf) er havet som skiller Afrika fra Den arabiske halvøy.

Rødehavskysten ved Taba i Egypt
Fisk og korallrev i Rødehavet

Rødehavet er 2 250 km langt og på sitt bredeste 355 km bredt. På det dypeste er Rødehavet 2 130 m dypt. Gjennomsnittsdybden i Rødehavet er cirka 560 meter.

Det er mye korallrev med mange forskjellige, fargerike fisker og dyreliv. Rødehavet er en bruddsone mellom to plater i jordskorpen som utvider seg med ca. 1 cm pr. år. Havet har forbindelse til Indiahavet gjennom Bab al Mandab-stredet. Navnet skriver seg fra rødaktige koraller og alger.

I nord danner Rødehavet to store bukter, Suezbukten i vest og Akababukten i øst, og mellom dem ligger Sinaihalvøya som grenser mot havet. Temperaturen på overflaten av Rødehavet kan komme opp i over 30 °C.

På grunn av den store fordampningen som kan kom opp i over 200 cm hvert år, har Rødehavet en meget høyt innhold av salt. Etter åpningen av Suezkanalen ble Rødehavet en viktig samferdselsvei for både handelsskip og andre båter. Det finnes over 1 200 forskjellige arter av fisk i Rødehavet.

Egypterne skrev om reiser hvor de utforsket havet. Den greske sjøfareren Hippalos beskrev ruten fra Rødehavet til India.

Rødehavet har kyst mot: